Widget Recent Post No.

Αποκαλύψη για τους ψευδοσκορπιούς και τη βιολογική καταπολέμησης της βαρρόα. Νέο πείραμα και αποτελέσματα που κανείς δε περίμενε...



Είναι οι ψευδοσκορπιοί η τέλεια βιολογική θεραπεία για τη καταπολέμηση της βαρρόα στα μελίσσια; Η μήπως όχι; Πειράματα διεξήχθησαν στην Νέα Ζηλανδία και απέδειξαν πράγματα που κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει στο παρελθόν. Οι ψευδοσκορπιοί όπως είχαμε μιλήσει πριν κάποια χρόνια εδώ στην Όρεινή Μέλισσα, είναι κάποια μικρά εντομάκια, τα οποία μπαίνουν μέσα στις κυψέλες και κυνηγάνε τα βαρρόα για να τα φάνε. Δηλαδή είναι οι φυσικοί θηρευτές της βαρρόα μέσα στη κυψέλη. Οι ερευνητές πίστευαν πριν λίγα χρόνια ότι αν αφήσουμε τους ψευδοσκορπιούς να αυξησουν τους πλυθησμούς μέσα στη κυψέλη θα μπορούσαμε να καταφέρουμε μια βιολογική καταπολέμηση βαρρόα, εφόσον κάθε ενήλικος ψευδοσκορπιός τρώει 1-9 βαρρόα κάθε μέρα!

Δεν άργησε λοιπόν η ώρα που η θεωρία έγινε πράξη και οι ερευνητές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν κανονικά πειράματα σε ζωντανές κυψέλες! Τα πειράματα λοιπόν ξεκίνησαν απο το ερευνητικό κέντρο Plant and food research με υπεύθυνο τον James Pinfold στο οποίο χρησιμοποίησαν 10 διαφορετικές κυψέλες στις οποίες εισήγαγαν ζωντανούς ψευδοσκορπιούς! Σκοπός του πειράματος ήταν να δουν, πόσο ποσοστό ήταν ικανοί να καταπολεμήσουν οι ψευδοσκορπιοί, και αν τελικά είναι τόσο ωφέλιμοι όσο νομίζαμε.

Το πείραμα ήταν σχεδόν απίστευτο. Κανείς δεν το περίμενε. Έπειτα απο 5 μήνες οι κυψέλες με τους ψευδοσκορπιούς δεν είχαν την παραμικρή διαφορά σε προσβολή βαρρόα. Δηλαδή με απλά λόγια οι ψευδοσκορπιοί δεν έδειξαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα, και στην τελική δεν ήταν ικανοί να καθαρίσουν τα μελίσσια από τα παράσιτα. Μάλιστα τα αποτελέσματα της έρευνας συγκεντρώθηκαν στον παρακάτω πίνακα...


* Numbers of varroa/100 bees = Αριθμός βαρρόα/100 μέλισσες
Untreated = Μελίσσια που έμειναν χωρίς θεραπεία
   Chelifers = Ψευδοσκορπιοί
   Miticide = Θεραπεία με ταινίες bayvarol


Στο πείραμα που έγινε το test dna πάνω στους ψευδοσκορπιούς, απέδειξε ότι δεν κατανάλωναν βαρρόα! Δηλαδή παρόλο που η τροφή τους στηρίζεται στα βαρρόα και είναι φυσικοί θηρευτές, μέσα στη κυψέλη προτίμησαν να κυνηγούν άλλα έντομα, και να βρίσκουν απο αλλού πηγή τροφής!

Σε 201 ψευδοσκορπιούς που τοποθετήθηκαν στον πάτο απο 6 κυψέλες, στη διάρκεια 13 ολόκληρων εβδομάδων τα αποτελέσματα ήταν:
1. Απέμειναν μόνο 88 ψευδοσκορπιοί ανά κυψέλη, ενώ τα βαρρόα διατήρησαν πληθησμό 46 ανά 100 μέλισσες
2. Σε 3 κυψέλες μπήκαν χημικές ταινίες bayvarol και μετά απο 9 εβδομάδες απέμειναν 0.8 βαρρόα ανα 100 μέλισσες.

Το συμπέρασμα λοιπόν της έρευνας είναι οτι οι ψευδοσκορπιοί δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τη βαρρόα, και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να τους χρησιμοποιήσουμε για μια βιολογική καταπολέμηση όπως νομίζαμε στο παρελθόν.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. κανενας δε το περιμενε;παραπλανητικος τιτλος δε νομιζετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και γιατί συγκεκριμένα με bayvarol και όχι με κάτι άλλο;;Και γιατί δεν είναι σε διάθεση ο ψευδοσκορπιος να κρίνουμε από μόνη μας σε κυψέλες μας;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!