Widget Recent Post No.

Καταπολέμηση κηρόσκορου χειμωνιάτικα; Τι κάνουμε τις αποθηκευμένες κηρήθρες;



Ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα για τις αποθηκευμένες κηρήθρες είναι ο κηροσκόρος. Πρόκειται για μια πεταλούδα, η οποία πάει και γεννάει επάνω στη κηρήθρα, στη συνέχεια εκκολάπτονται οι προνύμφες σκουλήκια και καταστρέφουν τη κήρήθρα. Ιδιαίτερη αδυναμία έχει ο κηρόσκορος στις μαύρες κηρήθρες και τη γύρη. Όλοι έχουμε ακούσει για τα προβλήματα του κηροσκόρου το Φθινόπωρο και τη προετοιμασία των κηρηθρών για σφράγισμα, υποκαπνισμούς για καθαρισμό απο το κηρόσκορο κλπ. Ένα μεγάλο ερώτημα όμως είναι, γιατί δεν ακούγεται τίποτα γι αυτό το θέμα το χειμώνα; Γιατί όλοι οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι δεν ασχολούνται καθόλου ούτε το χειμώνα ούτε την Άνοιξη;
Μα φυσικά γιατί το Χειμώνα και την Άνοιξη δεν υπάρχει κηρόσκορος. Οι πεταλούδες δεν επιβιώνουν στις χαμηλές θερμοκρασίες, και όπως θα έχετε δεί υπάρχουν μόνο το Καλοκαίρι και το φθινόπωρο πριν τα κρύα. Έτσι λοιπόν συμβαίνει και με το κηρόσκορο. Αν προστατεύσουμε τις κηρήθρες μας μέχρι τον Νοέμβριο, μετά ο κηροσκόρος πεθαίνει και οι κηρήθρες μας δεν μπορούν να προσβληθούν. Όσο πιο κρύα και ορεινή είναι μια περιοχή, τόσο μικρότερο διάστημα υπάρχει ο κηρόσκορος. Πχ σε ένα βουνό της ευρυτανίας, ο κηροσκόρος μπορεί να εμφανιστεί απο τον Ιούνιο και μετά, και η προσβολή των κηρηθρών είναι πιο σπάνια. Αν πάλι είμαστε σε μια νότια θερμή περιοχή με ήπιο χειμώνα, ο κηροσκόρος μπορεί να εμφανιστεί απο την Άνοιξη.

Τώρα το Χειμώνα πολλά πλαίσια τα παίρνουμε απο τα μελίσσια. Δεν χρειάζονται καμία απολύτως επεξεργασία για να αποθηκευτούν. Μάλιστα δεν χρειάζεται ούτε να τα κλείσουμε αεροστεγώς, εφόσον δεν υπάρχει κηρόσκορος για να μας κάνει τη ζημιά. Εγώ προσωπικά διατηρώ κυψέλες σαν αποθήκες, και όσα πλαίσια μου περισσεύουν τα βάζω στα πατώματα δίπλα απο τα μελίσσια μου. Τις μαύρες - σκούρες κηρήθρες τις βάζω σε ξεχωριστή θέση, έτσι ώστε να τις χρησιμοποιήσω στη πρώιμη ανοιξιάτικη ανάπτυξη των μελισσιών. Μην ξεχνάμε η βασίλισσα έχει αδυναμία στη μαύρη κηρήθρα, πόσο μάλλον όταν έχει και κρύο. Οι άσπες κηρήθρες θεωρούνται απο το παλιό μελισσοκόμο κρύες κηρήθρες ακατάλληλες για ανάπτυξη γόνου τις κρύες εποχές.

Οι κήρήθρες με μέλι αλλά και οι κηρήθρες με τη γύρη επίσης δεν έχουν πρόβλημα. Τις εχουμε και αυτές σε μια άλλη θέση για να ταίσουμε τα μελίσσια μόλις ξεκινήσουν οι γόνοι και οι ανάγκες τροφοδότησης είναι πολύ μεγάλες. Ένα ερώτημα που ίσως έχετε είναι, γιατί εφόσον δεν υπάρχει σκόρος το χειμώνα, μερικές φορές βρίσκουμε το σκουλήκι κρυμμένο κάτω απο τη τροφή η το κηρόπανο; Η απάντηση είναι ότι επιζεί χάρη στη καλή θερμοκρασία της κυψέλης, γλιτώνει απο το κρύο. Αν ήταν παρατημένο σε μια κυψέλη με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν θα πέθαινε σε πολύ μικρό χρόνο.

Αυτά λοιπόν και για τον κηροσκόρο. Επίσης μιας και μερικοί μελισσοκόμοι τα μπερδεύουν, υπάρχει και μια άλλη νυχτοπεταλούδα που ενοχλεί τα μελίσσια μας. Είναι πολύ μεγαλύτερη απο το κηροσκόρο σχεδόν ένα δάχτυλο μήκος. Αυτή η πεταλούδα ζεό μόνο στα πεδινά, και δεν υπάρχει καθόλου στα βουνά. Εμφανίζεται απο τον Άυγουστο έως και τον Οκτώμβριο. Ο κηρόσκορος είναι μια πολύ μικρή πεταλουδίτσα σε μέγεθος μικρότερη και απο μέλισσα. Αυτά είχαμε να πούμε για αυτό το θέμα, και ελπίζω να σας βοήθησα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια