Κυριακή, 31 Ιουλίου 2016

Πότε κατεβάζουμε τα πατώματα απο τα μελίσσια; Πως αποθηκεύουμε σωστά τις κηρήθρες μας;



Σήμερα θα μάθουμε χειρισμούς, πως και πότε κατεβάζουμε τα πατώματα από τα μεγάλα μας μελίσσια, και πως πρέπει να αποθηκεύσουμε τις κηρήθρες για να μην χαλάσουν και να διατηρηθούν άριστα μέχρι την επόμενη χρονιά. Όπως γνωρίζουμε οι κηρήθρες έχουν ως εχθρό το κηροσκόρο, μια πεταλούδα που σκορπάει τα αυγά της το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο, και τότε είναι που ο μελισσοκόμος πρέπει να παίρνει μέτρα. Όσον αφορά την αφαίρεση των πατωμάτων απο τα μελίσσια δεν είναι κάτι δύσκολο, θα σας τα εξηγήσω όλα αναλυτικά!

Η μεγαλύτερη καταστροφή για την Ελληνική Μελισσοκομία! Τεράστιες φωτιές κάνουν στάχτη το μέλλον μας...



Η μεγαλύτερη καταστροφή για τη μελισσοκομία πήρε σάρκα και οστά, με τεράστιες φωτιές οι οποίες έκαναν στάχτη τεράστιες εκτάσεις με πευκοδάση στη Βόρεια Έυβοια. Η πληγή είναι αβάσταχτη για τους μελισσοκόμους εφόσον στη Βόρεια Έυβοια παράγονται χιλιάδες τόνοι μελιού, και είναι το πιο γνωστό μέρος για παραγωγή πευκόμελου. Ωστόσο μέσα στις τελευταίες ημέρες φωτιές σε πολλά μέτωπα της χώρας πολεμούν για άλλη μια φορά τη μελισσοκομία δίνοντας τη Χαριστική βολή στου φουκαριάριδες και μεροκαματιάριδες μελισσοκόμους.

Τι σκοτώνει τις μέλισσες σε όλο τον πλανήτη; Οι επιστήμονες ίσως τελικά έχουν μια εξήγηση



Πριν από λίγες μέρες, οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο φαίνεται να παίρνουν μια απάντηση για το πώς ευθύνεται ο άνθρωπος

Ο παγκόσμιος πληθυσμός των μελισσών σημειώνει δραματική πτώση εδώ και μερικά χρόνια και έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες. Έντομα όπως οι μέλισσες είναι απαραίτητα για την επικονίαση του 75 τοις εκατό των καλλιεργειών που παράγουν την τροφή μας και την ίδια ώρα αποτελούν έναν σημαντικό κρίκο της αλυσίδας στη φύση.

Δεν διαθέτουν κανένα χρηματικό ποσό τα κόμματα στους μελισσοκόμους...




Ακολουθεί η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στο ΠεΣυ για τα προβλήματα της μελισσοκομίας στην Αρκαδία:

Η μελισσοκομεία είναι μια πολύ δυναμική δραστηριότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εδώ παράγεται το ονομασίας προέλευσης μέλι Μαινάλου, τα εξαιρετικής ποιότητας μέλια ελάτης, Πάρνωνα, Ταϋγέτου και άλλα.

Ηλιακός κηροτήκτης: Λιώσιμο κεριών και παραγωγή κεριού, Δείτε τη κατασκευή του συνάδελφου Γιάννη!

Ηλιακός κηροτήκτης! Δείτε την κατασκευή του μελισσοκόμου Γιάννη μέσα από πολλές εικόνες..


Σημάδεμα Βασίλισσας. Όλα τα μυστικά για να γίνει εύκολα!



Όπως έχουμε πει και έχουμε γράψει πολλές φορές, τα μελίσσια μας δεν περιμένουν την ημερολογιακή έναρξη της άνοιξης για να αρχίσουν να δουλεύουν. Για τις μέλισσες, η αρχή της νέας περιόδου ξεκινάει με γνώμονα το μεγάλωμα της μέρας, που αρχίζει δειλά-δειλά από τις 21 του Δεκέμβρη και κορυφώνεται την 21 Ιουνίου, όπου έχουμε το χειμερινό και το ανοιξιάτικο ηλιοστάσιο αντίστοιχα. Στην πράξη και ανάλογα πάντα με το τόπο και τις συνθήκες που επικρατούν, η βασίλισσα ξεκινάει τις συστηματικές της γέννες και το μελίσσι ολόκληρο αρχίζει να δραστηριοποιείται, από τις αρχές του Φλεβάρη

Φθινοπωρινές Βασίλισσες. Να γιατί είναι καλύτερες!


Χτες λάβαμε ένα πολύ ενδιαφέρον e-mail από κάποιο συνάδελφο αναγνώστη που κρίνουμε σκόπιμο να το δημοσιεύσουμε:

«Αγαπητέ Μανόλη,

Πριν από λίγο διάβασα το άρθρο σου που μιλάς για τα πλεονεκτήματα των φθινοπωρινών βασιλισσών.

Αυτό μπορώ να στο επιβεβαιώσω και εγώ προσωπικά γιατί τα 4 τελευταία χρόνια φτιάχνω βασίλισσες και παραφυάδες μόνο το φθινόπωρο στο κισούρι και είμαι πολύ ικανοποιημένος.

Ξεκίνησα να το κάνω αυτό έπειτα από κάποια εργασία της Γούναρη της Σοφίας που είχα διαβάσει τότε και που μιλούσε για τα πλεονεκτήματα των φθινοπωρινών βασιλισσών. Δε θυμάμαι που την είχα διαβάσει αλλά εσύ που είσαι μέσα στα πράγματα μπορείς να τη βρεις και να τη δημοσιεύσεις γιατί αυτό θα βοηθήσει και άλλους μελισσοκόμους να κάνουν αυτή την επιλογή και να ωφεληθούν.

Σου στέλνω τις καλύτερες ευχές μου και σε συγχαίρω για τα άρθρα σου και τις γνώσεις που μας χαρίζεις.
Φιλικά
Γιώργος Σ. Αθήνα»

Ο συνάδελφος  Γιώργος αναφέρεται προφανώς στην εργασία της κυρίας Γούναρη με τίτλο «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ» στη οποία, μεταξύ των άλλων, γίνεται εκτενής αναφορά στα πλεονεκτήματα  των φθινοπωρινών βασιλισσών. Θεωρούμε πως θα ήταν πράγματι πολύ χρήσιμο να δημοσιεύσουμε κάποια αποσπάσματα από αυτή την εργασία.


 « ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΩΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ

Γιατί η παραγωγή βασιλισσών να γίνει το φθινόπωρο:

  • Γιατί δεν πρέπει να διατηρούνται βασίλισσες μεγαλύτερες των 2 ετών.
  • Γιατί η διαδικασία της ανανέωσης των βασιλισσών δεν θα πρέπει να αποβαίνει εις βάρος της παραγωγής ή της ανάπτυξης των μελισσιών.
  • Γιατί γίνονται εύκολα δεκτές από το μελίσσι, καθώς ο ρυθμός ωοτοκίας τους είναι χαμηλός, κάτι που ταιριάζει με την εποχή.
  • Γιατί δημιουργούν καλύτερη μελισσόσφαιρα, καθώς οι φερομόνες τους είναι έντονες.
  • Γιατί ξεκινούν την ωοτοκία πιο νωρίς την άνοιξη και αυξάνουν γρήγορα τον ρυθμό.
  • Γιατί μειώνουν την πιθανότητα σμηνουργίας. 
Ιδιαίτερα σε περιοχές με πρώιμη άνοιξη και μάλιστα νησιωτικές, όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές ανθοφορίες, είναι απαραίτητο ο μελισσοκόμος να μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή την ανοιξιάτικη ανθοφορία και όχι να προσπαθεί να περιορίσει τη σμηνουργία. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, που οι ανοιξιάτικες ανθοφορίες είναι πλούσιες  μεν σύντομες δε, αυτή η πρακτική αποκτά ιδιαίτερη σημασία.....

...... Τέλος ας δούμε τη βασίλισσα (σ.σ. εννοείται να δούμε τη βασίλισσα της προηγούμενης άνοιξης). Αυτή στην καλύτερη περίπτωση είναι ενός «γεμάτου» έτους. Γεννά επί 7 μήνες και συντονίζει το μελίσσι. Εάν η χρονιά ήταν δύσκολη, η διατροφή της δεν ήταν ποιοτικά άριστη. Η ποιότητα και η ποσότητα του βασιλικού πολτού που παράγεται από τις παραμάνες μέλισσες, εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα και την ποσότητα της διαθέσιμης γύρης. Έτσι λοιπόν «κουρασμένη» και υποσιτισμένη καλείται να οδηγήσει το μελίσσι σε μια καινούργια ανάπτυξη και συνήθως τα καταφέρνει. Καταρρέει όμως λίγο αργότερα, κατά την άνοιξη ή αργότερα κατά το τέλος Απρίλη, τότε που ο μελισσοκόμος θέλει δυνατά μελίσσια για να εκμεταλλευτεί τις ανθοφορίες της εποχής. 

Αντίθετα η  βασίλισσα που γεννήθηκε κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι καλά θρεμμένη, αφού το φθινόπωρο η αναλογία γόνου προς πληθυσμό είναι χαμηλή και έτσι υπάρχει περισσότερος διαθέσιμος βασιλικός πολτός για την τροφοδοσία του. Δεν έχει ωοτοκήσει παρά λίγο, είναι ξεκούραστη και ξεκινάει την ωοτοκία την νέα χρονιά, λίγο πιο καθυστερημένα από ότι στα δυνατά μελίσσια, αλλά πιο εντατικά.»

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους φίλους αναγνώστες που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα, πως μπορούν να βρουν ολόκληρη την εργασία της κυράς Σοφίας Γούναρη στο:

Επιμέλεια: Μανόλης Δερμάτης, μελισσοκόμος, συγγραφέας, ερευνητής.
www.promelis.gr --- promelis@hotmail.gr

Δεν δουλεύει το καπνιστήρι; Κόλπο για να γίνει σαν καινούργιο!




Πολλές φορές ο μελισσοκόμος αντιμετωπίζει πρόβλημα με το καπνιστήρι. Δεν ανάβει δεν ρίχνει καλά καπνό και άλλα πολλά προβλήματα. Δείτε λοιπόν στον βίντεο ένα πετυχημένο τρόπο για να το κάνετε και πάλι σαν καινούργιο! Εγγυημένες συμβουλές από τον Βασιλοτρόφο Στέργιο Στεργάτο.

Νέα μέθοδος διάταξης των πλαισίων κατα Housel : Υπόσχεται να κάνει την σμηνουργία παρελθόν




Σήμερα φίλες και φίλοι θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω μια καινούργια τεχνική όσον αφορά την μελισσοκομία η οποία έρχεται από πολύ μακριά και ίσως ειπώνεται για πρώτη φορά στα Ελληνικά δεδομένα. Πρόκειται για μια εξαιρετική μέθοδο η οποία υπόσχεται να αλλάξει ριζικά την συμπεριφορά των μελισσών μας , και να κάνει παρελθόν τον μελισσοκομικό πυρετό που είναι η σμηνουργία.

Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016

ΤΡΟΦΟΜΕΛ: Το top των μελισσοτροφών!



Άλλη μια ανάρτηση και σήμερα την οποία θέλω να αφιερώσω αν όχι στην καλύτερη , σε μια από τις καλύτερες μελισσοτροφές που κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Μια μελισσοτροφή κορυφαία , η οποία ξεχωρίζει και υπερτερεί σε όλα τα σημεία. Πρόκειται για το γνωστό σε όλους μας  ΤΡΟΦΟΜΕΛ που παράγεται από την εταιρία Κύρκα Μελισσοκομικός Κύκλος.

Εισαγωγή βασίλισσας σε μελίσσι: Μερικά μυστικά για σίγουρη αποδοχή




Σε συνέχεια της σειράς των άρθρων για τη βασίλισσα που δημοσιεύσαμε τις προηγούμενες μέρες, θα ασχοληθούμε σήμερα με έναν ακόμα μελισσοκομικό χειρισμό που έχει σαν επίκεντρο την «υψηλή κυρία» της κυψέλης.

Τα θανάσημα λάθη των νέων μελισσοκόμων



Μια νέα ανάρτηση αναγκαία για όλους τους νέους μελισσοκόμους. Για να πετύχουν στην μελισσοκομία και να μάθουν να αποφεύγουν θανάσιμα λάθη που μπορούν να κοστίσουν την ζωή πολλών μελισσιών.

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016

Χειρισμοί και συμβουλές απο τον Μόσχο Ντιώνια: Αντικατάσταση βασιλισσών το Καλοκαίρι!



Ο επαγγελματίας και πολύ γνωστός μελισσοκόμος Μόσχος Ντιώνιας δίνει για άλλη μια φορά τις πολύτιμες συμβουλές του. Αυτή τη φορά θα μας μιλήσει για την αντικατάσταση βασιλισσών το Καλοκαίρι. Αυτή τη περίοδο είναι που γίνεται η αντικατάσταση βασιλισσών. Όπως γράφει ο μελισσοκόμος Μόσχος δεν πρέπει να μετακινούμε ορφανό μελίσσι πριν κλείσει μήνα. Αυτό συμβαίνει επειδή μια νεαρή βασίλισσα μπορεί να κοπεί απο τις μέλισσες κατα τη διάρκεια του ταξιδιού. Με μια νέα μάνα υπάρχει καχυποψία απο τις μέλισσες, επειδή και αυτή φοβάται! Επίσης να δίνουμε μεγάλη προσοχή επειδή τα οργανά λεηλατούνται. Όταν ένα μελίσσι δεν έχει βασίλισσα είναι ανοργάνωτο, δεν έχει φρουρούς, και μπορεί να λεηλατηθεί πολύ εύκολα. Οι φερομόνες τις βασίλισσας βάζουν σε μια σειρά ολόκληρο το πλυθησμό του μελισσιού. Διαβάστε αυτές και άλλες συμβουλές όπως τις έγραψε ο ίδιος ο μελισσοκόμος Μόσχος Ντιώνιας...

Ξεκίνησε το πεύκο: Πολλές περιοχές δίνουν φούλ μέλι!!


Ιδιαίτερα πρώιμη η φετινή χρονιά για τον Πεύκο, όταν προηγούμενες χρονιές το πρώτο βάρεμα γινόταν μέσα στα μέσα αυγούσου και όχι στα τέλη Ιουλίου. Οι μελισσοκόμοι έχουν ήδη μεταφέρει τα μελίσσια σε όλες τις μελιτοφόρες περιοχές όπως η Βόρεια Έυβοια, η Χαλκιδική η Θάσος η Αττική και πολλά άλλα Νησιά όπως πχ η Λευκάδα. Όπως λένε πολλοί μελισσοκόμοι το πεύκο είναι πολλά υποσχόμενο και κάνει το θαύμα του φέτος. Η βαμβακάδα είναι πλούσια και δείχνει απο μακριά ότι έχει πολύ όρεξη για μέλι.

Χειρισμοί μελισσοκόμων για τα αρρενοτόκα μελίσσια



Μερικοί χειρισμοί για αρρενοτόκα μελίσσια που θα σας βοηθήσουν πάρα πολύ. Όπως λέμε μερικοί στην Ελλάδα 10 ανθρώπους συναντάς 10 διαφορετικές απόψεις παίρνεις. Έτσι συμβαίνει και στη μελισσοκομία λοιπόν. Ο κάθε μελισσοκόμος ακολουθεί τις δικές του τεχνικές. Διαβάστε μερικές απο αυτές και πάρτε ιδέες...

Και εσύ κορόιδο μελισσοκόμε τρέξε να πουλήσεις το μέλι σου με 4 ευρώ....



Και εσύ κορόιδο μελισσοκόμε τρέξε να πουλήσεις το μέλι σου με 4 ευρώ. Ένα πολύ καλό προβληματισμό έθεσε μελισσοκόμος απο την Κρήτη, την οποία θα πρέπει όλοι να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Έχετε συνειδητοποιήσει πόσα κέρδη έχουν μερικές εταιρίες "σπρώχνοντας" το μέλι τους στο εξωτερικό; Μην ξεχνάμε ότι αυτά τα προιόντα είναι είδη πολυτελείας σε άλλες χώρες. Γιατί λοιπόν να μην βάλουν χέρι και οι μελισσοκόμοι σε αυτά τα κέρδη; Τι ακριβώς τους λύπεται για να μην το κάνουν; Η συσκευασία παρακάτω έχει τα πακετάκια των 455 γραμμάριων 140 ευρώ. Δηλαδή ουσιαστικά το μέλι πωλείτε σε αυτό το site του εξωτερικού περίπου 30 ευρώ το κιλό!!! Διαβάστε τη δημοσίευση και τους προβληματισμούς διαφόρων μελισσοκόμων απο όλη την Ελλάδα...

Σεισμός στην Ελληνική Μελισσοκομία: Νέο κρούσμα σκαθαριού στην Ιταλία...



