Widget Recent Post No.

Η ζάχαρη στα μελίσσια. Όλη η αλήθεια για τη θνησιμότητα και τις παράπλευρες απώλειες...


Πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό, που αφορά άμεσα όλους τους μελισσοκόμους. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα πάνω στο θέμα, και έχουν γίνει διάφορες έρευνες. Ωστόσο η πολύχρονη εμπειρία πάνω στα μελίσσια έχει να πει πολλά περισσότερα και εκεί θα σταθούμε στη σημερινή ανάρτηση. Η ζάχαρη χρησιμοποιείτε ως υποκατάστατο του φυσικού μελιού, το χειμώνα (όταν υπάρχει έλλειψη σε προμήθειες) αλλά και για διέγερση (αύξηση της γέννας της βασίλισσας) σε μορφή σιροπιού νωρίς την Άνοιξη. Ένα μεγάλο ερώτημα είναι, μπορεί η ζάχαρη να αντικαταστήσει το φυσικό μέλι;


Ας μπούμε στο θέμα. Το μέλι περιέχει μια πληθώρα από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και σάκχαρα. Η ζάχαρη πάλι δεν περιέχει τίποτα και είναι σαν "άχυρο" για τις μέλισσες. Το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι θερμίδες, που όμως είναι αναγκαίες για την επιβίωση του σμήνους το χειμώνα (όταν φυσικά δεν υπάρχουν προμήθειες). Επιπλέον την άνοιξη επειδή οι μέλισσες θέλουν να αυξήσουν τον πληθυσμό τους, χρειάζονται πολύ τροφή (για το γόνο) και έτσι πρέπει οπωσδήποτε εμείς οι μελισσοκόμοι να επέμβουμε για να δώσουμε τις απαραίτητες προμήθειες στις μέλισσες.

Τι γίνεται όμως με αυτές τις προμήθειες; Μπορούν να επηρεάσουν το μέλι που θα βγάλουμε; Πως επιδρούν στον οργανισμό των μελισσών; Αν η ζάχαρη δωθεί με μέτρο στα μελίσσια και τη σωστή περίοδο δεν επηρεάζει καθόλου το μέλι.  Όσον αφορά την θνησιμότητα των μελισσών, εδώ έχουμε ένα μικρό πρόβλημα. Σύμφωνα με μια εργασία που έχει γίνει στο εξωτερικό, όταν μια μέλισσα τρέφεται με ζάχαρη αντί για μέλι ζει λιγότερο. Όσο περισσότερη η ζάχαρη τόσο μικρότερος ο χρόνος ζωής. Όμως αυτό δεν είναι το χειρότερο.

Ασθένειες! Όταν ένα μελίσσι τρέφεται μόνο με ζάχαρη και καθόλου μέλι, καταστρέφεται το ανοσοποιητικό του οργανισμού και οι ασθένειες που καραδοκούν βρίσκουν τις ιδανικές συνθήκες. Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι εκμεταλλεύονται την άνοιξη με τη διέγερση, τις πρώτες ανθοφορίες που δίνουν καλό νέκταρ (όπως αμυγδαλιές, κουτσουπιές κλπ) και έτσι οι μέλισσες δεν έχουν κάποιο έντονο πρόβλημα. Επίσης πολλοί μελισσοκόμοι στη χειμερινή τροφοδοσία δίνουν και μέλι μαζί με την τροφή, η οποία θεωρείτε κατά πολύ ανώτερη από αυτή που περιέχει μόνο ζάχαρη.

Οι εμπειρίες λοιπόν λένε πως αν εφαρμόσουμε σωστά μια τροφοδοσία, και πρόβλημα δεν θα έχουμε και ποιοτικό μέλι θα τρυγήσουμε, αρκεί να μην έχουν ταϊστεί τα μελίσσια τους δύο προηγούμενους μήνες. Ωστόσο σε αυτό το σημείο θέλω να σας παραθέσω μια πολύ σημαντική ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Μελισσοκομικό βήμα από τους ειδικούς της ΟΜΣΕ. Και λέει τα εξής...

Η ζάχαρη αποδεδειγμένα σκοτώνει τους λακτοβακίλλους μια άλλη οικογένεια ωφέλιμων μικροβίων που ζουν στον πεπτικό σωλήνα της μέλισσας.
Η ζάχαρη είναι ένα προϊόν αρκετά επιβαρυμένο από τις καλλιεργητικές μεθόδους και τη διαδικασία του ραφιναρίσμα- τος με διάφορα χημικά. Αν νοιαζόμαστε για τις επιπτώσεις σε έναν άνθρωπο 70 κιλών, τι παθαίνει άραγε μια μελισσούλα που ζυγίζει περίπου εκατό χιλιοστά του γραμμαρίου;
Η ζάχαρη μπορεί να περιέχει ακόμα και imidacloprid (Gaucho) διότι το Gaucho χρησιμοποιείται και στους σπόρους των ζαχαρότευτλων. Έχει υπολογιστεί ότι μια κουταλιά της σούπας imidacloprid σε χίλιους μετρικούς τόνους σιροπιού 1:1 είναι ικανό να σκοτώσει μέλισσες.
Ακόμα κι αν η ζάχαρη δεν περιείχε τίποτε από αυτά, το σιρόπι, η βανίλια, το ζαχαροζύμαρο δεν είναι νέκταρ, ούτε μέλι. Όπως δεν μπορεί ο άνθρωπος να ξεχειμωνιάσει με πατατάκια περιμένοντας να φάει την άνοιξη κανονικό φαγητό, έτσι και η μέλισσα δε μπορεί να ζήσει τρεις μήνες με ζάχαρη ή τουλάχιστον δεν μπορεί να παραμείνει υγιής. Κάντε μια δοκιμή, ξεχειμωνιάστε μερικά μελίσσια με μέλι (ανθόμελο, όχι μελίττωμα!) και συγκρίνετε την ανάπτυξή τους την άνοιξη και τις αποδόσεις τους στους τρυγητούς. Κερδίζουμε κι εμείς κι οι μέλισσες

Φυσικά έχουν απόλυτο δίκιο, και ποτέ ο μελισσοκόμος δεν πρέπει να κάνει ληστικούς τρύγους. Πάντα αφήνουμε μέλι για να έχουν και τα μελίσσια. Το πιο συνηθισμένο είναι οι μελισσοκόμοι να πηγαίνουν στο ρείκι και τη κουμαριά και να αφήνουν όλες τις προμήθειες μέσα χωρίς να κάνουν τρύγο. Έτσι τα μελίσσια χρειάζονται το πολύ μια δυό φορές τάισμα η καμιά φορά και ποτέ. Το μέλι της κουμαριάς είναι πικρό και ιδιαίτερα θρεπτικό ιδανικό για το ξεχειμώνιασμα των μελισσιών. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια