Widget Recent Post No.

Ξεκίνημα για τη μεγάλη ανάπτυξη: Οι χειρισμοί ξεκινούν από σήμερα!


Η ανάπτυξη του μελισσιού είναι μια πολύ σημαντική και διαδικασία όμως απαραίτητη αν θέλουμε να κάνουμε μεγάλα μελίσσια. Για άλλους μελισσοκόμους ο κύριος στόχος είναι η παραγωγή μελιού, εφόσον κάθε πάτωμα που γεμίζει με μέλισσες, σε μια καλή νομή μπορεί να μεταφραστεί σε 10-20 κιλά μέλι. Άλλοι μελισσοκόμοι όμως δεν έχουν στόχο το μέλι. Και θέλουν απο την ανάπτυξη του μελισσιού να επιτύχουν ένα και μόνο πράγμα! Περισσότερα μελίσσια, και πολλαπλασιασμός του μελισσοκομείο τους. Όπως ξέρουμε ένα μεγάλο μελίσσι φέρνει μεν πολύ μέλι, αλλά αν το "κόψουμε" αποδίδει πολλές και καλές παραφυάδες. Κάθε νέο μελίσσι γίνεται βάση των πλαισίων γόνου που έχει η κυψέλη, και όσο μεγαλύτερο το μελίσσι τόσο περισσότερος και ο γόνος.


Η ανάπτυξη του μελισσιού νομίζουν μερικοί ότι ξεκινά την Άνοιξη. Λάθος συνάδελφοι. Ξεκινά απο το φθινόπωρο, τότε γίνετε η σωστή προετοιμασία στα σμήνη. Πρώτο και κυριότερο είναι να εξασφαλίσουμε νέες και παραγωγικές βασίλισσες. Η βασίλισσα είναι το Α και το Ω. Όσο καλούς χειρισμούς και να κάνουμε χωρίς βασίλισσες δεν κάνουμε τίποτα. Το φθινόπωρο είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος, διότι τα μελίσσια φτιάχνουν τα θεμέλια τους. Την Περίοδο Οκτώμβριο - Νοέμβριο εκτρέφονται οι λεγόμενες χειμερινές μέλισσες. Οι οποίες δεν είναι όπως οι κανονικές μέλισσες. Είναι έντομα καλοταισμένα, με ενισχυμένο λιπόσωμα, που να αντέχουν περισσότερο καιρό, να ζούν περισσότερο. Αυτό το λιπόσωμα που έχουν μέσα τους, ότι απομείνει σε αποθέματα απο ολόκληρο το χειμώνα, νωρίς την Άνοιξη θα μετατραπεί σε γόνο!

Οι μέλισσες έχουν την ικανότητα, να "λιώνουν" κυριολεκτικά το σώμα τους, για την επιβίωση του μελισσιού τους. Ο πρώτος ανοιξιάτικος γόνος, απορροφά απο τις εργάτριες την ίδια τους τη ζωή. Όλο το λιπόσωμα μετατρέπεται σε πλούσιο βασιλικό πολτό για να φάνε οι νεαρές προνύμφες. Και μόλις εκκολαφθούν αυτές οι μέλισσες, θα ανανεωθεί ο πλυθησμός και όλα τα γέρικα άτομα που μεχρι τώρα στήριζαν την κοινωνία θα χαθούν. Γι αυτό λέμε ότι απο το φθινόπωρο ξεκινά η μελισσοκομική χρονιά. Όσο πιο καλοταισμένες και γερές είναι οι μέλισσες του Νοεμβρίου, τόσο πιο μεγάλη απότομη ανάπτυξη θα έχουμε νωρίς την Άνοιξη. Δηλαδή την πιο κρίσιμη περίοδο.

Για να έχουμε τόσο καλές μέλισσες το φθινόπωρο χρειαζόμαστε δύο πράγματα! Καλή ανθοφορία, που να δίνει μέλι και γύρη, και αν δούμε την παραμικρή έλλειψη ταίσμα με ζυμαράκι σαν μια μικρή ενίσχυση. Δεν νοούνται μελίσσια που να γίνουν σωστά αν δεν έχουν πρόσβαση σε άνθη. Το μέλι δεν αντικαθιστάται ούτε με την καλύτερη τροφή. Και αν κάποιος πει το αντίθετο σίγουρα λέει ψέματα.

Αφού λοιπόν εξασφαλίσουμε όσο πιο δυνατά μελίσσια για το ξεχειμώνιασμα μας, μετά έρχεται το επόμενο σημαντικό βήμα. Το ταίσμα, με τις σωστές ποσότητες στο σωστό χρόνο. Η διεγερτική τροφοδότηση ξεκινά απο μέσα Φεβρουαρίου για τις Νότιες περιοχές, και απο μέσα Μαρτίου στις πιο Βόρειες. Ξεκινάμε με 500ml σιρόπι 1 προς 1 κάθε 4 μέρες περίπου, και καθώς αυξάνεται ο γόνος στα μελίσσια μέσα σε ένα μήνα αυξάνουμε την ποσότητα, αλλά και την συχνότητα που δίνουμε το σιρόπι. Ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του μελισσιού.

Αυτό που φοβούνται οι περισσότεροι μελισσοκόμοι είναι τα υπερβολικά ταίσματα. Όταν θέλουμε να έχουμε ανάπτυξη, πρέπει να κάνουμε ταίσμα όχι αστεία. Δηλαδή μπορεί αν κόψει να δίνει μέλι η φύση να χρειάζονται τα μελίσσια και 1 λίτρο κάθε 2 μέρες με σιρόπι. Εγώ πάντα στα μελίσσια δίνω σιρόπι με 1 μέρος νερό και 1 ζάχαρη επειδή βλέπω ότι εχει τη μεγαλύτερη απόδοση. Εγώ κάθε χρόνο στοχεύω στη μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη, να κάνω όλα τα μελίσσια τριόροφα.

Μέχρι και τον Απρίλιο λοιπόν τα μελίσσια ταίζονται, και 2 μήνες πρίν γίνει ο τρύγος σταματά κάθε επέμβαση με ζάχαρη, προκειμένου να βγεί πεντακάθαρο το μέλι. Όταν όμως κάποιος δεν στοχεύει το μέλι μπορεί να ταίζει μεγαλύτερες ποσότητες σιροπιού και όποτε θέλει. Για παράδειγμα οι βασιλοτρόφοι ταίζουν ακόμα και 2 λίτρα σε μια μέρα για να ρίξουν γόνους μερικά μελίσσια. Αλλά με 2 μέρη νερό και 1 ζάχαρη. Ξέρετε η ανάπτυξη χρειάζεται πολύ ενέργεια. 1 πλαίσιο γόνου χρειάζεται 2 κιλά μέλι περίπου. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο μεγάλες ανάγκες έχει σε κατανάλωση ένα μελίσσι.

Αυτά είχα να πω σήμερα, ελπίζω να γίνουν χρήσιμα. Και μην ξεχνάτε το πρόγραμμα σας, και να εφαρμόζετε τους χειρισμούς στην ώρα τους. Η μελισσοκομία δεν είναι επάγγελμα που μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε όποτε μας κατέβει. Για αυτό πάντα με πρόγραμμα!

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Καλησπέρα σας .
    Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές.
    Το βασικότερο πρόβλημα που απασχολεί όλους μας , νομίζω, είναι η θεραπεία της Βαρρόα.
    Διαβάζω πάρα πολλά σχετικά άρθρα και ομολογουμένως έχω μπερδευτεί και φοβάμαι να εφαρμόσω οποιαδήποτε θεραπεία , καθότι άλλοι εκθειάζουν το τάδε σκεύασαμα και άλλοι του δίνουν κινδύνους που ελοχεύει (θάνατος,μελισσων, αποπροσανατολισμός , χάσιμο βασίλισσας κ.τλ.)

    Μπορεί κάποιος να μας αναλύσει ΜΕ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση , πότε και
    πως εφαρμόζεται και ποιοι οι κίνδυνοι της;

    Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οσον αφορα τα νοτια κ μιλαω για την Κρητη
    αν μελισσα δν εχει παρει οροφο ειναι αχρηστη για μελια κ κοβεται πουλια..!
    κ δν βαζουμαι 2 λιτρα σιροπι γι αναπτυξη !
    μπουκωνει η μελισσα...λιγο κ τακτικα !
    0,250 γρ καθε 2η μερα..κ μεχρι μεσα απριλη γτ μετα ετοιμαζομαστε για το θυμαρι τελος Μαιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!