Νέες φωτιές έρχεται να ανάψει το σκαθάρι στην Ιταλία μετά από δύο ολόκληρα χρόνια. Οι αρχές του κράτους μετά από πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα έκαψαν χιλιάδες κυψέλες με σκοπό να εξαφανίσουν το σκαθάρι μια και καλή. Κάθε κρούσμα που έβρισκε ένας μελισσοκόμος από σκαθάρι μέσα στις κυψέλες του αποτελούσε αφορμή για να καεί ολόκληρη η μελισσοκομική μονάδα μέσα σε μια μέρα! Τα μέτρα ήταν δρακόντεια! Φυσικά αυτό για εμάς ήταν καλό, εφόσον υπήρχε μια ελπίδα το παράσιτο αυτό να εξαφανιστεί ολοκληρωτικά απο την Ιταλία, μιας και η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς δίπλα της και είναι πολύ εύκολο να μολυνθεί με το νέο αυτό εχθρό!

Αναγνωρίστε το νοθευμένο μέλι από το γνήσιο μέλι: Εύκολα κολπάκια



Το μέλι είναι μια από τις πιο ωφέλιμες τροφές που υπάρχουν, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη θεραπεία πολλών ασθενειών και προβλημάτων υγείας.

Ωστόσο, θα πρέπει να μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ του αγνού και του νοθευμένου μελιού. Όλοι θέλουμε να αγοράζουμε φθηνά και υγιεινά προϊόντα, αλλά με το μέλι αυτά τα δύο δεν μπορούν να συνυπάρχουν.

Καθαρισμός πλαισίων μετά το τρύγο: Γρήγορος τρόπος επι τόπου video



Ένα βίντεο απο το XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ στο οποίο βλέπουμε καθαρισμό πλαισίων απο το μέλι. Ο μελισσοκόμος έχει τοποθετήσει σε μια απόσταση απο το μελισσοκομείο τα πατώματα και τα απολεπίσματα και όπως βλέπουμε γίνετε κανονική λεηλασία. Μέσα σε λίγες ώρες τα πλαίσια θα έχουν καθαριστεί πλήρως και δεν θα έχουν ίχνος απο μέλι. Η λεηλασία θα σταματήσει έως ότου οι μέλισσες πειστούν ότι δεν υπάρχει άλλο μέλι. Τοποθετούμε επίτηδες τα πατώματα ξεκολημένα και σκόρπια, έτσι ώστε να καθαριστούν πιο γρήγορα και οι μέλισσες να μπαινοβγαίνουν πιο εύκολα. Μόνο προσοχή στη μέθοδο, μην βάλετε τους ορόφους πολύ κοντά στο μελισσοκομείο και προκαλέσετε λεηλασία. Μερικοί υποστηρίζουν οτι με τη συγκεκριμένη μέθοδο αυξάνουμε την τάση για λεηλασία, οπότε προτιμούν να βάζουν κάθε όροφο ανα κάθε μελίσσι αργά το βράδυ..

Μελισσοκόμος έκλεβε συνέχεια μελισσοκομικό εξοπλισμό χωρίς να τον καταλάβει κανείς: Σοκ προκαλεί η υπόθεση...


Έγινε "μελισσοκόμος" κλέβοντας τον συνεταιρισμό στον οποίο δούλευε. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι όλα αυτά τα εμπορεύματα που παράγγελνε για το μαγαζί, τα χρησιμοποιούσε ο ίδιος για τα μελίσσια του! Η υπόθεση σοκάρει εφόσον ο μελισσοκόμος υπεξαίρεσε το ποσό των 17.000 ευρώ περίπου, σε μεγάλο διάστημα, και η ζημιά για το συνεταιρισμό είναι τεράστια. Έκλεβε ασυστόλως, και για να μην τον καταλάβει κανείς, πήγαινε στις αποθήκες που ερχόταν τα εμπορεύματα και τα παραλάμβανε ο ίδιος, ενώ στην ουσία δεν τα πλήρωνε ο συνεταιρισμός.

Ασυναγώνιστες προσφορές από την ANEL: Όλος ο εξοπλισμός - εργαλεία - μηχανήματα για το τρύγο!



Όλη η γκάμα σε εργαλεία - μηχανήματα - εξοπλισμό για τον τρύγο από την μεγαλύτερη εταιρία μελισσοκομίας. Προλάβετε τις προσφορές από την ANEL και δείτε τα προϊόντα...

Το νέο eshop της εταιρίας Κύρκα Μελισσοκομικός Κύκλος έγινε πραγματικότητα!



Το Νέο eshop κατάστημα της εταιρίας Κύρκα Μελισσοκομικός Κύκλος έγινε πραγματικότητα! Και απο σήμερα μπορούν όλοι οι μελισσοκόμοι να παραγγέλνουν εύκολα και γρήγορα βλέποντας όλη τη γκάμα από μελισσοκομικού εξοπλισμού που προσφέρει η εταιρία! Πρόκειται για ένα κατάστημα που έγινε ιδιαίτερα γνωστό τα τελευταία χρόνια, για τις πολύ ποιοτικές τροφές του, τον μελισσοκομικό εξοπλισμό όπως μελιτοεξαγωγείς και διάφορα άλλα εργαλεία όπως επίσης και τα σεμινάρια που διοργανώνει! Δείτε τη νέα σχεδίαση του site και δεν θα σταματήσετε να κοιτάτε...

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016

Επιθεώρηση μελισσιού: Οδηγίες και μυστικά για να γίνεται εύκολα και σωστά



Η επιθεώρηση ενός μελισσιού, ίσως να αποτελεί τον σπουδαιότερο χειρισμό ενός μελισσοκόμου, όχι τόσο γιατί είναι μια δύσκολη υπόθεση, όσο γιατί από την επιτυχή διεξαγωγή της, εξαρτάται το μέλλον και μερικές φορές και αυτή ακόμα η επιβίωση αυτού του ίδιου του μελισσιού.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους και ας δούμε, κατ αρχάς,  τι ονομάζουμε επιθεώρηση και ποιοι είναι οι λόγοι εκείνοι που μας «αναγκάζουν» να επιθεωρούμε τα μελίσσια μας.

Σαν επιθεώρηση, εννοούμε εκείνους τους μελισσοκομικούς χειρισμούς που, για να γίνουν, απαιτούν την αφαίρεση του καπακιού της κυψέλης και την αποκάλυψη του πάνω μέρους των πλαισίων της..

Μέλι Βελανιδιάς: Το μέλι με την πιο ισχυρή αντιοξειδοτική δράση!


Πρόσφατη έρευνα του ΑΠΘ έδειξε ότι το ΜΕΛΙ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ έχει την πιο αντιοξειοδοτική δράση!!!

Το μέλι βελανιδιάς αποτελεί μια από τις τρεις κατηγορίες παραγόμενου μελιού μελιτώματος στην Ελλάδα. Παράγεται σε περιοχές της χώρας μας, όπου εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να υπάρχουν συστάδες δέντρων ή δάση βελανιδιάς. Οι σημαντικότερες ποσότητες συλλέγονται στις οροσειρές Ροδόπης και Κερκίνης (Μπέλλες), στην Κεντρική και Νότια Πίνδο, στο Πήλιο και στην Κεντρική Πελοπόννησο (κυρίως στο δάσος της Φολόης). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κύριες χώρες παραγωγής του μελιού βελανιδιάς είναι η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ολλανδία. Μέτρια παραγωγή παρουσιάζουν οι άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συλλέγεται αμιγές στην Σκανδιναβική Χερσόνησο και στην Νότια Ευρώπη.

Αμερικάνικη σηψιγονία Θεραπεία



Θα ήθελα μερικές συμβουλές σχετικά με την Aμερικάνικη Σηψιγονία. Στα 6 χρόνια της ενασχόλησης μου με την μελισσοκομία κάθε χρόνο έχω 5-6 κρούσματα της ασθένειας στα μελίσσια μου. Η αντιμετώπισή μου είναι η άμεση απομάκρυνση από το κοπάδι και το κάψιμο των προσβεβλημένων σμηνών και υλικών. Κατόπιν απολύμανση της κυψέλης με φλόγιστρο. Τα δύο τελευταία χρόνια σε μελίσσια που αξίζουν κάνω μετάγγιση σε νέα κυψέλη με νέα κεριά και νηστεία 3 ημερών. Η επιμονή της ασθένειας στο κοπάδι μου με κάνει να πιστεύω ότι κάτι κάνω λάθος. Αναρωτιέμαι αν το φλόγιστρο στην κυψέλη σκοτώνει τα σπόρια της ασθένειας. Υπάρχει τρόπος να απολυμανθούν κυψέλες φελιζόλ;

Αξίζει να ασχοληθώ με τη μελισσοκομία; Πόσο μέλι βγάζει μια κυψέλη; Η ομιλία της Σοφίας Γούναρη!



Αξίζει να ασχοληθώ με τη μελισσοκομία; Είναι κερδοφόρο επάγγελμα; Πόσα κιλά μέλι μπορώ να βγάλω από μια κυψέλη; Στην αγορά πόσο πουλιέται ένα κιλό μέλι; Μπορεί να ζήσει μια οικογένεια με αξιοπρέπεια; Η ομιλία της Σοφίας Γούναρη σήμερα στην Ορεινή Μέλισσα. Η πλέον διακεκριμένη ερευνήτρια στο χώρο της μελισσοκομίας μιλά για πράγματα που όλοι πρέπει να ακούσουμε....

Κεραλοιφή τρόπος παρασκευής και ιδιότητες


Η κεραλοιφή είναι μια θεραπευτική κρέμα φτιαγμένη με 100% αγνά υλικά. Τα κύρια συστατικά της είναι κερί μέλισσας και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.Και τα δύο συστατικά της είναι γνωστά από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές και επουλωτικές ιδιότητές τους. Υπάρχουν αρκετές παραλαγές κεραλοιφής και είναι κατάλληλες ακόμα και για βρέφη λίγων μερών.Είναι κατάλληλη για σχεδόν όλες τις δερματικές παθήσεις χωρίς να δημιουργεί παρενέργειες.Συγκάματα, ξηροδερμίες, έκζεμα, σκασμένες θηλές από θηλασμό, αιμορροίδες, σκασμένα χείλη, πληγές, καψίματα, ρυτίδες, σπυράκια ακμής και άλλα πολλά, είναι τα προβλήματα που μπορεί να ανακουφήσει.

Οι μέλισσες με έσωσαν! Η από καρδιάς εξομολόγηση ενός συναδέλφου...



Η περίπτωση του συνάδελφου-μελισσοκόμου Αλέξανδρου από το Βόλο είναι ξεχωριστή και .. πολύ-πολύ ενδιαφέρουσα. Σας την παραθέτουμε, προσπαθώντας να παραμείνουμε όσο πιο πιστοί μπορούμε στην αφήγηση που μας έκανε ο ίδιος και στην οποία μας αποκάλυψε την προσωπική του οδύσσεια και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν οι μέλισσες στη ζωή του!

Τσιμπήματα μελισσών: Αποτελεσματικοί τρόποι αποφυγής τους



Ένα νέο άρθρο και σήμερα αφιερωμένο σε όλους τους μελισσοκόμους που διαβάζουν το blog μας. Σήμερα θα μιλήσουμε για τα τσιμπήματα των μελισσών οπως και τους τρόπους που μπορούμε αποτελεσματικά να τα αποφύγουμε.

Πως μπορούμε να "εναρμονιστούμε" με το μελισσοκομείο μας , χωρίς να ερεθίζουμε τα ευαίσθητα "νεύρα" των κοριτσιών μας!!!

Κάποια μικρά αλλά τόσο σημαντικά μυστικά θα σας αποκαλύψουμε στην σημερινή μας ανάρτηση!!!!

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016

Φτιάχνοντας ποιοτικές βασίλισσες το Καλοκαίρι! Γίνετε; Η λένε ψέματα οι παλιοί μελισσοκόμοι;



Γίνετε να φτιάξουμε ποιοτικές βασίλισσες το Καλοκαίρι; Υπάρχει κάποιος εύκολος χειρισμός για να το καταφέρουμε; Μιλώντας με παλιούς μελισσοκόμους μου έχουν πει ότι το Καλοκαίρι δεν γίνονται καλές οι βασίλισσες. Αληθεύει αυτό; Δηλαδή αν κόψω τα μελίσσια μου τώρα το Καλοκαίρι, του χρόνου αυτά τα μελίσσια δεν θα είναι καλά. Επίσης μια τελευταία ερώτηση. Μου είπαν ότι την Άνοιξη βγαίνουν οι καλύτερες βασίλισσες. Οι φθινοπωρινές δεν είναι και αυτές καλές; Τι ισχύει τελικά με όλα αυτά; Ρίξτε λίγο φως με τις γνώσεις σας...

Γιατί μερικά μελίσσια φαίνονται σαν άρρωστα το Καλοκαίρι;


Το Καλοκαίρι είναι μια παράξενη περίοδος για τα μελίσσια. Με τη ζέστη φουντώνουν διάφορες ασθένειες των μελισσιών όπως ασκοσφαίρωση, σηψηγονίες, βαρρόα κλπ. Πολλοί μελισσοκόμοι αναρωτιούνται το γιατί και σήμερα θα το εξηγήσουμε σύμφωνα με την εμπειρία μας. Άλλο φαινόμενο του Καλοκαιριού είναι μερικοί μελισσοκόμοι να βλέπουν προβληματικά μελίσσια ή άρρωστα το οποίο φυσικά μπορεί να οφείλετε στη περίοδο και τη ζέστη και όχι στην υγεία του μελισσιού. Δηλαδη αν παίρναμε αυτά τα μελίσσια και αντιστρέφαμε τις συνθήκες που ζούν, αμέσως θα έπαιρναν τα πάνω τους και θα φαινόταν πολύ πιο υγιή!!

Πωλείται μεταχειρισμένος χειροκίνητος μελιτοεξαγωγέας και μαχαίρι απολέπισης



~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~
Πώληση ηλεκτρικού μαχαιριού απολεπισης καινούργιο αχρησιμοποίητο 35 ευρώ και μελιτοεξαγωγεα 4 πλαισίων χειροκίνητο inox 220 ευρώ περιοχή Aττικη αφιδνες. Τηλέφωνο επικοινωνίας...

Aς είναι η αρχή του τέλους για τις μαζικές δολοφονίες μελισσιών... Κοινοποιήστε!



Σε βαμβακοφυτείες του νομού Πέλλας και Ημαθίας έχει ξεκινήσει μια αξιέπαινη δράση! Μια δράση που μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα! Τοποθετούνται ειδικές πινακίδες οι οποίες προειδοποιούν τους αγρότες για τα ραντίσματα τα οποία είναι η αιτία που χάνονται οι περιουσίες των μελισσοκόμων. Σύμφωνα με τον νόμο το ράντισμα υπό τέτοιες συνθήκες, δηλαδή πάνω σε ανθοφορία και μέρα αποτελεί ποινικό αδίκημα και υπάρχουν επιπτώσεις. Κάτι το οποίο δυστυχώς δεν γνωρίζουν ούτε οι αγρότες, αλλά ούτε οι μελισσοκόμοι οι οποίοι θα έπρεπε να επικαλούνται αυτούς τους νόμους όταν χρειάζεται. Δείτε τις πινακίδες, και την ενημέρωση που είχαμε απο τον συνάδελφο μελισσοκόμο Λεωνίδα Τσιαμήτρο απο τη Βέροια...

Ειδικό Χρώμα Κυψελών ΝΕΡΟΥ



ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ

Δημιουργήσαμε το Ειδικό Χρώμα Κυψελών ΝΕΡΟΥ για να σας παρέχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Το χρώμα είναι οικολογικό και άοσμο με μεγαλύτερη καλυπτικότητα.

Ο τρόπος βαφής με Ειδικό Χρώμα Κυψελών ΝΕΡΟΥ
Το Ειδικό Χρώμα Κυψελών Νερού είναι χρώμα ενός συστατικού από 100% ακρυλικό πολυμερές 3ης γενιάς διεισδύει βαθιά στο ξύλο και δεν απαιτεί την επίστρωση κανενός άλλου υποστρώματος. Έτσι, όταν απλώνεται πάνω σε γυμνό ξύλο λειτουργεί σαν αστάρι και χρώμα μαζί.

Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016

Οι πιο απαραίτητοι μελισσοκομικοί χειρισμοί της επόμενης περιόδου...



Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι η επιλογή της τοποθεσίας τον μελισσιών μας και η μεταφορά τους εκεί… πρέπει το μέρος που θα εγκαταστήσουμε τα μελίσσια μας να έχει κοντά του νερό η αν δεν έχει να φτιάξουμε μια ποτίστρα για να παίρνουν τα μελίσσια το νερό που χρειάζονται ( αρκεί να στάζει ένα μπιτόνι αργά πάνω σε κάποιο ξύλο και έτοιμη η ποτίστρα μας , αν δεν υπάρχει νερό κοντά …) .

Στόχος να πατενταριστεί το ελληνικό μέλι ως ΠΟΠ και ΠΓΕ



Από 1η Αυγούστου ξεκινάει το τριετές πρόγραμμα της Κομισιόν για τη βελτίωση της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας, όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Βασίλειος Ντούρας. Όπως εξήγησε ο ίδιος το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δράσεις που διευκολύνουν το έργο των μελισσοκόμων, δράσεις προώθησης μελιού, στήριξη εργαστηρίων ανάλυσης μελιού για την προώθηση προϊόντων ΠΟΠ / ΠΓΕ κ.ά. Ο κ. Ντούρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο εκκρεμές ζήτημα με την ένταξη του βασιλικού πολτού στον κώδικα Τροφίμων και Ποτών που βρίσκεται σε τελικό στάδιο όπως ανέφερε.

Μέθοδος Τροφαποθήκης ή Ντέμουθ... και τα μέλια πολλαπλά!!!


Η μέθοδος που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα είναι η πιο επαναστατική και δυσκολοεφάρμοστη μέθοδος της παγκόσμιας μελισσοκομίας. Είναι επαναστατική, αλλά όμως δεν απαιτεί κάποιον έξτρα εξοπλισμό και δυσκολοεφάρμοστη, χωρίς να προτείνει κανέναν δύσκολο χειρισμό.
 Παρ όλα αυτά, η απόδοσή της (κατά τους θιασώτες της) είναι εγγυημένη και όποιος καταφέρει τελικά να υπερβεί τις «δυσκολίες» που παρουσιάζει... θα τρελαθεί στα μέλια. Θα πρέπει ακόμα να σας πούμε, σχετικά  με αυτή τη μέθοδο, ότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος εμπνευστής της, αλλά μια ολόκληρη γενεά μελισσοκόμων που την εφάρμοσαν και την εξέλιξαν, σε σημείο που να αποτελέσει μια ξεχωριστή σχολή στον κόσμο της μελισσοκομίας.

Κηροσκόρος Ολοκληρωτική καταστροφή μελισσιού (ΒΙΝΤΕΟ)



Δείτε την απόλυτη καταστροφή μιας κυψέλης που προκάλεσαν οι πεινασμένες προνύμφες του κηροσκόρου. Τρεφόμενες με υπολείμματα κεριού γόνου και γύρης πλέκουν τα κουκούλια τους και καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμα τους...

Παραδοσιακή παραγωγή κηρηθρών: Δείτε πως τις έφτιαχναν παλιά



Παραδοσιακή παραγωγή κηρηθρών με απλό τρόπο χωρίς τεχνολογία και μηχανήματα! Δείτε πως τις έφτιαχναν παλιά...

Δεύτερη είσοδος στα μελίσσια: Πως ακριβώς γίνεται; Πατέντες μελισσοκόμων



Διαβάζω ότι σε διάφορους χειρισμούς δίνουμε δεύτερη είσοδο στα μελίσσια, στον πάνω όροφο, μπορείτε να μου πείτε πως ακριβώς γίνεται αυτό; Μια φωτογραφία θα με βοηθούσε πολύ!

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να δημιουργήσετε δεύτερη είσοδο στα μελίσσια. Ένας είναι να έχετε ορισμένους ορόφους στους οποίους έχετε δημιουργήσει τρύπα και θα χρησιμοποιούνται ως δεύτερο πάτωμα. Θα βοηθήσει εάν έχετε προβλέψει να μπορεί να κλείνει η είσοδος αυτή για τις μεταφορές και η πόρτα να λειτουργεί και ως σανίδα προσγείωσης.

Μερικά μυστικά για τον γόνο του μελισσιού...




Ίσως το σοβαρότερο και μεγαλύτερο κεφάλαιο στη μελισσοκομία είναι η διαχείριση του γόνου. Όλες οι τεχνικές και μέθοδοι ανάπτυξης ενός μελισσιού έχουν σχέση με τον γόνο. Όσο καλύτερα κατανοήσει κανείς τον ρόλο του γόνου, τόσο καλύτερος μελισσοκόμος θα γίνει, διότι για να γίνεις μελισσοκόμος θα πρέπει πρώτα να γίνεις μελισσοτρόφος. Το πρώτο πράγμα που κοιτάζει ο μελισσοκόμος όταν κάνει επιθεώρηση μιας κυψέλης, είναι ο γόνος. Από την κατάσταση του γόνου θα καταλάβει ποια είναι η επόμενη κίνηση που πρέπει να κάνει στο συγκεκριμένο μελίσσι. Ο έμπειρος μελισσοκόμος "διαβάζει" στο γόνο τι χρειάζεται να κάνει στο μελίσσι. Γι αυτό, το κεφάλαιο αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό και αν δεν το κατανοήσετε, θα διαπιστώσετε τις ελλείψεις σας στα επόμενα κεφάλαια.

Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016

Ένας εύκολος τρόπος για να ελέγχουμε τη Βαρρόα των μελισσιών μας!



Ο ιατρικός κόσμος πιστεύει πως για τις περισσότερες ασθένειες «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία»!

Η διαπίστωση αυτή φυσικά δεν αφορά μόνο εμάς τους ανθρώπους, αλλά έχει  την ίδια ισχύ και για τα ζώα. Αφορά επομένως και τα μελίσσια μας, τα οποία, όπως γνωρίζουμε, ταλαιπωρούνται και αυτά από ένα σωρό ασθένειες. Τα μελίσσια όμως έχουν ένα δικό τους χαρακτηριστικό που τα κάνει να διαφέρουν από τα άλλα ζώα, όσον αφορά τις ασθένειες.

Το πύρινο δράμα των μελισσοκόμων και των αγροτών της Κρήτης...



Πριν καν προλάβουν να κλείσουν οι πληγές από την καταστροφική πυρκαγιά, που αποτέφρωσε με το πέρασμά της, πριν από δύο περίπου μήνες, δέκα χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπιακών εκτάσεων αλλά και ελαιόδεντρα στην Ιεράπετρα, καταστροφή που μεταφράζεται σε ζημιά εκατομμυρίων ευρώ για την τοπική αγροτική οικονομία, η φωτιά που ξέσπασε την περασμένη Δευτέρα στο Σελάκανο ήρθε να προσθέσει νέα απογοήτευση.

Οι άνεργοι της πόλης γίνονται μελισσοκόμοι!


Οι άνεργοι της πόλης γίνονται… μελισσοκόμοι! Το κόστος των σεμιναρίων και του νέου ξεκινήματος, ο κόπος και το άγχος!

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Στη Θεσσαλονίκη το εργαστήριο Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας του ΑΠΘ ανοίγει δρόμους και δουλειές σε εκατοντάδες άνεργους συμπολίτες μας. Αποκτούν την τεχνογνωσία για να κάνουν τη δική τους αρχή στη… μελισσοκομία. Λίγα χρόνια μετά την ίδρυση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, δημιουργείται εντός της Γεωπονικής Σχολής η έκτακτη έδρα Σηροτροφίας, Μελισσοκομίας και Πτηνολογίας. Από τότε βέβαια πέρασαν πολλά χρόνια και η μελισσοκομία πλέον διαθέτει ένα από τα αξιολογότερα εργαστήρια σε σύγχρονές εγκαταστάσεις που λειτουργούν εδώ και μια δεκαετία. Ο ομότιμος καθηγητής Μελισσοκομίας Ανδρέας Θρασυβούλου, έχει μιλήσει τα τελευταία χρόνια σε χιλιάδες νέους που θέλουν να στραφούν στη μελισσοκομία. «Απευθυνόμαστε σε νέους ανθρώπους, άνεργους, που έχουν χάσει τη δουλειά τους και η μελισσοκομία δίνει διέξοδο σε αυτά τα άτομα.

Εποχιακοί χειρισμοί Ιουλίου - Αυγούστου



Οι δύο μήνες του καλοκαιριού, Ιούλιος και Αύγουστος, είναι η κρισιμότερη περίοδος για τη μελισσοκομία της Ελλάδας. Αυτό ισχύει για όλη τη χώρα, παρά τις διαφορές του εδάφους και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, νησιά, ορεινές περιοχές, πεδιάδες, κ.α. δημιουργούν μικροκλίματα που επηρεάζουν διαφορετικά την εξέλιξη των μελισσιών.

Δείτε άρρωστο μελίσσι με αμερικάνικη σηψηγονία: Πως το καταλαβαίνουμε κατευθείαν...


Η πιο σοβαρή ασθένεια των μελισσιών είναι η αμερικάνικη σηωηγονία. Μια νόσος του γόνου που αν δεν την προλάβουμε νωρίς μπορεί να μεταδοθεί σε ολόκληρο το μελισσοκομείο. Τα κρούσματα της ασθένειας είναι καθαρά στον κλειστό γόνο ο οποίος σαπίζει, μυρίζει σαν ψάρι, και παίρνει μια κολλώδη μορφή σαν "μύξα". Η μυρωδιά είναι έντονη. Η ασθένεια παρατηρήται κυρίως το Καλοκαίρι σε αδύναμα υποσιτισμένα μελίσσια, και ο μόνος εγγυημένος τρόπος αντιμετώπισης της είναι η ολική καύση της κυψέλης μαζί με το μελίσσι. Ένας μελισσοκόμος δεν θέλει ποτέ να ρισκάρει να έχει τέτοια ασθένεια στο μελισσοκομείο του. Στο παρακάτω βίντεο δείτε ένα μελίσσι που πάσχει απο αμερικάνικη σηψηγονία. Δείτε το χρώμα που έχει ο γόνος, δείτε όταν πατάει με το ξέστρο πως πετάγεται αυτή η καφέ κόλλα με την έντονη μυρωδιά...

Κυριακή, 24 Ιουλίου 2016

Πως θα κάνετε πανεύκολο τρύγο στα μελίσσια



Ο τρύγος του μελιού είναι η πιο ευχάριστη στιγμή του μελισσοκόμου. Είναι η στιγμή που οι κόποι ολόκληρης της χρονιάς αποδίδουν καρπούς. Πως μπορούμε λοιπόν να τον κάνουμε μια πιο εύκολη και ευχάριστη υπόθεση δίχως κόπο και ιδρώτα; Γίνετε άραγε; Η αλήθεια είναι πως καμία δουλειά δεν γίνετε χωρίς κόπο και δουλειά. Ωστόσο πάντα υπάρχουν τρόποι να κάνουμε τη δουλειά μας πιο εύκολη. Δεν αναρωτιέστε γιατί οι περισσότεροι μελισσοκόμοι επιλέγουν εγκαταλελειμένους δρόμους , δασικούς, χωμαρόδρουμους ασφάλτινους, ακόμα και δικούς τους που έχουν ανοίξει με δικά τους έξοδα προκειμένου για να εγκαταστήσουν τα μελίσσια σε πολύ προσιτή μεριά!

2 πατέντες μελισσοκόμων για καθαρό μελισσοκομείο χωρίς χόρτα και γρήγορη επιθεώρηση...



Σήμερα έχουμε μια πολύ ενδιαφέρον ανάρτηση. Όλοι θα αναρωτιέστε πως μερικοί μελισσοκόμοι καταφέρνουν να έχουν πάντα καθαρό το μελισσοκομείο τους χωρίς να κόβουν τα χόρτα. Και όμως είναι εφικτό, αρκεί να βάλετε κάτω απο τις κυψέλες ένα καλό ανθεκτικό υπόστρωμα! Και δεν βολεύει μόνο για είστε καθαροί απο χόρτα, αλλά για να μην υπάρχει λάσπη, να μην υπάρχει υγρασία και φυσικά να μην έρχονται και ενοχλούν διάφορα έντομα όπως πχ μυρμίγκια!!!

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος στους μελισσοκόμους είναι το γαιοφασμα. Είναι ένα ειδικό συνθετικό ύφασμα το οποίο στρώνουμε κάτω απο τα μελίσσια στο έδαφος και δεν επιτρέπει να φυτρώσει τίποτα! Προστατεύει απο την υγρασία, το νερό περνά κανονικά, και τα μελίσσια δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα με αυτό το τρόπο.

Ωστόσο οι μελισσοκόμοι ανακαλύπτουν διάφορους ευρηματικούς τρόπους για να έχουν τα μελίσσια τους "τζιτζι" που λέμε. Δείτε μερικές πατέντες λοιπόν. Ο πρώτος μελισσοκόμος έβαλε χαλιά, και νομίζω είναι ένας αρκετά οικονομικός τρόπος για το Καλοκαίρι ...

Φωτό απο Κώστας Σεραφείμ...





Φωτό απο Δημήτρης Σαλβάνος...







Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *