Widget Recent Post No.

Τα μυστικά της μελισσοκομίας για γλυκό και εύκολο κέρδος. Το κόστος και η πραγματικότητα!



Αναδημοσιεύεται ένα παλιό άρθρο, που πρωτοδιαβάσαμε στο blog MELISSOCOSMOS, και σκοπό έχει να ανοίξει τα μάτια των νέων μελισσοκόμων οι οποίοι περιμένουν ένα εύκολο και γλυκό εισόδημα από τη μελισσοκομία. Δυστυχώς δεν έχουν έτσι τα πράγματα! Διαβάστε:
Είδα με έκπληξη ένα άρθρο της εφημερίδας Έθνος.

Το άρθρο αυτό καταχωρήθηκε στην στήλη επαγγελματικές ευκαιρίες με τίτλο (Τα μυστικά της μελισσοκομίας για γλυκό και εύκολο κέρδος).

Δείτε το…

Επενδύστε στις μέλισσες και κερδίστε από τον γλυκό πλούτο τους, που θα σας τον προσφέρουν απλόχερα.


Επενδύστε στις μέλισσες και κερδίστε από τον γλυκό πλούτο τους, που θα σας τον προσφέρουν απλόχερα.

Το αρχικό κόστος της επένδυσης είναι μικρό. Περίπου στα 100 με 140 ευρώ κοστίζει ένα μελίσσι μαζί με την κυψέλη. Και άλλα 1.000 ευρώ ο υπόλοιπος εξοπλισμός.





Μάλιστα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιδοτεί την αντικατάσταση των κυψελών (στο 80% και με ανώτατο ποσό τα 27,5 ευρώ ανά κυψέλη), ενώ επιδοτεί και τα έξοδα μεταφοράς του μελισσιού, αν ο μελισσοκόμος μετακινήσει τουλάχιστον 50 κυψέλες σε απόσταση άνω των 50 χιλιομέτρων.

Η τιμή του μελιού διαμορφώνεται από τα 10 ευρώ το κιλό και φτάνει (για τα βιολογικά μέλια) και τα 22 ευρώ το κιλό. Ενώ ο βασιλικός πολτός αξίζει το βάρος του σε χρυσάφι, με τα 10 γραμμάρια να πωλούνται μέχρι 40 ευρώ.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η μέλισσα είναι το μοναδικό έντομο που εξημέρωσε ο άνθρωπος, ενώ το μέλι ήταν η μοναδική γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιούσε στη διατροφή του για πολλούς αιώνες.

...............................................................................................................................................................

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι τα εκτός πραγματικότητας στοιχεία της αρθρογράφου γύρω από το θέμα, και η ευκολία που προτρέπει τους αναγνώστες να επενδύσουν στην μελισσοκομία.

Αν υποθέσουμε ότι κάποιος αναγνώστης ακολουθήσει την προτροπή αυτή τότε μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή του ανθρώπου αυτού και για χάσιμο των χρημάτων του.

Νιώθω την ανάγκη να σχολιάσω λίγο αυτό το άρθρο και να εξηγήσω πως ακριβώς έχουν τα πράγματα.

Να πω ακόμα ότι και αυτό εδώ το Blog συμβουλεύει νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την μελισσοκομία σχεδόν 2 χρόνια τώρα, αλλά όχι έτσι, όχι με αυτόν τον τρόπο.

Μας λέει λοιπόν το άρθρο ότι…

Επενδύστε στις μέλισσες και κερδίστε από τον γλυκό πλούτο τους, που θα σας τον προσφέρουν απλόχερα.

Απάντηση…
Απλόχερα; Όχι δα, κατ αρχήν οι μέλισσες παλεύουν πέρα των άλλων και με την κλιματική αλλαγή, καθώς και με την μόλυνση του περιβάλλοντος, η συγκομιδή μελιού γίνεται κάθε χρόνο όλο και ποιο δύσκολη, και κατά μέσο όρο πλέον οι μελισσοκόμοι παίρνουν ικανοποιητική ποσότητα μελιού ανά τρίτη χρονιά…

Ακόμα λέει…
Το αρχικό κόστος της επένδυσης είναι μικρό. Περίπου στα 100 με 140 ευρώ κοστίζει ένα μελίσσι μαζί με την κυψέλη. Και άλλα 1.000 ευρώ ο υπόλοιπος εξοπλισμός.

Απάντηση…
Το κόστος του μελισσιού είναι σωστό, όμως από εκεί και πέρα χρειάζονται και πατώματα και κεριά και όλα αυτά έχουν επιπλέον κόστος μεγάλο μάλιστα.

Έπειτα τα 1000 ευρώ που αναγράφονται ως κόστος για τον υπόλοιπο εξοπλισμό δεν φτάνουν ούτε για τα κεριά μιας χρονιάς.

Έχουμε και λέμε λοιπόν, ένας μέσος εξάρης μελιτοεξαγωγέας κοστίζει περίπου 3000 ευρώ, ενώ μπορεί να πάει και 6000 για μεγαλύτερους και αυτόματους μελιτοεξαγωγείς.

Ένας πάγκος απολεπισμού κοστίζει πάνω από 500 ευρώ, το κόστος ενός αυτομάτου μηχανήματος απολεπισμού ανέρχεται κάπου στα 4500 ευρώ, και αυτό το λέω γιατί αν κάποιος κάνει μια σημαντική επένδυση στην μελισσοκομία δεν μπορεί να απολεπίζει με το μαχαίρι.

Ακόμα σοβαρή παράληψη του άρθρου είναι το κόστος ενός μελισσοκομικού αυτοκινήτου που είναι απαραίτητο για την μεταφορά των μελισσιών στις ανθοφορίες και που μπορεί να ανέρχεται από 5 έως 10.000 ευρώ ή και παραπάνω.

Άρα λοιπόν για την επένδυση 100 μελισσιών από έναν νέο επενδυτή προκύπτει με πρόχειρους υπολογισμούς ότι το κόστος αγοράς μελισσιών και εξοπλισμού ανέρχεται ανάλογα με το τι εργαλεία θα αγοράσει από 20 έως 35.000 ευρώ.

Να σημειώσω εδώ ότι τα 100 μελίσσια θεωρούνται πολύ λίγα για κάποιον που θέλει να πάρει κάποια καλή ποσότητα μελιού και να ζήσει την οικογένεια του.

Μας λέει ακόμα το άρθρο…

Μάλιστα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιδοτεί την αντικατάσταση των κυψελών (στο 80% και με ανώτατο ποσό τα 27,5 ευρώ ανά κυψέλη), ενώ επιδοτεί και τα έξοδα μεταφοράς του μελισσιού, αν ο μελισσοκόμος μετακινήσει τουλάχιστον 50 κυψέλες σε απόσταση άνω των 50 χιλιομέτρων.

Απάντηση…
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ναι επιδοτεί την αντικατάσταση κυψελών, αλλά επιδοτεί το 6% αυτών. Δηλαδή ένας μελισσοκόμος που κατέχει 100 μελίσσια θα επιδοτηθεί για 6 κυψέλες με το ποσό των 27 ευρώ ανά κυψέλη, και θα λάβει δηλαδή 162 ευρώ επιδότηση το χρόνο.

Ακόμα ναι επιδοτεί και τα έξοδα μεταφοράς αλλά ο μελισσοκόμος για να τύχει επιδοτήσεως πρέπει να κατέχει τουλάχιστον 150 μελίσσια κι όχι 50 όπως λέει το άρθρο, η δε επιδότηση αυτή ανέρχεται σε 350 ευρώ τον χρόνο.

Γράφει ακόμα…

Η τιμή του μελιού διαμορφώνεται από τα 10 ευρώ το κιλό και φτάνει (για τα βιολογικά μέλια) και τα 22 ευρώ το κιλό. Ενώ ο βασιλικός πολτός αξίζει το βάρος του σε χρυσάφι, με τα 10 γραμμάρια να πωλούνται μέχρι 40 ευρώ

Απάντηση…
Οι τιμές αυτές είναι εξωπραγματικές.
Αν θέλουμε να μιλάμε για επένδυση πρέπει να μιλάμε για παραγωγή κάποιον τόνων μελιού που θα πουληθούν στο εμπόριο και να δούμε τι ποσό θα πιάσουμε.

Οι τιμές λοιπόν μελιού στο εμπόριο κινούνται περίπου στο 2.80 ευρώ το κιλό για το πευκόμελο που είναι και το περισσότερο σε αναλογία μέλι που παράγεται στην Ελλάδα, περίπου εκεί κυμαίνεται και το ανθόμελο, ενώ ο Έλατος πάει λίγο ποιο πάνω κάπου στα 3.50 ευρώ το κιλό περίπου και λίγο πιο πάνω πάει το θυμαρίσιο.

Οι τιμές των 10 ευρώ το κιλό που δίνονται στο άρθρο είτε είναι τιμές Σούπερ Μάρκετ, είτε είναι τιμές λιανικής πώλησης του παραγωγού.

Στην λιανική ένας παραγωγός πόσα κιλά άραγε μπορεί να πουλήσει το χρόνο και σε εποχή οικονομικής κρίσης αναρωτήθηκε η αρθρογράφος;

Βιολογικά μέλια πρέπει να θεωρούνται όλα τα μέλια, μιας και μολυσμένο μέλι είναι αδύνατον να μπει στην κυψέλη αφού αν η εργάτρια μέλισσα βοσκήσει σε μολυσμένα άνθη θα πεθάνει επί τόπου.

Ούτε μόλυνση του μελιού εντός της κυψέλης μπορεί να υπάρξει από τον μελισσοκόμο γιατί τότε το μέλι του δεν θα μπορέσει να πολωθεί στο εμπόριο καθώς το μέλι πρώτα περνάει από χημείο και μετά αγοράζεται από τον έμπορο.

Άρα λοιπόν δεν παίζει ο όρος βιολογικό και μη βιολογικό μέλι κατά την άποψη μου και φυσικά δεν παίζει ούτε η τιμή των 22 ευρώ το κιλό, ούτε στην λιανική υπάρχουν αυτές οι τιμές ούτε πουθενά.

Για τον βασιλικό πολτό τώρα.

Ναι το βάρος του αξίζει σε χρυσάφι, όμως δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλη παραγωγή βασιλικού πολτού καθώς η κάθε κυψέλη μπορεί να μας δώσει ελάχιστα γραμμάρια βασιλικού πολτού το χρόνο, και επίσης πολύ λίγοι μελισσοκόμοι ασχολούνται με την παραγωγή βασιλικού πολτού εξ αιτίας της μεγάλης λεπτομέρειας και της εξ ειδικευμένης γνώσης που πρέπει να έχει ο μελισσοκόμος για να παράγει βασιλικό πολτό.

Συνοπτικά λοιπόν για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, αν υποθέσουμε ότι έχουμε 100 παραγωγικά μελίσσια θα έχουμε περίπου 2 τόνους παραγωγή μελιού τον χρόνο στην καλύτερη περίπτωση και θα εισπράξουμε αν το πουλήσουμε στον έμπορο περίπου 6000 ευρώ.

Από αυτά θα έχουμε περίπου 2000 ευρώ το χρόνο έξοδα για τα μελίσσια, για τροφές, κεριά, ασθένειες κτλ.

Έτσι μιλάμε για 4000 ευρώ (Απλόχερο Πλούτο)…

Φυσικά για την συντήρηση, την φροντίδα και τους χειρισμούς 100 μελισσιών απαιτείται πείρα που χρειάζεται χρόνια για να αποκτηθεί, γι αυτό είπα πιο πάνω ότι αν επενδύσει κάποιος αναγνώστης απότομα στην μελισσοκομία είναι βέβαιο ότι θα καταστραφεί και θα χάσει τα χρήματα του.

Να πω ακόμα ότι υπάρχουν και σχέδια βελτίωσης για την μελισσοκομία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά για να αναδειχτεί κάποιος δικαιούχος αυτών των προγραμμάτων απαιτούνται ποσά επενδύσεως άνω των 120.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει τεράστιο ρίσκο και σχεδόν αδύνατη απόσβεση χρεών ακόμα και αν πιάσει τους όρους του προγράμματος.

Αυτή είναι η πραγματικότητα για την μελισσοκομία φίλοι μου.

Συνεπώς λέμε ναι στην Μελισσοκομία αλλά με προσεκτικά βήματα, ώστε να αποκτήσουμε πρώτα την γνώση των χειρισμών και καθώς θα μαθαίνουμε αυξάνουμε σταδιακά τα μελίσσια μας και φυσικά την επένδυση μας, χωρίς να ξεχνάμε ότι η μελισσοκομία είναι κυρίως ψυχικός πλούτος και γαληνής και σε καμιά περίπτωση οικονομικός πλούτος.

Πηγή: MELISSOCOSMOS

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!