Widget Recent Post No.

Όλη η νομοθεσία για τους μελισσοκόμους: Μελισσοκομικό βιβλιάριο, τοποθέτηση μελισσιών, φορτηγό, και πώληση μελιού!


Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα θέμα που δεν έχει να κάνει ούτε με χειρισμούς, ούτε με μεθόδους, ούτε με αποδόσεις, μα ούτε και έχει κάποια άμεση σχέση με τις μέλισσες. 
Παρ όλα αυτά, εμείς οι μελισσοκόμοι οφείλουμε να γνωρίζουμε καλά και να εφαρμόζουμε κάθε πτυχή τους, αν δεν θέλουμε να βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις!

Πριν όμως να αρχίσουμε να απαριθμούμε τους νόμους που διέπουν την άσκηση της μελισσοκομίας, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, για όσους δεν έχουν ανάλογη εμπειρία, πως η Ελληνική νομολογία χαρακτηρίζεται από πολυνομία, αλληλοκάλυψη, αλλά και αλληλοαναίρεση των νόμων.

Αυτά όλα με τη σειρά τους προκαλούν ασάφειες, κρύβουν παγίδες και είναι ένας πραγματικός πονοκέφαλος για τον πολίτη που θα μπλεχτεί στα γρανάζια τους. 
Αυτός είναι και ο λόγος που θα προσπαθήσουμε να μπούμε στην ουσία τους, να τους κωδικοποιήσουμε και να σας τους παραθέσουμε ανά θεματολογία.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Τι υποχρεώσεις μας δημιουργεί η ενασχόλησή μας με την μελισσοκομία?

Η ασχολία μας με τη μελισσοκομία, δεν μας δημιουργεί καμία απολύτως νομική υποχρέωση, όταν έχουμε έως 9 μελίσσια, πέρα από το να εφαρμόζουμε τον νόμο (αυτό ισχύει για κάθε δραστηριότητα μας). Όταν έχουμε 10 ή περισσότερα μελίσσια, τότε δημιουργείτε και η πρώτη μας υποχρέωση που είναι η έκδοση Μελισσοκομικού βιβλιαρίου. Η υποχρέωσή μας αυτή πηγάζει από την απόφαση 570910/1415/2001ΦΕΚ/Β/642/28-5-01, που λέει:

«Το Μελισσοκομικό Βιβλιάριο είναι υποχρεωτικό για όλους όσους έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον δέκα (10) μελισσοσμήνη (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου κλπ). Το Μελισσοκομικό Βιβλιάριο αποτελεί πλήρη απόδειξη των στοιχείων που αναφέρει.
Οι κάτοχοι Μελισσοκομικού Βιβλιαρίου, είναι υποχρεωμένοι να το τηρούν σε καλή κατάσταση και να το επιδεικνύουν στα κρατικά όργανα όποτε τους ζητηθεί.
Την αρμοδιότητα και ευθύνη για την έκδοση του Μελισσοκομικού Βιβλιαρίου έχουν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης)»

ΔΕΥΤΕΡΟ ΘΕΜΑ: Που μπορώ να τοποθετήσω τα μελίσσια μου?

Εδώ ο νομοθέτης δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε μελισσοκόμους με πολλά ή λίγα μελίσσια. Ο νόμος και οι διατάξεις  που ρυθμίζουν το θέμα αυτό ισχύουν για όλους μας.
Κατ αρχάς να αναφέρουμε πως ο παλιός – παμπάλαιος - νόμος 6238/ΦΕΚ/265/ΤΑ/14-08-1934 του Υπουργείου Γεωργίας, που όριζε, εκτός των άλλων πως η μικρότερη απόσταση εγκατάστασης μελισσών από οικίες ήταν τα 30 μέτρα, άλλαξε από την - πρόσφατη-υπουργική απόφαση 1/2008 - ΦΕΚ 1501/Β'/30.7.2008, άρθρο 5, που ορίζει: 

  « Απαγορεύεται η τοποθέτηση κυψελών μελισσών σε απόσταση μικρότερη των είκοσι πέντε (25) μέτρων από αγροτικούς δρόμους και οδούς και σε απόσταση μικρό¬τερη των πενήντα (50) μέτρων από κατοικημένες οικίες, εκτός εάν περιφράξουν αυτές με ειδικό πλέγμα ύψους δυο μέτρων τουλάχιστον.
Οι μελισσοτρόφοι είναι υποχρεωμένοι να τοποθετούν τις κυψέλες σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων από ποιμνιοστάσια και από τόπους ποτίσματος ζώων.
Απαγορεύεται επίσης να τοποθετούνται κυψέλες σε καλλιεργημένες ή ακαλλιέργητες εκτάσεις χωρίς γρα¬πτή συγκατάθεση των ιδιοκτητών.
Υποχρεούνται δε οι μελισσοτρόφοι, σε ανάλογο αριθ¬μό κυψελών να αναγράφουν το ονοματεπώνυμο, τη δι¬εύθυνση και το τηλέφωνό τους.
Τέλος, κατά την τοποθέτηση των κυψελών στην ύπαι¬θρο να ενημερώνεται ο αρμόδιος αγροφύλακας (?) της περιοχής.»

Όταν όμως θελήσουμε να εγκαταστήσουμε τα μελίσσια μας σε δημόσιες δασικές εκτάσεις τότε ισχύουν άλλοι κανόνες, έτσι όπως αναφέρονται στο Π.Δ. 190/81 ΦΕΚ 54/α/4-3-81 Υπ. Γεωργίας και που σε γενικές γραμμές ορίζουν:
«Η άδεια μπορεί να δοθεί σε μελισσοκομικό συνεταιρισμό, ομάδες παραγωγών και μεμονωμένους μελισσοκόμους. Σειρά προτίμησης έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου που ανήκει το δάσος και έπειτα οι κάτοικοι άλλων Δήμων,με προτίμηση κατά σειρά των πλησιέστερων στη δασική έκταση. Για να χορηγηθεί ή άδεια αυτή απαιτούνται: Αίτηση στον αρμόδιο Δασάρχη, βεβαίωση του Δήμου ή του Δημοτικού Διαμερίσματος ότι ο ενδιαφερόμενος ασκεί το επάγγελμα του μελισσοκόμου και σχεδιάγραμμα της έκτασης που θα εγκατασταθεί το μελισσοκομείο 
Η άδεια μπορεί να ισχύει για μέχρι 5 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης κάθε 2 χρόνια, ενώ οι υποχρεώσεις του μελισσοκόμου που πηγάζουν από αυτή την παροχή του δημοσίου, είναι:

1. Να ασκεί το επάγγελμα του μελισσοκόμου  για όλη τη διάρκεια  που ισχύει η άδεια.
2. Να λαμβάνει όλα τα μέτρα πρόληψης και καταστολής της πυρκαγιάς, καθώς και αλλοίωσης ή καταστροφής της δασικής βλάστησης ή της δασικής έκτασης από ρύπανσης του περιβάλλοντος
3. Να δημιουργηθεί απαραίτητα κατασκευή (χωρίς θεμέλια) εντός 6 μηνών.
4. Να κατασκευάσει πρόχειρη περίφραξη αν χρειαστεί.
5. Απαγορεύεται η μεταβίβαση του δικαιώματος εγκατάστασης.»
Να τονιστεί πως και σε αυτή την περίπτωση ισχύουν συσσωρευτικά οι περιορισμοί  στις ελάχιστες αποστάσεις εγκατάστασης, που ορίζει το άρθρο 5  της υπουργικής απόφασης 1/2008 

ΤΡΙΤΟ ΘΕΜΑ: Πως μπορώ να αποκτήσω ΙΧΦ για να μεταφέρω τα μελίσσια μου?

Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά και η πολιτεία είναι  κάπως πιο συγκεκριμένη, γιατί  με βάση ΚΥΑ Α9/οικ/32508/2512 18/3/2001, ΦΕΚ664/Β/2001 του Υπουργείου Μεταφορών, ορίζει τις προϋπόθεσης για την ταξινόμηση ΙΧΦ:
- Μεικτό 2,500 κιλά σε κάθε φυσικό πρόσωπο με εισόδημα από αγροτικές δραστηριότητες.
- Μεικτό έως 12.000 κιλά σε μελισσοκόμους > 200 μελίσσια (κύριο επάγγελμα).
- Μεικτό έως 15.000 κιλά σε μελισσοκόμους > 400 μελίσσια (κύριο επάγγελμα).


ΤΕΤΑΡΤΟ ΘΕΜΑ: Πως μπορώ να διακινήσω το μέλι που παράγω?

Αν το μέλι που παράγουμε το διαθέτουμε από το μελισσοκομείο κατ ευθεία στον καταναλωτή ή αν το διαθέτουμε χίμα σε τρίτους, τότε δεν απαιτείται συσκευαστήριο αλλά όμως ισχύουν τα γενικά περί κανόνων υγιεινής.

Αν το διαθέτουμε από ράφι καταστήματος, τότε απαιτείται η εγκατάσταση συσκευαστηρίου με προδιαγραφές που ορίζονται με βάση τις απαιτήσεις του Καν 852/2004 Ε.Ε

Κατόπιν αδείας από το τμήμα εμπορίου των κατά τόπων νομαρχιών, εκδίδονται άδειες σε μελισσοκόμους για την άσκηση υπαιθρίου εμπορίου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, με όποιο τρόπο και αν διακινούμε το μέλι, η  ποιότητα και τα αποδεκτά χαρακτηριστικά αυτού, είναι ευθύνη του καθενός από εμάς!

ΠΕΜΠΤΟ ΘΕΜΑ: Με ποιο τρόπο μου προστατεύει η πολιτεία τα μελίσσια μου.

Η πολιτεία με τον νόμο 1300/82 για την πρόληψη των ζωοκλοπών και της ζωοκτονίας, επιβάλει φυλάκιση μέχρι 2 χρόνια και πρόστιμο έως 1,000,000 δραχμές, αλλά και την υποχρέωση αποζημίωσης στον παθόντα, από όποιον προβεί στην κλοπή μελισσιών.

Οι ποινές αυτές μεγαλώνουν κατά περίπτωση, αν συντρέχουν και άλλοι επιβαρυντικοί λόγοι, όπως αν οι δράστες είναι δυο ή περισσότεροι, αν ασκήθηκε βία κατά την τέλεση του αδικήματος ή ακόμα και αν  ο δράστης παραβίασε περίφραξη για την τέλεση του αδικήματος.  

Αυτό το τελευταίο θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπ όψη μας, αφού τελικά η τοποθέτηση περίφραξης γύρω από τα μελίσσια μας, δεν κάνει μόνο δύσκολη τη ζωή των επίδοξων κλεφτών, αλλά την κάνει και πιο «επικίνδυνη».

Να διευκρινίσουμε πως τα όσα αναφέρουμε σε αυτό το άρθρο δεν αποτελούν παρά μόνο έναν γενικό μπούσουλα, από όπου θα μπορεί να ξεκινήσει ο κάθε νέος μελισσοκόμος, προκειμένου να αρχίζει να ψάχνει περισσότερο, για όποιο από τα επί μέρους θέματα ενδιαφέρεται.

Τέλος, να επαναλάβουμε αυτό που γράφουμε στην αρχή. Ότι δηλαδή, η Ελληνική νομολογία χαρακτηρίζεται από την πολυνομία, την αλληλοκάλυψη, αλλά και από την αλληλοαναίρεση των νόμων και αυτό θα πρέπει να μας κάνει περισσότερο προσεκτικούς και ...νομοταγείς (?).

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

20 Σχόλια

  1. Νομιζω οτι στην πρωτη κατηγορια φορτηγων ειναι 3,5 τονους μεικτο ή 1,5 τονο ωφέλιμο φορτιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διορθωση στο παραπανω σχολιο ...

    2,5 τονους μεικτο ή 1,3 τονους ωφελιμο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από το νέο ετος μελισσοκομικα αυτοκίνητα θα βγαζουν ΜΟΝΟ οι κατά κυριο επαγγελμα μελισσοκομοι,οι αστυνομικοι, οι πυροσβέστες οιδάσκαλοι,και ολοι οι πασης φυσεως κοπριτες θα απορρίπτονται.Το νομοσχεδιο περασε πριν εναμιση μηνα,θα εφαρμοστει από το νέο ετος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κοπριτης εισαι κ φαινεσαι λακαμα
    που σε ενοχλει να προσπαθει να ζησει καποιος καλυτερα την οικογενεια του
    γινε κ συ αμα μπορεις τετραπερατε αστυνομικος, δασκαλος ή πυροσβεστης μπορεις ομως ή εχεις iq μικροτερο κι απο μελισσας (αν ξερεις τι ειναι αυτο)
    δασκαλος-μελισσοκομος (τιμη μου κ μερακι κ τα δυο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. άιντε να ξεκαθαρίζει λίγο το πράγμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 11:03 σιγά το iq απο κάποιο πολιτικό γραφείο θα έχουν περάσει και θα φιλησαν κατουρημένες ποδιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ειμαι νεος μελισσοκομος εδω και δυο χρονια με 10 μελισσια και μελ.βιβλιαριο. βαση της νομοθεσιας, υπαρχει περιορισμος στο να αυξησω τα μελισσια μου την επομενη χρονια και να τα κανω απο 10 σε 40? περιμενω την απαντηση σας. ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κοπριτες ειστε εσεις οι κυριες που το παιζετε ολοι μελισσοκομοι και κρινετε τους αλλους....αλλα εχουμε μαθει να ζηλευουμε και οχι να δουλευουμε...η αφορα φτανει για πολλους ακομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Nαι υπάρχει περιορισμός, αλλά και να μην δηλώσεις μερικά μελίσσια δεν έγινε και τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν βγάλω μελισ. βιβλ. με 10 μελισσια είμαι υποχρεωμενος να πληρωνω και ΟΓΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχει κατέβει ο Θεός στη γη με στόχο να ρωτήσει τους ανθρώπους αν είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή τους, αν έχουν παράπονα και αν τους λείπει κάτι.
    Ξεκινάει, λοιπόν, από τη Γερμανία. Βρίσκει έναν γεωργό και τον ρωτάει αν περνάει καλά και τι θα ήθελε για να βελτιώσει τη ζωή του.
    -''Θεούλη μου'' του λέει ο Γερμανός, ''έχω δυο αγελάδες και βγάζω γάλα για την οικογένειά μου. Θα ήθελα παραπάνω για να μπορώ να το πουλήσω και να ζω καλύτερα.''
    Και ο Θεός του δίνει δέκα αγελάδες και ένα σκύλο.
    Φεύγει ο Θεός από τη Γερμανία και πάει στην Αγγλία. Βλέπει έναν Εγγλέζο και του κάνει την ίδια ερώτηση. Και ο Εγγλέζος απαντάει:
    - ''Θεούλη μου, να είσαι καλά. Έχω να απλό μηχανάκι για να πηγαίνω στη δουλειά μου και με τρώει η βροχή και το αγιάζι. Θα ήθελα να έβγαζα παραπάνω χρήματα για να πάρω ένα αυτοκίνητο.''
    Τότε ο Θεός του δίνει ένα μεγάλο αυτοκίνητο.
    Έφυγε ο Θεός και πήγε στην Αυστρία όπου μοίρασε αγροκτήματα, πήγε στη Γαλλία και μοίρασε πύργους και στη Τουρκία και μοίρασε τζαμιά.Άφησε τελευταία την Ελλάδα. Κάνει, λοιπόν, την ίδια ερώτηση και στον πρώτο Έλληνα που συνάντησε και ο Έλληνας του απαντάει:
    -''Να σου πω Θεούλη μου , ωραία τα έχεις φτιάξει, αλλά εμένα με ξέχασες. Έχω 2 παιδιά, δεν έχω δουλειά, το σπίτι μου είναι μια παράγκα,η γυναίκα μου όλη μέρα γκρινιάζει και ΄γω βλέπω πως ζει ο γείτονας ευτυχισμένος και ζηλεύω.''
    Τον ρωτάει τότε ο Θεός:
    -''Τι θέλεις τέκνο μου για να είσαι χαρούμενος;''
    Και ο Έλληνας απαντάει:
    - ''Θέλω να ρίξεις φωτιά και να κάψεις το σπίτι του διπλανού, να χάσει τη δουλειά του και η γυναίκα του να τον παρατήσει.''
    Αυτοί είμαστε οι Έλληνες. Έτσι σκεφτόμαστε, έτσι πράττουμε, έτσι συμμετέχουμε στα κοινά. Δεν μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε ενωμένοι και να βρούμε τον κοινό παρονομαστή της αυριανής μέρας. Δεν μας ενδιαφέρει να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο. Το μόνο που μας νοιάζει είναι, αν είμαστε εμείς δυστυχισμένοι, να γίνουν και οι υπόλοιποι. Αν υποφέρουμε εμείς, να υποφέρει κι ο διπλανός. Αντί να κοιτάξουμε πώς θα βγούμε από το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε, κοιτάμε να ρίξουμε και τον διπλανό μέσα, σαν να είναι η μόνη μας σωτηρία δυστυχία.Ακούγεται εξωπραγματικό, αλλά δυστυχώς αληθινό και τη νοοτροπία αυτή δεν τη συναντάμε μόνο στους Έλληνες χαμηλού κοινωνικού ή βιοτικού επιπέδου, όπως ίσως να πιστεύουν πολλοί, αλλά και σε Έλληνες με πανεπιστημιακή μόρφωση και ανώτερο επίπεδο.
    Μερικές φορές μπορεί στα λόγια να ακούγεται εύκολο το ανάθεμα: ''Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα'' , αλλά στη πράξη ξέρουμε πολύ καλά ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν αν συμβεί κάτι τέτοιο. Επομένως, τι κάνουμε ως Έλληνες πολίτες;; Αναλογιζόμαστε τους στίχους του εθνικού μας ποιητή και ψάχνουμε να βρούμε λύσεις .
    Κι η Διχόνοια που βαστάει,
    ένα σκήπτρο η δολερή,
    καθενός χαμογελάει ,
    "πάρ΄το", λέγοντας "και συ"....
    Πηγη http://www.inewsgr.com/61/na-psofisei-i-katsika-tou-geitona.htm

    Πραγατικα ρε παιδια τι με νοιαζει εμενα αν καποιος αστυνομικος η δασκαλος η πυροσβεστης εχει μελισσια? Αυτο που πρεπει να μας ενδιαφερει ολους ειναι η συνεργασια και να κανουμε παντα το σωστο για εμας και για τον συνανθρωπο μας, να εχουμε αλληλεγγυη και ηθος, μονο ετσι θα παμε μπροστα σαν κοινωνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλησπερα σε ολους.βαση της νομοθεσιας μπορω να βγαλω αδεια κ να πουλω το μελι μου στην ακρη του δρομου??επισης θα χρειαζεται αποδειξη για αυτο(εστω κ αν εχω μονο 10 μελισσια(νεος)η φθανει μονο το μελισ-βιβλιαριο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τελικα δασκαλε ανηθικε και αμορφωτε κυττα το σχολειο αυτό να είναι το καμαρι σου γιατι σε πληρωνουμε ,εχει δικιο που σε λεει κοπριτη,αραγε σε αρμοζει[γι αυτό και μυγιάστηκες].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΡΔΑΝΑΜΠΑΛΟ.....[ωραιο τεαγουδι]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φανταζομαι οτι απο την πρωτη κιολας ημερα ολοι εσεις οι.... εξυπνοι .. δηλωθηκατε σαν επαγγελματιες μελισσοκομοι.. ετσι δεν ειναι ?
    Φανταζομαι οτι απο την ημερα που θυμοσαστε τους εαυτους σας ειχατε τις γνωσεις και την εμπειρια να διαχειριστειτε τεραστια κοπαδια .. ετσι δεν ειναι ?
    Φανταζομαι επισης οτι παντα πρατατε το καθηκον σας στο ακέραιο απεναντι στο κρατος και ολους τους λοιπους Ελληνες φορολογουμενους και δηλωνατε ακριβως τα μελισσια που ειχατε στην κατοχη σας χωρις να αυξανετε τον αριθμο οταν υπηρχε επιδοτηση ή μειωνοντας τον οταν ηταν για την δηλωση της εφοριας .. ετσι δεν ειναι ?
    Φανταζομαι οτι εξακολουθειτε να ειστε ακομη και σημερα τοσο συνεπείς και δικαιοι οσο και πριν .. ετσι δεν ειναι ?

    Ξερετε ποσα ακομα μπορω να φανταστω ?

    ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ και δεν το κάνω γιατί δεν μου το επιτρέπει η συνείδηση μου.

    Η δικη σας συνειδηση ομως σας επιτρεπει με μεγαλη ευκολια να προσδιδετε χαρακτηρισμους σε ανθρωπους που ουτε καν τους γνωριζετε.
    Δεν μπηκατε καν στον κοπο ν αναρωτηθειτε , γιατι ενας ανθρωπος αναγκάζεται να κανει και δευτερη "δουλεια" αφου είναι τοσο καλα βολεμενος .
    Δεν σας περνάει καν απο το μυαλό οτι και οι "άλλοι" εχουν παιδιά με τις ιδιες ανάγκες και θελω σαν των δικων σας .

    Λοιπον για να μην σας κουρασω .

    Βαλτε το καλα στο μυαλουδακι σας οτι απο την στιγμη μου η οικονομικη κατασταση επιδεινώνεται μερα με την ημέρα ολο και περισσότεροι "κοπρίτες" ολων των κατηγοριών θα προσπαθουν να βρουν οικονομικο διεξοδο με οποιο τροπο νομιζουν.
    Συνηθίστε την ιδεα οσο ειναι νωρις.
    Ειναι σιγουρο οτι οι περισσοτεροι δεν θα καταφερουν τελικα να βρουν κι αυτοι μια θεση στον "ηλιο" και θα φανε τα μουτρα τους ... αλλα τουλαχιστον θα προσπαθησουν.
    Η μελισσοκομια και γενικα η εγασια δεν είναι τσιφλικι ΚΑΝΕΝΟΣ.
    ΟΛΟΙ εχουν δικαιωμα στην ελπιδα .. ετσι δεν είναι ?

    Νικος ..
    Ένας από τους πολλούς «κοπριτες» που ασχολουνται ερασιτεχνικα με την μελισσοκομια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. και εγω είμαι δάσκαλε ενας κοπρίτης όπως λένε οι μπαγάσες αλλά τα μελισσακια τα δήλωσα στην γυναίκα τις έβγαλα μελισσοκομικο βιβλιαριο, την δηλωσα και διαχειρίστρια αγροτικής εκμετάλλευσης εχει όλα τα δικαιώματα όπως και της υποχρεώσεις που έχουν οι αγρότες δηλ( δηλώνουμε ζημιές) και ας μας πιάσουνε τον γκιόνη

    Υ Γ όπως ελεγε ο Αλέφαντος κλασική περίπτωση πέναλντη που δεν δόθηκε
    οσο για τους μπαγάσες.... δεν αλλάζουν. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για τους πάνω που θέλουν να ξεκαθαρίζει το πράγμα.
    Θα ξεκαθαρίσει κύριοι γιατί μπαίνουν άνθρωποι που ξέρουν να φέρονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΕΔΩ ΚΑΙ 6 ΜΗΝΕΣ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑΚΙΑ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΑ...ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ....ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΛΙΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ. ΛΥΠΑΜΑΙ.. ΟΜΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ..ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑΚΙΑ Ή ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ.ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΗΝ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ. ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!