Σάββατο, 30 Απριλίου 2016

Μια μικρή συμβουλή για τις παραφυάδες που κόβουμε και τα μελίσσια που φτιάχνουν νέες βασίλισσες!



Λίγες συμβουλές για τις παραφυάδες που κόβουμε και τα μελίσσια που φτιάχνουν νέες βασίλισσες! Όταν δούμε ότι το κελί έχει ανοιχτεί από τη μπροστινή πλευρά στο "πώμα" σημαίνει ότι η βασίλισσα εκκολάφτηκε και βρίσκεται μέσα στη κυψέλη. Η αυτόματη αντίδραση ενός μελισσοκόμου που αντικρίσει αυτή την εικόνα είναι να κλείσει όσο πιο γρήγορα τη κυψέλη, για να μην κοπεί η βασίλισσα. Ξέρετε κατά την επιθεώρηση αναστατώνεται στο σμήνος, και η βασίλισσα τρέχει με αποτέλεσμα οι μέλισσες να γίνονται πολύ καχύποπτες και αν της επιτίθενται.

Μέθοδος Αλεξάντερ: Αυξήστε τη παραγωγή μελιού και προλάβετε τη σμηνουργία



Συνεχίζοντας την παρουσίαση των μεθόδων εντατικής εκμετάλλευσης που εμπνεύστηκαν και εφάρμοσαν κάποιοι μελισσοκόμοι διεθνούς εμβέλειας, θα ασχοληθούμε σήμερα με την μέθοδο Αλεξάντερ που πετυχαίνει συγχρόνως τέσσερα πράγματα: α) Την αποφυγή της σμηνουργίας, β) την αυτόματη ανανέωση της βασίλισσας, γ) τη δημιουργία μιας πολυπληθούς και δυνατής κυψέλης, δ) και φυσικά... τη μεγάλη παραγωγή μελιού!

Έβαλε κάμερα για να παρακολουθεί τα μελίσσια: Νόμιζε θα τσακώσει κλέφτη αλλά συνέβη κάτι πολύ παράξενο. Δείτε τι έστειλε η κάμερα...



Τέτοια δραστηριότητα σε μελισσοκομείο δεν έχετε ξανα δεί. Μελισσοκόμος τοποθέτησε μελισσοκομική κάμερα προκειμένου να προφυλαχθεί απο τους αδίστακτους κλέφτες, όμως η συσκευή κατέγραψε κάτι τελείως διαφορετικό. Μικροί και μεγάλοι επισκέπτες περιφέρονται γύρω απο τα μελίσσια, και όλα συμβαίνουν το βράδυ που επικρατεί απόλυτη ησυχία. Ο μελισσοκόμος και οι παρακάτω φωτογραφίες είναι απο το εξωτερικό..

Τα πλεονεκτήματα των μεγάλων μελισσιών



Ένα φλέγων θέμα σήμερα αφιερωμένο στα πλεονεκτήματα των μεγάλων πλυθησμιακά μελισσιών. Τι συμφέρει το μελισσοκόμο τελικά, να έχει 300 μελίσσια (μονά) η 30 τριόροφα; Πότε μπορεί να πάρει περισσότερο μέλι;

Θα τα πούμε όσο πιο απλά και περιεκτικά γίνετε! Η διαφορά είναι τεράστια! Τα πλεονεκτήματα των μεγάλων μελισσιών είναι αδιαρίθμητα! Ένα τριόροφο μελίσσι είναι μια μηχανή συλλογής μελιού! Θα συλλέξει ακόμα και σε μια φτωχή ανθοφορία, όπου και αν βρεθεί.

Κηροσκόρος: Τα πάντα για τον θανάσιμο εχθρό των κηρηθρών μας




Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα θέμα πολύ σοβαρό και ιδιαίτερα επίκαιρο! Θα ασχοληθούμε με μια σχετικά μικρή και «αδιάφορη», στην όψη, πεταλούδα που όμως είναι ικανή να προκαλέσει πολύ μεγάλες ζημιές. Αναφερόμαστε φυσικά στον κηρόσκορο, που θεωρείται ένας από τους μεγάλους εχθρούς των μελισσιών  και ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της τσέπης του μελισσοκόμου, αν αυτός δεν λάβει εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα.

Ο κηρόσκορος έχει δυο πεδία δράσης! 

Το ένα μέσα στην κυψέλη, όπου εισέρχεται κυρίως κατά τις βραδινές  ώρες, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πάνω από 12ο C και αν βρει αδύνατα μελίσσία, που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τις κηρήθρες τους, αλωνίζει στην κυριολεξία! Τα θηλυκά γενούν  τα 300- 500 αυγά τους σε χαραμάδες, σχισμές και μικρές τρύπες των εσωτερικών τοιχωμάτων της κυψέλης, αλλά και πάνω στις κηρήθρες των αδύναμων μελισσιών.

Όταν εκκολαφθούν οι προνύμφες – ο χρόνος που θα συμβεί αυτό έχει να κάνει με τις θερμοκρασιακές συνθήκες  - «βουτάνε» μέσα στις κηρήθρες και ανοίγοντας στοές αναζητάνε την τροφή τους που αποτελείτε από μέλι, κερί, γύρη και υπολείμματα απολέπισης του γόνου. Στο πέρασμά τους αφήνουν πίσω τους ένα νήμα μεταξένιας υφής που κάνει τις κηρήθρες εντελώς ακατάλληλες για τις μέλισσες. Όταν το φαινόμενο αυτό πάρει μεγάλες διαστάσεις, τότε προκαλεί τεράστια αναστάτωση στο μελίσσι, το οποίο, σε προχωρημένες περιπτώσεις τρέπετε ακόμα και σε λιποταξία.

Εκτός όμως από αυτό, ο κηρόσκορος δημιουργεί μεγάλες ζημιές και στον υπόλοιπο μελισσοκομικό μας εξοπλισμό, αφού  καταστρέφει τα τοιχώματα, τους πάτους αλλά και τα πλαίσια των κυψελών κατατρώγοντας το ξύλο για να στηρίξει τα κουκούλια του.

Το δεύτερο πεδίο δράσης του κηρόσκορου βρίσκετε εκτός κυψέλης, προκαλώντας τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα στις δουλεμένες - παλαιές σκουρόχρωμες - κηρήθρες που θα βρεθούν αφύλακτες στις ορέξεις του, όταν οι συνθήκες το ευνοούν, δηλαδή όταν η θερμοκρασία που επικρατεί είναι πάνω από 12-14 βαθμούς Κελσίου. 

Τούνελ προνύμφης κηροσκόρου μέσα στην κηρήθρα


Στόχος του γίνονται οι κυψέλες που έχουμε παρατήσει αφύλακτες σε κάποια σημεία του μελισσοκομείου μας ή ακόμα και μέσα στις αποθήκες μας. Ακόμα και οι παλιές κηρήθρες που δεν έχουμε φροντίσει να προστατεύσουμε, αλλά και οι φρέσκιες που τρυγήσαμε πριν λίγες μέρες και που δεν φροντίσαμε εγκαίρως να επιστρέψουμε στις μέλισσες, για καθάρισμα. 

Έχει την ικανότητα να τρυπώνει μέσα στις κυψέλες ακόμα και από την πιο μικρή χαραμάδα και σε αυτό τον βοηθάει τόσο η κατασκευή του σώματός του, όσο και η πολύ πούδρα που έχει στα φτερά του και που δρα σαν λιπαντικό!

Έπιασε αφεσμό μέσα σε τοίχο, δείτε πως το έκανε...



Δείτε πως ο Γιώργος έπιασε τον αφεσμό που βρισκόταν μέσα σε τοίχο σπιτιού!


Παρασκευή, 29 Απριλίου 2016

Η πιο παραγωγική βασίλισσα του μελισσοκομείου μου: Έκοψα πολλές παραφυάδες από αυτή αλλά σήμερα δυστυχώς έφτασε...



Ο μελισσοκόμος Νίκος γράφει...
Είναι και αυτές οι μέρες που δεν θέλεις ποτέ να έρθουν αλλα δυστυχώς σε φτάνουν με γρήγορο ρυθμό. Σήμερα ήρθε η σειρά της συγκεκριμένης βασίλισσας να αντικατασταθεί μιας και έπιασε την 3ετία και το μελίσσι της πλεον είχε γίνει αντιπαραγωγικό. Είναι η βασίλισσα νο.7 ή όπως αλλιώς την αποκαλούσα η "τσαούσα" μου. Πριν 3 χρόνια όταν την έπιασα απο αφεσμό πάνω σε ένα δέντρο αναγκάστηκα 3 φορές να την μαζέψω. Δεν ήθελε να κάτσει με τπτ στη κυψέλη της,με αποτέλεσμα να με τρέχει κ να την ακολουθώ με τη σκάλα απο δέντρο σε δέντρο.

Συμφέρει να πάρω λίγες κυψέλες να βγάζω το δικό μου μέλι για το σπίτι: Πόσο μέλι βγάζει μια κυψέλη; Τι τιμή έχει ένα μελίσσι;



Πόσα μελίσσια πρέπει να πάρω για να εξασφαλίσω το μέλι για το σπίτι, αξίζει να μπω σε αυτή τη διαδικασία, συμφέρει να πάρω λίγα μελισσάκια μόνο και μόνο για να τρώω το δικό μου μέλι; Πόσο μέλι μπορεί να βγάλει μια κυψέλη; Σήμερα λοιπόν έχουμε να πούμε πολλά ενδιαφέρονται πράγματα αφιερωμένα στους ανθρώπους που έχουν δίψα να δημιουργήσουν τα δικά τους μελισσάκια προκειμένου να τρώνε τα δικά τους βιολογικά μελισσοκομικά προιόντα!!!

Παλιούρι: Μια πολύτιμη ανθοφορία του Μαίου για να φτιάξετε μελίσσια και να χτίσετε πολλές κηρήθρες



Το παλιούρι είναι ένα πολύ σημαντικό μελισσοκομικό φυτό. Ανθίζει το Μάιο και δίνει πολύ μέλι αρκεί να μην βραχεί ή φυσήξει πολύ κατά την διάρκεια της ανθοφορίας. Όταν εμφανιστούνε διάφορα έντομα έχουμε ένδειξη ότι «τελείωσε» η νομή. Το παλιούρι βοηθάει το μελίσσι να αναπτυχθεί και να γεμίσει τις κηρήθρες με μέλι. Βέβαια η ανθοφορία του (συνήθως στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου) είναι σύντομη (γύρω στις δεκαπέντε μέρες) και πολύ ευαίσθητη στις καιρικές συνθήκες.Ο αέρας και η βροχή είναι δυνατό να "στεγνώσουν" τα μικρά κίτρινα άνθη από το νέκταρ τους.

Το παλιούρι προσφέρει νέκταρ και γύρη πολύ καλής ποιότητας γι’αυτό επικρατεί η πεποίθηση πως οι βασίλισσες που βγαίνουν στο παλιούρι, όταν είναι επιτυχής η ανθοφορία του, είναι από τις καλύτερες. Το μειονέκτημα της ανθοφορίας αυτής είναι, όπως και της ακακίας που προηγείται της ανθοφορίας του παλιουριού, η ευαισθησία στις βροχές και στον ξερό Β.Δ. άνεμο.





Παραγωγή πρόπολης από τα μελίσσια μου: Ποια είναι η καλύτερη περίοδος; Τι σίτες βάζουμε; Πως δουλεύουν;



Η καλύτερη περίοδος για παραγωγή πρόπολης είναι αφού σταματήσουμε τις τροφοδοσίες, και τα μελίσσια αρχίζουν να βάζουν μέλι. Συγκεκριμένα η καταλληλότερη περίοδος για  να βάλουμε τις ειδικές σίτες πρόπολης είναι όταν τα φυτά βρίσκονται στην ανάπτυξη τους και πετάνε νέους βλαστούς, οφθαλμούς κλπ. Οι μέλισσες εκμεταλλεύονται τις ρητίνες από τα φυτά και τα δέντρα, και την επεξεργάζονται βάζοντας δικό τους κεράκι για να αποκτήσει πλαστική ικανότητα. Στην ουσία λοιπόν παράγουμε πρόπολη όταν τα μελίσσια μπορούν να τοποθετήσουν μεγάλη ποσότητα ανα σίτα και γρήγορα μάλιστα. Και πότε συμβαίνει αυτό; Όταν τα φυτά δίνουν νέκταρ, γύρη ή μελίτωμα. Αλλα δεν είναι πάντα απαραίτητο, απλώς εκείνη τη περίοδο έχουμε μέγιστη προσφορά απο τη φύση.

Άδεια κυψέλη χωρίς μέλισσες μέσα. Η κυψέλη είναι γεμάτη τριμμένο κερί. Τι συνέβη ρε παιδιά;



Ερώτηση μελισσοκόμου...
Τράβηξα φωτογραφίες για να δείτε και εσείς το φαινόμενο. Το μελίσσι δεν είχε καθόλου πληθυσμό, οι κηρήθρες όλες ήταν σαν "ταλαιπορημένες" ανοιγμένα όλα τα κελιά και καθόλου μέλι, εκτός απο λίγη γύρη. Δεν υπήρχε νεκρός γόνος ούτε κάποιο άλλο δείγμα. Το μόνο που παρατήρησα και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι τα τρίμματα στον πάτο της κυψέλης. Τρίμματα από κερί. Τι συμβαίνει ρε παιδιά; Αν μπορείτε βοηθήστε με γιατί είμαι νέος μελισσοκόμος. Στις φωτογραφίες που στέλνω έχω βγάλει τα πλαίσια για να δείτε τα τρίμματα...

Καταστροφή: Πέταξαν ζωντανά μελίσσια σε κάδους σκουπιδιών. Οι μελισσοκόμοι προσπαθούν να σώσουν τα μελίσσια μέσα απο τους κάδους



Τεράστια καταστροφή απο ασυνείδητα δίποδα ζώα, τα οποία πέταξαν και εγκατέλειψαν ζωντανά μελίσσια μέσα σε κάδους σκουπιδιών. Η εικόνα που αντίκρισαν οι περαστικοί όταν περνούσαν έξω απο τους κάδους ήταν σχεδόν αποπνικτική, εφόσον οι μέλισσες θόλωσαν τον ουρανό όταν βγήκε ο πρώτος ήλιος. Την επόμενη ημέρα ειδοποιήθηκαν οι μελισσοκόμοι οι οποίοι προσπάθησαν να σώσουν ότι ζωντανό είχε μείνει, μέσα από τη δυσωδία που επιρκατούσε εσωτερικά στους κάδους απορριμάτων.

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016

Δίπλα μου έχω παλιό μελισσοκόμο με τριώροφα μελίσσια: Γιατί τα δικά μου δεν μεγαλώνουν έτσι; Πως πιάνω καλή θέση μελισσοκομείου;



Γιατί οι γύρω μελισσοκόμοι έχουν τριόροφα μελίσσια ενώ τα δικά μου δεν μεγαλώνουν τόσο πολύ; Πως μπορώ να αυξήσω την ανάπτυξη τους περισσότερο; Αυτό είναι ένα ερώτημα που ρωτάνε πολλές φορές οι μελισσοκόμοι, και κυρίως αυτοί που έχουν λίγα μελισσάκια για χόμπυ. Καταρχήν να πούμε ότι δεν είναι τυχαίο που τα μελίσσια του διπλανού μελισσοκόμου έγιναν τριόροφα! Η ανάπτυξη των μελισσιών οφείλετε σε πολλούς παράγοντες με τους κυριότερους να είναι η νεκαροέκκριση των λουλουδιών, οι χειρισμοί του μελισσοκόμου, και οι έγκαιρες διεγερτικές τροφοδοσίες.

Επανάσταση: Έρχεται μεγάλη ανατροπή στο τρόπο που δουλεύουμε τα μελίσσια...



Έρχεται μια πραγματική επανάσταση για την Ελληνική Μελισσοκομία, μέσω της οποίας θα ανατραπούν πολλά δεδομένα για τον τρόπο που δουλεύαμε μέχρι σήμερα τα μελίσσια. Θα έχετε παρατηρήσει πόσο δύσκολο καθίσταται πολλές φορές να κρατάτε σημειώσεις από το κάθε μελίσσι όταν είμαστε μέσα στον ήλιο, μέσα στο μελισσοκομείο. Την μια φορά δεν βρίσκουμε το τετράδιο, την άλλη χάνουμε τον στυλό και πάει λέγοντας. Άλλοι μελισσοκόμοι κρατάνε τα δεδομένα στο καπάκι της κυψέλης, γράφωντας με κάποιο μαρκαδόρο, η μαρκάροντας με μια πέτρα, πχ αυτή η κυψέλη που έχει τη πέτρα είναι ορφανή κλπ. Γενικά όλοι μελισσοκόμος πρέπει να κρατάμε σημειώσεις για πολλούς λόγους και εκεί στηρίζεται η σημερινή Ανάρτηση!

Πως διαθέτω το μέλι μου σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ: Διαδικασία και προυποθέσεις



Σήμερα θα μιλήσουμε για τη διάθεση μελιού σε καταστήματα και την τυποποίηση. Τι πρέπει να κάνει ο μελισσοκόμος προκειμένου να δώσει το μέλι του σε τοπικά καταστήματα; Τι διαδικασία χρειάζεται για να φτάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ; Τι συμβαίνει με αυτή τη περιβόητη "τυποποίηση" μελιού, που χρειάζεται, και πόσο κοστίζει τελικά; Σήμερα έχουμε να πούμε πολλές αλήθειες γύρω από αυτά τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου μας, και η Ορεινή Μέλισσα έκανε μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να συλλέξει σημαντικές πληροφορίες, απο "συσκευαστήρια μελιού" αλλά και επαγγελματίες μελισσοκόμους που έχουν ζήσει την όλη διαδικασία.

Εντοπισμός βασίλισσας και επιθεώρηση μελισσιού από το BBC: Τέτοιο VIDEO δεν ξανά είδατε!!!



Δείτε σήμερα το φανταστικό μελισσοκομικό βίντεο που δημοσίευσε το BBC και κάνει το γύρω του κόσμου. Λήψεις κάμερας τόσο κοντά όπως δεν έχετε ξανά δεί. Στο βίντεο μας μιλάει για τη βασίλισσα του μελισσιού, τον εντοπισμό της αλλά και το μαρκάρισμα προκειμένου να τη βρίσκουμε γρήγορα. Το βίντεο δεν έχει μετάφραση, αλλά νομίζω δεν μας χρειάζεται εμάς τους μελισσοκόμους. Οι εικόνες αρκούν για να τα καταλάβουμε όλα...

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016

Νέα από τη πορτοκαλιά και τις ζυγαριές: Σε ποιες περιοχές τρύγησαν - Σήμερα 27 Απριλίου 2016




Τελευταίες ημέρες για την πορτοκαλιά 2016 η οποία μας άφησε στον τόπο κυριολεκτικά.
H πορτοκαλιά ήδη βρίσκεται στο Τέλος της και τρύγοι έγιναν μόνο κάτω στα χαμηλά, απο πελοπόνησσο μεριά. Ο μελισσοκόμος Γιώργος από την Αργολίδα που μας ενημέρωνε μεχρι σήμερα, έκανε τον τρύγο του και μετέφετε τα μελίσσια του. Στις υπόλοιπες περιοχές ήδη τελειώνει και οι μόνες περιοχές που δίνουν ακόμα είναι τα περιβόλια που βρίσκονται πιο ψηλά. Δείτε φωτογραφίες απο τον τρύγο του Γιώργου και στο τέλος το μήνυμα...

Εξελίξεις από τις παραφυάδες του Απριλίου: Κεντάνε οι βασίλισσες του Γιάννη Λεπίδα!!!



Μόλις άνοιξα τις παραφυάδες που έκοψα με έτοιμες μάνες από τον βασιλοτρόφο Γιάννη Λεπίδα. Αυτό που είδα ήταν απίστευτο! Οι βασίλισσες κεντάνε και έχουν γεννήσει ακόμα και τα ξύλα! Οι παραφυάδες πήραν τεράστια φορά και ρίχνουν γόνους φούλ! Υπήρξε τεράστια αποδοχή και τα νέα μελισσάκια έπιασαν για τα καλά τόπο!! Με μάνες βασιλοτροφίας Γιάννη Λεπίδα η οποία είναι πολλά επίπεδα μπροστά!!. Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν για τις εξαιρετικές βασίλισσες του Γιάννη Λεπίδα και την λεπτομερή, επίπονη και πολύχρονη δουλειά που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια!!!

Κατακόρυφη ανάπτυξη διώροφου μελισσιού: Αύξηση γόνου και χτίσιμο πολλών κηρηθρών. Πως το πετυχαίνουμε;



Φτάνει η περίοδος που τα μελίσσια μας μπαίνουν στην τελική ευθεία! Και ο μελισσοκόμος κάνει τα πάντα για να ωθήσει το μελίσσι σε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη! Κάθε μέλισσα που γεννιέται τώρα μεταφράζεται σε μέλι, στα μάτια του μελισσοκόμου την επόμενη περίοδο. Κάθε πλαίσιο γόνου είναι μια ευκαιρία να κάνουμε ένα καλύτερο τρύγο στη μελιτοφορία του Ελάτου, του θυμαριού που κοντοζυγώνουν την επόμενη περίοδο. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι σημαντικότερες ανθοφορίες μελιτοφορίες είναι μέσα στην επόμενη περίοδο (ελατος, θυμάρι, βελανιδιά, καστανιά, βαμβάκι κλπ) και τώρα είναι που πρέπει να βάλουμε λίγη ακόμα προσπάθεια για να πάρουμε χιλιάδες συλλέκτριες από τον γόνο που εκκολάπτεται και γεννιέται τώρα! Σήμερα λοιπόν θα σας δείξω τρόπους να αυξήσετε κατακόρυφα τα μελίσσια αλλά και να χτίσετε νέα κεριά έτσι ώστε να είστε έτοιμοι με χίλια να πάρετε το πρώτο μελάκι!!!

Μελισσοκομικοί Χεισμοί Μαίου: Ένας επικίνδυνος μήνας για πολλούς λόγους



ΜΑΙΟΣ – επικίνδυνος μήνας

• Ο μήνας των λουλουδιών, ο μυρωδάτος Μάης, για πολλές περιοχές της χώρας μας είναι δύσκολος και κρίσιμος μήνας. Για τους παρακάτω λόγους τον θεωρώ επικίνδυνο μήνα.

• Έρχεται μετά από ένα μήνα (Απρίλιο) με εκτεταμένη εκτροφή γόνου στα μελίσσια, αποτέλεσμα να έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε διατροφή των ακμαίων μελισσών καθώς και του γόνου, που φυσικά συνεχίζεται σε πολλά πλαίσια. Τον Μάιο ο πληθυσμός του μελισσιού είναι στο ανώτατο σημείο.

• Προηγείται του Ιουνίου, βασικότατου μήνα για πολλές περιοχές της χώρας μας αφού είναι ο μήνας του θυμαριού και του Έλατου.

Μέθοδος ταχείας ανάπτυξης μελισσιών



Σήμερα σας έχω μια πολύ πανεύκολη μέθοδο για τεράστια και γρήγορη ανάπτυξη στα μελίσσια. Η μέθοδος βασίζεται για άλλη μια φορά στη τροφοδότηση αλλά όχι μόνο με σιρόπι αλλά και ζυμάρι μαζί. Αλλά όχι κάποιο τυχαίο ζυμάρι. Ξέρετε στα μελίσσια πρέπει να προσέχουμε τι τροφές αγοράζουμε. Πρόσφατα αγόρασα μια ενισχυμένη τροφή με βιταμίνες και αμινοξέα από την Μελισσοκομική Αθηνών. Στα μελίσσια μου προσέχω πάρα πολύ τι τροφές βάζω.

Πωλούνται παραφυάδες βασιλοτροφίας με βασίλισσες 2016 - 12 Ευρώ το τελάρο


~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~
Πωλούνται παραφυάδες βασιλοτροφίας  με βασίλισσες 2016.
Τιμή: 12 Ευρώ το τελάρο.
Περιοχή: Καρδίτσα
Τηλέφωνο...

Τρίτη, 26 Απριλίου 2016

Πως διαλέγουμε τα σκουληκάκια στο μπόλιασμα βασιλισσών: Η πιο σημαντική συμβουλή βασιλοτροφίας!



Η επιλογή της κατάλληλης ηλικίας προνύμφης είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια για να δημιουργήσουμε ποιοτικές μάνες. Στη βασιλοτροφία πρέπει να γνωρίζουμε ποιο σκουληκάκι θα διαλέξουμε, και πρέπει να είναι όσο το δυνατό μικρότερο. Πιο συγκεκριμένα πρέπει ίσα που να φαίνεται με το μάτι. Πολλοί μελισσοκόμοι που κάνουν ερασιτεχνικά βασιλοτροφία, και δεν βλέπουν καλά, επιλέγουν μεγαλύτερα σκουληκάκια που πιάνονται καλύτερα με το βελονάκι. Αυτό είναι λάθος όμως! Πρέπει να διαλέγουμε το μικρότερο, που έχει μόλις λίγες ώρες που γεννήθηκε!

Νέα από τη πορτοκαλιά: Τι λένε οι ζυγαριές σε όλη την Ελλάδα - Σήμερα 26 Απριλίου 2016

Πανωλεθρία σήμερα σε όλες τις πόλεις. Βροχές κρύα αέρηδες ακόμη και χιόνια έχουν αποδεκατίσει τα μελίσσια τις τελευταίες ημέρες. Τα μελίσσια δεν πετούν καθόλου. Δείτε τις σημερινές εξελίξεις ανά την Ελλάδα. Όλες οι ζυγαριές μείον εκτός από αυτή στην Αργολίδα...

Πως μεγαλώνει 10άρι μελίσσι για μεταφορά στα Έλατα: Πως γίνεται παραγωγικό γρηγορότερα


Αρκετοί μελισσοκόμοι ρωτάνε πως μπορούν να μεγαλώσουν 10άρι μελίσσι για να είναι έτοιμο για την μελιτοφορία του Ελάτου. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Έλατος είναι μια πολύ απαιτητική μελιτοφορία η οποία χρειάζεται δυνατά μελίσσια τα οποία ξεπερνούν τα 20 πλαίσια πλυθησμό. Κάθε χρόνο όλοι εμείς οι μελισσοκόμοι που στοχεύουμε τον έλατο προσπαθούμε με κάθε δυνατό τρόπο να στήσουμε δυνατά τριόροφα μελίσσια. Και αν η χρονιά δεν βοηθήσει τότε πρέπει οπωσδήποτε να επέμβουμε και να δώσουμε το κατάλληλο ερέθισμα στις βασίλισσες για να ρίξουν γόνους και να μεγαλώσουν τα μελίσσια.

Παρατηρώ ότι γίνεται προσπάθεια για λεηλασία: Όποιο μελίσσι ανοίγω γίνεται επίθεση. Πως κόβω παραφυάδες, πως τρυγάω και τι χειρισμούς κάνω;



Παρατηρώ ότι γίνεται προσπάθεια για λεηλασία: Όποιο μελίσσι ανοίγω γίνεται επίθεση. Πως κόβω παραφυάδες, και τι χειρισμούς κάνω; Όταν τα μελίσσια παρουσιάζουν τάση για λεηλασία σημαίνει οτι δεν βρίσκουν καθόλου τροφή έξω. Οι εργάτριες στην απόγνωση τους για εύρεση τροφής στρέφονται στα άλλα μελίσσια γύρω τους πράγμα που μπορεί να είναι μοιραίο για τη μελισσοκομική μας επιχείρηση εφόσον μπορούν να χαθούν ολόκληρα μελίσσια. Τα κυριότερα λάθη γίνονται κυρίως απο τους νέους μελισσοκόμους, οι οποίοι κάνουν παρατεταμένες επιθεωρήσεις - εκτεθειμένα μέλια - τροφοδοσίες μέρα μεσημέρι πασαλείβοντας έξω απο την είσοδο, τρύγος μελιού την πιο ακατάλληλη περίοδο, κόψιμο παραφυάδων χωρίς μεταφορές κλπ. Αυτά είναι μερικά απο τα πιο αντιπροσωπευτικά λάθη που γίνονται. Πως αντιμετωπίζονται;

Παραγωγή ποιοτικών βασιλισσών: Πως φτιάχνουμε το τέλειο μελίσσι; Μυστικά που θα αφήσουν εποχή



Όλα ξεκινούν από τη βασίλισσα! Αυτή είναι που θα καθορίσει τα πάντα μέσα στη κυψέλη από το πιο μικρό και ασήμαντο πραγματάκι μέχρι την ανάπτυξη και την επιβίωση ολόκληρης της κοινωνίας. Σήμερα έχουμε να πούμε κάποια πολύ σημαντικά μυστικά, από τo στήσιμο του μελισσιού έναρξης, τον εμβολιασμό, μέχρι την γενικότερη επιτυχία πάνω στο κομμάτι της βασιλοτροφίας. Αυτά τα μυστικά μπορούν να μας οδηγήσουν να αναπτύξουμε την μελισσοκομική μας επιχείρηση, και να την φτάσουμε πολλά επίπεδα μπροστά. Με ποιοτικές βασίλισσες!

Ξύλινες κυψέλες ποιότητας στις καλύτερες τιμές


Πήρα κυψέλες από τη βιοτεχνία και πραγματικά θέλω να τους πω ένα μεγάλο μπράβο για την αξιέπαινη δουλειά τους. Ποιοτικές κυψέλες από στιβαρά και ανθεκτικά ξύλα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι οι μελισσοκόμοι αγοράζουν από εκεί τόσες κυψέλες. Η βιοτεχνία στέλνει σε όλη την Ελλάδα, στα νησιά - εκεί οι τιμές των κυψελών είναι εξωπραγματικές - αλλά και στην μακρινή Κύπρο. Έτσι έφτασαν και σε μένα στο Αγρίνιο με μεταφορική, και ήταν σούπερ.

Πωλείται γνήσιος βασιλικός πολτός και γύρη αρίστης ποιότητας | Μελισσοκομικές Αγγελίες


~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~
Πωλείται γνήσιος βασιλικός πολτός. περιοχή Λάρισα. τιμή χονδρικής 18 ΕΥΡΩ /10 gr
Τηλ :6936251860 Βασίλης

Πωλείται γύρη αρίστης ποιότητας στην Αθήνα συλλογής 2016.
sostergios@gmail.com
Τηλ 6983519208
Sotiris Stergios

Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016

Πως αναπτύσσονται γρήγορα οι παραφυάδες



Την Άνοιξη και συγκεκριμένα τον Απρίλιο Μάιο κόβουμε μια χούφτα μέλισσες και γίνεται μελίσσι. Η γονιμοποιήση βασιλισσών αγγίζει το 100% και τότε είναι η κατάλληλη περίοδος για να κόψουμε τις παραφυάδες μας. Όπως καταλαβαίνετε μπορούμε να πάρουμε ένα πλαίσιο πλυθησμό, να βάλουμε ένα βασιλοκελί και να γίνει μελίσσι. Μιλάμε για τέτοια επιτυχία. Ωστόσο το σημερινό ερώτημα είναι ένα βήμα μπροστά, δηλαδή πως μπορούμε να αναπτύξουμε γρήγορα τις καινούργιες μας παραφυάδες;

Νέα από τη πορτοκαλιά: Τι λένε οι ζυγαριές σε όλη την Ελλάδα - Σήμερα 25 Απριλίου 2016

Δείτε τι λένε οι ζυγαριές σήμερα στην πορτοκαλιά! Σήμερα πάλι ο καιρός συννεφιασμένος και τα μελίσσια στο Αγρίνιο δεν πετούσαν καθόλου. Έριξε και βροχούλα. Δείτε τις σημερινές εξελίξεις ανα την Ελλάδα...

Τοποθέτηση δεύτερου πατώματος: Ο πιο απλός και γρήγορος τρόπος για να μεγαλώσουμε τα μελίσσια!


Ο πιο απλός και γρήγορος τρόπος για να μεγαλώσουμε τις κυψέλες!

Κατά τους μήνες της Άνοιξης παρατηρείται στην κυψέλη αύξηση γόνου και πληθυσμού των μελισσιών. Απο τα μέσα της Άνοιξης και μετά η ωοτοκία της βασίλισσας αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Αυτήν την εποχή η τάση για σμηνουργία είναι ιδιαίτερα αυξημένη γι αυτό ο μελισσοκόμος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στους χειρισμούς του.

Καινούργιο υποκατάστημα της Αρκαδικής Μελισσοκομίας στην Αθήνα με τεράστια ποικιλία σε προϊόντα και τέλειες τιμές. Άνοιξε και σας περιμένει!


Νέο μελισσοκομικό κατάστημα άνοιξε στην Αθήνα στο Γέρακα και φέρνει την επανάσταση με την ποικιλία των προϊόντων του αλλά και τις ασυναγώνιστες τιμές.  Η Αρκαδική Μελισσοκομία πρωτοπορεί για άλλη μια φορά στο χώρο της μελισσοκομία και δημιουργεί νέο σημείο εξυπηρέτησης για όλους τους μελισσοκόμους, και έχει κυριολεκτικά τα πάντα! Εξοπλισμός και εργαλεία μελισσοκομίας με ποιότητα και τις τρελές τιμές, αλλά και μελισσοκομικά προϊόντα άριστης ποιότητας!!!

Πως μπορώ να κάνω γρήγορα παραγωγικά τα μελίσσια για να βγάλουν μέλι: Πως γίνονται διώροφα τριώροφα σε μια κακή χρονιά;



Πως μπορώ να κάνω γρήγορα παραγωγικά τα μελίσσια για να βγάλουν μέλι: Πως γίνονται διόροφα τριόροφα σε μια κακή χρονιά; Πως μπορώ να προετοιμάσω τα μελίσσια μου για να βγάλουν νωρίτερα μέλι;

Ερώτηση μελισσοκόμου:
Παρακαλω μια διευκρίνηση σε νεο μελισσκοκομο. Γράφεις  "Μια μέλισσα για να γίνει συλλέκτρια πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 20 ημέρες (περίπου) από την ημέρα της εκκόλαψης" και ρωτάω.
Σε παλιοτερα αρθρα αναφέρετε οτι, σε περιόδους ανθοφορίας-συλλογής μελιού, μπορεί να γίνει ενίσχυση με πλαίσια σφραγισμένου γόνου απο άλλα μελισσια για μεγαλύτερη συλλογή μελιού.
Αν όμως οι νέες μέλισσες γίνονται συλλέκτριες μετά από 20 ημέρες τουλάχιστον, πως ακριβός η μεγαλύτερη συλλογή μελιού επιτυγχάνεται;

Σούπερ συνταγή σιροπιού για τρελή αύξηση της γέννας ειδικό για παραφυάδες και μικρά μελίσσια


Σήμερα έχουμε μια εξαιρετική συνταγή που εκτοξέυει τη γέννα της βασίλισσας και οδηγεί τα μελίσσια σε ασύγκριτη ανάπτυξη. Η μέθοδος είναι το ίδιο αποτελεσματική στην ανάπτυξη των μικρών μελισσιών παραφυάδων αλλά και των διόροφων τριόροφων που θέλουμε να διατηρήσουμε τους πλυθησμούς. Η γνωστή μέθοδος που ακολουθούν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι είναι να βάζουν ζάχαρη με ζεστό νερο, και να το δίνουν στα μελίσσια. Όμως αυτό αποτελεί ένα πολύ φτωχό μείγμα που δεν έχει μέγιστο αποτέλεσμα. Σήμερα θα προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά και θα σας αποκαλύψω μια νέα συνταγή που έχει τρελά δοκιμασμένα αποτελέσματα, και προέρχεται απο πολύ παλιούς μελισσοκόμους που το δοκίμασαν και είδαν ότι έχει μεγάλη διαφορά.

Χτίζοντας νέες κηρήθρες με τροφοδοσία: Πως εφαρμόζεται σωστά με καλό αποτέλεσμα;



Τα μελίσσια για να χτίσουν πολλές κηρήθρες χρειάζονται τροφοδοσία η να δουλεύει καλά η ανθοφορία. Όσον αφορά την ανθοφορία γνωρίζουμε ότι τότε έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στον γρηγορότερο χρόνο, ενώ με το σιρόπι έχουμε μεν αποτέλεσμα αλλα πιο αργά και με λιγότερη αποτελεσματικότητα. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Είμαστε την Άνοιξη τον Απρίλιο στη πορτοκαλιά, και βλέπουμε τις άχτιστες να είναι φούλ χτισμένες μέσα σε μια ημέρα. Αντιθέτως όταν η νεκταροέκκριση δεν είναι καλή, και τροφοδοτούμε οι μέλισσες σπαταλάνε περισσότερο χρόνο να ολοκληρώσουν το χτίσιμο. Καμια φορά μπορεί και 2-3 ημέρες.

Νέα από τη πορτοκαλιά: Τι λένε οι ζυγαριές σε όλη την Ελλάδα - Σήμερα 24 Απριλίου 2016

Δείτε τι λένε οι ζυγαριές σήμερα στην πορτοκαλιά! Σήμερα η μέρα στο Αγρίνιο συννεφιασμένη, και το βράδυ βροχή! Η βροχή ήταν μικρή, και θα δώσει αρκετή δύναμη σε όλα τα φυτά να συνεχίσουν να δίνουν, τουλάχιστον για λίγες ημέρες στο Αγρίνιο. Γενικά οι αέριδες πάντως ήταν πολύ ισχυροί σήμερα, τα μελίσσια δεν πετούσαν καθόλου...

Κυριακή, 24 Απριλίου 2016

Οι παλιοί μελισσοκόμοι έλεγαν ότι για να βγει πολύ μέλι πρέπει να υπάρχουν τρία πράγματα...




Οι παλιοί μελισσοκόμοι έλεγαν ότι για να βγει πολύ μέλι πρέπει να υπάρχουν τρία πράγματα: Δυνατά μελίσσια, καλός μελισσοκόμος και...η συνεργασία των μελισσοκομικών φυτών - με άλλα λόγια η βοήθεια του Θεού!
Το τελευταίο διάστημα, τα θέματα γύρω από τις ικανότητες και τα προσόντα ενός καλού μελισσοκόμου, έχουν σχεδόν μονοπωλήσει τις «σελίδες» μας. Έτσι σήμερα έχουν σειρά οι δυο άλλοι παράγοντες που μας εξασφαλίζουν μεγάλες σοδιές, που όμως όπως θα δούμε καταλήγουν και πάλι... στην επάρκεια του μελισσοκόμου.

Δείτε τι βρήκε δίπλα στο μελισσοκομείο του: Δεν φαντάζεστε με ποιό τρόπο τον έκλεβαν...



Δεν πίστευε στα μάτια του ο μελισσοκόμος όταν ανακάλυψε αυτό που γινόταν δίπλα στο μελισσοκομείο του χωρίς να έχει πάρει είδηση. Οι κλέφτες σκαρφίστηκαν έναν νέο τρόπο κλοπής. Τοποθέτησαν καλά κρυμμένες παγίδες ειδικά σχεδιασμένες για να παγιδεύουν όλους τους αφεσμούς! Ο μελισσοκόμος τρελάθηκε μόλις το είδε. Δείτε την φωτογραφίες και το υλικό που δημοσιεύτηκε χάρη στον μελισσοκομικό σύλλογο Λάρισας...

Έπιασε αφεσμό η παγίδα - κυψέλη που έβαλε: Δείτε πως έρχεται η σμηνουργία και μάθετε μερικά κόλπα (video)


Ο μελισσοκόμος Κώστας μας έστειλε ένα εκπληκτικό βίντεο το οποίο καταγράφει έναν αφεσμό να μπαίνει μέσα στη κυψέλη παγίδα που τοποθέτησε. Όπως μου είπε και σε προσωπική επικοινωνία το περίμενε να συμβεί, εφόσον η παγίδα ήταν τόσο καλά "μελετημένη" που δεν υπήρχε περίπτωση να αντισταθούν οι μέλισσες. Γενικά όταν είναι περίοδος σμηνουργίας και βάλεις παγίδες ξέροντας κάποια μικρά κόλπα είναι αδύνατο να μην πιάσει μελίσσι. Το μυστικό για να έρθει το μελίσσι είναι η κυψέλη να έχει χρησιμοποιηθεί κάποια χρόνια από μελίσσι, να βάλεις μια μαύρη κηρήθρα, όσο πιο παλιά γίνεται. Και το τρίτο λίγο άρωμα για αφεσμούς. Πχ ένα μαντηλάκι αφεσμού, η σπρέι η αλοιφη. Επίσης η κυψέλη πρέπει να έχει μικρή είσοδο μισό δάχτηλο περίπου, και να είναι στερεωμένη 2 μέτρα πάνω απο το έδαφος. Και γίνεται ακαταμάχητη.
Δείτε το βίντεο...

Σάββατο, 23 Απριλίου 2016

Κόψιμο μελισσιών χωρίς μεταφορές: Αυτά είναι τα μεγάλα μυστικά για να πετύχουν οι παραφυάδες



Αυτά είναι τα μεγάλα μυστικά για να πετύχουν οι παραφυάδες που θα κόψουμε! Όταν φτιάχνουμε μελίσσια χωρίς μεταφορές, επί τόπου στο μελισσοκομείο πρέπει να τηρούνται κάποιες βασικές προυποθέσεις. Επειδή δεν θέλω να σας απασχολώ κάνωντας σας εισαγωγή θα μπώ κατευθείαν στο ζουμί της σημερινής ανάρτησης λέγοντας σας τα μυστικά.

Το πρώτο και κυριότερο είναι να μηδενίσουμε τις πιθανότητες λεηλασίας από κάποιο μεγαλύτερο μελίσσι. Συνήθως τα διόροφα τριόροφα είναι αυτά που λεηλατούν, μιας και έχουν χιλιάδες συλλέκτριες. Αν η παραφυάδα δεχτεί επίθεση δηλαδή λεηλασία, τελείωσε. Για να μηδενήσουμε αυτές τις πιθανότητες αρκεί τα μελίσσια να δουλεύουν πολύ καλά σε ανθοφορία. Αν για κάποιο λόγο δεν δουλεύουν τότε πρέπει να κάνουμε κόλπο. Η μέθοδος για να μην γίνει ποτέ λεηλασία είναι να μικρύνουμε την είσοδο του μελισσιού - τόσο που να χωρά μόνο μια μέλισσα τη φορά - και να μην τοποθετήσουμε απροστάτευτα πλαίσια με μέλι. Επίσης αν μπορούμε να βάλουμε κηρόπανο πάνω απο τα πλαίσια, και να κλείσουμε τις μισές θήρες αερισμού, για να μην προκαλλούμε τις λεηλάτριες να ψάξουν για μέλι.

Νέα από τη πορτοκαλιά: Τι λένε οι ζυγαριές σε όλη την Ελλάδα - Σήμερα 23 Απριλίου 2016


Δείτε τι λένε οι ζυγαριές σήμερα στην πορτοκαλιά! Σήμερα παρόλο που η ανθοφορία βρίσκεται στα τελευταία της σημειώθηκαν ανοδικές πορείες σε όλες τις ζυγαριές. Η ζυγαριά που βρίσκεται 2km απο το Αγρίνιο σημείωσε για πρώτη φορά θετική πορεία. Δείτε τα μηνύματα...

Σούπερ πατέντα για προστασία από αχερόντιες, μπάμπουρες, ποντίκια, σαύρες. Το εφαρμόζουν οι παλιοί μελισσοκόμοι. Δείτε πόσο απλό είναι...



Πρόκειται για μια σούπερ πατέντα που αποτρέπει όλους τους θανάσιμους εχθρούς της μέλισσας να μπούν μέσα στη κυψέλη. Την σίτα αυτή την έχω δουλέψει και είναι απίστευτα βολική μιας και προσφέρει απόλυτη προστασία απο μεγάλα έντομα όπως σκούρκους μπαμπουρες κλπ. Μια φορά μπαίνει και προστατεύει τα μελίσσια για πάντα. Δείτε τι μας γράφει ο μελισσοκόμος Μιχάλης που φτιάχνει αυτή τη πατέντα στις κυψέλες του, και δουλεύει άψογα...

Μελίσσια πετάγονται το μεσημέρι σαν σύννεφο έξω στην είσοδο και μετά ησυχία: Τι λες να συμβαίνει;



ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ:
Θα θελα να σου κάνω μια ερώτηση. Παρατηρώ στο μελισσοκομείο μου κάποιες κυψέλες ειδικά από την μεριά που χτυπά ο ήλιος το μεσημεράκι αργά για 45 λεπτά περίπου έναν χαμό. σύννεφο μελισσών έξω από την κυψέλη. μετά ηρεμία. τι λες να συμβαίνει; Δείτε βίντεο...

Πως καταλαβαίνουμε γρήγορα το ορφανό μελίσσι


Ένας νέος μελισσοκόμος μπορεί να ψάχνει ακόμη και ώρες να βρεί τη βασίλισσα και το μελίσσι στην πραγματικότητα να μην έχει. Φυσικά το πρώτο πράγμα που κοιτάμε πριν βρούμε τη βασίλισσα είναι ο γόνος. Αν υπάρχουν αυγά ημέρας τότε υπάρχει βασίλισσα. Αν όμως δεν υπάρχουν; Πως μπορούμε να διαπιστώσουμε γρήγορα οτι το μελίσσι είναι ορφανό και δεν έχει βασίλισσα; Πως μπορούμε χωρίς να βγάλουμε ούτε ένα πλαίσιο έξω απο τη κυψέλη;

Έκτακτη ανακοίνωση για τους μελισσοκόμους: Ξεκίνησαν τα ραντίσματα στις πορτοκαλιές...


Έκτακτη Ανακοίνωση βγάζει η Ορεινή Μέλισσα μετά από συνεχόμενα ραντίσματα των αγροτών πάνω στις πορτοκαλιές αυτές τις ημέρες. Τα μυνήματα που λαμβάνουμε απο όλη την Ελλάδα και κυρίως απο τα Νότια δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, εφόσον ήδη ξεκίνησαν οι ψεκασμοί μέρα μεσημέρι η σκοπεύουν να γίνουν αυτές τις ημέρες. Οι μελισσοκόμοι που έχουν τα μελίσσια στην πορτοκαλιά και η ανθοφορία βρίσκεται στο τέλος της καλό είναι να τα μεταφέρουν προκειμένου να τα γλιτώσουν από μια πιθανή δηλητηρίαση. Μελίσσια που δηλητηριάζονται γίνονται μη παραγωγικά και χάνουν μεγάλους πληθησμούς. Δώστε μεγάλη προσοχή και επικοινωνήστε με τους αγρότες που βρίσκονται γύρω σας για να μάθετε πότε σκοπεύουν να ραντίσουν. 

Μελιτοεξαγωγείς στις χαμηλότερες τιμές



Νέες προσφορές στους μελιτοεξαγωγείς, και χαμηλές τιμές για όλους τους μελισσοκόμους! Δείτε μελιτοεξαγωγείς σε τιμές που ξεκινούν από 160 ευρώ με την εγγύηση της Μελισσοκομικής Αθηνών. Δοκιμασμένα μηχανήματα, άριστη στιβαρή κατασκευή με άμεση πανελλαδική αποστολή σε όλα τα σημεία της Ελλάδος.

Κάθε πότε πρέπει να επιθεωρούμε τα μελισσια μας


Σήμερα θα μιλήσουμε για την επιθεώρηση των μελισσιών και πότε αυτή είναι απαραίτητη. Ο κάθε μελισσοκόμος και κυρίως οι παλιοί έχουν να μας δώσουν κάποιες πολύ σημαντικές συμβουλές. Όταν ανοίγουμε τα μελίσσια και τα καπνίζουμε αποσυντονίζουμε τις μέλισσες, τη βασίλισσα, και όλες τις εργασίες. Ξέρετε ο καπνός μπλοκέρνει τα "σηματα" συναγερμού που δίνουν οι μέλισσες μεταξύ τους. Όμως δεν είναι μονο αυτό. Ο καπνός μπλοκάρει γενικώς την επικοινωνία του μελισσιού, και χρειάζεται αρκετές ώρες προκειμένου να συνέλθει απο την μελισσοκομική μας επιθεώρηση.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *