Widget Recent Post No.

Πως αναπτύσσονται τα μελίσσια: Επίσκεψη στο μελισσοκομείο και αποτελέσματα μετά από...


Γράφει ο μελισσοκόμος Λεωνίδας Τσιαμήτρος από την Βέροια...
Επίσκεψη στο μελισσοκομείο με πολύ θετικά μηνύματα για τη συνέχεια.
Αν και βρισκόμαστε στα τέλη Γενάρη στη βόρεια Ελλάδα τα μελίσσια αναπτύσσονται γρήγορα. Ήδη το φρέσκο νέκταρ στάζει από τις κηρήθρες μας και η φρέσκια γύρη βοηθάει τη βασίλισσα να επεκτείνει το γόνο ακόμη περισσότερο.






Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε τις μέλισσες να παίρνουν τις σταγόνες μελιού πάνω απ’ τα τελάρα.





Το πιο σημαντικό αυτή την εποχή είναι τα μελίσσια να διατηρήσουν τον πληθυσμό τους σε καλό επίπεδο και ταυτόχρονα οι βασίλισσες να ρίξουν όσο το δυνατόν περισσότερους γόνους. Οι συνθήκες που έχω πλέον στις κυψέλες, με την χρήση της ανακλαστικής μεμβράνης κυρίως, αλλά και με σωστούς χειρισμούς το προηγούμενο διάστημα κάνουν τα μελίσσια μου να παρουσιάζουν μια φανταστική εικόνα γι’ αυτή την εποχή.














Οι βασίλισσες έχουν σφραγίσει γόνο στο τρίτο πλαίσιο και τα αποθέματα μελιού είναι πολλά παρόλο που την μελισσοτροφή που έβαλα στις αρχές Γενάρη, με τα πρώτα αυγά, την αφαίρεσα γρήγορα και στη θέση της έβαλα γυρεόπιτα δικής μου παραγωγής. Αυτή η κίνηση βέβαια γίνεται πάντα με αυξημένο ρίσκο για το μελίσσι, γι’ αυτό δεν το προτείνω σε όσους χρησιμοποιούν τα κλασσικά υφασμάτινα κερόπανα ή νάιλον.






Στην τελευταία εικόνα βλέπουμε χαρακτηριστικά πως η υγρασία συσσωρεύεται μέσα στην γυρεόπιτα βοηθώντας τις μέλισσες να την πάρουν πιο εύκολα. Αντίθετα στο εσωτερικό της κυψέλης δεν παρατήρησα καθόλου υγρασία κάτω από την μεμβράνη ή πάνω στα τελάρα.

Οι βάσεις των κυψελών είναι επίσης πολύ καθαρές, κάτι που είναι σημαντικό για την καλή υγεία του μελισσιού.




Παρακάτω ακολουθούν μερικές φωτογραφίες με βασίλισσες απ’ το μελισσοκομείο μου, που πραγματικά θυμίζουν Άνοιξη.









Κι ένα βίντεο με μια σούπερ βασίλισσα να γεννά στο τελάρο στη καρδιά του χειμώνα λες και είναι Άνοιξη.

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Γιωργος απο Γιαννιτσα10 Φεβρουαρίου 2017 στις 7:38 μ.μ.

    Υποθετω οτι το κειμενο ειναι περσινο η παλιοτερο ,διοτι τοσο στην Βεροια ,οσο και στα Γιαννιτσα ,[μας χωριζουν 45 χλμ] με ιδιο κλιμα,μεχρι πριν δεκα μερες ειχαμε παγετους,! Μολις μια βδομαδα ειχαμε μια ανοιξιατικη αναλαμπη! γιατι εμεις στ;α Γιαννιτσα δεν εχουμε τετοια εικονα απο τα μελισσια μας; απο που τοσο μελι και νεκταρ ; ανθισαν πρωιμα οι μπανανιες του; η, μηπως η Βεροια ειναι εξωτικος παραδεισος με τροπικο κλιμα; μην αναρτατε στο blog σας,ασυναρτητα,πραΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΤΕΚΟΥΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι σιγουρο οτι δεν ειναι φετινο.Στη φωτο η βασιλισσα ειναι σημαδεμενη κοκκινη.(το κοκκινο ηταν το 2013 και θα ειναι και το 2018)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. mipos anthise to lidl; pou ixe ti zaxari 0,68 lepta.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συν οτι εχει βαροα 0:18 με 00:25 δευτερολεπτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!