Widget Recent Post No.

10 χειρισμοί για να γίνετε μεγάλοι μελισσοκόμοι


10 χειρισμοί, που αν τηρήσει ένας μελισσοκόμος θα φτιάξει πολλά δυνατά και υγιή μελίσσια. Υπάρχουν αρκετά που στη μελισσοκομία πρέπει να τηρούνται κατα γράμμα αν θέλει να πάει κάποιος πολύ υψηλά, και επειδή υπάρχει αρκετή μυστικοπάθεια στη μελισσοκομία γενικά, σήμερα γίνετε αυτό το άρθρο...

«Της Κατερίνας Καρατάσου ,Κτηνίατρου της Ο.Μ.Σ.Ε»

1.Αντικατάσταση των παλιών κηρηθρών
, 3 κάθε χρόνο έτσι που καμμία κηρήθρα να μένει πάνω από 3 χρόνια,και γιαυτό πρέπει να σημαδεύονται με μαρκαδώρο,και να ακολουθεί στα μελίσσια τάγισμα για να χτίσουν τα πλαίσια .Και σε αγορά μελισσιών να αξιολογούνται τα πλαίσια.

2.Αντικατάσταση βασιλισσών κάθε χρόνο σε όλα τα μελίσσια, αλλά με γενετικό υλικό από τα καλύτερα μελίσσια του μελισσοκομείου και αυτά είναι εκείνα που έδωσαν τα περισσότερα πλαίσια μέλι, που πρέπει να μαρκάρονται στον τρύγο να μη ξεχνιώνται,αφού οι μέλισσες γίνονται μέλι και το μέλι μέλισσες.

3. Δεν αμελείται το τάισμα όταν χρειάζεται και αν δεν ασπρίζουν τα κεριά το μελίσσι πεινάει,αλλά για να ασπρίζουν τα κελιά πρέπει να ταγίζονται τα μελίσσια.Όμως δεν ασχολούμαστε με μελίσσια που δεν προχωρούν και πρέπει αδύστακτα να τα αλλάζουμε μόλις διαπιστώνουμε την μειονεξία της καθυστέρησης,χωρίς να ψάχνουμε για την αιτία.

4.Καλή επιθεώρηση στις αρχές της άνοιξης , αλλά και πριν το ξεχειμώνιασμα,για να βρίσκουμε τα μελίσσια που χάνουν πληθυσμό , δεν προχωράνε όπως πρέπει .Και δεν ψάχνουμε για αιτίες , αλλά αντικαθιστάμε τη βασίλισσα με γενετικό υλικό από άριστο μελίσσι.Απομονώνονται όμως τα άρρωστα μελίσσια και αυτά που δεν προχωράνε ,αλλά και χωρίς να εμφανίζουν σύμπτωμα ασθένειας. Και βέβαια αποφεύγουμε τις ενισχύσεις και τα ταγίσματα,αλλά αποσύρουμε τη βασίλισσα και ανάλογα με τον πληθυσμό δίνουμε νέα βασίλισσα κατά τα γνωστά , ίσως και με συνενώση.Την προσοχή μας την εξαντλούμε για το σημάδεμα των καλών μελισσιών και σε αυτά βασιζόμαστε.Τη βασιλοτροφία την κάνουμε στην αρχή της άνοιξης,αλλά σε δυνατά ,άριστα μελίσσια.

5.Η γύρη συλλέγεται την άνοιξη, για τροφοδότηση αυτούσια ή με γυρεόπιτα όταν χρειαστεί και ένα μελίσσι ανάλογα με τον πληθυσμό του χρειάζεται ίσως μέχρι και 55 κιλά γύρη,όμως από πολλές διαφορετικές πηγές για να καλύψει τις ανάγκες του .Και κανένα φυτό δεν παράγει γύρη που να καλύπτει τις ανάγκες του μελισσιού σε απαραίτητα αμινοξέα, και βιταμίνες, και το ελληνικό ξηροθερμικό καλοκαίρι σπάνια ικανοποιεί αυτές τις ανάγκες,όπως μελίσσια που κατεβαίνουν από τα έλατα ταλαιπωρημένα από την έλλειψη μελιτοέκκρισης,αλλά και μετά από ένα η δύο καλούς τρύγους χρειάζονται γύρη για να γονιάσουν και δεν υπάρχει. Το ίδιο και τα μελίσσια μετά τον τρύγο του θυμαριού στην Κρήτη , πριν πάνε στα πεύκα….Αλλά η γυρεόπιτα δεν είναι μόνο στα πεύκα απαραίτητη.

6.Το Σεπτέμβρη-Οκτώβρη από μεγάλη ποικιλία φυτών θα προκύψει άφθονη βιτολογενίνη,καλοταισμένος γόνος που θα δώσει υγιείς μέλισσες του χειμώνα γεμάτες βιτολογενίνη,με μεγάλη διάρκεια ζωής και ικανές να θρέψουν με τη σειρά τους άλλες υγιείς μέλισσες.Και αν δεν υπάρχει αυτή η αφθονία, καιρός είναι να χρησιμιποιήσουμε τη γύρη που μαζέψαμε.

