Widget Recent Post No.

Με τσίμπησαν μέλισσες στο πρόσωπο και στο κεφάλι: Υπάρχει κίνδυνος για αλλεργία;




Όταν οι μέλισσες μας τσιμπάνε στο κεφάλι η στο πρόσωπο διατρέχουμε περισσότερο κίνδυνο για αλλεργία; Ροιά είναι τα φυσικά συμπτώματα που έχει ο οργανισμός μας μετά το τσίμπημα, και τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που κλείσουν τα μάτια μας από το πρήξιμο. Σήμερα έχουμε να λύσουμε κάποια χρήσιμα ερωτήματα. Που αφορούν τόσο τους νέους μελισσοκόμους όσο και τους παλιούς.
Αρχικά πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλοι οι μελισσοκόμοι είμαστε εν δυνάμη αλλεργικοί. Αυτό για να μη μιλάμε επιστημονικά, σημαίνει ότι όλοι μπορούμε να εμφανίσουμε αλλεργία κάποια στιγμή. Επειδή το δηλητήριο συσσορεύεται στον οργανισμό, κάποια στιγμή μπορεί ο οργανισμός να μη το αντέξει να να πάρει άλλη στροφή με φαγούρα σε όλο το σώμα η ακόμη και φραγή της αναπνευστικής οδού. Η αλλεργία είναι κάτι πολύ σοβαρό και δεν πρέπει να γελάμε καθόλου. Η μέλισσα αν και μας προσφέρει το γλυκό της μέλι μας προσφέρει και το δηλητήριο. Που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι πολύ ισχυρό σε σύγκριση με άλλα έντομα όπως οι σφήκες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι περισσότεροι αποκτούν αλλεργία στη μέλισσα και όχι στη σφήκα η άλλο έντομο.

Η μέλισσα έχει αναπτύξει πολύ τοξικό δηλητήριο που στόχο έχει να αποδοκιμάσει η ακόμη και να σκοτώσει έναν εχρθό που πάει να κλέψει μέλι.

Συμπτώματα τσιμπήματος μέλισσας
Μόλις μας τσιμπήσει μια μέλισσα το πρώτο πράγμα που νιώθουμε είναι ένα έντονο τσούξιμο, και εκείνη τη στιγμή πρέπει να αφαιρέσουμε αμέσως το κεντρί. Βάζουμε λίγο ξύδι αν θέλουμε να εξουδετερώσουμε το δηλητήριο. Αν δεν κάνουμε τίποτα σε λίγη ώρα θα αρχίζει να πρήζεται το σημείο που μας τσίμπησε και η γύρω περιοχή στο δέρμα. Το πρήξιμο είναι έντονο μετά από 24 ώρες και συνοδεύεται με φαγούρα στο ίδιο σημείο τα οποία μπορούν να διαρκέσουν το πολύ 2-3 ημέρες. Ο μελισσοκόμος που ασχολείται χρόνια με το επάγγελμα και τρώει πολλά χρόνια τσιμπήματα αποκτά σταδιακά ανοσία στα τσιμπήματα και δεν πρήζεται καθόλου. Ο πόνος μένει όμως!

Αν το τσίμπημα το φάμε στο πρόσωπο τότε αυτό πρήζεται, παραμορφώνεται και κλείνουν τα μάτια. Σε μια τέτοια περίπτωση αν κάποιος πανικοβληθεί είναι τελείως λάθος. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χορηγηθεί κορτιζόνη η κάποιο άλλο παρόμοιο φάρμακο διότι ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού και μπορεί ο οργανισμός να γίνει πιο ευαίσθητος σε μελλοντικά τσιμπήματα. Η λύση αν πρηστούν τα μάτια μας είναι να πάρουμε ένα πανί βουτηγμένο σε ζεστό νερό και να πιέσουμε το μάτι για 15 λεπτά περίπου. Πιέζουμε συνεχόμενα τα σημεία του δέρματος που είναι πρισμένα και υποχωρεί κατευθείαν. Αυτό το κόλπο είναι καλό για να αποκτήσει κανείς και πάλι την όραση του.

Γενικά το τσίμπημα στο κεφάλι θεωρείτε πιο επικίνδυνο από ότι στα άλλα μέρη του σώματος. Υπάρχουν περιπτώσεις πολλές όπου μελισσοκόμοι εμφάνισαν αλλεργία ξαφνικά, όταν έφαγαν το πρώτο τσίμπημα στο τριχωτό της κεφαλής. Ακόμη είχα ακούσει και περιστατικό όπου γνωστή μελισσοκόμος έχασε το μάτι της κατά την επιθεώρηση και τώρα φοράει γυάλινο στη θέση του. Η τοποθέτηση μάσκας είναι απαραίτητη για κάθε είδους εργασία μελισσοκόμοι, γιατί μπορεί να πάθετε σοβαρή ζημιά στην υγεία σας. Ξέρω οτι η λαχτάρα πολλές φορές δεν μας αφήνει να σκεφτούμε τον ίδιο μας τον εαυτό αλλά επιβάλλεται συνάδελφοι για να μη γίνει κανένα ατύχημα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια