Widget Recent Post No.

Η διαχείμαση του μελισσιού! Ένα πολύ επίκαιρο θέμα. Μέθοδος για υψηλά αποτελέσματα



Η σωστή διαχείμαση των μελισσιών μας, για υψηλά αποτελέσματα και να μπούμε δυναμικά στην Άνοιξη.

Πολλοί μελισσοκόμοι ξεχειμωνιάζουν τα μελίσσια τους, έχοντας δεύτερο πάτωμα με πολλά μέλια το χειμώνα. Ενώ άλλοι υποστηρίζουν οτι το μελίσσι πρέπει να είναι περιορισμένο στη γονοφωλιά. Η σωστή άποψη όμως είναι η δεύτερη! Δεν είναι σωστό να αφήνουμε μελίσσι με μέλια και άδειες κηρήθρες, διότι χάνεται η μεγάλη παραγωγή, και δεν συμφέρει κατά τη γνώμη μου.


Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι μέλισσες στη φύση διαλέγουν φωλιές που είναι περιορισμένες σε χώρο, και προφυλαγμένες απο ρεύματα αέρα. πχ κουφάλες δέντρων, ρίζες απο ελιές κλπ. Πολύ σπάνια θα δούμε φωλιές σε σπηλιές και μεριές που η κυκλοφορία του αέρα είναι μεγάλη, διότι το χειμώνα θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα.
Αυτό που κάνω τόσα χρόνια με μεγάλη επιτυχία είναι η έγκαιρη αφαίρεση των πατωμάτων απο τον Οκτώμβριο. Όσο πιο νωρίς γίνετε. Στην ελλάδα η τελευταία εκμετάλλευση είναι το πεύκο. Άρα μετά απο κάθε τρύγο σφίγγουμε τα μελίσσια. Είναι μύθος ότι στην Ελλάδα πρέπει να ξεχειμωνιάζουμε με μεγάλα μελίσσια πάνω απο 7 πλαίσια, ακόμη και για τη Βόρειο Ελλάδα . Αυτά τα δεδομένα ίσως ταιριάζουν σε χώρες του εξωτερικού. Η ελλάδα έχει ήπιους χειμώνας, και τα μελίσσια ξεγονιάζουν για πολύ μικρό χρόνο. Εξάλλου πρέπει να γνωρίζουμε, ότι μετά το πεύκο, τα μελίσσια μέχρι δεκέμβριο θα μειώσουν πολύ τον πλυθησμό, και είναι απολύτως φυσικό επακόλουθο του πεύκου αυτό.



Το μυστικό για επιτυχημένο ξεχειμώνιασμα
Ο στόχος του μελισσοκόμου, είναι να κρατήσουμε το μελίσσι μας ζεστό. Αυτή είναι η φιλοσοφία της διαχείμασης. Κρατώντας το μελίσσι ζεστό κερδίζουμε πάρα πολλά. Ένα ζεστό μελίσσι δε καταναλώνει πολλές τροφές το χειμώνα και αυτό έχει ως συνέπεια να μη γεμίζει η κοιλιά της μέλισσας τροφές, που μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα και νοζεμίαση. Όσο πιο ζεστό είναι το μελίσσι το χειμώνα τόσο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ είναι η αναπτυξη του νωρίς την άνοιξη. Και φυσικά το ρίσκο της ψύξης του γόνου, λόγω απότομης πτώσης της θερμοκρασίας νωρίς την Άνοιξη, είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Η ζεστή φωλιά του μελισσιού προστατεύει απο το κρύο.

Δεύτερο μυστικό! Χτίζουμε μια καλή μελισσόσφαιρα!
Για να κρατήσουμε ζεστό το μελίσσι πρέπει πρώτα να το σφίξουμε σωστά. Αφαιρούμε όλες τις άδειες κηρήθρες, και αφήνουμε μόνο όσες έχουν μέλισσες επάνω. Με απλά λόγια "ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΟΣΕΣ ΠΑΤΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ". Και αφού το κάνουμε αυτό τινάζουμε το ακρινό πλαίσιο, και ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ άλλη μια κηρήθρα. Δηλαδή έχουμε πχ ένα μελίσσι που πατά 5 πλαίσια. Το ένα απο τα 5 πλαίσια το παίρνουμε, και τοποθετούμε ένα κάθετο φελιζόλ ντάου. Το μελίσσι μας πρέπει θα πρέπει να είναι ασφυκτικό εκεί που τελειώνει το ντάου. Ο χειρισμός αυτός εφαρμόζεται στα τέλη του Οκτωμβρίου περίπου.

Ένα συμπιεσμένο μελίσσι δε καταναλώνει. Οι τροφές που μπορεί να εξοικονομήσει ο μελισσοκόμος είναι μέχρι και 80% διότι αυτό το μελίσσι είναι ζεστό. Οι μέλισσες δε τρώνε μέλι, δε καταναλώνουν ενέργεια για θερμότητα και δεν καταπονούνται.

Τα πλεονεκτήματα του συμπιεσμένου μελισσιού:
1. Βγαίνει ακμαίο την Άνοιξη
2. Δεν έχει πρόβλημα διαχείμασης\
3. Γονεύει νωρίς
4. Κάνει μεγαλύτερη έκταση γόνου
5. Δεν υπάρχει ρίσκο απότομης πτώσης της θερμοκρασίας (ψύξη του γόνου)

Μετά προσέχουμε το μελίσσι να είναι μονωμένο καλά και απο πάνω. Είναι σημαντικό η θερμότητα να μη χάνεται. Βάζουμε ενισχυμένη μόνωση με κάποιο καλό κηρόπανο. Εδώ στο blog θα παρουσιάσουμε δεκάδες πατέντες μελισσοκόμων, με υψηλά αποτελέσματα.

Τα αρνητικά σε ΜΗ μονωμένα μελίσσια είναι:
1. Καταναλώνουν πολύ τροφή, την οποία μετατρέπουν σε θερμότητα για το σμήνος
2. Τρώνε ακόμα και 4 φορές περισσότερο μέλι, πράγμα που κοστίζει ακριβά στη τσέπη μας.
3. Τα μελίσσια διατηρούν περισσότερους γόνους
4. Δεν είναι υγιή - δυνατά νωρίς την Άνοιξη για να μπουν δυναμικά στις νομές

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια