Widget Recent Post No.

ΜΙΑ ΚΥΨΕΛΗ ΔΥΟ ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΣΕ ΜΕΛΙΑ



Γράφει ο μεγάλος μελισσοκόμος Χρήστος Μπέκας στην Ορεινή Μέλισσα...

Άρθρου του Γεωπόνου - Μελισσοκόμου Χρήστου Μπέκα

ΜΙΑ ΚΥΨΕΛΗ ΔΥΟ ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Κ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΣΕ ΜΕΛΙΑ

Όταν αρχίσει η ανάπτυξη στα σμήνη και φθάσουν στο 10 πλαίσιο τοποθετούμε πάτωμα που στο κάτω μέρος του έχουμε καρφώσει (με βελονάκια πρόκες) ψιλή λαμαρίνα 3/10 mm  ίδια σε πάχος με του καπακιού ώστε να μην επικοινωνούν οι μέλισσες.

Χωρίζουμε τότε το μελίσσι στην μέση μοιράζοντας τους γόνους και της προμήθειες  αφού βρούμε την βασίλισσα και τοποθετούμε τα πλαίσια με την  βασίλισσα  και τον κάθετο τροφοδότη στο πάτωμα (πάνω όροφο)  που στον πυθμένα έχει την λαμαρίνα  φροντίζοντας να μην αφήσουμε έξοδο για  να εγκλωβίσουμε το μελίσσι ώστε να παραμείνουν οι μέλισσες στο πάτωμα και να μην επιστρέψουν στην γονοφωλιά.(κάτω κυψέλη)
Στην κάτω κυψέλη τοποθετούμε το  ορφανό μελίσσι από  την πλευρά της κυψέλης που βρίσκεται το πάνω μελίσσι στο πάνω όροφο  και τοποθετούμε  και εκεί κάθετο τροφοδότη ..
Μετά την δύση του ηλίου και όταν το κάτω μελίσσι έχει επιστρέψει στην κυψέλη κλείνουμε την πόρτα και μεταφέρουμε το μελίσσι στα 5 χιλιόμετρα ,ανοίγουμε το κάτω μελίσσι και στο πάνω αφαιρούμε από το πίσω μέρος του καπακιού ένα κομμάτι σφουγγάρι που είχαμε βάλει ,ώστε να δώσουμε είσοδο από  την σήτα αερισμού, καλό θα είναι να βάλουμε κ ένα κομμάτι 5 χ 3cm  φορμάικα μεταξύ καπακιού και πατώματος ώστε να έχουν πάτημα οι μέλισσες και να διευκολύνονται κατά της πτήσεις. φωτο 1

φωτογραφία 1


Την επόμενη ημέρα το πρωί οι μέλισσες  μαρκάρουν της εισόδους εξόδους και έτσι τα σμήνη παραμένουν όπως επιλέξαμε να τα τοποθετήσουμε στο πάνω και κάτω μέρος της κυψέλης χωρίς απώλειες πληθυσμού.

 Αναπτύσσουμε με τροφοδοσία σιρόπι  το πάνω μελίσσι φωτο 3 και αν επιθυμούμε  χτίζουμε κεριά , το κάτω  το ανοίγουμε μετά από 3 ημέρες και αφού χαλάσουμε κελιά εισάγουμε κλουβί με νέα βασίλισσα η τοποθετούμε κελί εμβολιασμού ώριμο για εκκόλαψη Προτιμότερο είναι η εισαγωγή νέας βασίλισσας .Το τάισμα με σιρόπι  στον τροφοδότη του κάτω σμήνους  γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα με μια κίνηση όπως φαίνεται στην φωτο 2 ανασηκώνοντας το πάνω πάτωμα.

Φωτογραφία 2


Για να αποφύγουμε την λεηλασία  που τυχόν προκύψει στα σμήνη κατά την επιθεώρηση του κάτω μελισσιού βάζουμε το πάνω μελίσσι  με την παλιά βασίλισσα πάνω σε ένα  άδειο πάτωμα  στο πίσω μέρος της κυψέλης μας για όση ώρα επιθεωρούμε το κάτω μελίσσι και δεν δημιουργείται καμία αναστάτωση στο μελίσσι λόγω της ίδιας υψομετρικής  γραμμής πτήσης.

Μόλις διαπιστώσουμε την γέννα της νέας  βασίλισσας και μετά το διάστημα των 12 ημερών τοποθετούμε από το πάνω μελίσσι ένα πλαίσιο με σφραγισμένο γόνο στο κάτω σμήνος  για να δυναμώσει και να αναγκάσει την  νέα βασίλισσα  να αυξήσει την γέννα της και να συνεχίσει η εξέλιξή του .

Φωτογραφία 3

Στις νότιες και πρώιμες περιοχές τα μελίσσια προλαβαίνουν να εκμεταλλευθούν την μελιτοέκριση του έλατου έχοντας  δυνατούς πληθυσμούς 13 με 14 πλαίσια γόνο. Στον έλατο μόλις αρχίσουν να μπαίνουν μέλια ενώνουμε τα σμήνη τραβώντας την λαμαρίνα αφού προηγουμένως έχουμε αφαιρέσει την παλιά βασίλισσα. εάν ο έλατος δεν δίνει δεν προβαίνουμε σε ένωμα πηγαίνουμε στο θυμάρι και τηρούμε πάλι την ίδια διαδικασία. Μετά την νεκταροέκριση του θυμαριού συγκροτούμε το μελίσσι και  έχουμε την επιλογή να πάμε στο πεύκο με νέα βασίλισσα Η μέθοδος αυτή στηρίζεται στην δυναμική των γόνων λόγω εκμετάλλευσης δυο βασιλισσών στην δημιουργία νέας βασίλισσας και στην μεγαλύτερη συλλογή μελιού χωρίς κόστος υλικού εξοπλισμού όπως διπλά διαφράγματα με εισόδους η μεσοπατώματα

Επιμέλεια Κειμένου ΜΠΕΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ Τ.Ε
Για την Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Όποιος έχει να πεί κάτι, να ρωτήσει οτιδήποτε, ας το κάνει με τον σωστό τρόπο, δίχως ειρωνεία και κακία. Σχόλια που σκοπό έχουν να θίξουν την προσπάθεια άλλων μελισσοκόμων δεν μπορούν να δημοσιευτούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπραβο πολυ καλη μεθοδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την μέθοδο αυτή την εφάρμοσα πέρσυ σε τρεις κυψέλες και ( αν και αρχάριος) πιστεύω πως είναι μια πολύ καλή μέθοδος για γρήγορη ανάπτυξη. Γίνεται να αφήσουμε να εκκολαφθούν τα δικά του βασιλικέλια και να μην βάλουμε γονιμοποιημένη βασίλισσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!