Widget Recent Post No.

Δώστε τέλος στη βαρρόα: Τώρα που είναι πιο αδύναμη από ποτέ. Μυστικά που λίγοι γνωρίζουν



Έχουμε ακούσει τη φράση "όποιος έχει βαρρόα την Άνοιξη είναι αποτυχημένος μελισσοκόμος". Ουσιαστικά η φράση αναφέρεται στους μελισσοκόμους που δεν έκαναν σωστά τη θεραπεία το χειμώνα. Η καλύτερη περίοδος να καταπολεμήσουμε τη βαρρόα είναι τότε που δεν υπάρχει γόνος δηλαδή τέλη Δεκεμβρίου - Αρχές ιανουαρίου. Αν τα μελίσσια ξεκινήσουν να ρίχνουν γόνους και δε κάναμε θεραπεία την έχουμε βάψει. Διότι με ύπαρξη γόνου η βαρρόα είναι κρυμμένη και δε καταπολεμάται με κανένα φάρμακο. Πρέπει τα μελίσσια να είναι ξεγονιασμένα ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!

Επειδή κάθε χρόνο υπάρχουν μελισσοκόμοι με κρούσματα βαρρόα μάρτιο - απρίλιο θέλουμε να αφιερώσουμε αυτή την ανάρτηση για να τους προλάβουμε. Τότε είναι πολύ αργά για να κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση. Μερικοί μελισσοκόμοι λένε ότι αν έχουμε βαρρόα απρίλιο καλύτερα να αλλάξουμε επάγγελμα και να παρατήσουμε τη μελισσοκομία. Αυτό δικαίως αναφέρεται και σας το λέω για να καταλάβετε τη σοβαρότητα του προβλήματος.

ΕΙΚΟΝΑ: Μελίσσι με γόνο όταν πλέον είναι αργά για καταπολέμηση βαρρόα


Μελίσσια προσβεβλημένα απο τη βαρρόα τρυπάνε τις μέλισσες στο θώρακα σκοτώνουν το γόνο, μεταφέρουν ασθένειες και κάνουν τελείως αντιπαραγωγικά τα μελίσσια. Δεν είμαι υπερβολικός και σας αναφέρω όλα αυτά για να δώσετε τη δέουσα προσοχή ΤΩΡΑ και όχι όταν είναι πλέον ΑΡΓΑ! Η βαρρόα τον Ιανουάριο είναι πιο αδύναμη από ποτέ. Δεν υπάρχει ούτε γόνος, και οι μέλισσες είναι "νηστικές", δε τρέφονται σωστά, άρα και η αιμολέμφος δε περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά για να ξεζουμήσει η βαρρόα. Συνεπώς τα βαρρόα βρίσκονται στο πιο αδύναμο στάδιο, εντελώς εκτεθημένα και νηστικά. Βάζοντας το κατάλληλο σκεύασμα χημικό η βιολογικό χτυπάμε στο μεδούλι τον εχθρό μας και καθαρίζουμε τα μελίσσια έγκαιρα.

ΕΙΚΟΝΑ: Ξεγονιασμένο μελίσσι
Το οξαλικό οξύ είναι μια καλή και φθηνή επιλογή όμως να ξέρουν οι μελισσοκόμοι πως η μέθοδος της ενστάλλαξης δεν έχει τα τεράστια αποτελέσματα που ακούγονται. Μη περιμένει κάποιος στάζοντας 5ml ανα πλαίσιο πλυθησμού να έχει πάνω απο 90% αποτελεσματικότητα. Σύμφωνα με διάφορες μετρήσεις η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται από 70 έως και 85%. Τα μεγάλύτερα ποσοστά σύμφωνα με τις εμπειρίες των μελισσοκόμων ακούγονται σα παραμύθια. Οι ερευνητές κάνουν διάφορα πειράματα σε ελεγχόμενες συνθήκες με δοσομετρητές, γι αυτό έχουν και πιο ανεβασμένα ποσοστά στα αποτελέσματα των πειραμάτων τους. Οπότε μελισσοκόμοι δώστε μεγάλη προσοχή. Αν κάνετε θεραπεία με ενστάλλαξη οξαλικού οξέος, το καλοκαίρι θα χρειαστεί πάλι ένα καλό ξελάφρωμα, όχι όμως πάλι με οξαλικό οξύ επειδή τότε λόγω ύπαρξης γόνου δε κάνει δουλειά.

Αυτό που θέλω να τονίσω με τη σημερινή ανάρτηση είναι να κάνουμε όλοι έγκαιρα τη θεραπεία στα μελίσσια μας για να μη τρέχουμε όταν είναι πλέον αργά. Επειδή στη πορεία μου ως μελισσοκόμος έχω δεί πολλές τέτοιες περιπτώσεις γι αυτό και τονίζω τόσο πολύ το θέμα αυτό. Η επιλογή του σκευάσματος είναι καθαρά στην δική σας κρίση, και

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Καλά τα λες για το πότε πρέπει να κάνουμε θεραπεία,αλλά φέτος οι γόνοι τράβηξαν μέχρι πριν από λίγο,πρίν πέσουν τα χιόνια,οπότε ότι θεραπεία και να κάνεις πάει στράφι.
    Τι χειρισμό μου προτείνεις
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εαν παρεις απαντηση, τοτε τηλεφωνα μου!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!