Widget Recent Post No.

Παραγωγή γύρης: Πως κρατάμε δυνατά μελίσσια και έχουμε μεγάλη απόδοση ανα μελίσσι;



Η παραγωγή της γύρης είναι πανεύκολη και σήμερα θα σας μιλήσουμε για τους τρόπους που μπορείτε να έχετε μεγάλη απόδοση ανά κυψέλη και ταυτόχρονα να διατηρήσετε δυνατά τα μελίσσια. Η παραγωγή της γύρης μπορεί να προσφέρει ένα σημαντικό extra εισόδημα εφόσον κοστίζει 20 ευρώ το κιλό. Αρκεί να βρει κάποιος τρόπο να τη διαθέσει, πχ στη λαική πώληση σε αθλητές για πρωτεΐνη η και για άλλους σκοπούς όπως συμπλήρωμα βιταμίνης για γυναίκες άντρες, παιδιά κλπ.

Ο μελισσοκόμος που έχει ως σκοπό την παραγωγή γύρης δε χρειάζεται να κάνει τίποτα δύσκολο, αρκεί να αγοράσει τον εξοπλισμό που χρειάζεται και να είναι άνοιξη, Απρίλιος - Μάιος. Τον εξοπλισμό δεν πάμε και τον αγοράζουμε τυχαία αλλά προσέχουμε να είναι καλό το πλαστικό, για να μας αντέξει χρόνια και να εξυπηρετεί καλά τις μέλισσες. Τα πλαστικά της ANEL και συγκεκριμένα οι εξωτερικές γυρεοπαγίδες της ANEL είναι από τις καλύτερες της αγοράς και αυτές είναι που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι. Κοστίζουν περίπου 10 ευρώ και τις έχω δοκιμάσει και εγώ εδώ και χρόνια.

Πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στην εποχή, δηλαδή να είναι Απρίλιος Μάιος. Τα μελίσσια βάζοντας γυρεοπαγίδες πολλές φορές τα βοηθάμε αποτρέποντας το μπλοκάρισμα του γόνου με γύρη. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι με τις παγίδες οι μέλισσες περνάνε μια ποσότητα γύρης ικανή να αναθρέψει το γόνο και να συντηρήσει τον πλυθησμό και τη παραγωγή κεριού που είναι αυξημένη λόγω εποχής. Όμως τι γίνεται αν έχουμε συνεχόμενα γυρεοπαγίδες;

Καταρχήν βάζουμε τις γυρεοπαγίδες δύο μέρες πριν και αφήνουμε ανοιχτά τα πορτάκια. Έτσι συνηθίζουν καλύτερα οι μέλισσες. Πολλοί μελισσοκόμοι τις βάζουν κατευθείαν και βγάζουν παραγωγή. Τις πρώτες μέρες η απόδοση ανα μελίσσι είναι μικρή και καθώς περνούν οι μέρες μεγαλώνει. Μέχρι και την έβδομη ημέρα η παραγωγή είναι πολύ καλή, όμως στην συνέχεια οι μέλισσες αρχίζουν να συνιθίζουν τη παγίδα και να μη πέφτει η γύρη απο τα πόδια τους. Ο έξυπνος μελισσοκόμος τότε πρέπει να αφαιρέσει τη γυρεοπαγίδα και να επαναλάβει αν θέλει πάλι μετά από μια εβδομάδα. Οι παλιοί λένε μια εβδομάδα για εμάς και μια εβδομάδα για το μελίσσι να ξεκουραστεί και να πάρει δυνάμεις. Έτσι εξάλλου υπάρχει και αυξημένη παραγωγή.

Πόσο πληθυσμό πρέπει να έχει ένα μελίσσια για να παράγει πολύ γύρη;
Σε αντίθεση με το μέλι εδώ γίνονται περίεργα πράγματα. Στη πραγματικότητα ένα 10άρι μελίσσι μπορεί καμιά φορά να αποδώσει καλύτερα και από το 20άρι. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν είναι τίποτα περίεργο. Η απόδοση ανά μελίσσι εξαρτάται από την εκτροφή του γόνου και την διαθεσιμότητα που υπάρχει μέσα. Αν οι μέλισσες έχουν εξασφαλίσει πολλές προμήθειες με γύρη δεν φέρνουν και θα πρέπει αυτές να μειωθούν για να ξεκινήσει η μεγάλη απόδοση.

Πολλοί μελισσοκόμοι αφιερώνουν ένα κομμάτι από το μελισσοκομείο τους για την παραγωγή της γύρης, δηλαδή έχουν συγκεκριμένα μελίσσια που παράγουν γύρη. Αυτό ίσως έχει περισσότερη απόδοση και καλύτερη οργάνωση. Αλλά παραμένει στη κρίση κάθε μελισσοκόμου. Πάντως να ξέρετε ότι αυτά τα μελίσσια που έχουν μόνιμα γυρεοπαγίδα δεν θα αποδόσουν μέλι. Εγώ προσωπικά προτιμώ να βάζω σε όλα τα μελίσσια γυρεοπαγίδες για κάποιες μέρες, και μετά να τα αφήνω να συνεχίσουν ανενόχλητα τη δουλειά τους για να φτιάξουν προμήθειες.

Τώρα θέλω να δείτε δύο βιντεάκια τα οποία έχει ανεβάσει ο μεγάλος επαγγελματίας μελισσοκόμος Μόσχος Ντιώνιας με παραγωγή γύρης. Το πρώτο βίντεο είναι η πρώτη μέρα που τοποθετήθηκε η γυρεοπαγίδα και το δεύτερο έπειτα απο λίγες μέρες. Όπως θα παρατηρήσετε η απόδοση στο δεύτερο βίντεο είναι καλύτερα και οι μέλισσες έχουν συνηθίσει πλήρως τη νέα τους είσοδο...



Και εδώ έπειτα απο λίγες ημέρες...


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια