Widget Recent Post No.

Πως καταλαβαινουμε το ορφανο μελίσσι



Για πολλούς λόγους μπορεί να χαθεί μια βασίλισσα σε ένα μελίσσι. Ο μελισσοκόμος καλείτε κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο να το καταλάβει έγκαιρα δηλαδή στην επιθεώρηση, η ακόμη και τοποθετώντας το ζαχαροζύμαρο, το σιρόπι ή ακόμη βάζοντας το αυτί στην θήρα του καπακιού. Ο πεπειραμένος μελισσοκόμος διαισθάνεται το ορφανό μελίσσι κατευθείαν, και αυτό γιατί έχει μια πολύ χαρακτηριστική συμπεριφορά. Συνάδελφοι είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς και δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία, αρκεί κάποιος να είναι προσεκτικός στη συμπεριφορά των μελισσών του. Όταν ένα μελίσσι είναι ορφανό το φωνάζει, κλαίει, πονάει! Μελίσσι χωρίς μάνα είναι ένα τίποτα!
Όταν ένα μελίσσι μείνει ορφανό φτιάχνει κατευθείαν βασιλικά κελιά, με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας και καλής βασίλισσας. Τον τελευταίο καιρό όμως παρατηρείτε ένα πολύ παράξενο φαινόμενο. Πολλά μελίσσια μένουν ορφανά και δεν προλαβαίνουν να χτίσουν βασιλικά κελιά. Είναι παράξενο επειδή σχεδόν όλο το χρόνο υπάρχουν αυγά και προνύμφες για να αναθρέψουν οι μέλισσες. Μόνο το χειμώνα με το ξεγόνιασμα είναι αδύνατη η δημιουργία άλλης βασίλισσας. Όλες τις άλλες εποχές όμως πως είναι δυνατό ένα μελίσσι να μείνει ορφανό και χωρίς καθόλου γόνο ταυτόχρονα;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η νοζεμίαση (nosema ceranae) μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια τέτοια περίπτωση. Η σταδιακή μείωση του πληθυσμού σε συνδυασμό με την μερική έως ολική στείρωση της βασίλισσας μπορεί να σπείρει την καταστροφή, και πολλές φορές ορφανά μελίσσια χωρίς μέλλον. Διότι μελίσσι χωρίς βασίλισσα η γόνο γρήγορα θα μετατραπεί σε αρρενοτόκο . Οι αρρενοτόκες μέλισσες είναι εργάτριες που προσπαθούν να αντικαταστήσουν τη βασίλισσα και γεννάνε αγονιμοποιήτα αυγά δηλαδή κηφήνες. Ένα αρρενοτόκο μελίσσι πέρα από το ότι είναι καταδικασμένο σε θάνατο καταστρέφει τις κηρήθρες των οποίων τα εργατικά κελιά φουσκώνουν καθώς μέσα τους μεγαλώνουν κηφήνες και όχι εργάτριες. Γίνονται κηφηνοκηρήθρες!

Πολλοί μελισσοκόμοι αρέσκονται να κρατούν επίτηδες κάποια αρρενοτόκα μελίσσια στο μελισσοκομείο τους. Περισσότεροι κηφήνες σημαίνουν καλύτερη και πιο επιτυχημένη γονιμοποιήση βασιλισσών. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Οι έμπειροι μελισσοκόμοι έχουν άλλον έναν λόγο που το κάνουν αυτό. Οι κηφήνες που προέρχονται απο εργάτρια είναι "καθαρόαιμοι" γνήσιοι, επειδή η βασίλισσα έχει συνουσιαστεί ενώ η εργάτρια όχι. Δηλαδή ο κηφήνας απο εργάτρια έχει πιο καθαρά γεννετικά χαρακτηριστικά. Κάποιοι μελισσοκόμοι ρωτούν, είναι δυνατό κηφήνας απο αρρενοτόκο να ζευγαρώσει με βασίλισσα; Μα φυσικά η απάντηση είναι ναι. Η βασίλισσα στον αέρα γονιμοποιείτε με τους πιο δυνατούς κηφήνες, δεν την νοιάζει απο που προέρχονται μόνο να είναι δυνατοί!

ΕΙΚΟΝΑ Κηφηνόγονος και εργατικός γόνος στο ίδιο πλαίσιο. Τα κηφηνοκελιά είναι ένα σημάδι ότι έρχεται η εποχή της ανάπτυξης των μελισσιών


Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα. Ποιός είναι ο πιο εύκολος τρόπος να καταλάβουμε το ορφανό μελίσσι. Για έναν άπειρο μελισσοκόμο υπάρχει μια πολύ εύκολη τεχνική. Έχει ως εξής: Κατα την επιθεώρηση, όταν καπνίζουμε το μελίσσι και αυτό αρχίζει να βουίζει έντονα - συνεχόμενα σημαίνει οτι έχει χάσει την μάνα του και είναι ορφανό. Αυτό το μελίσσι σαν πρώτη εικόνα έχει μέλισσες σκόρπιες ανοργάνωτες που σηκώνουν τον "ποπό" τους και κουνούν τα φτερά τους. Το ορφανό μελίσσι κάνει μπαμ οτι είναι ορφανό απο μακριά. Αντιθέτως αν καπνίσουμε και δούμε το μελίσσι ήρεμο - επικρατεί μια γαλήνη - οι μέλισσες είναι συντονισμένες μαζεμένες σε μια μεριά το μελίσσι έχει βασίλισσα. Για να κάνει εξάσκηση ένας μελισσοκόμος μπορεί να κάνει τα παραπάνω και στην συνέχεια να επιθεωρεί την κυψέλη να δεί αν όντως είναι σωστός. Πιστέψτε με είναι πολύ εύκολο.

Τα ορφανά μελίσσια αν είναι μικρά 1-2 πλαίσια και είναι χειμώνας τα συνεννώνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Το χειμώνα δεν επιχειρούμε να φτιάξουμε βασίλισσες επειδή δεν γονιμοποιούνται σωστά. Πολλές φορές μένουν και αγονιμοποιήτες. Αντιθέτως αν βρούμε ορφανό μελίσσι άλλη εποχή πχ την άνοιξη πρέπει να του δώσουμε ανοιχτό γόνο για να μπορέσει να φτιάξει βασίλισσες. Αν έχει δικό του γόνο δεν χρειάζεται να το κάνουμε αυτό και θα αναλάβει όλο το έργο μόνο του. Μόνη προυπόθεση να υπάρχει ανοιχτός γόνος.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια