Widget Recent Post No.

Το μυστικό για κατακόρυφη ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των μελισσιών απο πολύ νωρίς!



Απο τώρα εξαρτάται πόσο θα αναπτυχθούν τα μελίσσια μας. Ο καιρός ούτε λίγο ούτε πολύ σε λίγες μέρες έως εβδομάδες θα ξεκινήσει να σπάει, και απο το τσουχτερό του κρύο θα αρχήσει να προσφέρει στις μέλισσες ιδανικότερες συνθήκες για ανάπτυξη και εκτροφή γόνου. Τι χρειάζεται λοιπόν να κάνει ένας μελισσοκόμος αυτή τη περίοδο, προκειμένου να επιτύχει μέγιστη ανάπτυξη απο νωρίς την άνοιξη; Σίγουρα κάποιος θα έχει στο μυαλό του τη διέγερση με σιρόπι. Ωστόσο αυτή η λύση δεν μπορεί να δωθεί στους μελισσοκόμους της Βορείου Ελλάδα, ούτε καν πιο Νότια, λόγω των απαγορευτικών θερμοκρασιών που επικρατούν, η θα επικρατήσουν στο μέλλον.

Προσωπικά απο την εμπειρία μου, έχω δεί ότι όσα μελίσσια ταίζω με πλούσια τροφή χωρίς να τα "λυπάμαι" για τα έξοδα, αυτά πετυχαίνουν και την μεγαλύτερη ανάπτυξη απο πολύ νωρίς την Άνοιξη! Θυμάμαι την πρώτη χρονιά που δοκίμασα αυτή τη τεχνική, τα λόγια που μου είπε ένας πολύ μεγάλος μελισσοκόμος. Μου είχε πεί τα εξής "Αν θέλεις να αναπτυχθούν τα μελίσσια τάισε τα απο νωρίς, βάζωντας δύο δίκιλες τροφές ανα δεκάρι μελίσσι. Μην τσιγγουνευτείς τις τροφές, τα μελίσσια θα τις ανταποδώσουν μόλις βρούν καλό καιρό. Το ζυμάρι το ανοίγουμε μικρή τρύπα, για να μην ξεραίνεται, και εφόσον καλύπτει όλο το μελίσσι δημιουργεί πολύ καλή μόνωση".

Δεν θα μπορούσα να πιστέψω, αν δεν έβλεπα τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής στα μελίσσια μου. Ταίζοντας απο τον Ιανουάριο Φεβρουάριο, καταφέρνουμε να δημιουργήσουμε προμήθειες με μέλι, τις οποίες αναγνωρίζει το μελίσσι, και στη συνέχεια της καταναλώνει στον γόνο. Το κόλπο για να επιτύχουμε μέγιστη αποτελεσματικότητα στη συγκεκριμένη τεχνική, είναι να δώσουμε την τροφή, την στιγμή που τα μελίσσια ήδη έχουν ξεκινήσει την εκτροφή του γόνου. Δεν έχει σημασία αν το μέγεθος του γόνου είναι 2-3 πλαίσια ή μια χουφτίτσα. Η τροφή μόλις μπεί μέσα στο μελίσσι θα κάνει το θαύμα της. Θα δημιουργήσουμε προμήθειες, τις οποίες το μελίσσι θα διαθέσει για τις υψηλές διατροφικές ανάγκες του γόνου. Κάποιος αναρωτιέται, μα καλά 4 κιλά ανα μελίσσι, δεν θα σκάσει με τόσο τροφή; Το μελίσσι ξέρει πολύ καλά πως να εκμεταλλευτεί σωστά τη τροφή του.

Η μόνωση και το σφίξιμο των μελισσιών είναι πολύ σημαντικό επίσης για να επιτύχουμε μέγιστη ανάπτυξη. Πάνω απο τις τροφές αφήνουμε κηρόπανο η ότι άλλο μονωτικό έχουμε φτιάξει για τα μελίσσια μας, και δεν πειράζουμε καθόλου τις κηρήθρες, ούτε κατα διάνοια να αρχήσουμε να προσθέτουμε και άλλες, πρίν δούμε τα μελίσσια μας να αναπτύσσονται και να σφίγγουν απο πλυθησμό. Οι επιθεωρήσεις του γόνου, και των μελισσιών μπορούν να γίνουν μόνο αν αλλάξει η θερμοκρασία και έχουμε πάνω απο 14 βαθμούς θερμοκρασία. Κάτω απο 10 βαθμούς, αν επιθεωρήσουμε μπορούμε να σκοτώσουμε άθελα μας μεγάλο μέρος του πλυθησμού. Ωστόσο για να ταίσουμε μπορούμε να πάμε προσεκτικά και με 12 βαθμούς αν είναι τόσο μεγάλη ανάγκη. Ξέρετε σε περίπτωση λιμοκτωνίας ο μελισσοκόμος μπορεί να πάει στα μελίσσια του ακόμα και με βροχή, εφόσον αν τα μελίσσια είναι νηστικά ο θάνατος είναι σίγουρος. Έχω βρεθεί και εγώ σε αυτή τη θέση αρκετές φορές, και έτυχε να πάω να ταίσω και να βάλω τροφές, με χιονόνερο.

Προσέξτε πάρα πολύ λοιπόν να φτιάξετε μελίσσια με μπόλικες προμήθειες. Και αν ξέρετε πως όσα έχουν καλούς πλυθησμούς και δεν έπεσαν πολύ απο το τσουχτερό κρύο του χειμώνα, τον Μάρτιο ίσως επιτρέψουν και τα πρώτα κοψίματα σε παραφυάδες. Αν και εγώ πιστεύω πως η ιδανικότερη περίοδος για να κόψουμε μελίσσια είναι μετά τα τέλη του Μαρτίου μέσα στον Απρίλιο!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια