Widget Recent Post No.

Πότε ένα μελίσσι θεωρείτε ώριμο για να βγάλει μέλι και να το μεταφέρουμε στη νομή;


Πότε ένα μελίσσι θεωρείτε ώριμο για να το μεταφέρουμε σε κάποια νομή; Οι βασικές αρχές που ακολουθούν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι είναι δύο: 1. τα μελίσσια να είναι δυνατά και 2 οι βασίλισσες να είναι τουλάχιστον 1 χρονών. Οι νέες βασίλισσες εξάλλου στο πρώτο και δεύτερο χρόνο αποδίδουν περισσότερο και φτιάχνουν τα πιο δυνατά μελίσσια. Πολλοί μελισσοκόμοι εκτός απο τα δυνατά μελίσσια μεταφέρουν και τις παραφυάδες οι οποίες στην ανθοφορία θα ρίξουν γόνους και θα αναπτυχθούν γρήγορα. Όμως είναι ικανές να αποδώσουν μέλι; Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να αποδώσουν, αλλά εμείς βασιζόμαστε στα μεγάλα μελίσσια που είναι τουλάχιστον 20αρια.

Η βασική αρχή για να πάρουμε μέλι ανεξαρτήτως καιρικών φαινομένων είναι να έχουμε κάνει μια πολύ καλή προετοιμασία στα μελίσσια μας που σημαίνει: Διέγερση την άνοιξη με σιρόπι για να γίνουν δυνατά, και όχι πολλά κοψίματα που οδηγεί σε αποδυνάμωση άρα λιγότερος στρατός για να συλλέξει νέκταρ. Αν κάποιος δεν έχει να διαθέσει χρόνο για σιρόπι (αναλογία 1: 1 δηλαδή 1 κιλό ζάχαρη 1 λίτρο νερό, 500 γραμμάρια κάθε 3-4 ημέρες ανά μελίσσι) μπορεί εύκολα να βάλει απο δύο δίκιλες βανίλλιες μέσα στον φεβρουάριο και τα μελίσσια θα ανατιναχτούν απο πληθυσμό. Με το σιρόπι αν βρούμε ζάχαρη σε καλή τιμή μας έρχεται πιο οικονομικά οπότε διαλέγει κάποιος τι θέλει.

Τα μελίσσια που θέλουμε να βγάλουν πολύ μέλι σε μια ανθοφορία - μελιτοφορία πρέπει να είναι τουλάχιστον 20άρια και κατά προτίμηση 30άρια. Που αυτό μπορεί να επιτευχθεί από απρίλιο και μετά. Η παραγωγή μελιού αυξάνεται πάρα πολύ όταν τα μελίσσια μας είναι μεγάλα. Αντιθέτως αν πάμε δεκάρια για να πάρουμε μέλι το πιο πιθανό είναι να μη πάρουμε τίποτα. Όταν ένας μελισσοκόμος έχει ασχοληθεί με τα μελίσσια του είναι τελείως απίθανο να μη καταφέρει να πάρει μέλι, αλλά πολλές φορές η ατυχία με τις βροχές και τον καιρό μπορεί να επιφέρει μικρή παραγωγή. Αλλά ο δραστήριος μελισσοκόμος πάντα βρίσκει εναλλακτικές.

Εξίσου σημαντικός παράγοντας αφού φυσικά έχουμε δυνατά μελίσσια είναι να βρούμε ένα καλό μέρος που οι νομές να δίνουν μέλι. Ξέρετε μπορεί κάποιος να μεταφέρει τα μελίσσια του στα έλατα και αυτά να μη συλλέξουν μέλι, όχι επειδή δεν είναι καλά η δυνατά τα μελίσσια αλλά επειδή η περιοχή δεν έχει για να δώσει. Μπορεί ένας μελισσοκόμος να τρυγάει τόνους μέλι και 5 χιλιόμετρα πιο πέρα ο άλλος να κλαίει με μαύρο δάκρυ, και να το φορτώνει για τον κάμπο. Γενικά οι μελισσοκόμοι δεν αποκαλύπτουν τα μέρη που δίνουν μέλι, οπότε οι νέοι θα πρέπει να κάνουν δοκιμές με μελίσσια δείκτες πριν μετακινήσουν και τα άλλα μελίσσια στο συγκεκριμένο μέρος που επέλεξαν. Προσωπικά έχω σκοπό στο μέλλον, εδώ στο blog  να σχεδιάσουμε ένα μελισσοκομικό χάρτη όπου θα μπορούμε να καταγράφουμε όλες τις ανθοφορίες μελιτοφορίες της Ελλάδας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια