Widget Recent Post No.

Κανόνες ξεχειμωνιάσματος των μελισσιών


Συμβουλές από τους ειδικούς της μελισσοκομίας. Από τις γεωτεχνικούς της Ο.Μ.Σ.Ε Καρατάσου Κατερίνα, κτηνίατρο, Κοντοθανάση Αγλαΐα, Γεωπόνο.

Οι κανόνες του ξεχειμωνιάσματος

• Μελισσοκομείο σε μέρος απάνεμο, υγρασίες, προσήλιο, αν γίνεται κοντά στην έδρα μας.

• Κυψέλες τοποθετημένες σε βάσεις (όχι λάστιχα αυτοκινήτων, πάτε τα στην ανακύκλωση βρείτε άλλη λύση) κι όχι απευθείας στο χώμα με μικρή κλίση προς την είσοδο ώστε να υπάρχει απορροή τυχόν υγρασίας, και καλά αεριζόμενες. Οι δικτυωτοί πάτοι δεν κρυώνουν τα μελίσια, ούτε οι θυρίδες εξαερισμού του καπακιού. Με­λίσσι προστατευμένο από τους ψυχρούς βοριάδες και με αρκετό μέλι μόνο την υγρασία έχει να φοβηθεί. Χρησιμοποιείστε κουβερτάκια (κερόπανα), ει δυνατόν από μαλλί, αλλά λείο κι όχι με «τρίχες» γιατί τα ερεθίζει. Το μαλλί βγάζει πάντα την υγρα­σία από μέσα προς τα έξω και μένει στεγνό.
• Ξεχειμωνιάζουμε δυνατά μελίσσια. Μελίσσια κάτω από 4 πλαίσια σωστό είναι να ενώνονται ή αν είναι παραφυάδες με νέα βασίλισσα να ξεχει­μωνιάζουν σε διπλοκυψελίδια. Οι οχτάρες κυψέ­λες χρησιμοποιούνται από αρκετούς και για να ξεχειμωνιάζουν τα μικρότερα μελίσσια. Διαβάστε επίσης για την κυψέλη ΑΡΓΩ. όσοι τη δοκίμασαν λένε τα καλύτερα.

• «Σφίγγουμε» τα μελίσσια, αφήνοντας στην κυψέλη τόσες κηρήθρες όσες είναι ο πληθυσμός του μελισσιού μείον μία. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα μελίσσια θα είναι πάντα κοντά στο φαΐ τους. Τον κενό χώρο μπορούμε να τον κλείσουμε με φελιζόλ, με κουβερτάκι που θα σκεπάζει και τα πλαϊνά του τελευταίου πλαισίου ή με ένα πλαισιοτροφοδότη. Παραπανίσιες κηρήθρες δεν προσφέρουν τίποτε κι επιπλέον μπορεί και να μουχλιάσουν.

• Αφήνουμε μαύρες κηρήθρες στη γονοφωλιά για το ξεχειμώνιασμα. Οι μέλισσες τις προτιμούν κι εμείς προτιμούμε να παίρνουμε άσπρες μελοκηρήθρες για τρύγο, που δεν έχουν περάσει το χει­μώνα τους στη γονοφωλιά όπου ενδεχομένως θα γίνει και θεραπεία για τα βαρρόα με ακαρεοκτόνα.

• Φροντίζουμε τα μελίσσια μας να έχουν άφθονη τροφή κι όταν λέμε τροφή εννοούμε μέλι. Αν δεν σας έχουν πείσει οι επιστημονικές έρευ­νες για αυτό, ίσως σας πείσει η κοινή λογική, που λέει ότι η μέλισσα επί εκατομμύρια χρόνια με μέλι τρέφεται κι όχι με ζάχαρη, επομένως είναι μεγάλο λάθος να αφαιρέσουμε όλο το μέλι και να τροφο­δοτήσουμε. Τροφοδοτούμε πάντα όταν υπάρχει μέλι, νέκταρ και εισερχόμενη γύρη ώστε το μελίσσι να καλύπτει τις ανάγκες του σε θρεπτικό συστατικά και πάντα όταν υπάρχει λόγος.

Το χει­μώνα το μελίσσι δε συλλέγει, σχηματίζει τη μελισσόσφαιρα και καταναλώνει μέλι για να μπορέσει με την κίνηση να παραμείνει ζεστό. Δια­τροφή αποκλειστικά με ζάχαρη καταστρέφει την προβιοτική χλωρίδα του μελισσιού και δεν καλύπτει τις Θρεπτικές του ανάγ­κες που δεν είναι μόνο ενεργειακές, με αποτέλεσμα οι μέλισσες να εξασθε­νούν και να ζουν λιγότερο. Ένα δεκάρι μελίσσι σύμφωνα με το Νικολαίδη χρειάζεται 10-13 κιλά μελιού (ανθόμελου αν ξεχειμωνιάζετε πολύ βόρεια) για ξεχειμώνιασμα. Ξεκινώντας από αυτό το νούμερο, ανάλογα με το μέγεθος του μελισσιού και τη διάρκεια και βαρύτητα του χειμώνα στην περιοχή που ξεχειμωνιάζουμε, μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο μέλι θα χρειαστούμε κι αναλόγως να συμπληρώσουμε μ' ένα καλό δικό μας ζαχαροζύμαρο στο οποίο θα προσθέσουμε φυσικά μέλι.

• Το βασικό είναι το μέλι να βρίσκεται κοντά στην μελισσόσφαιρα. Για το λόγο αυτό «σφίγγουμε» το μελίσσι, όπως είπαμε παραπάνω. Πρακτικά, μετά τον τελευταίο τρύγο στα πεύκα για παράδειγμα, έχουμε αφήσει στα μελίσσια 4-6 κηρήθρες από τη μεριά που δουλεύουμε το μελίσσι, συνήθως τη δεξιά (δεξί χέρι στην είσοδο) οι οποίες κάτω από το μέλι έχουν και μπόλικη γύρη. Αυτά που πήραμε να τρυγήσουμε τα έχουμε αντικαταστήσει με καλές μαύρες κηρήθρες. 

Στον τόπο που θα τα πάμε για ξεχειμώνιασμα τα ελέγχουμε ξανά κι αφαιρούμε τυχόν παραπανίσιες κηρήθρες που βάλαμε από κακή εκτίμηση ή επειδή έγινε ανακατανομή πληθυσμού από τη μεταφορά, κάνουμε θεραπεία (αφού δεν υπήρχε παρά μόνο μέλι και καθόλου γόνος στη γονοφωλιά!), βά­ζουμε κι ένα μελοζαχαροζύμαρο πάνω από τη μελισσόσφαιρα και του ευχό­μαστε καλό χειμώνα. Αν δεν πήγαμε πεύκα ή δεν υπήρχε τόσο μέλι που να μπλοκάρουν τα μελίσσια και γενικά δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την πο­σότητα των αποθεμάτων της κυψέλης, τροφοδοτούμε έγκαιρα πυκνό 1:1 σι­ρόπι σε ικανές ποσότητες ώστε να αποθηκευτεί. Κι εδώ σφίγγουμε πολύ τα μελίσσια αφαιρώντας κηρήθρες. Κρυώνοντας καλά ο καιρός, δεν ξεχνάμε το μελοζαχαροζύμαρο!

• Επισκεπτόμαστε τα μελισσάκια μας όχι τακτικά, αλλά πάντως έχουμε το νου μας. ειδικά μετά από κακοκαιρία. Επιθεωρούμε μόνο τις καλές μέρες που τα μελίσσια πετάνε κι ελέγχουμε για επάρκεια τροφής

Επιμέλεια: Καρατάσου Κατερίνα, κτηνίατρος, Κοντοθανάση Αγλαΐα, Γεωπόνος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια