Widget Recent Post No.

Γρήγορη επιθεώρηση μελισσιού κοιτώντας μόνο την είσοδο της κυψέλης


Του Λεωνίδα Τσιαμήτρου...
Μετά από πέντε μέρες κακοκαιρία με χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στις εισόδους των κυψελών και να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό τους χωρίς να ενοχλήσουμε τα μελίσσια.

Αυτήν την εποχή είναι απαγορευτικό το άνοιγμα των κυψελών εκτός κι αν τα μηνύματα από την κίνηση στην είσοδο της κυψέλης είναι περίεργα.Αρκετές φορές μετά από τη θεραπεία κατά της βαρρόα με οποιοδήποτε σκεύασμα ή και λόγω ηλικίας κάποιες βασίλισσες πεθαίνουν. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει ο μελισσοκόμος άμεσα να προχωρήσει σε συνένωση του ορφανού μελισσιού ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο κάποιο άλλο αδύναμο μελίσσι που πιθανών έχει στο μελισσοκομείο του.

Αν λοιπόν δείτε αυτή την εποχή αυξημένη κίνηση στην είσοδο της κυψέλης με τις μέλισσες να κινούνται νευρικά πάνω στη σανίδα πτήσης τότε κάντε έλεγχο γιατί είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτό το μελίσσι.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πως οι μέλισσες παρόλο που η θερμοκρασία είναι μόλις 8 ºC με πυκνή συννεφιά πετούν στην είσοδο της κυψέλης φυσιολογικά καθαρίζοντας τη φωλιά τους από τις νεκρές μέλισσες και φέρνοντας μέλι ή νερό.


Τις επόμενες μέρες θα έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας οπότε σύντομα περιμένουμε τις πρώτες φρέσκιες γύρες που θα δώσουν το ερέθισμα στις βασίλισσες για τους πρώτους γόνους της νέας χρονιάς, αν και πιστεύω ότι ήδη οι περισσότερες βασίλισσες ξεκίνησαν να γεννούν διότι φέτος τα μελίσσια στη βόρεια Ελλάδα ξεγόνεψαν αρκετά νωρίς μες το Νοέμβρη.

Λεωνίδας Τσιαμήτρος - Μελισσοκόμος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια