Widget Recent Post No.

Χειρισμοί για ανοιχτούς πάτους μελισσιών στο κρύο: Εμπειρίες παλιών και μερικοί κίνδυνοι...



Παρακαλώ ήθελα να ρωτήσω για τους ανοιχτούς πάτους (αντιβαρροα) αν συμπεριφέρονται σωστά, οσο αναφορά το κρύο, το χειμώνα χρειάζονται κάτι από κάτω;, θα πρέπει να αντικατασταθούν με κλειστούς; η δεν χρειάζονται τίποτα και είναι ασφαλείς για το κρύο, παρ όλα που είναι ανοιχτοί.


Απάντηση...
Φυσικά και δεν χρειάζεται να κλείσεις τους ανοιχτούς πάτους, αλλά ούτε και να τους αντικαταστήσεις με κλειστούς. Αν ήταν έτσι άλλωστε κανένας μελισσοκόμος δεν θα είχε ανοιχτούς πάτους. Ωστόσο οι ανοιχτοί πάτοι παρόλο που έχουν πολλά πλεονεκτήματα παρουσιάζουν και μερικά προβλήματα. Προβλήματα που έκαναν μερικούς επαγγελματίες μελισσοκόμους να μην τους ξανα χρησιμοποιήσουν. Επειδή ξέρω ότι δεν θέλω να μιλάμε γενικά θα σας πω μερικά παραδείγματα. Είναι ένας μελισσοκόμος και αγοράζει ανοιχτούς πάτους στη Βόρειο Ελλάδα. Το χειμώνα όμως με το κρύο υπάρχει πρόβλημα. Ο μελισσοκόμος πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα θερμομόνωσης!

Εκεί επιβάλλεται να βάλουμε φελιζόλ στο πλάι της κυψέλης, και ένα καλό μονωτικό επάνω απο τα πλαίσια. Θυμάστε σίγουρα ένας μελισσοκόμος πριν λίγα χρόνια που είχε δημοσιεύσει μια πατέντα για ανοιχτό πάτο, για μόνωση αντί για κηρόπανο. Είχε πάρει σακούλες πολιπάκ, και έβαλε μέσα πριονίδι. Αυτό ήταν το λεγόμενο μαξιλαράκι, και το τοποθετούσε επάνω απο το μελίσσι. Ο γόνος έμενε ζεστός, το ξεχειμώνιασμα ήταν καλύτερο, και ο ανοιχτός πάτος, με το λίγο αερισμό βοηθούσε την υγρασία. Ξέρετε εκεί δεν υπήρχε πρόβλημα επειδή το μελίσσι ήταν κλειστό απο επάνω, και ο θερμός αέρας δεν μπορούσε να διαφύγει. Εξάλλου ξέρετε ότι πάντα πρέπει το σμήνος να παίρνει αέρα, γιατί απο την υγρασία πηγάζει η νοζεμίαση, που θερίζει τα μελίσσια.

Ο ανοιχτός πάτος για μέρη που έχει κρύο και αέρα δημιουργεί πρόβλημα. Οι θήρες σε συνδιασμό με τον ανοιχτό πάτο κάνουν ένα ρεύμα κρύου αέρα, που οι μέλισσες δεν μπορούν να βγάλουν πέρα. Έχω δεί πολλά μελίσσια να σφραγίζουν τις θήρες επάνω, αλλά ποτέ κανένα μελίσσι να σφραγίζει τους πάτους. Αυτό μας δείχνει να καταλάβουμε ότι καλό είναι να μονώσουμε το μελίσσι επάνω, εκεί είναι που το μελίσσι χρειάζεται τη βοήθεια μας

Έχω παρατηρήσει λοιπόν, ότι ο ανοιχτός πάτος λειτουργεί τελείως διαφορετικά απο μέρος σε μέρος. Όσο πιο καλός είναι ο καιρός, με ήπιο χειμώνα τόσο καλύτερα αποτελέσματα βλέπουμε με τον ανοιχτό πάτο. Αντίστοιχα όσο πιο βαρύς είναι ο χειμώνας, όσο περισσότερα ρεύματα αέρα έχει το μελισσοκομείο μας, τόσο πιο δύσκολα αναπτύσσονται τα μελίσσια στον ανοιχτό πάτο. Όποιος κάνει τις δικές του δοκιμές, θα καταλάβει γιατί μερικοί μελισσοκόμοι είναι τόσο υπέρμαχοι με τους ανοιχτούς πάτους, και γιατί μερικοί άλλοι δεν έχουν ούτε ένα στα μελίσσια τους.

Για παράδειγμα ο μελισσοκόμος Μόσχος Ντιώνιας που έχει δεκάδες μελίσσια, δεν έχει ούτε ένα ανοιχτό πάτο. Χρησιμοποιεί μόνο τις κλασσικές κυψέλες με τον κλειστό πάτο. Ο λόγος δεν είναι μόνο ένας. Το κυριότερο πιστεύω είναι η περιοχή! Στη Βόρεια Ελλάδα οι περισσότεροι μελισσοκόμοι δεν χρησιμοποιούν ανοιχτό πάτο, ο χειμώνας είναι βαρύς και οι χειρισμοί που κάνουν οι μελισσοκόμοι είναι περιορισμένοι. Επίσης άλλο ένα μειονέκτημα του ανοιχτού αεριζόμενου πάτου είναι η μεταφορά. Παρουσιάζουν προβλήματα στη μεταφορά. Μπορεί να ανοίξει κλειδί απο λάθος, τα μελίσσια δεν έχουν τόσο ασφάλεια όπως με τις κανονικές κυψέλες.

Αυτά είχα να πω για τα αρνητικά του αποσπόμενου πάτου. Σίγουρα υπάρχουν πολλά περισσότερα θετικά, όμως να ξέρουμε πάντα, οτι δεν μπορεί να είναι κάτι τέλειο, πάντα θα έχει και μερικά ελαττώματα, τα οποία πρέπει να γνωρίζει ο μελισσοκόμος για να ασκεί σωστή πρακτική στα μελίσσια του και να ξεχειμωνιάζουν σωστά. Αυτά είχα να πώ για σήμερα, καλή συνέχεια!

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Οι ανοιχτοί πάτοι έχουν και συρτάρι που κλείνει και μονώνει την κυψέλη. Δεν υπάρχει δηλαδή σοβαρό πρόβλημα το χειμώνα. Για το καλοκαίρι δεν το συζητάμε. Έχω και ανοιχτές και κλειστές κυψέλες. Το καλοκαίρι αερίζονται καλύτερα. Όταν ξαναπάρω κυψέλες σίγουρα θα είναι ανοιχτού τύπου. Και αυτές που έχω με κλειστό πάτο, θα ανοίξω τρύπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω χειροποίητους ανοιχτούς πάτους απο ακρη σε άκρη με πολύ καλή ποιότητα πλέγματος. Είναι μόνιμα ανοιχτοί δεν έχω καν συρτάρι , απο πάνω σκεπάζω με νάυλον το οποίο εξέχει 5 cm από την κυψέλη και την προστατεύει κιόλας. Τα μελίσσια απέχουν 30cm από το έδαφος σε τσιμεντόλιθους ,μπαλέτες κ.τ.λ. Το αποτέλεσμα είναι εγώ να κάνω βασιλοτροφία και να προσέχω για σμηνουργία 20 μέρες νωρίτερα από τους άλλους στην περιοχή μου από θέμα ανάπτυξης, τα μελίσσια υγιέστατα, χωρίς υγρασία , αλλά και αρκετή ζέστη για γόνους φουλ. Ξεχειμώνιασα ούτε 2 πλαίσια μελίσσι (Κορινθία) , το οποίο έγινε και δυόροφο την Άνοιξη. Ούτε για νερά ανησυχώ ούτε (δεν δίνω κλίση στις κυψέλες)ούτε για κηρόσκωρο στον πυθμένα , ούτε για υγρασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημητρης Κ. με το ναυλον απο ακρη σε ακρη δεν εχεις υγρασια απο τη μεσα πλευρα της κυψελης??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!