Widget Recent Post No.

Πεθαμένα μελίσσια λόγω βαρρόα: Ο θανάσιμος εχθρός τα προβλήματα και οι απώλειες


Το χειμώνα χάνονται πολλά μελίσσια λόγω βαρρόα. Και αυτό γιατί τα ακάρεα τρυπάνε τις μέλισσες στο θώρακα, τις αποδυναμώνουν και τις μεταφέρουν ασθένειες. Όταν υπάρχει γόνος η βαρρόα κρύβεται μέσα, χάνονται προνύμφες όμως το μελίσσι δε καταρέει. Όμως όταν ξεγονιάσει και εκκολαφθεί όλος ο γόνος τότε όλα τα βαρρόα απελευθερώνονται και τρυπάνε τις μέλισσες ασταμάτητα. Συνεπώς τότε γίνεται και η μετάδοση των μικροβίων μέσα στο αίμα.

Όσα περισσότερα τα βαρρόα τόσο μεγαλύτερη η πτώση στον πλυθησμό, και όσο πιο αργά η θεραπεία καταπολέμησης τόσες περισσότερες οι πιθανότητες να χαθεί το μελίσσι. Πολλοί νέοι μελισσοκόμοι με ρωτάνε πανικόβλητοι γιατί χάθηκε το μελίσσι μου τέτοια περίοδο, μήπως έφυγε? μήπως δηλητηριάστηκε? τέτοια εποχή τίποτα απο τα δύο δε μπορεί να συμβεί. Τώρα δε ραντίζει κανένας και οι μέλισσες δε συλλέγουν, ενώ εγκατάλλειψη της κυψέλης μπορεί να συμβεί κυρίως το φθινόπωρο, όχι όμως με τέτοιες θερμοκρασίες. Ποτέ! Το μελίσσι γνωρίζει πότε έχει τροφή έξω.

Ο σωστός μελισσοκόμος αρπάζει την ευκαιρία και κάνει θεραπεία καταπολέμησης βαρρόα έγκαιρα, κατευθείαν μόλις ξεγονιάσουν τα μελίσσια. Δε πρέπει να το αναβάλλει επειδή έχει άλλες δουλειές ακόμα και αν είναι άρρωστος. Κρίνονται ζωές μελισσιών απο αυτή τη θεραπεία οπότε κανένας μη παραμελέι τις ζωές των μελισσιών του. Η βαρρόα είναι πολύ ύπουλος εχθρός και με λίγη αδιαφορία μπορεί να καταστρέψει το μελισσοκομείο μας.

Γενικά το χειμώνα δικαιολογούνται κάποιες απώλειες, είτε απο βαρρόα είτε απο άλλους άγνωστους λόγους. Για τους μελισσοκόμους αν χαθούν 5 στα 100 μελίσσια - μέσα στο χειμώνα - θεωρείτε φυσιολογικό, ενώ βαριά βαριά είναι ανεκτό και το ποσοστό 10% δηλαδή 10 στα 100 μελίσσια. Αν χαθούν παραπάνω μελίσσια θα πρέπει να ανησυχούμε και ότι κάνουμε λάθος στους μελισσοκομικούς μας χειρισμούς. Τα μελίσσια εξάλλου τα μετράμε το μάρτη και όχι νωρίτερα. Καλό υπόλοιπο χειμώνα να έχουμε!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια