Widget Recent Post No.

Κυψέλη μεικτού τύπου: Πλαστικός πάτος με ξύλινο σώμα. Ο τέλειος συνδιασμός και τα πλεονεκτήματα



Πολλοί μελισσοκόμοι συνδυάζουν πλαστική κυψέλη με ξύλινη. Δηλαδή βάζουν πλαστικό αεριζόμενο πάτο με ξύλινο πάτωμα και ξύλινο η πλαστικό καπάκι. Σύμφωνα με πολλές εμπειρίες έχει πολλά πλεονεκτήματα και το κυριότερο είναι τα έξοδα αλλά και η αντοχή. Η κυψέλη ξεκινάει το σάπισμα από τη βάση της, οπότε αν την αντικαταστήσουμε με πλαστικό δε σαπίζει ποτέ. Φυσικά όταν είναι ολόκληρη πλαστική η κυψέλη τα πλεονεκτήματα είναι πολύ περισσότερα όμως σήμερα θα μιλήσουμε για αυτή τη δοκιμή. Δηλαδή πλαστικός πάτος και ξύλινο σώμα!


ΕΙΚΟΝΑ: Πλαστικός πάτος ANEL
Από τότε που πρωτοκυκλοφόρησαν οι πλαστικές κυψέλες στην Ελλάδα οι μελισσοκόμοι άρχισαν τους αυτοσχεδιασμούς. Δηλαδή πως μπορούσαν να συνδιάσουν την αντοχή του πλαστικού με το φθηνότερη τιμή του ξύλου. Πολλοί δοκίμασαν το παραφινάρισμα του ξύλινου πατώματος σε συνδυασμό με τον οικονομικό και ανθεκτικό πλαστικό αεριζόμενο πάτο της anel. Οι εντυπώσεις ήταν η καλύτερες διότι η βάση είναι αθάνατη και αδιαπέραστη από μύκητες - φυσικούς αποικοδομιτές του ξύλου. Η γονοφωλιά είναι το πρώτο μέρος της κυψέλης που σαπίζει και όλα γίνονται λόγω της υγρασίας που απορροφάται. Το πλαστικό όμως δεν έχει προβλήματα, είναι αθάνατο. Έτσι η κυψέλη αντέχει πολύ περισσότερο συγκριτικά με το ξύλο.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της πατέντας πέραν της αντοχής είναι η χαμηλότερη τιμή που βγαίνει η κυψέλη. Από προσωπική εμπειρία, διότι εφάρμοσα και εγώ αυτή τη μέθοδο μπορώ να πω οτι είχε πολύ καλά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα προτιμώ τον πάτο να είναι αεριζόμενος διότι καταπολεμάται πολύ καλύτερα η βαρρόα και τα μελίσσια αερίζονται και δεν αρρωσταίνουν. Μερικοί λένε "άμα είναι ανοιχτό από κάτω το μελίσσι κρυώνει". Αυτό δεν είναι αλήθεια διότι τα μελίσσια πηγαίνουν σπουδαία και δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το κρύο. Δε το λέω στον αέρα, έχω όλες σχεδόν τις κυψέλες μου με αεριζόμενο πάτο και πηγαίνουν πολύ καλύτερα από αυτά με τον κλειστό.

Θέλω να αναφέρω το εξής. Αν αποφασίσετε να φτιάξετε τέτοιες κυψέλες μην παραλείψετε να βάλετε το πλαστικό καπάκι της anel. Έχω βολευτεί απίστευτα με αυτά τα καπάκια διότι έχουν πολύ καλή μόνωση χειμώνα καλοκαίρι και οι θήρες ανοιγοκλείνουν όποτε θέλουμε. Εγώ το χειμώνα κλείνω τις θήρες ειδικά σε όσα μελίσσια είναι μικρά. Το καλοκαίρι επειδή έχει εσωτερική μόνωση δε περνάει η ζέστη και οι κηρήθρες δε λιώνουν. Σε όσες κυψέλες ξύλινες έβαλα πλαστικό καπάκι είδα μεγάλη διαφορά και στην ανάπτυξη στο ξεχειμώνιασμα κλπ.



Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Κι εγώ ετσι τις ξεκίνησα όμως υπάρχει πρόβλημα στη μεταφορά.αν σπρώχτει το πάτωμα προς τα πίσω αφήνει κενό πάνω από τα Πορτακια αρκετό για να βγουν οι μέλισσες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτο εχω επαθα και εγω σε αρκετες κυξελες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!