7.Είναι στη φύση τους τα μελίσσια να ξεγονιάζουν και τα αφήνουμε,θέλει δε θέλει το κλίμα και ο καιρός. Και σαν λύση καλή είναι το ξεχειμώνιασμα στα πεύκα.

8.Έλεγχος των βαρρόα,είναι να ακολουθούμε ακριβώς τον προηγούμενο κανόνα, που ο έλεγχος των βαρρόα δεν είναι πρόβλημα: Με οξαλικό οξύ σε ξεγονιασμένα μελίσσια και τοποθέτηση μισού πλαισίου στη γονοφωλιά ,που θα το χτίσουν για κηφηνοκηρήθρα κάτω από την την οποία κόβουμε και αφαιρούμε μέρος που με επανατοποθέτηση το μισαδάκι,θα ξαναχτιστεί . Αυτό θα συνεχίζεται όσο να μην εκτρέφουν τα μελίσσια κηφηνογόνο .Και οι παγίδες αυτές χρησιμοποιούνται και για να μετράμε την προσβολή από βαρρόα.Που ανοίγοντας τα κελιά με το πηρούνι,τα τινάζουμε να πέσουν οι προνύμφες. .Και τα βαρρόα,που μετράμε τουλάχιστο 200 και ως 5% προσβολή είμαστε καλά από κηφηνογόνο.Αλλά σε 5-20% βάζουμε πάλι μισαδάκι..Όμως , πάνω από 20% κάνουμε θεραπευτική επέμβαση,αλλά αμέσως….και……ΕΥΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΊΑ ΚΑΡΑΤΆΣΟΥ.

Αλλά πρέπει,όλοι:

α)Να μετράμε όλοι την προσβολή από βαρρόα και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Και αν δεν μπορούμε,να στέλνουμε δείγματα μετά συνεννόηση με το πλησιέστερο κτηνιατρικό εργαστήριο,

β)Άν χρησιμοποιούμε συνθετικά ακαρεοκτόνα αυτά να είναι εγκεκριμένα για μελισσοκομική χρήση σύμφωνα με τις οδηγίες και να εναλλάσσονται το πολύ ανά 2 χρόνια.

γ)Ποτέ δεν κάνουμε θεραπεία κατά τη μελιττοσυλλογή ή αμέσως πριν.

δ)Τον Ιούλιο και Αύγουστο λιγοστεύουν οι γύρες που περιορίζεται η εκτροφή γόνου,αλλά αυξάνουν τα βαρρόα και ο ελάχιστος γόνος που υπάρχει υπερ παρασιτείται και αυξάνεται.Εκκολάπτονται λίγες μέλισσες και ασθενικές,το μελίσσι πεύτει απότομα από τα 8 να μένει στο ενάμισο πλαίσιο,που αυτό σημαίνει ότι υπάρχει εκτίναξη προσβολής βαρρόα.Η λύση είναι απλή,με στήριξη γύρης το καλοκαίρι και χρήση κηφηνοπαγίδων και δυχτιωτών πάτων.

9.Όλο το βιος μαζύ και τα μελίσσια χώρια,που αυτό ισχύει για την ανθοφορία που κυνηγάμε,αλλά και για την τοποθέτησή τους,να είναι διασπαρμένα τα μελίσσια για προφύλαξη από πυρκαγιές. και

10.Δεν στηρίζουμε το μελισσοκομικό μας εισόδημα μόνο στο μέλι.

Γύρη,βασιλικός πολτός,κεριά,πρόπολη,παραφυάδες,βασίλισσες,ακόμα και μελισσο – δηλητήριο για τους προχωρημένους και μεταποιημένα προϊόντα με προστιθέμενη αξία,υδρόμελι,ξύδι από μέλι,ρακί από μέλι,ρακόμελο,κεραλοιφές,καλλυντικά,παστέλια,σαπούνια…όλο και κάτι θα τέριαζε στον καθένα μελισσοκόμο.

Και τέλος η κυρία Καρατάσου της ΟΜΣΕ,Κτηνίατρος, μας συμβουλεύει ότι η μελισσοκομία είναι επιχείρηση , και προτείνει απλά την εφαρμογή του τεφτεριού, για τα έξοδα και τα έσοδα, με ένα βιβλίο ταμείου ,από το βιβλιοπωλείο .Θα θυμίζει τα έσοδα και τα έξοδα ,που δίνει το καταστάλαγμα της πορείας της μελισσοκομικής μας προσπάθειας.Έτσι για αυτοέλεγχο της μελισσοκομικής επιλογής μας.Που μπορεί να μη μετριέται με κέρδος,αλλά,να ! το προσθέσουμε( με προσφορά για τη φύση και τη ζωή γενικά),που είναι άλλης μορφής ικανοποίση,άγνωστη στον Κόσμο!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια