Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016

Νέα από τα Έλατα και τις ανθοφορίες του κάμπου σήμερα 30 Ιουνίου 2016



Στο κάμπο, η λυγαριά συνεχίζει δυναμικα, ενώ το λιγούστρι βρίσκεται σχεδόν σε πλήρη άνθηση. Πολλές περιοχές έχουν ξεκινήσει στον Ηλίανθο, στο τριφύλλι στο βαμβάκι, και όλες έχουν όλα τα καλά δείγματα που πιστεύουν οι μελισσοκόμοι οτι θα πάρουν μέλι. Τα μελίσσια που είδα σήμερα στο κάμπο χτίζαν μια χαρά, φέρναν μελάκι, ρίχνουν γόνους φούλ και όλες οι παραφυάδες πάνε σφαίρα. Ωστόσο τα παραγωγικά μελίσσια είναι στον Έλατο και τη Καστανιά τώρα!

Πότε τροφοδοτούμε τα μελίσσια, πότε τελειώνουν οι προμήθειες και τι αναλογίες δίνουμε...



Η εξάντληση των αποθεμάτων τροφής μέσα στην κυψέλη μπορεί να συμβεί με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
1. Όταν ο μελισσοκόμος αφαιρεί πολύ περισσότερο μέλι από όσο πρέπει κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.
2. Όταν το μελίσσι εκτρέφει πολύ γόνο και είναι υποχρεωμένο να καταναλώνει πολύ μέλι και για την εκτροφή του γόνου αλλά και για την παραγωγή θερμότητας για τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στο χώρο της γονοφωλιάς.
3. Όταν έχουμε τα μελίσσια μας δυνατά, έτοιμα για ανθοφορία και τύχει η ανθοφορία αυτή να μη δώσει μέλι, τότε τα μελίσσια επειδή δε μαζεύουν πολύ νέκταρ, κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα.

Mέλι από Metcalfa: Νέο μελιτογόνο έντομο ήρθε στον Έβρο για μεγάλες παραγωγές!



Ένα σκουρόχρωμο μέλι, που σε ση­μαντικές ποσότητες παράγεται κυρίως στην Ιταλία, είναι το μέλι metcalfa. Το μέλι αυτό παράγεται από το απομυζητι­κό έντομο Metcalfa pruinosa (Flatidae), το οποίο αντλεί χυμούς από διάφο­ρα φυτά, εκμεταλλευόμενο κυρίως το πρωτεϊνικό τους περιεχόμενο, αφή­νοντας έτσι πλούσιες σε υδατάνθρακες σταγόνες μελιτωμάτων, οι οποίες συλλέγονται από τις μέλισσες.

Μέθοδος θυμαριού Γκρεχ: Κάθε μελίσσι πάνω από 100 κιλά μέλι!!





Ο Μαλτέζος μελισσοκόμος Α.Γκρεχ, προσάρμοσε τη λύση των δυο συνεργαζομένων βασιλισσών, που πρώτος εμπνεύστηκε και εφάρμοσε ο Ντεμαρί, στις ανάγκες της ανθοφορίας του θυμαριού. 

Αναφέρεται, ότι οι σοδιές που έχει πετύχει, με τη μέθοδο που θα περιγράψουμε στη συνέχεια, αγγίζουν τα 150 κιλά ανά συγκρότημα συνεργαζομένων σμηνών.

Σύγχρονη μεταφορά κυψελών: Video που μας έστειλε επαγγελματίας μελισσοκόμος



Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Γιάννης μας δείχνει πως πραγματοποίησε μεταφορά κυψελών, σύγχρονα και πολύ εύκολα. Διαβάστε λίγες πληροφορίες που μας δίνει και μετά δείτε το βίντεο...
"Και τα δύο μηχανήματα καταλαμβάνουν μισό μέτρο στη καρότσα εφόσον το μπροστινό μέρος (πιρούνια) μπαίνουν κάτω από της παλέτες το κάθε μηχάνημα δεν ξεπερνά τα 150kg. Βάρος ανύψωσης και μεταφοράς μέχρι 400kg ιδέα και κατασκευή δικιά μας. Κατά την αποψη μας ιδανικό για ελληνικές συνθήκες εργασίας (τρυγος,μεταφορά)".

Αγοράστε βασίλισσες που γαζώνουν: Όταν η ποιότητα ξεπερνά κατά πολύ τη τιμή!!!


Mετα από αρκετό καιρό λοιπόν οι βασίλισσες του φίλου Στέργιου Στεργάτου , γαζώνουν χωρίς καμία υπερβολή. Εννοείτε πως υπήρξε 100% αποδοχή από τα μελισσάκια μου και έχω μείνει πάρα πολύ ευχαριστημένος.

Διάρκεια ζωής & αποθήκευση του μελιού



Το μέλι είναι ένα τρόφιμο-θαύμα που δε χαλάει ποτέ. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν περίεργο το γεγονός ότι τα βακτήρια δεν μπορούν να αναπτυχθούν στο μέλι, επειδή είναι μικροοργανισμοί που ευδοκιμούν όπου υπάρχουν ζάχαρα. 

Η μοναδική χημική σύνθεση του μελιού, η χαμηλή υγρασία του σε συνδυασμό με το χαμηλό pH (3,2-5), δημιουργεί ένα σχετικά όξινο περιβάλλον που το καθιστά πολύ δυσμενές για τα βακτήρια ή άλλους μικροοργανισμούς.

Τα πάντα για τη μεταφορά των μελισσιών μας σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις



Με την συνεχή αύξηση του αριθμού των μελισσοσμηνών και τον συνεχή περιορισμό της μελισσοκομικής χλωρίδας (πυρκαγιές, εκχερσώσεις), η μεταφορά των μελισσιών για την εκμετάλλευση των ανθοφοριών διαφόρων περιοχών, θεωρείται πια σύμφυτη με την επαγγελματική μελισσοκομία. Άλλωστε και από τα πολύ παλιά χρόνια η μελισσοκομία στην Ελλάδα χαρακτηριζόταν ως νομαδική, καθώς η χώρα μας δεν διαθέτει στο μεγαλύτερο της ποσοστό εκτάσεις ομοιόμορφης βλάστησης ικανές να συντηρήσουν όλο το χρόνο, έναν αριθμό επαγγελματικών μελισσοκομικών μονάδων.

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016

Τα μελίσσια σε αστική περιοχή επηρεάζονται από τα φώτα της πόλης;



Ένα πολύ σημαντικό ερώτημα έθεσε φίλος και συνάδελφος μελισσοκόμος. Επηρεάζονται τα μελίσσια από τα φώτα της πόλης, και αν ναι τι επιπτώσεις υπάρχουν. Σήμερα θα μοιραστούμε την εμπειρία μας και νομίζω έχουμε να πούμε πολλά χρήσιμα πράγματα!

Νέα από τα Έλατα και τις ανθοφορίες του κάμπου σήμερα 29 Ιουνίου 2016



Σήμερα ήταν μια καλή ημέρα, και σύμφωνα με την εικόνα που έχω από τους μελισσοκόμους όλης της Ελλάδας, θα γίνουν καλοί τρύγοι! Τα μελίσσια που διατηρώ στο Αγρίνιο όπως σας είπα πάνε απρόσμενα καλά, συλλέγουν απο το λιγούστρι και τη λυγαριά, ενώ το θυμάρι σε πολλές νησιωτικές και παραθαλλάσσιες περιοχές άρχησε να δίνει μετά την βροχή που του έδωσε δύναμη.

Τα Θανάσιμα λάθη των νέων μελισσοκόμων: Πλήρης οδηγός να μην χάνονται τα μελίσσια!



Μια νέα ανάρτηση αναγκαία για όλους τους νέους μελισσοκόμους. Για να πετύχουν στην μελισσοκομία και να μάθουν να αποφεύγουν θανάσιμα λάθη που μπορούν να κοστίσουν την ζωή πολλών μελισσιών.

Μέθοδος «ΕΜΜΑ»: Και μεγάλη σοδειά μελιού και καταπολέμηση Βαρρόα!


Η μεγάλη σοδιά και η υγεία των μελισσιών, αποτελεί ασφαλώς το «άπιαστο» όνειρο του κάθε - νέου κυρίως –μελισσοκόμου. Σήμερα λοιπόν θα σας αποκαλύψουμε την μέθοδο που πετυχαίνει αυτόν ακριβώς τον διπλό στόχο, και μάλιστα με απλούς και ελάχιστους χειρισμούς.
Τη μέθοδο αυτή την βαφτίσαμε μέθοδο «ΕΜΜΑ» και στην πραγματικότητα είναι μια μετεξέλιξη – παραλλαγή της Ολιστικής Αφάρμακης Μελισσοκομίας που έχουμε παρουσιάσει από τις σελίδες αυτού του blog.

Επιθεώρηση μελισσιών χωρίς άνοιγμα της κυψέλης



Σήμερα θα ασχοληθούμε με μια άλλη, διαφορετική από εκείνη που γνωρίζουμε, επιθεώρηση μελισσών. Πρόκειται για την επιθεώρηση κατά την οποία δεν είναι αναγκαίο να ανοίξουμε τη κυψέλη, αφού αυτή πραγματοποιείται ...με τις αισθήσεις μας. Αναφερόμαστε στην «επιθεώρηση των αισθήσεων», όπως αποφασίσαμε να βαπτίσουμε αυτή την εκδοχή της επιθεώρησης των μελισσιών.

Νέα πατέντα, ποτίστρα για όσους έχουν λίγα μελισσάκια!



Πραγματικά η πατέντα είναι πολύ σούπερ! Χαζεύοντας στο ίντερνετ είδα μια ποτίστρα για μέλισσες την οποία κρίνω ιδανική για όσους έχουν λίγα μελισσάκια. Εξυπηρετεί πολύ τις μέλισσες και το νερό εξατμίζεται αργά μιας και κατεβαίνει σε σταγόνες με σωληνάκι όπως είναι η φιάλη φυσικού ορού!

Αρχάριος μελισσοκόμος : Πως θα αποκτήσω τα πρώτα μου μελίσσια;



Από τις αρχικές κινήσεις του νέου μελισσοκόμου είναι και η αγορά των πρώτων του μελισσιών. Επειδή η ενέργεια αυτή είναι αρκετά σημαντική και οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κυρίως λόγω της απειρίας, θα αναλύσω τις κινήσεις που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα, ώστε τελικά ο αγοραστής να προμηθευτεί το όσο γίνεται καλύτερο υλικό.

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016

Ότι πιο τρελό συνέβη σε αυτούς τους μελισσοκόμους: Δείτε τι έπαθαν τα μελίσσια τους...



Όχι πλημμύρα ούτε φωτιά αλλά κάτι πολύ πιο παράξενο έτυχε σε αυτούς τους μελισσοκόμους. Όταν είδα την είδηση πραγματικά δυσκολεύτηκα να καταλάβω τι ακριβώς συνέβη, αλλά μόλις κοίταξα προσεκτικά τις εικόνες που δημοσίευσαν οι τοπικοί μελισσοκόμοι συνειδητοποίησα το εξωπραγματικό γεγονός που βίωσαν. Στην αρχή δεν αναγνώρισα ότι πρόκειται για μελίσσια, όπως και εσείς άλλωστε μόλις δείτε την πρώτη φωτογραφία, αλλά στη συνέχεια αποκαλύπτεται η φυσική καταστροφή που πραγματοποιήθηκε στη Χιλή πριν αρκετό καιρό! Υφαίστιο!

Νέα από τα Έλατα και τις ανθοφορίες του κάμπου σήμερα 28 Ιουνίου 2016



Σήμερα ήταν μια πολύ καλή ημέρα για τον κάμπο, ενώ στο βουνό είχαμε την πρώτη θετική άνοδο σήμερα στη ζυγαριά. Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Στον κάμπο αυτή τη στιγμή το λιγούστρι κάνει απίστευτα καλή δουλειά, και τα μελίσσια δεν δίνουν καν σημασία στη λυγαριά η οποία επίσης έχει ανοίξει. Ο κάμπος έχει αλλάξει πορεία και απο εκεί που δεν έδινε καθόλου μέλια τώρα δίνει! Δείτε μια εικόνα απο ανθισμένο λιγούστρι, την ανέβασα και χθες όμως σας την ξανα δείχνω για να μάθετε να αναγνωρίζετε το φυτό, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τη μέλισσα...

Χώρισμα παραφυάδων τώρα το Καλοκαίρι: Απορίες μελισσοκόμων...



Πολλές ερωτήσεις μας κάνετε εσείς οι μελισσοκόμοι την τελευταία περίοδο για τις παραφυάδες σας. Έτσι λοιπόν σήμερα θα απαντήσουμε τυχαίες ερωτήσεις, που είτε μας τις θέσατε εδώ γραπτώς είτε τηλεφωνικώς. Ας αρχίσουμε λοιπόν να απαντάμε τυχαία ερωτήσεις:

Βασίλισσες απο ώριμα βασιλικά κελιά στις παραφυάδες: Επιθεώρηση video



Ο μελισσοκόμος Νίκος Σπανός ελέγχει για βασίλισσες στα μελίσσια του. Να τονίσω μόνο ότι όταν τοποθετούμε ώριμα βασιλοκελιά δεν τα βάζουμε ποτέ σε μεριές που δεν υπάρχουν μέλισσες η στο πάνο μέρος όπου ακτινοβολεί ζέστη το καπάκι. Προτιμούμε πάντα μεριές όπου έχει μέλισσες και καλή θερμοκρασία. Επίσης ποτέ δεν επιθεωρούμε με τέτοιο τρόπο την παραφυάδα πρίν περάσει ένας μήνας. Δείτε το βίντεο...

Η ανάπτυξη του μελισσιού όλο το χρόνο: Μερικά μυστικά!



Σήμερα θα μιλήσουμε για την ανάπτυξη του μελισσιού πότε γίνεται παραγωγικό σε μέλι όπως επίσης και τον τρόπο που γεννά η βασίλισσα τις εποχές του χρόνου. Όλοι γνωρίζουμε ότι η Άνοιξη είναι η πλουσιότερη εποχή! Δηλαδή τότε έχουμε μέγιστη ανάπτυξη, μέγιστο πλυθησμό, μέγιστο γόνο, και τα πάντα είναι στα ύψη. Μετά αρχίζει η πτώση.... Το ερώτημα είναι σε ποιά φάση είναι πιο παραγωγικό το μελίσσι. Ας τα πάρουμε από την αρχή...

Μια νέα κατηγορία μελιού θα κυκλοφορήσει στην αγορά: Και θα επιφέρει κέρδη...



Μια νέα ποιότητα μελιού, υψηλής θρεπτικής αξίας, που θα παράγεται από τα πεύκα και το θυμάρι με την ονομασία "πευκοθυμαρόμελο Κρήτης" θα εισέλθει στην αγορά στις αρχές του 2017.
Αυτό γνωστοποιήθηκε χθες στη διάρκεια του σεμιναρίου με θέμα τη Μελισσοκομία που διοργανώνει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Χανίων "Η Μέλισσα” στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου Ν. Χανίων. Το σεμινάριο συνεχίζεται σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο.

Καλή η φετινή παραγωγή μελιού στην Κοζάνη



Καλή χαρακτηρίζουν τη φετινή παραγωγή μελιού στην Κοζάνη, σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, μέλη του τοπικού μελισσοκομικού συλλόγου, που αριθμεί περίπου 500 παραγωγούς. Η μελισσοκομική περίοδος ήταν ευνοϊκή στην περιοχή για την παραγωγή μελιού από ακακία, κάστανο και δρυ, ενώ οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν την παραγωγή μελιού από αμυγδαλιές. Υπενθυμίζεται ότι πάγιο αίτημα των μελισσοκόμων της Κοζάνης και των υπόλοιπων νομών της Δυτικής Μακεδονίας είναι η μεταφορά του Μελισσοκομικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας από την Ημαθία στην Κοζάνη.

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

Νομαδική μελισσοκομία και το πρόγραμμα ενός επαγγελματία μελισσοκόμου για πολλούς τρύγους!



Το κυνήγι της ανθοφορίας η αλλιώς η νομαδική μελισσοκομία, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς του επαγγελματία μελισσοκόμου. Λέμε του επαγγελματία, μιας και ο ερασιτέχνης με λίγα μελισσάκια μπορεί άνετα να τα αφήσει στην ίδια μεριά όλο το χρόνο και αυτά να αποδώσουν μέλι τουλάχιστον μια φορά! Ο τρύγος για τα μελίσσια που μένουν στάσιμα μπορεί να είναι το Καλοκαίρι, δηλαδή τότε που αποδίδουν σχεδόν όλες οι μελιτοφορίες ανθοφορίες μέλι! Αυτός ο τρόπος άσκησης μελισσοκομίας ονομάζεται "στατικός" η αλλιώς στατική μελισσοκομία.

Νέα από τα Έλατα και τις ανθοφορίες του κάμπου σήμερα 27 Ιουνίου 2016



Σήμερα έχω αρκετά καλά νέα, και όχι μόνο απο το δικό μου μέρος. Αλλά και απο πολλές περιοχές της Ελλάδας. Σήμερα πήγα για επιθεώρηση στα μελίσσια μου στο Αγρίνιο στο κάμπο, και βλέπω τις παραφυάδες ακόμα και αυτές που είναι μόλις 2 πλαίσια να φέρνουν μέλι. Βρήκα μάλιστα πλαίσια με 2 κιλά μέλι, ενώ μερικά μελίσσια έχουν ρίξει τέτοια ανάπτυξη που έχουν  9 γόνους στα 10 πλαίσια πλυθησμό. Είναι φανερό λοιπόν οτι οι δύο βασικές ανθοφορίες του Καλοκαιριού πάνε περίφημα. Το λιγούστρι είναι στο 50% ενώ η λυγαριά μόλις στο 20-30%. Στην παρακάτω φωτό βλέπουμε ανθισμένο λιγούστριο...

Κόψιμο παραφυάδων χωρίς μεταφορές! Μέθοδος βεντάλιας



Του Σταύρου Κοντοκώστα...
Οι μήνες Απρίλιος-Μάιος είναι κατάλληλοι για να διαιρέσουμε τα μελίσσια μας με παραφυάδες. Δεν είναι τυχαίο που την περίοδο αυτη έχουμε τη φυσική διαίρεση των μελισσών, δηλαδή το φαινόμενο της σμηνουργίας. Μάλλον όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την εκτροφή και την γονιμοποίηση των βασιλισσών είναι στο ιδανικότερο τους σημείο.

Συνταγή για γυρεόπιτα από τον επαγγελματία μελισσοκόμο Κώστα Παναγιωτίδη video



Η γυρεόπιτα είναι μια απαραίτητη τροφή όταν τα μελίσσια έχουν έλλειψη σε γύρη. Τέτοιο φαινόμενο παρατηρούμε κυρίως το Καλοκαίρι, το φθινόπωρο ακόμη και νωρίς την Άνοιξη. Η τροφοδοσία με σιρόπι και τέτοιου είδους πρωτεϊνική τροφή μπορεί να επιφέρει σημαντική ανάπτυξη στα μελίσσια, και να γεννηθούν δυνατές μέλισσες για να θρέψουν σωστά τον γόνο, να συλλέξουν μέλι να ξεχειμωνιάσουν κλπ. Ο παλιός μελισσοκόμος Κώστας Παναγιωτίδης απο την melissokomiakozanis.com μας μεταφέρει μια δική του συνταγή με πολλά πολλά μυστικά που προήλθαν μετά απο πολλές δοκιμές και χρόνια εμπειρίας...

Διαβάστε τα τεύχη του Μελισσοκομικού περιοδικού «Μελισσοκομική Ελλάς» εντελώς δωρεάν!!!



Ο αγαπητός συνάδελφος Κώστας Κουτσούκος έχει κάνει καταπληκτική δουλειά! Κατάφερε και σκάναρε πολλά απο τα τεύχη του μελισσοκομικού περιοδίκού «Μελισσοκομική Ελλάς» έτσι ώστε να μπορούμε όλοι να τα διαβάσουμε και να δούμε τι γινόταν την τότε εποχή. Νομίζω είναι ότι πιο χρήσιμο μπορεί να διαβάσει ένας νέος μελισσοκόμος αλλά και ο παλιός, μιας και οι γνώσεις που μεταδίδει είναι αστείρευτες...

Δείτε πως αντιδρά ο οργανισμός μας στο τσίμπημα της μέλισσας video



Καθώς το δηλητήριο εισέρχεται στον οργανισμό μας απο το κυκλοφορικό σύστημα, ενεργοποιείτε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και απελευθερώνονται ανοσοσφαιρίνες!
Το τσίμπημα της μέλισσας μπορεί να προκαλέσει μια τοπική και συστηματική αντίδραση.
Συνήθως προκαλεί πρήξιμο, πόνο, κάψιμο και φαγούρα
Σημάδια και συμπτώματα:  Γενική φαγούρα, Κνίδωση, Ναυτία, Εμετός, Σοκ ακόμα και Θάνατο.
Η θανατηφόρα ποσότητα είναι 19 τσιμπήματα ανά kg του σωματικού μας βάρους.
Ένας άνθρωπος 70 kg μπορεί να πεθάνει αν δεχτεί 1300 τσιμπήματα.

Αγοράστε μέλι από μελισσοκόμους και όχι από τα σούπερ μάρκετ!



Η δημοσίευση αυτή έχει σκοπό να κατακεραυνώσει τα εισαγώμενα μέλια που ελληνοποιούνται και κυκλοφορούν παρανόμως στην αγορά. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θίξουμε τα Ελληνικά Μέλια, τους Έλληνες μελισσοκόμους και τις Ελληνικές εταιρίες που βοηθούν με οποιαδήποτε τρόπο στην ανάδειξη της αξίας και της ποιότητας του ΓΝΗΣΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΛΙΟΥ!

Μια πολύ σοβαρή ανακοίνωση έχουμε σήμερα για όλους. Ο εφέτ το τελευταίο καιρό έχει ανακηρύξει ως επικίνδυνα μέλια που κυκλοφορούσαν σε σούπερ μάρκετ, τα οποία εκτός ότι ήταν νοθευμένα, περιείχαν και επικίνδυνες ουσίες άκρως ακατάλληλες για τη δημόσια υγεία.

Παραγωγή γύρης στο Κάστανο και ανακάλυψη ορφανών μελισσιών!



Ο μελισσοκόμος Νίκος Σπανός, μα δείχνει πως έχει τοποθετήσει τις γυρεοπαγίδες του το Καλοκαίρι, και πως τις χειρίζεται προκειμένου να δουλέψουν όσο το δυνατό καλύτερα. Επίσης εντοπίζει τα ορφανά μελίσσια και ακολουθεί τους κατάλληλους χειρισμούς προκειμένου να τα σώσει. Δείτε το βίντεο...

Νέα από τα Έλατα σήμερα 26 Ιουνίου 2016



Σήμερα επανήλθε ο καιρός αλλά τα μελίσσια δεν δούλεψαν. Είναι φανερό πλέον οτι ο έλατος δούλεψε ελάχιστα εώς καθόλου στη περιοχή μου, ενώ σε άλλες περιοχές πήγε πολύ χειρότερα και υπήρξαν περιπτώσεις με νηστικά μελίσσια. Πολλοί μελισσοκόμοι παραμένουν στα έλατα περιμένοντας το θαύμα, όμως αυτό δεν θα συμβεί φέτος. Μείωση λοιπόν στα σημερινά δεδομένα, και επειδή οι κυψέλες απέβαλαν το νερό το χθεσινό είχαμε μεγαλύτερη μείωση...

Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

Οι κουβέντες ενός παλιού μελισσοκόμου: Η μελισσοκομία ως επάγγελμα και ως απασχόληση



Οι κουβέντες ενός παλιού μελισσοκόμου.
Η μελισσοκομία ως επάγγελμα και ως απασχόληση
Η μελισσοκομία είναι επάγγελμα, είναι απασχόληση ελεύθερου χρόνου, είναι μαγνήτης, είναι πυρετός, είναι πάθος, είναι και επιστήμη χωρίς τέλος.
Οι μελισσοκόμοι είναι οι επιχειρηματίες, επαγγελματίες, ημιαπασχολούμενοι με αρκετά μελίσσια, που έχουν το μισό τους εισόδημα από τα μελίσσια και μισό από άλλην απασχόληση και οι ερασιτέχνες, με ολίγα μελίσσια.

Κυψέλες DADANT σε συλλογή μελιού - Επιθεώρηση (ΒΙΝΤΕΟ)




Κυψέλες DADANT σε συλλογή μελιού - Επιθεώρηση (ΒΙΝΤΕΟ)
Απολαύστε το....

Έπαθε αλλεργικό σόκ: Συγκλονιστικές μαρτυρίες μελισσοκόμου που παραλίγο να χάσει τη ζωή του



Καλησπέρα ονομάζομαι Γιώργος, είμαι από την Κομοτηνή. και σήμερα αντιμετώπισα μια δύσκολη κατάσταση με αλλεργικό σοκ, από ένα τσίμπημα μονο. Κάτι που δεν μου είχε συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα αν και έχω μελίσσια όχι πολλά χρόνια αλλά με έχουν τσιμπήσει αρκετές φορές και παραπάνω από μία... Έως και 20 μαζικά στο ίδιο σημείο και στα δύο πόδια δηλαδή 40 τσιμπήματα σύνολο Στην αρχή όταν πήγα με απλά παπούτσια και την πάτησα...

Η πρώτη εξάγωνη κυψέλη στον κόσμο!



Μια νέου τύπου κυψέλη κατασκεύασε μελισσοκόμος στο εξωτερικό σε σχήμα εξαγώνου! Όπως ισχυρίζεται ο κατασκευαστής της η ανάπτυξη είναι ραγδαία και οι μέλισσες ρίχνουν πολλούς γόνους. Η διαφορά με τις υπόλοιπες κυψέλες είναι οτι το σχήμα των πλαισίων επιτρέπει στις βασίλισσες να γεννάνε σφαιρικά και περισσότερο, με ασύγκριτη ανάπτυξη! Δείτε τις φωτογραφίες...

Απολύμανση κυψελών από τον επαγγελματία μελισσοκόμο Στέργιο Στεργάτο: Ο σημαντικότερος χειρισμός για υγιή και πετυχημένα μελίσσια



Ο σημαντικότερος χειρισμός για υγιή και πετυχημένα μελίσσια είναι η σωστή απολύμανση των κυψελών μας. Σήμερα θα δούμε απο τον μεγάλο βασιλοτρόφο και επαγγελματία μελισσοκόμο Στέργιο Στεργάτο πως το εφαρμόζει στα μελίσσια του. Δείτε το βιντεάκι...

Παραγωγή κηρηθρών στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της Μελισσοκομικής Αθηνών...



Σήμερα θα δούμε τις εγκαταστάσεις της Μελισσοκομικής Αθηνών και το σύγχρονο κηρηθροποιείο της στο οποίο παρασκευάζονται οι κηρήθρες! Θα δούμε όλη την διαδικασία που ακολουθεί το κερί πριν φτάσει στα χέρια μας! Η εταιρία έχει κερδίσει με την αξία της τις εντυπώσεις των μελισσοκόμων...

Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016

Νέα από τα Έλατα και τις ανθοφορίες του κάμπου σήμερα 25 Ιουνίου 2016



Βροχές είχαμε σήμερα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα! Τα νέα που φτάνουν είναι καλά και κακά. Για τις ανθοφορίες του κάμπου το θυμάρι, σε όσες περιοχές έχει ανοίξει στο 100%, σίγουρα θα επηρεαστεί και είναι πολύ πιθανό να το κάψει τελείως. Αντιθέτως όπου μόλις έχει ανοίξει, όσα άνθη δεν άνοιξαν με τη βροχή θα δώσουν πολύ περισσότερο! Όσες καστανιές δεν τις πήρε η βροχή ανθισμένες σίγουρα θα δώσουν πολύ περισσότερο μέλι. Και γενικότερα όποια ανθοφορία βρίσκεστε.

Η ανθοφορίες που φαίνεται οτι θα πάνε εξαιρετικά καλά, και έχει και στην περιοχή που βρίσκομαι είναι η Λύγαριά. Έχει ήδη αρχήσει να ανοίγει σε όλη την Ελλάδα και οι σημερινές αυρινές βροχές ας ελπίσουμε να κάνουν το θαύμα τους. Η λυγαριά δεν έδωσε πέριση, πράγμα που την κάνει ακόμα πιο δυνατή φέτος. Προσωπικά όπως και πολλοί έμπειροι μελισσοκόμοι πιστεύουμε ότι θα δώσει μέλι!

Λύθηκε το μυστήριο με το παλιό που έβαλε τις κυψέλες του δίπλα από το νέο μελισσοκόμο...



Ο παλιός μελισσοκόμος που τοποθέτησε τις κυψέλες δίπλα και γύρω από το μελισσοκομείο του νέου μελισσοκόμου γράφει σήμερα στην Ορεινή Μέλισσα. Η παρεξήγηση λύθηκε μεταξύ τους, και δεν είχε καμία σχέση με αυτό που νομίζαμε! Ο παλιός μελισσοκόμος που έβαλε εκεί τα μελίσσια έπαθε ένα πρόβλημα στο δρόμο και αναγκάστηκε να τα ξεφορτώσει όσο πιο γρήγορα γινόταν. Δείτε τις μας έγραψε αναλυτικά...

Tι να μην κάνετε ποτέ στα μελίσσια αυτή τη περίοδο



Πρώτο και κυριότερο είναι να πάρουμε μέτρα κατά της ζέστης και του καύσωνα! Το καλοκαίρι πολλές παραφυάδες με λίγο πλυθησμό, αλλα και μεγαλύτερα μελίσσια μπορούν να πάθουν υπερθέρμανση, θερμοπλξία, και σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουμε σημαντικές επιπτώσεις ακόμα και να λιώσουν οι κηρήθρες! Στα μεγάλα μελίσσια η ένδειξη που έχουμε οτι ζεσταίνονται είναι τα "μούσια" στην είσοδο, δηλαδή χιλιάδες μέλισσες να κρέμονται έξω απο τη κυψέλη και όχι μέσα. Μια χαρακτηριστική περίπτωση υπερθέρμανσης είναι η παρακάτω. Ο μελισσοκόμος έβαλε τσίγγο ο οποίος αν βάλεις το χέρι σου, "τηγανίζει αυγό", το μελίσσι δεν αντέχει τέτοια ζέστη!

Μια μικρή παραφυάδα με υψηλές προοπτικές: Δείτε γέννα. Μόνο για «παλιούς» μελισσοκόμους VIDEO


Ο Παναγιώτης Βαρσάνης, ένας έμπειρος μελισσοκόμος, μας δείχνει την μικρότερη παραφυάδα του μελισσοκομείου του, η οποία όπως θα δείτε δεν είναι και τόσο "μικρή". Όταν ανοίξει το καπάκι και δείτε την γέννα της βασίλισσας, αναλογικά με τον πλυθησμό θα εντυπωσιαστείτε. Αυτό όπως μας είπε ο φίλος ο Παναγιώτης οφείλετε κυρίως στην φυλή της περιοχής, την οποία προσπαθεί να αναπτύξει, προκειμένου να κάνει έτσι όλα τα μελίσσια. Δηλαδή σφαιράτα! Όπου μια χούφτα μελίσσι γίνεται μελισσάρα μέσα σε μικρό διάστημα...

Νέα φωτιά έκαψε τα μελίσσια: Μεγάλη προσπάθεια για να σωθούν όσα δεν πρόλαβε η φωτιά...



Άλλο ένα σοβαρό περιστατικό συνέβη σε συνάδελφο μελισσοκόμο που αντίκρισε μερικά απο τα μελίσσια του καμμένα. Η προσπάθεια της πυροσβεστικής ήταν μεγάλη, η οποία και κατάφερε να περιορίσει τη φωτιά με αποτέλεσμα να σωθούν πολλά μελίσσια. Η είδηση δημοσιεύεται για να έχουμε όλοι τη προσοχή μας, να προσέχουμε το καπνηστήρι, το οποίο σβήνουμε πάντοντε βάζωντας το σε μεταλλικό δοχείο, αλλά και τα μελίσσια να είναι ξεχορταριασμένα περιμετρικά. Όποιος έχει καθαρά τα μελίσσια από χόρτα δημιουργεί μια είδους αντιπυρική ζώνη και τα μελίσσια δεν επηρεάζονται, δεν καίγονται. Δείτε τι γράφει παρακάτω ο ίδιος ο συνάδελφος...

Έφαγαν τσίμπημα μέλισσας στο πρόσωπο: Δείτε πως έγιναν μετά από λίγη ώρα...



Δείτε μετά από τσίμπημα μέλισσας πως έγιναν τα πρόσωπα τους. Το πρήξιμο είναι μια εντελώς φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, και είναι ένδειξει οτι ο οργανισμός προσπαθεί να αντιμετωπίσει το δηλητήριο. Όσο πιο συνηθησμένος είναι ένας άνθρωπος σε τσιμπήματα μέλισσας τόσο λιγότερο πρίζεται. Το τσίμπημα της μέλισσας, αν και προκαλλεί πόνο, οι ευεργετικές ιδιότητες που έχει είναι πολλαπλάσιες. Τόσο στα αρθριτικά όπως επίσης και σε όλες τις παθήσεις. Μερικοί μελισσοκόμοι μάλιστα δηλώνουν εξαρτημένοι απο το τσίμπημα της μέλισσας, και οτι αυτό τους έχει βοηθήσει να ξεπεράσουν πολλά προβλήματα με τα κόκκαλα, τις ιωσεις κλπ. Δείτε λοιπόν μερικούς "αρχάριους" που έφαγαν τσίμπημα και έγιναν "τούμπανο"...

Μελισσοκομικοί χειρισμοί ανθοφορίες και ασθένειες της επόμενης περιόδου!



Οι δύο μήνες του καλοκαιριού, Ιούλιος - Αύγουστος, είναι η κρισιμότερη περίοδος για τη μελισσοκομία της Ελλάδας. Η αλήθεια αυτή ισχύει για όλη τη χώρα, παρά το γεγονός ότι το ανάγλυφο του εδάφους και οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες (ορεινές περιοχές, πεδιάδες, δεκάδες νησιά κλπ.), δημιουργούν μικροκλίματα που επηρεάζουν διαφορετικά την εξέλιξη των μελισσοσμηνών.
Άνοιξη με βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες τον Μάρτιο και Μάιο,καλές καιρικές συνθήκες τον Απρίλιο και τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, τον Ιούνιο, διαμορφώνουν ένα σκηνικό στη μελισσοκομία μας με διαφορετικά πρόσωπα από περιοχή σε περιοχή, από την μεγάλη ικανοποίηση σε αρκετές περιοχές, έως την πλήρη απογοήτευση σε μεγάλα διαμερίσματα της χώρας μας.
΄Ετσι, ευνοημένοι όταν βρέχει είναι οι μελισσοκόμοι της Ανατολικής Ελλάδας, όσοι βρίσκονται ανατολικά της οροσειράς της Πίνδου (της ραχοκοκαλιάς της Ελλάδας) και των νησιών του Αιγαίου.

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016

Για σημαντικό εισόδημα από τη μελισσοκομία εκτός απο το μέλι: Μια δεύτερη εναλλακτική....



Μια δεύτερη εναλλακτική αγνοούν πολλοί μελισσοκόμοι και πιστεύω δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Τα τελευταία χρόνια η μελισσοκομία βαδίζει σε δύσκολα μονοπάτια, η συλλογή μελιού απο τα μελίσσια όλο και μικραίνει και τα βαρέλια των μελισσοκόμων όλο και κατεβάζουν την στάθμη τους. Σε μια δύσκολη χρονιά λοιπόν, που τα μέλια είναι λιγοστά τι μπορεί να κάνει ένας μελισσοκόμος, προκειμένου να κερδίζει την κρίση, και να εξασφαλίσει ένα καλό εισόδημα;

Νέα προσφορά για κηρήθρες σε πολύ χαμηλή τιμή από την Αρκαδική Μελισσοκομία!



Νέα προσφορά κάνει η Αρκαδική μελισσοκομία και ρίχνει τις τιμές των κηρηθρών κατακόρυφα! Πρόκειται για ένα νέο προιόν, με φύλα τα οποία είναι φτιαγμένα από "φυτικό κερί" το οποίο είναι απόλυτα ασφαλές για τις μέλισσες και το χτίζουν σα τρελές. Η Αρκαδική Μελισσοκομία έκανε αυτή τη κίνηση προκειμένου να έχουν οι μελισσοκόμοι πρόσβαση και σε οικονομικές κηρήθρες!

Νέα από τα Έλατα και τις ανθοφορίες του κάμπου σήμερα 24 Ιουνίου 2016



Απρόσμενη έκπληξη είχαμε σήμερα στον κάμπο, τα μελίσσια βάζουν μέλι. Η λυγαριά το τριφύλλι, το θυμάρι η βελανιδιά όπως επίσης η καστανιά και ο ηλίανθος, πάνε σε πολλές περιοχές αρκετά καλά. Η κακή κατάσταση που επικρατούσε όλη την προηγούμενη περίοδο αντιστράφηκε για πολλούς μελισσοκόμους. Στην επιθεώρηση σήμερα στο Αγρίνιο, μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι ακόμα και παραφυάδες των 3 πλαισίων είχαν μπόλικο μέλι, προτωφανές για τα δεδομένα, που είχαμε όλη την προηγούμενη περίοδο. Γόνους αλλά και γύρες επίσης είχαν μπόλικους. Οι τελευταίες βροχές τα ευνόησαν σημαντικά. Εκτός των υπολοίπων δουλεύουν καλά και το λιγούστρι αλλά και το βατόμουρο που δινει αρκετή γυρη σημαντική αυτή τη περίοδο.

Ένας πλούσιος τρύγος στον Ηλίανθο απο τον επαγγελματία μελισσοκόμο Μόσχο Ντιώνια VIDEO



Τέτοιοι τρύγοι είναι είδος προς εξαφάνιση πλέον. Δείτε ένα εκπληκτικό τρύγο απο τον επαγγελματία μελισσοκόμο Μόσχο Ντιώνια στον ηλίανθο!

Μπλοκάρισμα με μέλια στη κυψέλη: Πως συμβαίνει και σε τι χρησιμεύει το βασιλικό διάφραγμα;



Το μπλοκάρισμα με μέλια συμβαίνει στο μελίσσι όταν έρχονται πολλά μέλια, με αποτέλεσμα να γεμίζουν οι κηρήθρες και η βασίλισσα να μην προλαβαίνει να γεννήσει! Το μπλοκάρισμα με μέλια γίνεται πάντα από πάνω στον όροφο, προς τα κάτω, και αυτό είναι κανόνας! Το γιατί συμβαίνει θα το εξηγήσουμε αμέσως μετά. Αυτό που έχουν απορία πολλοί μελισσοκόμοι είναι το διάφραγμα πως συνδέεται με όλα αυτά, και σε τι βοηθάει τον μελισσοκόμο στον τρύγο. Όλοι αναρωτιούνται πως μερικοί μελισσοκόμοι νέοι αλλά και παλιοί το χρησιμοποιούν με τέτοια μανία!

Όταν έφτασε στο μελισσοκομείο του είδε κάτι που δεν το περίμενε: Ήταν γεμάτο ξένες κυψέλες!



Γύρισε στα μελίσσια του και αντί να βρει τις 8 κυψέλες που είχε τοποθετήσει αντίκρισε κάτι πολύ παράξενο! Το μελισσοκομείο του είχε γεμίσει ξένες κυψέλες, μπροστά πίσω αλλά και στα πλάγια τις οποίες προφανώς τοποθέτησε κάποιος παλιός μελισσοκόμος χωρίς να τον ρωτήσει! Ο νέος μελισσοκόμος Δημήτρης μόλις είδε αυτή την εικόνα, ένιωσε πολύ άσχημα, και όπως ο καθένας θα νόμιζε, πίστεψε το προφανές, ότι κάποιος θέλει να τον διώξει απο τη συγκεκριμένη μεριά.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *