Widget Recent Post No.

Πρώτο άνοιγμα μελισσιών για τη νέα χρονιά: Εκπλήξεις και πολλά απρόσμενα στην επιθεώρηση...





"Κάθε κυψέλη πήρε πάλι βανίλια για να βοηθηθεί στην εκτροφή του γόνου, διότι αυτή την εποχή οι ανάγκες ολοένα και μεγαλώνουν και τα αποθέματα που έχουν σε μέλι...εξαφανίζονται τάχύτατα".


Η αγαπητή Μαρία Βαλαβάνη από το blog olameliladistimani γράφει...
Τις τελευταίες ημέρες είχε αρκετά καλό καιρό στη Μάνη, σχεδόν "ανοιξιάτικο" , ευκαιρία λοιπόν για τη πρώτη γενική επιθεώρηση της χρονιάς.



Είχα κάνει επίσης ένα άνοιγμα πριν από λίγες ημέρες για τοποθέτηση βανίλιας (είχα ξεμείνει τότε από προμήθειες και αρκέστηκαν σε μισό σακουλάκι βανίλιας έκαστη κυψέλη ) χωρίς όμως να βγάλω πλαίσια έξω από την κυψέλη.





Τη συγκεκριμένη βανίλια σχεδόν την είχαν φάει όταν άνοιξα για τη γενική επιθεώρηση μετά από 4-5 ημέρες...

Σε γενικές γραμμές ήταν καλές, είχαν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό να ρίχνουν γόνους, η κυψέλη που φαίνεται πιο πάνω είχε σχεδόν τέσσερα πλαίσια γόνο...






μάλιστα έχει εκκολαφτεί ήδη η πρώτη γενιά εργατριών πάνω στο πλαίσιο και η βασίλισσα έχει συμπληρώσει πάλι τα άδεια κελιά με φρέσκο γόνο...






είχαν μαζέψει και φρέσκο νέκταρ το οποίο γυάλιζε μέσα στις κερήθρες.




Η κίνηση ήταν σχετικά ζωηρή, ανάλογα βέβαια με τη δυναμικότητα του κάθε μελισσιού.






Έγινε ένα σχετικό "σφίξιμο" αφαιρώντας πλαίσια που δεν πατούσαν καλά οι μέλισσες για να μπορέσει το μελίσσι να ελέγξει καλύτερα τη θερμοκρασία του.












Δεν αφαιρώ τα πλαίσια εντελώς από τη κυψέλη, τα τοποθετώ παράπλευρα βάζοντας ένα φελιζόλ ανάμεσα τους για μόνωση-χώρισμα.Όταν με το καλό ο πληθυσμός αυξηθεί, θα τα μετακινήσω προσθέτοντας πλαίσια στη περιοχή του γόνου και έτσι θα μεγαλώσω πάλι το χώρο που έχει το μελίσσι στη διάθεσή του.

Κάθε κυψέλη πήρε πάλι βανίλια για να βοηθηθεί στην εκτροφή του γόνου, διότι αυτή την εποχή οι ανάγκες ολοένα και μεγαλώνουν και τα αποθέματα που έχουν σε μέλι...εξαφανίζονται τάχιστα.

Σε περίπτωση ξαφνικής αλλαγής του καιρού για πολλές ημέρες, όπου δεν θα μπορούν να βγουν έξω να συλλέξουν τροφή, κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν γιατί οι ανάγκες τους σε διατροφή του γόνου αυτή την εποχή είναι μεγάλες.

Οπότε προσέχουμε για να έχουμε...

Κάνοντας μια τρύπα στην κάτω πλευρά της συσκευασίας της βανίλιας (όπως την τοποθετούμε πάνω στα πλαίσια) επιτρέπουμε στις μέλισσες να τη πάρουν χωρίς να πετρώσει.

Επίσης διάβασα πρόσφατα σε σχόλιο συνάδελφου μελισσοκόμου, ότι είναι καλύτερα η τρύπα πάνω στο σακουλάκι να είναι μακρόστενη ώστε να καλύπτει το άνοιγμα περισσότερων πλαισίων και σκέφτομαι να το υιοθετήσω σαν πρακτική στο μέλλον.





Από τις εκπλήξεις της νέας χρονιάς ήταν και η ανακάλυψη της κατοικίας ενός "φιλοξενούμενου"...(μάλλον ποντικού)...






Δεν μου είχε τύχει ανάλογη εμπειρία μέχρι τώρα, δεν είδα τον "ένοικο" αλλά είχε κάνει πολύ δουλειά για να χτίσει το σπίτι του κουβαλώντας σχεδόν...το μισό αγρό που βρήκε τριγύρω...







και ανοίγοντας τρύπες στα πλαίσια για να φτιάξει τη φωλίτσα του.
Οι μέλισσες είχαν εγκαταλείψει τη κυψέλη, δεν γνωρίζω αν αυτό ήταν πριν ή μετά την εγκατάσταση του "φιλαράκου ".

Όλη η κυψέλη πήγε για απολύμανση.

Βρήκα επίσης ένα μελίσσι ορφανό.






Χαρακτηριστική η στάση που κάθονται οι μέλισσες κουνώντας τα φτερά τους με τον...πισινό τους προς τα επάνω και κάνοντας το γνωστό βουητό της ορφάνιας...αυτή η κυψέλη πήγε για συνένωση με άλλο μελίσσι.






Είδα και δυο...κηφήνες, Γενάρη μήνα !!
Φωτογράφισα μάλιστα τον ένα στη δεξιά πλευρά της βασίλισσας...






Η πρώτη εντύπωση ήταν καλή, αν και δεν έλειψαν και κάποια μελίσσια που ..."σέρνονταν", ευτυχώς είναι ελάχιστα.

Σύντομα θα αρχίσω μια μικρή διέγερση σιροπιού μαζί με θυμόλη για να γίνει θεραπεία και για τη νοζεμίαση και ελπίζω όλα να πάνε καλά φέτος αν βοηθήσει λίγο και ο καιρός.

Ανυπομονώ για το κανονικό ξεκίνημα των μελισσιών σε λίγο καιρό, να ανοίγεις την κυψέλη και να χαίρεσαι να κοιτάζεις μέσα !!

Καλή αρχή , γερά μελίσσια και καλά μέλια σε όλους.

Επιμέλεια: Μαρία Βαλαβάνη - Μελισσοκόμος
Πηγή: olameliladistimani.blogspot.gr
Άρθρο του 2016

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Αγαπητή Ορεινή μέλισσα, σας ευχαριστώ πολύ για τη προσφώνηση στην αρχή του άρθρου.
    Όμως αφού κάνετε αναδημοσίευση, κάντε το ολοκληρωμένα, βάλτε τη σωστή ημερομηνία που γράφτηκε το άρθρο, θα νομίζει όποιος διαβάζει το κείμενο ότι οι συνθήκες στα μελίσσια είναι έτσι φέτος, ενώ αυτά έγιναν πέρυσι...

    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να είσαι καλά Μαρία, και μπράβο για τα πολύ όμορφα άρθρα που γράφεις. Προστέθηκε διόρθωση στο τέλος της ανάρτησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αγαπητη μελισσα σε διαβαζουμε συνεχεια,συνεχισε την καλη δουλεια,σε παρακαλω ομως βαζε ημερομηνιες γιατι ειμαστε κ πολλοι νεοι,κ μπερδευομαστε κ τρεχουμε να βρουμε γιατι τα δικα μας μελισσια δν ειναι ετσι....(ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ Κ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.
    ΥΓ.ΦΙΛΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!