Widget Recent Post No.

Ενίσχυση στους μελισσοκόμους που δεν έβγαλαν μέλι ελάτου...



Καθολική απώλεια παραγωγής στο μέλι ελάτης Μαινάλου «Βανίλια», αλλά και σημαντική απώλεια παραγωγής συνολικά σε μελισσοκομικά προϊόντα στην Αρκαδία σημειώθηκε φέτος, καθιστώντας απαραίτητη την ενίσχυση των μελισσοκόμων της περιοχής με την παροχή μελισσοτροφής. Αυτό επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Στην ερώτησή του, ο Βουλευτής Αρκαδίας υπενθυμίζει πως στην Αρκαδία υπάρχουν περίπου 850 μελισσοκόμοι, εκ των οποίων οι 450 είναι επαγγελματίες (διαθέτουν από 150 έως 1000 μελίσσια) και παράγουν κατά κύριο λόγο μέλι ελάτης Μαινάλου «Βανίλια» - το μοναδικό μέλι ΠΟΠ στην Ελλάδα. Την τελευταία πενταετία όμως έχει σημειωθεί σημαντική απώλεια παραγωγής στον ορεινό όγκο του Μαινάλου, ενώ ειδικά φέτος η απώλεια παραγωγής ήταν καθολική σε Μαίναλο, Πάρνωνα, Ταΰγετο, Χελμό. Η μειωμένη παραγωγή πεύκου και πορτοκαλιάς, η παρατεταμένη ξηρασία της άνοιξης και η πρόσφατη θεομηνία έφεραν όχι μόνο την απώλεια παραγωγής – άρα και μείωση του εισοδήματος των παραγωγών – αλλά και μεγάλο κίνδυνο μείωσης του πληθυσμού των μελισσών.

Ο κ.Κωνσταντινόπουλος, κατόπιν επικοινωνίας με αντιπροσώπους των μελισσοκόμων, ζητά από τον Υπουργό την άμεση ενίσχυση των παραγωγών με την παροχή μελισσοτροφής, ώστε να αποτραπεί μία μη αναστρέψιμη ζημιά στα μελίσσια και να προλάβουν να ανταποκριθούν στην επόμενη μελιτοφορία του πεύκου.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Το μέλι ελάτης Μαινάλου ‘’Βανίλια’’, αποτελεί προϊόν ΠΟΠ και είναι το μοναδικό μέλι ΠΟΠ στην Ελλάδα. Η περίοδος παραγωγής του εκτείνεται από Μάιο έως τέλη Ιουλίου. Από τους 850 μελισσοκόμους της Αρκαδίας, οι 450 είναι κατ’ επάγγελμα – διαθέτουν από 150 έως 1000 μελίσσια – και παράγουν κατά κύριο λόγο μέλι ελάτης, το οποίο αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματός τους.

Την τελευταία πενταετία, έχει σημειωθεί σημαντική απώλεια παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος στον ορεινό όγκο του Μαινάλου. Ειδικά φέτος, η απώλεια παραγωγής ήταν για πρώτη φορά καθολική τόσο στο Μαίναλο, όσο και στους γειτονικούς ορεινούς όγκους του Πάρνωνα, Ταϋγέτου και Χελμού.

Σε συνδυασμό με τις φετινές μειωμένες παραγωγές πεύκου και πορτοκαλιάς, την παρατεταμένη ξηρασία του προηγούμενου διαστήματος αλλά και την πρόσφατη θεομηνία που κατέστρεψε τελείως και την ανθοφορία της καστανιάς, έχει δημιουργηθεί πολύ μεγάλη απώλεια παραγωγής – άρα και εισοδήματος – στους μελισσοκόμους, αλλά και έντονος κίνδυνος μείωσης του πληθυσμού των μελισσών. Χρειάζεται λοιπόν να βρεθούν επειγόντως λύσεις για την ενίσχυση των παραγωγών, ώστε να αποτραπεί μία μη αναστρέψιμη ζημιά στα μελίσσια και να προλάβουν να ανταποκριθούν στην επόμενη μελιτοφορία του πεύκου. Σε πρόσφατη επικοινωνία που είχα με τοπικούς φορείς της μελισσοκομίας, μου υπεδείχθη ως καταλληλότερη μορφή στήριξης την τρέχουσα περίοδο η παροχή μελισσοτροφής.

Ως εκ τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την αντιμετώπιση του έντονου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι της Αρκαδίας; Υπάρχει πρόβλεψη για την ενίσχυσή τους μέσω της παροχής μελισσοτροφής, όπως έχουν αιτηθεί;

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. τι να σας κάνω πέθανε κ ο Γιαννόπουλος θα σας έβρισκε καμια λύση πάλι,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα μεγάλο μπράβο στον καρπαζοεισπράκτορα βουλευτή του νομού μας. Δε μας είπες όμως ρε Odysseus Polytropous - Polyxazous.....πού ήσουν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Από το 2012 έχουμε να δούμε βανίλια στα βαρέλια μας. Αυτό βέβαια ισχύει για όλα τα κωθώνια σαν εσένα. Θα μου πεις βέβαια...φέτος ήταν και η χρονιά που στενά συγγενικά σου πρόσωπα αποφάσισαν την εκ νέου ενασχόλησή τους με τη μελισσοκομία και κάπως πρέπει να βγουν τα σπασμένα έτσι δεν είναι? Είναι και οι συγχωριανοί μελισσοκόμοι και άλλοι από τα όμορα χωριά στη μέση....μεγάλα τα σόϊα πολλοί οι ψήφοι....πρέπει να φανεί ότι κάτι κάνεις κι εσύ ρε έρμο μου ψευτοπαλίκαρο. Είναι κι άλλοι οι μελισσοκόμοι ξέρεις, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν βάλει πλαίσιο να γυρίσει μέσα στις μηχανές φέτος κι ας μην είναι από την Αρκαδία, κι ας μην παράγουν μέλι ΠΟΠ...κι εκείνοι μέσα με τα μπούνια είναι. Αλλά ποιος χέστηκε γι' αυτούς. Η ερώτησή σου προς τον αρμόδιο υπουργό θα έχριζε επαινετικής αναφοράς προς το πρόσωπό σου ( και ας είσαι μπουχέσας ), αν και εφόσον αφορούσε τον μελισσοκομικό κλάδο στο σύνολο της χώρας και όχι μόνο στην Αρκαδία. Άσε λοιπόν την τρέλα σου και πέρνα από το Γ' Λύκειο να μαζέψεις καμιά φάπα για το σπίτι. ΚΟΥΤΑΒΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φάπα δεν θέλει αυτός, αλλά όλοι οι υπόλοιποι που στα πανυγήρια και στις εκδηλώσεις, τον χτυπάνε φιλικά στην πλάτη ζητώντας τα ρουσφέτια τους. Αυτοί συντηρούν αυτό το σάπιο κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να δώσουνε και στους εμπόρους μελιού, για τη μείωση τζίρου λόγω κρίσης, το λουκέτο στο μαρινόπουλο... Μνημόνια που σας χρειάζονται!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΜΜΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ, ΜΗΠΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΟ ΜΕΛΙ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 10:36 εισαι μεγαλο βλημα ρε φιλος. Προφανως και τρεφεσαι απο το μπουρδελο που λεγεται Ελληνικο κρατος και μας αραδιαζεις ενα καρο μαλακιες περι μνημονιων και Μαρινοπουλων. Εσυ λοιπον που εισαι τοσο αβερτος και κουβερτος βγαλε απο την ακρη να τα ταισεις και ξεσκοτισε μας. Επηξε ο χωρος απο χθεσινους αρχοντομαλακες σαν τα μουτρα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μετα το σχολιο του ανεκδιηγητου ξερολα 3:01 ο 10:36 δειχνει να εχει απολυτο δικιο στα γραφομενα του....μνημονιο μεχρι να σβησει ο ηλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!