Widget Recent Post No.

Δεντρολίβανο: Αποδόσεις στα μελίσσια και κόλπο για δεντροφύτευση πανεύκολα...



Το δεντρολίβανο είναι ένα εξαιρετικό μελισσοκομικό φυτό που βοηθάει τα μελίσσια τη πιο κρίσιμη περίοδο. Έχει μεγάλη και παρατεταμένη ανθοφορία από το Σεπτέμβριο έως το Μάιο και οι μέλισσες το τιμούν για την πολύτιμη γύρη του αλλά και το νέκταρ. Είναι πολύ σημαντική πηγή τροφής για να κρατήσουν τις δυνάμεις τους και να ανταπεξέλθουν σε όλη την "νεκρη" περίοδο, μέχρι να έρθει η άνοιξη και να περάσουν τα δύσκολα! Δεν υπάρχουν πολλά μελισσοκομικά φυτά με τόσο μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας!

Η νεκταροέκκριση του δεντρολίβανου είναι ανεπηρέαστη από κακοκαιρία και βροχές, ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στη ξηρασία και την έλλειψη νερού. Το μέλι από το δεντρολίβανο έχει υπέροχο άρωμα, ανοιχτόξανθο χρώμα και κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα.

Πηγαίνοντας στο μελισσοκομείο μου πριν λίγες ημέρες είδα το παρτέρι με τα δεντρολίβανα, να βουίζει από μέλισσες. Μόλις το είδα πήρα μια χαρά και καθόμουν και το χάζευα. Ήταν τόσες μέλισσες επάνω, που σημαίνει ότι έβρισκαν καλή πηγή τροφής γύρη άλλα και νέκταρ! Σύμφωνα με διάφορα που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό λέγεται οτι έχει και αντι-βαρρόα ιδιότητες, δηλαδή οι ριτίνες που κολλάνε οι μέλισσες καθώς συλλέγουν επάνω βοηθάνε να ξεκολλήσουν τα βαρρόα απο πάνω τους και να πέσουν στο έδαφος.

Ωστόσο δεν είναι θεραπευτικό μόνο κατά τη συλλογή. Έρευνες έδειξαν ότι το αιθέριο έλαιο του δεντρολίβανου σε συνδυασμό με άλλα αιθέρια έλαια όπως το θυμάρι και η λεβάντα μπορούσε να σκοτώσει αποτελεσματικά τα βαρρόα σε ποσοστό μεγαλύτερο από 95%. Το πείραμα και η θεραπεία στα μελίσσια έγινε με τροφοδότηση σιροπιού, και χορηγήθηκαν 1 g/100 g. Δηλαδή 1 γραμμάριο από το μίγμα με τα διάφορα αιθέρια έλαια σε 100 γραμμάρια σιροπι.

Πολλοί μελισσοκόμοι εμπλουτίζουν την περιοχή γύρω από το μελισσοκομείο τους με διάφορα μελισσοκομικά φυτά όπως φακελωτή, όμως το δεντρολίβανο αποτελεί μια καλή επιλογή μιας και δεν θέλει καμία ιδιαίτερη φροντίδα και πολλαπλασιάζεται σχετικά εύκολα. Πολλοί μελισσοκόμοι που έχουν μελισσοκομίο σε ιδιωτικό χώρο φυτεύουν δεντρολίβανα σε μορφή "φυσικού φράχτη" πράγμα πολύ βολικό, διότι είναι πολύ όμορφα ανθισμένα (καλλωπιστικά λουλούδια) και κατά δεύτερον οι μέλισσες τα έχουν κοντά, και παίρνουν φρέσκια γύρη και θρεπτικό φαρμακευτικό νέκταρ.




Κάποιος όταν ακούει για καλλιέργεια μελισσοκομικών φυτών σκέφτεται "μα θα ταΐζω και τις μέλισσες του γείτονα". Και η απάντηση είναι να τις ταΐσεις, γιατί αν όλοι σκέφτονται έτσι κανένας δεν θα φυτεύει τίποτα. Πως μπορούμε να πάμε με τέτοια νοοτροπία μπροστά; Πάντως για όσους είναι δύσπιστοι, μπορεί οι ξένες μέλισσες να παίρνουν μικρή ποσότητα αλλά αποδεδειγμένα τα μελίσσια που βρίσκονται πιο κοντά αυτά προλαβαίνουν και παίρνουν την μεγαλύτερη ποσότητα.

Πως φυτεύουμε δεντρολίβανα με 100% επιτυχία:
Το δεντρολίβανο πολλαπλασιάζεται με σπόρο αλλά και μοσχεύματα. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να με μόσχευμα! Η διαδικασία έχει ως εξής. Κόβουμε ένα κλαδί, καθαρίζουμε από τα φύλλα λίγα εκατοστά του βλαστού (όσο θα μπει στο χώμα) και μετά κάνουμε το εξής κόλπο. Πάμε και αγοράζουμε απο ένα γεωπόνο ορμόνη ριζοβολίας. Είναι μια άσπρη σκόνη. Παίρνουμε το βλαστό τον βουτάμε μέσα σε νερό και μετά μέσα στην ορμόνη ριζοβολίας. Στη συνέχεια καρφώνουμε το βλαστό σε ένα μικρό γλαστράκι και διατηρούμε το χώμα υγρό. Δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο πιθανότητα να μην βλαστήσει το κλαράκι! Τη μέθοδο αυτή χρησιμοποιεί η μανά μου για όλα τα φυτά όπως τριανταφυλλιές γεράνια κλπ. Μου έχει πεί επί λέξη ότι από τότε που παίρνει αυτή την ορμόνη δεν υπήρξε ούτε ένα κλαρί που να μην πιάσει. Εγγυημένα πράγματα. Δείτε και αναλυτικά τη διαδικασία με φωτογραφίες....











Το ξέρω ότι μπαίνει λίγη χημεία στη μέση, και όποιος αν δεν θέλει να ανακατευτεί με τέτοια μπορεί να παρακάμψει το σημείο της εμβάπτισης μέσα στην ορμόνη. Απλώς τότε υπάρχουν και πιθανότητες το κλαρί να μην πιάσει. Ελπίζω να σας βοήθησα με τη σημερινή ανάρτηση. Δείτε και ένα όμορφο βιντεάκι με συλλογή πάνω σε δεντρολίβανο!


ΒΙΝΤΕΟ: Δείτε πως το Δεντρολίβανο μέσα στην καρδιά του χειμώνα δίνει γύρη και νέκταρ στις μέλισσες βοηθώντας τα μελισσάκια να ξεχειμωνιάσουν με ασφάλεια, είναι στην κορυφή των μελισσοκομικών φυτών με πλούσιες και πολλές ανθοφορίες.

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Η ορμονη ριζοβολιας εχει καταργηθει κανα 2 χρονια τωρα ισως και παραπανω.
    Πιανουν ολα τα δεντρολιβανα αρκει να μην υπαρχει ζεστη δηλαδη εκτος καλοκαιριου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το δικό μου δενδρολίβανο δεν άνθιζη και το έχω χρόνια ,έγινε δεντράκι και δεν άνθισε ούτε μια φορά. έχει και αρσενικά φυτά;
    Πάντως έβγαλα κι εγώ πολλά μοσχεύματα και μάλιστα χωρίς ορμόνη, αρκεί να έχει αρκετή υγρασία το χώμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βουταμε τα κλαδια σε διαλυμα μελιου με νερο 1:3 και το φυτεβουμε σε μιξη 50-50 χωμα με περλιτη 100% επιτυχια με την πρωτη προσπαθεια (Οκτωμβρη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τα περισσοτερα αρωματικα φυτα δεν χρειαζονται ορμονη στα μοσχευματα αρκει το εδαφος να εχει καποια υγρασια (ανοιξη φθινοπωρο). Το καλοκαιρι τα φτιαχνουμε σε γλαστρακια στη σκια.. Βασιλικους μεντες δυοσμους ριγανες και αλλα ποωδη τα βαζουμε στο νερο να πεταξουν ριζες. τα μοσχευματα να ειναι περι τα 10 εκατοστα. Το κορυφολογουμε και κραταμε μονο το 1/3 με 1/4 των φυλων του αφαιρωντας τα φυλλα της βασης.. καλα φυτεματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλε για σενα που λες οτι δεν ανθιζει το δεντρολιβανο σου να ξερεις δεν υπαρχει αρσενικο θυληκο , μαλλον δε βρισκει καταλληλες συνθηκες.
    Τα δεντρολιβανα που ειναι ερπων να ξερετε οτι βγαζουν απιστευτες ποσοτητες λουλουδιων σε σχεση με τα αλλα που γινονται δεντρακια.
    Οποτε να προτιματε να κανετε πολλαπλασιασμο ερπων δεντρολιβανα.
    Φιλε για σενα με το μελι δε χρειαζεται να το χαλας βαλτα ετσι απλα να μην μενουν απο υγρασια να ειναι κορφοκομενα και το κατω μερος που θα βαλεις στο χωμα αν δεν ειναι απο κλαδι που τραβηξες πανω απο κορμο και αρα θα ειναι σκισμενο σε εκεινο το σημειο τοτε να ξυνεις ενα δυο ποντους τη φλουδα σε ενα σημειο οχι γυρω γυρω και βαλτο.
    Ενοειται οτι οταν θελετε να πολλαπλασιασετε φυτα με μοσχευματα εκτος απο το κορφοκομα πρεπει να αφαιρεσετε και ενα μεγαλο μερος απο τα φυλο.Αυτο γινεται για το λογο οτι το κλαδι που φυτευετε δεν εχει ριζες ακομα και δεν μπορει να ανεβαζει χυμους για να συντηρηθει οποτε του μειωνεις ετσι τις απαιτησεις σε χυμους για να συντηρησει τα περισσοτερα φυλλα .Οταν βγαλει ριζες θα πεταξει και θα γινει μια χαρα μετα απλλα να μην μεινει απο υγρασια.
    Το ιδιο κανουν και οι μελισσες το χειμωνα πετοντας τους αντρες εξω.Λιγοτερα στοματα το χειμωνα καλυτερες πιθανοτητες επιβιωσης.Στο φυτο πρεπει να το κανεις εσυ μιας και δεν εχει αντιληψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!