Widget Recent Post No.

Έλεγχος αποθεμάτων τροφής χωρίς να ανοίξουμε τη κυψέλη. Πρακτική μέθοδος στα μελίσσια!



Υπάρχουν εποχές που ο μελισσοκόμος πρέπει να αποφεύγει τις άσκοπες επιθεωρήσεις και αυτό συμβαίνει κυρίως το χειμώνα που κάνει κρύο και ο καιρός δεν το επιτρέπει. Όταν ανοίγουμε το καπάκι από το σμήνος ακόμη και για μια απλή ενίσχυση με τροφή πρέπει η θερμοκρασία να είναι πάνω από 13 βαθμούς. Ιδανικά θεωρείτε να είναι πάνω από 16. Όταν ανοίγουμε το καπάκι της κυψέλης το σμήνος αναστατώνεται, αποδιοργανώνεται και αν έχει κάνει μελισσόσφαιρα τότε η επιθεώρηση θα την σπάσει και οι μέλισσες θα βρεθούν σε δύσκολη κατάσταση.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, έπειτα από μια πλήρη επιθεώρηση (κάπνισμα, επιθεώρηση πλαισίων ένα προς ένα) το σμήνος κάνει αρκετές ώρες να επανέλθει πλήρως στην αρχική του κατάσταση και στις εργασίες. Ο καπνός δίνει ένα σήμα στις μέλισσες "να ρουφήξουν όσο περισσότερο μέλι μπορούν" διότι έξω υπάρχει φωτιά. Ενστικτωδώς όταν μυρίσουν καπνό ρουφούν μέλι δήθεν για να σωθούν σε κατάσταση πυρκαγιάς.

Λέγεται μάλιστα απο αρκετούς παλιούς μελισσοκόμους οτι ο καπνός ηρεμεί τις μέλισσες, επειδή γεμίζουν τις κοιλιές τους με μέλι και είναι χορτάτες. Μια χορτάτη μέλισσα ποτέ δεν επιτίθεται, ενώ μια πεινασμένη και στρεσσαρισμένη κάνει το ακριβώς αντίθετο.

Εφόσον μια άσκοπη επιθεώρηση ασκεί τέτοια επιρροή στο σμήνος τι μπορούμε να κάνουμε για να την αποφύγουμε; Πως μπορούμε να μάθουμε αν η κυψέλη μας έχει μέλι μέσα χωρίς να την ανοίξουμε; Όχι με το μάτι, αλλά με έναν πολύ απλό χειρισμό!

Ο έμπειρος μελισσοκόμος όταν θέλει να ελέγξει στα γρήγορα τις κυψέλες του, πηγαίνει με το χέρι και σηκώνει λίγο την κυψέλη προς τα εμπρός, για να νιώσει το βάρος. Φυσικά ο μελισσοκόμος που έχει σηκώσει χιλιάδες κυψέλες δεκάδες φορές μπορεί να καταλάβει το βάρος και το μέλι που έχει μέσα με ακρίβεια δεκαδικού, όμως τι γίνεται με τους νέους που δεν έχουν εμπειρία;

Ένας νέος μελισσοκόμος μπορεί εύκολα να κάνει αυτό το test απλώς δεν θα καταλάβει με μεγάλη ακρίβεια τι γίνεται μέσα. Αν είναι πολύ βαριά έχει μέλι, αρα δεν εχει ανάγκη απο τροφή ενώ αν είναι πολύ ελαφριά μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο από έλλειψη αποθεμάτων. Σε μια τέτοια περίπτωση (λιμοκτονίας) δεν λογαριάζουμε τίποτα ακόμα και αν χιονίζει έξω. Ανοίγουμε το καπάκι και βάζουμε ζυμάρι.

Επίσης άλλη μια τεχνική για να δούμε αν το σμήνος μας είναι ζωντανό και χαίρει άκρας υγείας είναι να πάμε βράδυ, να στήσουμε αυτί στη θήρα του καπακιού, και να χτυπήσουμε μια δύο φορές τη κυψέλη με το δάχτυλο (σα να χτυπάμε τη πόρτα ένα πράγμα). Ένα ζωντανό σμήνος μόλις νιώσει την δόνηση να διαπερνά το ξύλο θα κάνει ένα απότομο "βουυυυυ" και θα σταματήσει, ενώ αν είναι ορφανό το βουιτό θα είναι πολύ πιο έντονο και συνεχόμενο για πολλά δευτερόλεπτα.

Φυσικά το βράδυ μόνο αυτό μπορούμε να κάνουμε και τίποτα άλλο. Οι μέλισσες το βράδυ είναι πολύ επιθετικές και καχύποπτες. Ίσως μέσα στα χιλιάδες χρόνια που επιβίωσαν έμαθαν ότι οι θανάσιμοι εχθροί τους αρκούδες, επιτίθενται το βράδυ που έχουν πλεονέκτημα για να μην τρώνε πολλά τσιμπήματα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια