Widget Recent Post No.

Είναι η δυσκολότερη χρονιά που έχω γνωρίσει ως μελισσοκόμος...



Φέτος, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, έχουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά για το μέλι λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, οι οποίες δεν ευνόησαν την παραγωγή. Ο ήπιος χειμώνας έφερε πρώιμη ανάπτυξη των φυτών και στη συνέχεια ο δυνατός αέρας και οι βροχοπτώσεις δεν ευνόησαν την παραγωγή μελιού στα ορεινά. Μηδενική είναι η φετινή παραγωγή έλατου σε όλες τις περιοχές της χώρας, ακόμη και στην Αρκαδία (όρος Μαίναλο) που τις προηγούμενες χρονιές έδινε παραγωγή. Ελάχιστη παραγωγή είχαμε και στο πρώιμο θυμάρι στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Πολλά προβλήματα υπήρξαν με το μέλι πορτοκαλιάς, ενώ μεγάλη μείωση αναμένεται να έχουμε και στα ανοιξιάτικα ανθόμελα, που αυτή την εποχή παράγονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Θα ακολουθήσουν τα δασόμελα (οξιά κ.α.) και τα πεύκα.


«Είναι η δυσκολότερη χρονιά που έχω γνωρίσει στην μακρόχρονη καριέρα μου», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλειος Ντούρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ). Όπως επισημαίνει ο κ. Ντούρας, «κάποια θετικά αποτελέσματα είχαμε από την βελανιδιά και στην Χαλκιδική από τα παλιούρια (θάμνοι). Ακόμη δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθούν τα μέλια από βαμβάκια και ηλίανθο. Αυτή την εποχή έχουμε το όψιμο θυμάρι και ελπίζουμε να έχουμε καλύτερα απότελέσματα. Τέλη Ιουλίου θα ξεκινήσουν και τα πευκόμελα.

Όμως πάντα στην μελισσοκομία ο χρόνος κλείνει τον Νοέμβριο και οι παραγωγοί ελπίζουν να φέρει καλά αποτελέσματα το πεύκο, η όψιμη βελανιδιά, το ρείκι και οι υπόλοιπες φθινοπωρινές καλλιέργειες».

Όσον αφορά τα τριετή προγράμματα αντικατάστασης και προώθησης μελιού, που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, η νέα τριετή περίοδος αναμένεται να ξεκινήσει από την 1η Αυγούστου. «Μας έχουν ενημερώσει από το ΥπΑΑΤ ότι το νέο τριετές πρόγραμμα θα εφαρμοστεί όπως το επιθυμούσαμε. Αναμένουμε να το δούμε αυτό στην πράξη».

Από την πλευρά του ο κ. Αχιλλέας Παπαστεργίου, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης και του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης Χαλκιδικής «Σίθων», δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «μέχρι στιγμής οι εναλλαγές του καιρού (ζέστη με κρύο) έχουν δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα και έχουμε μεγάλη μείωση της παραγωγής μελιού. Τα έλατα έφεραν μηδενικές ποσότητες και μεγάλη μείωση παρουσιάζουν πορτοκαλόμελα και ανθόμελα. Ελπίζουμε να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για να μπορέσουμε να έχουμε μια φετινή παραγωγή».

 www.agrotypos.gr

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. χρονια για κλαματα μελι ουτε για δειγμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλησπέρα πραγματικά η φετινή χρονιά μέχρι τώρα είναι για κλάματα .Αλοίμονο στους παραγωγους που ζουνε αποκλειστικα απο την παραγωγή μελιού.
    Τι να πεις στους πελατες που θελουν ελατο .....τους λες απλα δεν εδωσε φετος ο ελατος οκ.ΦΕΤΟΣ ΦΕΤΟΣ ΦΕΤΟΣ δεν είναι ότι θα δώσει τον άλλο ΜΗΝΑ περιμένετε λιγάκι και θα πάρετε...... τους λες να περιμένουνε ένα ολόκληρο ΧΡΟΝΟ .Αντε και καλα οι πελατες το καταλαβαινουν δεν μπορουμε να τα βαλουμε και με το Θεο .Πες το και στην ΕΦΟΡΙΑ ΕΝΦΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑ οτι δεν είχε μελιτοσούρα ΦΕΤΟΣ.Να λοιπόν ένας λόγος που δεν μπορούμε να στηριχθούμε στην μελισσοκομία αποκλειστικά και μόνο σαν βιοποριστικό επάγγελμα .Ξερω τι θα πουν μερικοί συνάδελφοι αγαπουλα πουλα Βασιλισσες ,παραφυαδες, βασιλικο πολτο, κλπ δικιο εχουν και καλα κανουν .Με εκτίμηση Λεανδρος Κατσαρος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!