Widget Recent Post No.

Καταστολή λεηλασίας με νέο τρόπο. Τεχνική μελισσοκόμου που δε γνωρίζαμε!



Η λεηλασία είναι φαινόμενο που κορυφώνεται σε περιόδους κενού ανθοφορίας. Δηλαδή όταν δεν έρχεται μέλι στα μελίσσια. Τέτοιες περιόδους συναντάμε το Καλοκαίρι, το Φθινόπωρο ακόμα και την Άνοιξη πιο σπάνιες φορές. Όταν τα μελίσσια πεινάνε μπορούν να γίνουν επικίνδυνα, και αν αρχίσουν να λεηλατούνται μεταξύ τους τότε η καταστροφή μπορεί να είναι τεράστια. Φανταστείτε να πάτε στα μελίσσια και βρείτε νεκρά τα μισά μελίσσια. Γιατί σε μια βαριά μορφή λεηλασίας, μπορούμε άνετα να το δούμε αυτό. Το φθινόπωρο έχουμε έντονες λεηλασίες, ακόμα και όταν δουλεύει μέτρια κάποια ανθοφορία πχ το ρείκι.

Αν τη λεηλασία την προλάβουμε σε πρώιμο στάδιο μπορούμε να σώσουμε το μελίσσι. Οι οδηγίες που δίνουμε μεχρι σήμερα στους μελισσοκόμους είναι να μικρίνουν την είσοδο, τόσο που να χωρά μόνο μια μέλισσα, Να κλείσουν τους αεραγωγούς, και να τοποθετηθεί βρεγμένο βαμβάκι στην είσοδο για να βρέχονται όσες μέλισσες πηγαίνουν. Να ξέρετε πως το νερό είναι ο χειρότερος εχθρός της μέλισσας. Η μέλισσα αν βραχεί δεν μπορεί να πετάξει, ούτε καν να αναπνεύσει. Η μέλισσα αναπνέει απο το σώμα, αν λοιπόν αυτό βραχεί τότε η μέλισσα είναι σαν να πνίγεται. Για αυτό σε μια βροχή οι μέλισσες κάνουν σαν τρελές να μπούν μέσα.

Η σημερινή μέθοδος που μας έστειλε μελισσοκόμος αναγνώστης του blog είναι η εξής. Μέτρο καταστολής της λεηλασίας με ψεκαστήρα νερού. Όπως ακούσατε. Διαβάστε όσα μας έγραψε...

Μελισσοκόμος αναγνώστης της Ορεινής Μέλισσας γράφει...
Εγώ πάντως καταφέρνω να καταστείλω τη λεηλασία ψεκάζοντας τις λεηλάτριες μέλισσες με άφθονο νερό, αμέσως μόλις αυτή εκδηλωθεί. Οι μέλισσες που βρέχονται, μάλλον νομίζουν πως βρέχει και επιστρέφουν στις κυψέλες τους και μετά από λίγη ώρα έχουν ηρεμήσει τα πάντα. Για το λόγο αυτό μάλιστα πάντα κουβαλάω μαζί μου ένα μικρό ψακαστηράκι των 2 lt με σκέτο νερό!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια