Widget Recent Post No.

Μελισσοκομικές συμβουλές Ιουλίου


Γράφει ο μελισσοκόμος Κώστας Κονταξής από το melissomania.gr..
Ο μήνας των τρύγων, του μελιού, της μεγάλης κούρασης αλλά και της μεγάλης χαράς των μελισσοκόμων.

Οι πραγματικά δύσκολες εβδομάδες του περασμένου μήνα, με τις έντονες και απότομες αλλαγές του καιρού, έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση πολλούς συναδέλφους μελισσοκόμους.

Οι βροχοπτώσεις που χάλασαν τις νεκταροεκρίσεις τόσο στο παλιούρι όσο και το κάστανο σε κάποιες περιοχές αλλά και οι χαμηλές θερμοκρασίες στα ψηλά είχαν σαν αποτέλεσμα το έλατο να μην δώσει τα αναμενόμενα.

Δύσκολη και η φετινή χρονιά λοιπόν για τα μελίσσια μας.

Στην κεντρική Ελλάδα πολλά μικρά μελίσσια χάθηκαν και φέτος, τα μεγάλα που δεν ταΐστηκαν συρρίκνωσαν τους πληθυσμούς τους και καλούνται οι μελισσοκόμοι να κάνουν τις απαιτούμενες και σωστές κινήσεις για να προλάβουν τα βαμβάκια. Βέβαια φέτος το βαμβάκι είναι όψιμο κατά 15-20 ημέρες σε πολλές περιοχές και αυτό κάνει πιο εύκολο το έργο των μελισσιών να δουλέψουν την χορτονομή της περιοχής τους, το φουκάλι (σκούπα), το γαλάζιο αγκάθι (γαλαζάκι), την λυγαριά (καναπίτσα) που έχει ανθήσει από το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Τα βαμβάκια στην Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη και τα θυμάρια στην νησιωτική Ελλάδα να κλείσουν τον κύκλο της συλλογής σε ανθόμελα.

Η ασκοσφαίρωση και η βαρρόα είναι από αυτά που μπορούν να μας απασχολήσουν αυτόν τον μήνα.
Η περίοδος του τελευταίου δεκαημέρου του Ιουλίου σηματοδοτεί την απαρχή των μελιτοεκκρίσεων της τραχείας πεύκης. Όμως οι μελισσοκόμοι πρέπει να προσέξουν πολύ γιατί όπως έχει υπέρ έχει και κατά. Τα υπέρ είναι πως στο πρώτο βάρεμα του πεύκουμπορεί κανείς αν έχει δυνατά μελίσσια να κάνει θαύματα και να πάρει πολύ μέλι, αν αποτύχει όμως τα μελίσσια δεν είναι εύκολο να ξαναγίνουν γερά για να πάει ξανά στο δεύτερο βάρεμα που αρχίζει στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Στα πολλά νησιά του Αιγαίου το θυμάρι είναι η μοναδική ανθοφορία με οικονομική εκμετάλλευση. Οι βροχές που πέσανε τον Ιούνιο το πότισαν και θα δώσει πολύ μέλι σε αυτούς που διατηρήσανε μεγάλους πληθυσμούς και σε αυτούς που κάνουνε τις έξυπνες κινήσεις της ένωσης των μελισσιών τους. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι μελισσοκόμοι της Ρόδου, Κρήτης, Ανατολικής Στερεάς, Ανατολικής Πελοποννήσου, Αττικής και άλλων περιοχών που φύεται το θυμάρι σε εκτάσεις σεβαστές για εκμετάλλευση.

Οι νέοι μελισσοκόμοι καλό είναι να συμβουλεύονται σε θέματα τρύγου τους παλαιότερους και να μην είναι λαίμαργοι. Τα πλαίσια που δεν είναι σφραγισμένα ή έχουν πάνω και γόνο, δεν πρέπει να τα τρυγούν, αν είναι να τα πάνε μετά και στο πεύκο τότε τα σημαδεύουν βάζοντας μία πινέζα και τα τρυγάνε μετά το πεύκο, έτσι παίρνουν το πευκοθύμαρο ένα μέλι πάλι με μεγαλύτερη τιμή από το μέλι του πεύκου.

Οι σύλλογοι αλλά και τα συνδικαλιστικά όργανα των μελισσοκόμων καλό είναι να πιέζουν τους κατά τόπους υπεύθυνους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εκδίδουν ενημερωτικά δελτία στις τοπικές εφημερίδες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς με τις επιτρεπόμενες ώρες ψεκασμού των καλλιεργειών τους. Κάποιοι τέλος πάντων θα φιλοτιμηθούν να πράξουν το σωστό προστατεύοντας την περιουσία τους αλλά και την δική μας.

Συλλογή νέκταρος από άνθος αγράμπελη, κληματίδα ή Ζεμπελίνα (Clematis sp)Ανθοφορίες

Το μέλι του βαμβακιού είναι λαμπερό ανοιχτόχρωμο, εύγευστο και κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα και αναμιγνύεται εύκολα με άλλα είδη μελιού. Έχει επίσης πολύ χαμηλό ιξώδες (είναι δηλαδή πολύ ρευστό).

Άλλες ανθοφορίες που μπορούμε να πάρουμε μέλι κατά τόπους είναι στα βουνά, η ανθοφορίες της ρίγανης, της καστανιάς, του φλαμουριού(Ήπειρο, Μακεδονία, Θεσσαλία) και στα πεδινά της Θράκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, ο ηλίανθος με ανοιχτόχρωμο μέλι και ο γλυκάνισος με μέλι πιο σκούρο.

Tο φουκάλι (σκούπα) βγάζει μέλι επίσης ανοιχτόχρωμο και με καλή μυρουδιά και γεύση, το μέλι του γαλάζιου αγκαθιού είναι ανοιχτό κίτρινο. Η γύρη της λυγαριάς βοηθά τα μελίσσια να γονεύουν και να αναπληρώνουν τις χαμένες συλλέκτριες συνεχώς.

Πιθανές Ασθένειες

Η ασκοσφαίρωση και η βαρρόα είναι από αυτά που μπορούν να μας απασχολήσουν αυτόν τον μήνα.
Την Ασκοσφαίρωση την καταπολεμούμε με καθαριότητα της κυψέλης και σφίξιμο των μελισσιών αφαιρώντας πλαίσια και την βασίλισσα, αντικαθιστώντας την με άλλη, από υγιές μελίσσι.

Την βαρρόα την αντιμετωπίζουμε με θυμόλη ή μυρμηκικό οξύ, αλλά πάντα μετά τον τρύγο.

Αν υπάρξει Αμερικάνικη Σήψη του Γόνου (ΑΣΓ) τότε καίμε το προσβεβλημένο από την ασθένεια μελίσσι και απολυμαίνουμε πολύ καλά την κυψέλη, εσωτερικά με φλόγιστρο και με γενικό πλύσιμο σε χλωρίνη ή σε άλλο απολυμαντικό υγρό, ολόκληρη την κυψέλη, παίρνοντας πάντα προστατευτικά μέτρα για τον εαυτό μας.

Φυτοφάρμακα
Στους κάμπους της Θεσσαλίας της Μακεδονίας, Στερεάς και Θράκης τα μελισσοκομεία συσσωρεύονται σχεδόν κολλητά για να χωρέσουν, αφού μαζεύονται δεκάδες χιλιάδες κυψέλες. Ο κίνδυνος από τα φυτοπροστατευτικά φάρμακα πάντα ελλοχεύει, η προσβολή του βαμβακιού από το πράσινο ή το ρόδινο σκουλήκι έχει επιπτώσεις και στις δικές μας κυψέλες, τα ραντίσματα αποδεκατίζουν σημαντικό αριθμό συλλεκτριών, με αποτέλεσμα τα δυνατά μας μελίσσια να μικραίνουν καθημερινά με γοργούς ρυθμούς. Κάποιοι καλλιεργητές δεν ακούν τις συμβουλές των γεωπόνων, και ραντίζουν τις καλλιέργειες τους κατά την διάρκεια της ημέρας, βέβαια αυτό έχει σαν αποτέλεσμα από την μία να μην σκοτώνει τα βλαβερά έντομα, που ενεργούν κατά την διάρκεια της νύκτας, αλλά και τα ωφέλημα, όπως είναι οι μέλισσες και οι βομβίνοι.

Επιμέλεια Κειμένου: Κώστας Κονταξής - Μελισσοκόμος
Πηγή ανάρτησης: melissomania.gr

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε για κάποιον που ψεκάζει δίπλα στα μελίσσια μας πρωινές ώρες? Υπάρχει νόμος που να μας προστατεύει? ( Φυσικά και όχι θα απαντήσω εγώ αλλά είπα να ρωτησω...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παρε τα μελισσια σου και δρόμο αν σέβεσαι τα μελισσια σου, δεν υπαρχει νόμος να σε προστατεψει. Αν ψεκάζει και πρωινές ώρες τον καλύπτει και ο νόμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξερω τι λετε και τι ακουτε εσεις που γραφεται το αρθρο αυτο, αλλα στις κυκλαδες αλλα και αλλου που μαθαινω τα μελισσια στα θυμαρια οχι μελια δεν βγαλαν αλλα κοντευουμε να τα χασουμε..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!