Widget Recent Post No.

Μετά απο σοβαρό λάθος στη δοσολογία οξαλικού οξέος, τα μελίσσια μας δείχνουν τα συμπτώματα 2 εβδομάδες μετά...



Όλοι θυμόμαστε τη περίπτωση του μελισσοκόμου Γιώργου απο τη Βέροια, όπου πριν λίγο διάστημα εφάρμοσε λανθασμένη δοσολογία οξαλικού οξέος, βάζωντας αντί για 80 γραμμάρια σε 1 λίτρο σιρόπι πολύ παραπάνω. Και που έγινε το λάθος; Αντί να φτιάξει σιρόπι με 1 κιλό ζάχαρη 1 λίτρο νερό, και να βάλει εκεί τα 80 γραμμάρια οξαλικό, μπερδεύτηκε και τα πρόσθεσε στο 1 λίτρο. Συνεπώς η δοσολογία έγινε πολύ πιο ισχυρή, και το σιρόπι έγινε πολύ πιο τοξικό για τις μέλισσες. Μην ξεχνάμε ότι οι ερευνητές μας λένε, ότι το οξαλικό οξύ έχει τη μικρότερη διαφορά επιρροή μέλισσας - βαρρόα. Δηλαδή αν αυξήσουμε τη δοσολογία θα σκοτώσουμε ευκολότερα τα μελίσσια μας.

Όλοι θα αναρωτιέστε μετά απο ένα τέτοιο λάθος τι συνέβη στα μελίσσια του Γιώργου; Την πρώτη μέρα λοιπόν ανησύχησε ιδιαίτερα, διότι είδε περίπου 100 μέλισσες νεκρές ανα μελίσσι. Μετά κατάλαβε το λάθος που είχε κάνει, στην αρχή πίστευε ότι έφταιγε η ίδια η θεραπεία. Ωστόσο το καλό της υπόθεσης είναι ότι δεν υπήρξαν περεταίρω απώλειες μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ο Γιώργος απο εκείνη τη μέρα δεν είδε ξανα άλλα συμπτώματα, και τα μελίσσια φαίνεται ότι το ξεπέρασαν. Την Γλίτωσε παρα τρίχα, διότι θα μπορούσε να χάσει τα μελίσσια του. Φυσικά αυτό δεν έγινε τυχαία. Τα αδύναμα μελίσσια μπορούν να επηρεαστούν ακόμη και απο μια απλή θεραπεία οξαλικού οξέος, ενώ αν ειναι δυνατά, καλοταισμένα και περιποιημένα, με παχιές και γερές μέλισσες που δεν νοσσούν, τότε ακόμη και ένα τέτοιο λάθος μπορεί να μην επηρεάσει τις μέλισσες.

Γράφει ο μελισσοκόμος Γιώργος στην Ορεινή Μέλισσα...
Eιναι 2 εβδομαδες μετα την υπερβολικη δοση οξαλικου που χορηγησαμε στα μελισσια και τα πραγματα φαινονται να πηγαινουν καλα. Καμια νεκρη μελισσα στις βασεις, μια ζωντανια και επιστροφη της ορεξης για φαϊ... Ο προβληματισμος ομως ειναι για τον γονο που δημιουργηθηκε λογο ηλιοφανειας τις περισσοτερες ωρες της ημερας. Δεν ειναι και τοσο φυσιολογικο οταν στο βουνο επικρατουν -2 το βραδυ και 5-6 την ημερα και εχουμε 25 Δεκεμβριου... Αν ειμασταν Νοτια Κρητη να λεγαμε οκ, αλλα Βορεια Ελλαδα και σε βουνο τι να πω μαλλον η μονωση κανει καλη δουλεια...

Δείτε μερικές φωτογραφίες πως είναι τα μελίσσια 2 εβδομάδες μετά την εφαρμογή της θεραπείας...











Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια