Widget Recent Post No.

Ένας συνεταιρισμός μελισσοκόμων με τεράστια επιτυχία: Πως πέτυχαν 140 μελισσοκόμοι!


Στο μεγαλύτερο μελισσοχώρι της Ευρώπης, τη Νικήτη Χαλκιδικής, 140 μελισσοκόμοι κάτω από τη «στέγη» του τοπικού αγροτικού συνεταιρισμού γράφουν τη δική τους ιστορία επιτυχίας, που φέρει τον τίτλο «Σίθων».

Καθένας από τους μελισσοκόμους της Νικήτης διαθέτει μεγάλες μελισσοκομικές μονάδες - 500 έως 1.600 κυψέλες, που μεταφέρουν σε όλη την Ελλάδα. Παλιότερα οι μετακινήσεις των μελισσιών γίνονταν μέσα στη Χαλκιδική.

Πλέον ξεκινούν τη μελισσοκομική τους χρονιά τον Νοέμβριο από την Πελοπόννησο ή την Κεντρική Ελλάδα και την άνοιξη επιστρέφουν στη Μακεδονία.

Ο συνεταιρισμός στα 4.000 τ.μ. των εγκαταστάσεών του παράγει μια μεγάλη ποικιλία τύπων μελιού, κυρίως ανθόμελο και πευκόμελο, που ξεπερνά τους 1.000 τόνους, ισοδυναμώντας με το 10% περίπου της ετήσιας ελληνικής παραγωγής μελιού.

«Ο μελισσοκόμος είναι επάγγελμα με μεγάλες απαιτήσεις» επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης Χαλκιδικής, Αχιλλέας Παπαστεργίου.

«Την τελευταία τριετία μειώθηκε η παραγωγή ακόμα και σε ποσοστό 60-70%. Οι άσχημες κλιματολογικές συνθήκες σε συνδυασμό με την απώλεια ζωικού κεφαλαίου -απόρροια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των φυτοφαρμάκων- περιόρισαν την καρποφορία.

Ο συνεταιρισμός, ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, ιδρύθηκε το 1952, αλλά εδώ και χρόνια έχει υιοθετήσει μια πολιτική καθετοποίησης.

Ο συνεταιρισμός «Σίθων», που είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, παράγει πευκόμελο, ανθόμελο, μέλι ελάτης, μέλι καστανιάς, δασόμελο, θυμαρίσιο μέλι, μέλι πορτοκαλιάς, μέλι σουσούρας, μέλι κασετίνα, μέλι HORECA, βασιλικό πολτό, γύρη, πρόπολη και κερί


Ο συνεταιρισμός «Σίθων», που είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, παράγει πευκόμελο, ανθόμελο, μέλι ελάτης, μέλι καστανιάς, δασόμελο, θυμαρίσιο μέλι, μέλι πορτοκαλιάς, μέλι σουσούρας, μέλι κασετίνα, μέλι HORECA, βασιλικό πολτό, γύρη, πρόπολη και κερί

«Η σπάνια μελισσοτροφική χλωρίδα, συνδυασμένη με το κατάλληλο κλίμα, είναι ο ένας βασικός λόγος που το μέλι ?Σίθων? βρίσκεται μεταξύ των καλύτερων μελιών της Ελλάδας και της Ευρώπης», αναφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Αχιλλέας Παπαστεργίου. Ο άλλος λόγος είναι «οι σύγχρονες υποδομές, η τεχνογνωσία και η παράδοση στο μέλι».

Στα μέσα της δεκαετίας του ‘80, ο συνεταιρισμός κάνει ένα βήμα μπροστά, κατασκευάζοντας το δικό του συσκευαστήριο μελιού. Το 1987 το μέλι «Σίθων» ξεκινά την τυποποίησή του, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή.

Η τυποποίηση του μελιού ελέγχεται αποκλειστικά από τον συνεταιρισμό και το μέλι εξετάζεται συστηματικά από το οργανωμένο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου που διαθέτουν.

14 προϊόντα
Τα προϊόντα του συνεταιρισμού είναι: Πευκόμελο Σίθων, Ανθόμελο Σίθων, Μέλι Ελάτης Σίθων, Μέλι Καστανιάς Σίθων, Δασόμελο Σίθων, Θυμαρίσιο μέλι Σίθων, Μέλι Πορτοκαλιάς Σίθων, Μέλι Σουσούρας Σίθων, Μέλι κασετίνα Σίθων, Μέλι HORECA Σίθων, Βασιλικός Πολτός, γύρη, πρόπολη και κερί.

Προ δύο ετών, οι μελισσοκόμοι του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης Χαλκιδικής επέλεξαν το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας και να μην ανασταλούν τα επενδυτικά τους σχέδια, που αφορούν στη λειτουργία καταστημάτων πώλησης των προϊόντων τους.

«Το πρόγραμμα εξασφαλίζει ρευστότητα και άμεση πληρωμή για τον παραγωγό, ο οποίος πληρώνεται εντός μηνός. Με την ειδική κάρτα προμηθεύεται και τα εφόδιά του» επισημαίνει ο διευθυντής του συνεταιρισμού, Γιάννης Καραδήμος, για τον οποίο η τριγωνική σχέση μεταξύ παραγωγού, συνεταιρισμού και τράπεζας είναι «φαινόμενο υγείας».Το μέλι ξεχωρίζει για τις μοναδικές διατροφικές και θεραπευτικές ιδιότητες του. Το 70-80% του μελιού είναι σάκχαρα, κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη. Από τις θρεπτικές ουσίες που περιέχει έχουν αναγνωριστεί 180. Περιέχει νερό σε ποσοστό 16%, 18 οργανικά οξέα, πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία -όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.ά.- ένζυμα, συμπλέγματα πρωτεϊνών, βιταμίνες, φυσικές αρωματικές ουσίες κ.ά.

Η Ελλάδα, μια χώρα με πλούσια πανίδα, προσφέρεται για την παραγωγή μελιού. Αλλωστε έχει την πιο πυκνοκατοικημένη μελισσοκομία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με 1,6 εκατομμύρια μελίσσια, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Το νέκταρ των μελισσών το συλλέγουν οι μελισσοκόμοι. Και υπ’ αριθμόν ένας παράγοντας για την παραγωγή του καλύτερου μελιού είναι οι ιδιαίτερες σχέσεις που έχουν οι μελισσοκόμοι με τα μελίσσια τους.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 19.000 μελισσοκόμοι, οι οποίοι ταξιδεύουν ανά τη χώρα «κυνηγώντας» τις διαδοχικές ανθοφορίες των λουλουδιών - πλην του χειμώνα, λόγω καιρικών συνθηκών, που τους προσφέρουν έτοιμη τροφή, καθώς οι μέλισσες αδυνατούν να πετάξουν.

Κάθε χρόνο παράγονται κατά μέσο όρο 15.000 τόνοι μελιού εκτός από τα 600 κιλά βασιλικού πολτού από τις περίπου 2.500 μελισσοκομικές μονάδες.

Η κατά κεφαλή κατανάλωση στη χώρα μας είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, με 1.300 γραμμάρια ετησίως, όταν στις ΗΠΑ είναι μόλις 400 γραμμάρια.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
Έθνος

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Ο συνεταιρισμος ΣΙΘΩΝ αγοραζει και απο μη μελη μελισσοκομους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα,θα ήταν καλό να μας λέγατε σε έναν τόσο πετυχημένο συνεταιρισμό πόσα χρήματα παίρνει ο παραγωγός -μέλος ανα κιλό.Για να δούμε και εμείς που δεν έχουμε οργανωθεί τόσο καλά τι χάνουμε.Αυτό θα βοηθούσε Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι τιμες ειναι ιδιες παιδια, κατω απο 4 ευρω/κιλο.
    Το αρθρο τα παρουσιαζει ολα ροδινα αλλα δεν ειναι ετσι.
    Ευτυχως που υπαρχει το κρατος με τις επιχορηγησεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ας μας πει καποιος τι τιμη το κιλο (περιπου) απολαμβανει ενας παραγωγος-μελος του συνεταιρισμου για το μελι που διαθετει στο συνεταιρισμο. να δουμε αν τα οφελη της συνεργασιας ειναι πραγματικα ή εχουν μικρες αποκλισεις απο τον μεμωνομενο παραγωγο που πουλα μονος του σε εμπορο. επισης τι προυποθεσεις του θετει κατα την παραγωγη κλπ. μια ενημερωση απο οποιον γνωριζει δεν βλαπτει κανενα.να ενημερωθουμε ολοι οι μελισσοκομοι απ την υπολοιπη Ελλαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εσυ ελεγες οχι μελι απο σουπερ μαρκετ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φανταστείται πόσο θα πάει η τιμή του μελιού αν δεν υπάρχει ο συνεταιρισμός.
    Για παράδειγμα δέστε την τιμή του γάλατος ή της ελιάς.
    Αν δεν υπήρχε αυτός ο συναιτερισμός τότε οι μεγαλέμποροι του μελιού θα έκαναν πάρτυ και δε θα είχε ούτε 2 ευρώ στη χονδρική.
    Κύριοι βαστάτε γερά, το συνεταιρισμό και τα μάτια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εννοειται πως πρεπει να υπαρχει ο συνεταιρισμος, αλλα να δινει και καλυτερες τιμες σε σχεση με τους εμπορους. αν οι μελισσοκομοι οργανωθουν οπως ο ΘΕΣγαλα, που διαθετει μονος του το γαλα στους καταναλωτες, να σου πω εγω τι τιμες θα πιανει το μελι μας στην αγορα. Οι καταναλωτες θα προτιμουν το μελι των Ελληνων παραγωγων και οχι τα εισαγωμενα αμφιβολου ποιοτητας κλπ. οι κινησεις πρεπει να γινουν συντονισμενα και να ξεχασουμε τις τακτικες των παλαιων ετων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαζί σου 9:58 η καλύτερη ιδέα που έχω διαβάσει μέχρι τώρα ΘΕΣ ΜΕΛΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!