Widget Recent Post No.

Μυστικό για να σώσουμε τα μικρά μελίσσια και να ξεχειμωνιάσουν: Τεχνικές παλιών μελισσοκόμων


Σήμερα έχω να σας δώσω σημαντικές συμβουλές για το πως θα σώσετε τα μικρά μελίσσια και να ξεχειμωνιάσουν με επιτυχία. Αρκετοί νέοι μελισσοκόμοι ρωτάτε τελευταία οπότε σήμερα θα σας δώσω όλες τις πληροφορίες. Όταν λέμε μικρά μελίσσια εννοούμε ακόμη και αυτά που είναι ένα πλαίσιο με το ζόρι. Αν ασχοληθούμε μαζί τους μπορούμε να τα σώσουμε, αν όμως τα αφήσουμε στη τύχη τους αυτά είναι σίγουρο ότι θα χαθούν. Ο μελισσοκόμος δεν πρέπει να αφήνει έτσι να χάνονται ζωές και πρέπει να επεμβαίνει για να σώσει μέχρι και την τελευταία βασίλισσα.

Το πρώτο και σημαντικότερο για να τα σώσουμε είναι να αφαιρέσουμε - από τα μικρά μελίσσια μας - κάθε άδειο πλαίσιο. Αν για παράδειγμα το μελίσσι μας είναι ένα πλαίσιο αφήνουμε μόνο αυτό το πλαίσιο και παίρνουμε όλα τα άλλα. Αυτή η τεχνική ονομάζεται σφίξιμο και παίζει πολύ σημαντικότερο ρόλο. Οι παλιοί μελισσοκόμοι διατηρούν πάντα σφιχτά τα μελίσσια για να ξεχειμωνιάζουν με περισσότερη επιτυχία. Όσο πιο σφιχτό είναι ένα μελίσσι τόσο πιο ζεστό κρατιέται. Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να στριμώξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το σμήνος και αυτό να μη κρυώνει. Φανταστείτε να βάλετε καλοριφέρ σε ένα δωμάτιο 20 τετραγωνικά και σε ένα σαλόνι 400 τετραγωνικά, μιλάμε για τέτοια διαφορά, και έτσι το βλέπουν οι μέλισσες. Εννοείτε πως το χειμώνα δεν αφήνουμε πατώματα άδεια.

φώτο konstantispyros
Το δεύτερο αφού σφίξουμε το μελίσσι είναι να το μονώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Στριμώχνουμε  το μελίσσι στη ανατολική πλευρά της κυψέλης - για να τη χτυπάει ο ήλιος - και βάζουμε απο την δυτική πλευρά μόνωση φελιζόλ κατά προτίμηση και άπο πάνω λίγη τροφή μαζί με κηρόπανο. Στόχος να κρατήσουμε το μελίσσι σφιχτό, για να μπορέσει να αναφρέψει γόνο και να αναπτυχθεί. Το μελίσσι αν δε το βοηθήσουμε είναι ανίκανο να μεγαλώσει γόνο η δυσκολεύεται πάρα πολύ επειδή αυτός παθαίνει ψύξη από το κρύο. Όσο μικρότερο το μελίσσι τόσο μεγαλύτερο το πρόβλημα. Τα μικρά μελίσσια έχουν τάση να κρατάνε περισσότερο γόνο, οπότε τα βοηθάμε και περισσότερο.

Αν κάνουμε τα παραπάνω και το μελίσσι αρχίσει να αυξάνει πλυθησμό τότε σίγουρα το έχουμε σώσει. Μετά χρειάζεται ζαχαροζύμαρο για να ταϊστεί η αυξημένη διατροφική ανάγκη του γόνου. Πολλές φορές είναι στο χέρι μας να σώσουμε τα μελίσσια ακόμη και αν αυτά είναι ένα πλαίσιο πληθυσμό, γι αυτό πιστεύω ότι οι σημερινές συμβουλές είναι πολύ χρήσιμες!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια