Widget Recent Post No.

Μειώνονται οι μελισσοκόμοι στην Ευρώπη, αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας τους



Μειούμενος βαίνει ο αριθμός των μελισσοκόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους 600.000 σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, όταν πριν από δύο χρόνια ξεπερνούσαν τους 630.000. Μάλιστα, πολλοί μελισσοκόμοι που εγκαταλείπουν τον κλάδο λόγω ηλικίας δεν αντικαθίστανται από νεοεισερχόμενους. Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από έκθεση της ΕΕ σχετικά με τα προγράμματα στήριξης της μελισσοκομίας για την περίοδο 2017-2019.
Όπως αναφέρει η έκθεση, το 96% των ευρωπαίων μελισσοκόμων διαχειρίζονταν λιγότερες από 150 κυψέλες, όριο κάτω από το οποίο μια μελισσοκομική εκμετάλλευση θεωρείται «μη επαγγελματική». Μόλις το 4% των μελισσοκόμων της ΕΕ είχαν περισσότερες από 150 κυψέλες και μπορούσαν να θεωρηθούν «επαγγελματίες» μελισσοκόμοι και η μεγάλη πλειονότητα των μελισσοκόμων της ΕΕ, σε ποσοστό 72%, ανήκουν σε μελισσοκομικές ενώσεις.

Η κατάσταση διαφέρει σημαντικά από το ένα κράτος μέλος στο άλλο. Για παράδειγμα, η Γερμανία είναι ένα από τα λίγα κράτη μέλη που κατόρθωσαν να ανακόψουν την πτωτική πορεία του αριθμού των μελισσοκόμων. Η Γερμανική Ένωση Μελισσοκόμων έδωσε προτεραιότητα σε μια στρατηγική προσέλκυσης νέων μελών και παρείχε μαθήματα για αρχάριους, τα οποία οδήγησαν σε αύξηση του αριθμού των ενεργών μελισσοκόμων. Ορισμένες από αυτές τις δράσεις χρηματοδοτήθηκαν από το μέτρο «τεχνική βοήθεια» των αντίστοιχων προγραμμάτων.

Το 2015, το 96% των ευρωπαίων μελισσοκόμων διαχειρίζονταν λιγότερες από 150 κυψέλες, όριο κάτω από το οποίο μια μελισσοκομική εκμετάλλευση θεωρείται «μη επαγγελματική», μόλις το 4% των μελισσοκόμων της ΕΕ είχαν περισσότερες από 150 κυψέλες και μπορούσαν να θεωρηθούν «επαγγελματίες» μελισσοκόμοι. Ωστόσο, το κατώτατο αυτό όριο αμφισβητείται από ορισμένες μελισσοκομικές ενώσεις, οι οποίες θεωρούν καταλληλότερο όριο τις 40 κυψέλες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια