Widget Recent Post No.

Εσύ έχεις «άχρηστα μελίσσια» στο μελισσοκομείο σου; Πρέπει να τα σώσεις ή μήπως όχι;


Ένας πολύ σοφός και παλιός μελισσοκόμος είχε πει "Τι λόγος υπάρχει, να έχει ένας μελισσοκόμος πολλά και μη παραγωγικά μελίσσια, όταν μπορεί να έχει λίγα και καλά". Όλοι μα όλοι οι μελισσοκόμοι, για λόγους συμπόνιας ή άγνοιας, διατηρούμε μη παραγωγικά μελίσσια, κρατάμε ανίκανες βασίλισσες, σώζουμε συνεχώς τα μικρά μελίσσια, και όλα αυτά σύμφωνα με τους ερευνητές δεν έχουν καλά αποτελέσματα. Μόνο στην Ελλάδα παρατηρείτε μια τόσο μεγάλη ανομοιομορφία στα μελισσοσμήνη. Για παράδειγμα ένας μελισσοκόμος έχει 100 μελίσσια τα 10 είναι 20άρια, τα 40 είναι 10άρια και τα υπόλοιπα είναι μικρότερα. Και όταν λέμε μικρότερα, πολύ μικρότερα! Ενώ θα έπρεπε όλα να έχουν σχεδόν τον ίδιο πλυθησμό, και θα έπρεπε να προσπαθούμε για να συμβεί αυτό.

Το σημερινό θέμα της ανάρτησης μας λοιπόν είναι τα λεγόμενα "άχρηστα μελίσσια". Ειδικά οι νέοι μελισσοκόμοι έχουν πολύ σοβαρότερο πρόβλημα πάνω σε αυτό το κομμάτι. Τι εννοούμε λοιπόν όταν λέμε άχρηστα μελίσσια; Υπάρχουν μέλισσες που είναι άχρηστες; Μα φυσικά και όχι! Όλες οι μέλισσες είναι εργατικές, και είναι σχεδόν βλασφημία να τις ονομάζουμε έτσι. Ο όρος άχρηστο μελίσσι, είναι όταν ένα σύνολο απο μέλισσες δεν μας επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, και το γεννετικό υλικό μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στο μελισσοκομείο μας γενικότερα.

Ένας νέος μελισσοκόμος φτιάχνει παραφυάδες όπως να 'ναι. Με τη μέθοδο της βεντάλιας, με τη μέθοδο που του ήρθε στο κεφάλι την προηγούμενη μέρα, με τρόπους που δεν μπορούμε να αναλύσουμε σήμερα εδώ. Δεν κάνουν βασιλοτροφία, αμελούν το σωστό ταίσμα του μελισσιού, την προσθήκη του κατάλληλου πλυθησμού κλπ. Για παράδειγμα την Άνοιξη φτιάχνει κάποιος μελίσσια 2-4 πλαισίων και αφήνουν να φτιάξουν δική τους βασίλισσα χωρίς εμβολιασμό. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο εύκολο είναι να παραχθεί μια κακής ποιότητας βασίλισσα. Ξέρετε όταν κάνουμε βασίλισσες στα "τυφλά" χωρίς να έχουμε πρόγραμμα, χωρίς να τις σημαδεύουμε χάνεται η μπάλα, και μετά χάνουμε τα μελίσσια μας.

Το αποτέλεσμα με τον ένα η με τον άλλο τρόπο είναι να παράγουμε "αχρηστα μελίσσια" των οποίων ο θάνατος είναι βέβαιος, όποιον χειρισμό και αν κάνουμε για να τα ενισχύσουμε. Μόλις ο μελισσοκόμος εντοπισει το πρόβλημα σε ένα τέτοιο μελίσσι, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι πως να το βοηθήσει. Φυσικά αν είναι νέος ο μελισσοκόμος, δεν μπορεί να ξέρει τι έφταιξε και το μελίσσι έγινε έτσι. Είναι η βασίλισσα; Είναι απο φυτοφάρμακα; Βαρρόα η μήπως νοζεμίαση; Το πρώτο πράγμα που κάνει λοιπόν είναι να δώσει γόνο η πλυθησμό, και μετά τροφή για να το σώσει το μελίσσι.

Θα έχετε παρατηρήσει όμως ότι όταν ένα μελίσσι έχει κακή βασίλισσα, δεν μπορεί να ανακάμψει όση βοήθεια και να δώσουμε εμείς. Για παράδειγμα έχουμε ένα μελίσσι που φτάνει το Σεπτέμβριο 1 πλαίσιο. Του δίνουμε λοιπόν γόνο σφραγισμένο και πλυθησμό και μέσα σε ένα μήνα γίνεται 3 πλαίσια. Στην συνέχεια μόλις φτάσει ο χειμώνας, πάλι αυτό το μελίσσι γίνεται ένα πλαίσιο. Και ουσιαστικά τι κάναμε; Κάναμε ένα τραγικό λάθος! Προσπαθήσαμε να σώσουμε μια κακή βασίλισσα. Ένα κακό μελίσσι! Ένα μελίσσι "κηφήνα" όπως λένε μερικοί μελισσοκόμοι.

Σε σεμινάριο που είχε παρακολουθήσει η Ορεινή Μέλισσα με ομιλίτρια την Δρ. Φανή Χατζήνα είχε τονίσει ιδιαίτερα το συγκεκριμένο λάθος. Όπως είχε πεί οι συνέπειες του να σώζουμε τέτοια μικρά μελίσσια, μπορεί να είναι ολέθριες. Διότι ουσιαστικά βοηθάμε να συνεχιστούν τα γονίδια μιας κακής βασίλισσας. Όπως είχε πεί συγκεκριμένα η ερευνήτρια "Αν τραγικό λάθος που γίνεται στους μελισσοκόμους είναι το εξής. Ταίζοντας όλα τα μελίσσια, δίνουμε ώθηση να αναπτυχθούν ακόμα και τα κακά μελίσσια, και δεν μπορούμε να δούμε ποιά θα αναπτύσσοταν έτσι με την αξία τους. Δηλαδή ένα μελίσσι μεγαλώνει με διεγερτική τροφοδοσία και όχι τόσο με συλλογή μελιού γύρης. Στο τέλος κόβουμε και παραφυάδες, και ουσιαστικά πολλαπλασιάζουμε το πρόβλημα". Αυτό είχε πεί στο περίπου η ερευνήτρια, πράγμα που πρέπει να μας προβληματίσει και για την παραγωγή μελιού ανα μελίσσι.

Συμπεραίνοντας συνάδελφοι, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, με τους χειρισμούς που κάνουμε στα μελίσσια μας. Πολλές φορές το να σώσουμε ένα μελίσσι δεν είναι και το σωστό. Αν ένα μελίσσι έχει σκούρα, μικροκαμωμμένη βασίλισσα, παρόλη τη βοήθεια που του δίνουμε παραμένει μικρό, και γενικά βλέπουμε κακή εικόνα, χρειάζεται αντικατάσταση η μάνα. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνουμε προβληματικά μελίσσια, διότι τι νόημα υπάρχει να τα έχουμε όταν αυτά δεν πρόκειται ποτέ να μας φέρουν μέλι; Όπως είχε πεί ένας παλιός μελισσοκόμος "Σε τι οφελεί να έχουμε μια βιομηχανία με 300 εργάτες και οι 100 να κάθονται και να μην παράγουν έργο; Γιατί η μελισσοκομική μας επιχείρηση είναι μια μικρή βιομηχανία".

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Ωραίο άρθρο.
    Να το σκεφτούμε όλοι μας κάθε φορά που βρισκόμαστε στο μελισσοκομείο και μας προβληματίζει ένα αδύνατο μελίσσι.

    Ερικ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναί ναι να το σκεφτούμε όλοι , αλλά να σκεφτούμε και τα σοφά λόγια που γράφονται εδώ μέσα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και όμως είναι πάντα έτσι???
    Πριν δυόμιση Χρόνια έφτιαξα ένα γκρουπ μελισσιών της ίδιας δυναμικότητας (6-7 πλαισίων πληθυσμό) με μάνες της προηγούμενης χρονιάς.
    Όλα, με τους ίδιους χειρισμούς-τροφοδοσίες αναπτύχθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα και έφτασαν μαζί τα 10 πλαίσια εκτός από ένα που παρέμενε στα 6.
    Δεν κρατούσε αποθέματα τροφών και ο γόνος του ήταν πολύ περιορισμένος σε μικρούς κύκλους στο μπροστινό μέρος των πλαισίων. Ωστόσο η βασίλισσά του φαίνονταν ακμαία και ζωηρή.
    Αρχικά δοκίμασα αναστροφή πλαισίων και ενίσχυσή του με πλαίσια με τροφές από τα άλλα μελίσσια χωρίς καμία βελτίωση. Τα υπόλοιπα μελίσσια πήραν όροφο και αυτό παρέμενε καχεκτικό.
    Αποφάσισα να το ενισχύσω με 2 πλαίσια ψημένο γόνο αλλά και πάλι μετά από 20 ημέρες δεν έδειχνε να έχει καμία όρεξη για ανάπτυξη ή σωτηρία.
    Λόγω ομοιομορφίας των χειρισμών του μελισσοκομείου, δεν σκόπευα να μπω στη διαδικασία αντικατάστασης της βασίλισσάς του και είχα αποφασίσει να το διαλύσω και να μοιράσω τα πλαίσιά του στα υπόλοιπα. Ωστόσο αυτά εικοσάρισαν γρήγορα και είχαν όλα τους 12 με 14 πλαίσια γόνο.
    Αποφάσισα λοιπόν να δοκιμάσω να το εξισώσω με τα υπόλοιπα προσθέτοντάς του όροφο και πλαίσια με πληθυσμό και σφραγισμένο γόνο (με χρήση ούζου).
    Η συνένωση πέτυχε, ο γόνος μετατράπηκε σε πληθυσμό, αλλά η βασίλισσα καμία προκοπή, στα 4-5 πλαίσια και αυτά όπως στην αρχή, στο εμπρός μισό του πλαισίου.
    Ωστόσο είχε εξισωθεί σε δυναμικότητα με τα άλλα και συνέχισα να το ενισχύω με σφραγισμένο γόνο για να φρενάρω τα ποιο ανεπτυγμένα. Γι' αυτό και δεν με εξέπληξε καθόλου το ότι είχε την μεγαλύτερη παραγωγή και στους δύο τρύγους του πεύκου.
    Την επόμενη χρονιά θα αντικαθιστούσα ούτως ή άλλως όλες τις μάνες του γκρουπ, αλλά με μεγάλη μου έκπληξη, στην πρώτη επιθεώρηση στα μέσα Φλεβάρη, είδα ότι ήταν πολύ ποιο μπροστά από τα άλλα μελίσσια και είχε ήδη 10 πλαίσια πληθυσμό με 7 πλαίσια γόνο, άψογο, από άκρη σε άκρη. Ο μόνος "διαφορετικός" χειρισμός ήταν η αντικατάσταση της Κυψέλης του λόγω παλαιότητας.
    Μου κίνησε την περιέργεια και σκέφτηκα να πειραματιστώ, διατηρώντας την ίδια βασίλισσα μόνο σε αυτό.
    Αποτέλεσμα ήταν να γίνει ένα μελίσσι "πύραυλος" και εκείνη τη χρονιά να ενισχύω τα άλλα μελίσσια με γόνους δικούς του. Η συνολική του παραγωγή δε, ξανά η μεγαλύτερη από όλα του γκρουπ αλλά αυτή τη φορά με την αξία του.
    Φέτος, ξεκινώντας την άνοιξη είχε την ίδια πορεία με πέρυσι. Βεβαιώθηκα ότι δεν έχει γίνει αντικατάσταση της βασίλισσας (τις βάφω) και αποφάσισα να συνεχίσω τον πειραματισμό μου διατηρώντας την και πάλι.
    Η ζυγαριά στον πρώτο τρύγο του πεύκου έβγαλε πρωτοπόρο και πάλι το μελίσσι αυτό και το ίδιο φαίνεται ότι θα γίνει και στον δεύτερο ενώ η συνολική του εικόνα μου δείχνει ότι πραγματικά είναι το καλύτερο του μελισσοκομείου.
    Δεν ξέρω τι έφταιξε αρχικά ή τι επηρέασε τόσο πολύ την πορεία του ή αν αξίζει να μπαίνει κανείς σε αυτή τη διαδικασία (σε παρόμοιες περιπτώσεις και τώρα συνήθως διαλύω ή συνενώνω).
    Το μόνο που με προβληματίζει είναι, εάν είναι σωστό την ερχόμενη άνοιξη να κάνω βασιλισσοτροφία από αυτό το μελίσσι (αν αυτή η τόσο γριά πλέον βασίλισσα βγάλει και αυτό το χειμώνα) γιατί πραγματικά έχει μετατραπεί σε μελίσσι ΚΑΜΑΡΙ.

    ΔΚΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!