Widget Recent Post No.

Τα μελίσσια στις πλαστικές κυψέλες της ANEL με κρύο και με χιόνι τον Χειμώνα: Τι δείχνει η εμπειρία μας!




Η μόνωση είναι ο σημαντικότερος παράγοντάς επιβίωσης του σμήνους μέσα στη κυψέλη. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές κυψέλες όμως καμία δε μπορεί να συγκριθεί με τις πλαστικές κυψέλες της ANEL που βάση της εμπειρίας μου έχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση και επιτυχία σε όλους τους τομείς. Τις χρησιμοποιώ περίπου τρία χρόνια και πλέον έχω στη κατοχή μου πάνω από 30 διπλές το οποίο ήταν ένα καλό άνοιγμα με άριστο υλικό που δεν χρειάζεται συντήρηση, δε σαπίζει δε φθείρεται και είναι αθάνατο στο χρόνο. Πέρα από το ότι η εταιρία εγγυάται μεγάλη αντοχή εγώ το είδα από τις πρώτες κυψέλες - που έχω τρία χρόνια τώρα - και είναι λες και τις αγόρασα χθες.


ΕΙΚΟΝΑ: Ιδιαίτερα ανεπτυγμένο μελίσσι μέσα σε πλαστική κυψέλη της ANEL

Πλήθος από μελισσοκόμους τελευταία, με ρωτάνε αν δουλεύω πλαστικές κυψέλες, και αν αξίζουν. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αξίζουν και με το παραπάνω. Η γνώμη μου είναι η εξής. Αν πάρουμε ξύλινες, τις στοκάρουμε τις βάψουμε τις περάσουμε λάδια με όλη την διαδικασία τα έξοδα και οι εργατοώρες αυξάνουν σημαντικά το κόστος ανά κυψέλη, αλλά το κυριότερο είναι ότι σε 5 χρόνια το ξύλο και η βαφή θα αρχίσει να σκάσει πράγμα που σημαίνει οτι θέλει τρίψιμο και επανάληψη την ίδια διαδικασία. Συνεπώς το κόστος ανεβαίνει σημαντικά. Αντιθέτως με τις πλαστικές κυψέλες πληρώνουμε λίγα παραπάνω και είμαστε κομπλέ! Είναι έτοιμες για χρήση κατευθείαν για να μπούν μελίσσια! Και δε θα ξανά χρειαστεί ποτέ καμία είδους συντήρηση. Μπορώ να πω με λίγους πρόχειρους υπολογισμούς ότι τα έξοδα για τις ξύλινες είναι περισσότερα στη τελική.

EIKONA: Φρουροί στην είσοδο πλαστικής κυψέλης ANEL
Τώρα το Χειμώνα βλέπω ότι οι πλαστικές κυψέλες δουλεύουν με διαφορά καλύτερα. Δεν χρειάζονται κηρόπανο ούτε φελιζόλ για επιπλέον μόνωση. Είναι σχεδιασμένες άλλωστε έτσι. Τα μελίσσια έχουν πιο χαλαρή σφαίρα και το ξεχειμώνιασμα είναι πιο πετυχημένο. Δεν έχω κάνει συγκεκριμένες μετρήσεις για αυτούς τους ισχυρισμούς, αλλά παρατηρώ ότι στις πλαστικές επιβιώνουν ακόμα και τα μικρά σμήνη 1-2 πλαίσια. Μιλώντας με ένα βασιλοτρόφο τον είχα ρωτήσει, τι γνώμη έχεις για το ξεχειμώνιασμα μικρών μελισσιών. Και με ρώτησε: θα είναι ξύλινη η πλαστική η κυψέλη; Μου είπε ότι αυτός δουλεύει πολλές πλαστικές κυψέλες και ότι στις πλαστικές έχει παρατηρήσει το ίδιο, δηλαδή να τη βγάζουν καθαρή ακόμα και τα μικρότερα σμήνη που θα έλεγε κάποιος με μια πρώτη ματιά ότι δεν έχουν καμία ελπίδα. Και όμως!

ΕΙΚΟΝΑ: Πλαστικό πλαίσιο ANEL, νέας κατασκευής που δεν πιτσικάρει


Τώρα το Χειμώνα έγιναν κάποιες μετρήσεις με θερμόμετρο για να δείτε και εσείς ότι κρατάνε ζεστότερα τα σμήνη πράγμα πολύ σημαντικό για το ξεχειμώνιασμα και την πρώιμη ανάπτυξη την Άνοιξη. Μη ξεχνάμε οτι ο μελισσοκόμος που θα καταφέρει να σχηματίσει ισχυρούς πλυθησμούς νωρίτερα την Άνοιξη θα μπορέσει να "χτυπήσει" περισσότερες ανθοφορίες και να πάρει περισσότερο μέλι. Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας πολλών παλιών μελισσοκόμων!

Και στα χιόνια διαφορά θερμοκρασίας (18/1/2016, ώρα 08.00, Ν Ρύσιο): Πλαστική: 2.3 ºC, Ξύλινη: 0.4 ºC, Περιβάλλον: 0 ºC (στις εικόνες φαίνεται: ΙΔΙΟ ΧΡΩΜΑ ΚΥΨΕΛΗΣ, ίδιος αριθμός πλαισίων, ανοιχτοί πάτοι, πορτάκια αερισμού στο καπάκι ανοιχτά, αισθητήριας θερμόμετρου στο ίδιο σημείο.






Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!