Widget Recent Post No.

Η ρίγανη, η ανθοφορία της το Καλοκαίρι και η μελισσοκομική της αξία...


Πρόκειται για ένα σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό με ιδαιτερη μελισσοκομική αξία μέσα στη καρδιά του Καλοκαιριού. Δίνει υψηλής ποιότητας νέκταρ και γύρη χρώματος μπεζ τη στιγμή που οι μέλισσες το χρειάζονται τόσο πολύ για να ταίσουν τον γόνο. Η ρίγανη συναντάται κυρίως στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Ελλάδας, σε φυσικά ανοίγματα, κοιλάδες, και όταν ευνοείτε απο καλοκαιρινές βροχές αποδίδει πολύ καλά και φτιάχνει τα μελίσσια! Ανθίζει τον Ιούνιο και πολλές φορές διατηρείτε μέχρι και τον Ιούλιο στις πολύ ορεινές περιοχές!


Οι μέλισσες να δουλεύουν την ρίγανη σαν ''τρελές'' μιας στα βουνά υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε γύρη και νέκταρ. Το μέλι που παράγεται απο την ρίγανη εχει εξαιρετική γεύση και άρωμα με ιδιαίτερη βιολογική και διατροφική αξία. Ωστόσο για να βγάλουμε μέλι απο ρίγανη, πρέπει να προτιμήσουμε την τεχνητή καλλιέργεια, όπου υπάρχουν πολλά στρέμματα, και όχι στο βουνό που οι ποσότητες είναι πολύ μικρές για να θεωρηθεί μέλι απο ρίγανη.

Λέγεται οτι η ρίγανη βάση της περιεκτικότητας της σε αιθερία έλαια , μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά και στην καταπολέμηση των βαρρόα. Ωστόσο αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Η Ρίγανη φύεται κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές , και οσο μεγαλύτερο το υψόμετρο που βρίσκεται τόσο πιο όψιμα ανθίζει. Για τις μέλισσες είναι μια καλη πηγή νέκταρ και γύρης για την συντήρηση του γόνου και την ανανέωση του πληθυσμού.

 Οι μελισσουλες ακόμα και όταν έχουμε κόψει τη ρίγανη έρχονται  για να συλλέξουν οτι έχει απομείνει από νέκταρ  και γύρη. Αυτό μας δείχνει το πόσο μεγάλη αξία έχει , ειδικά μια εποχή που οι ανθοφορίες είναι λίγες.






Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. ''Οι μέλισσες δουλεύουν σαν τρελλές''
    Πού τέτοια τύχη. Έχω ξεχάσει να χαρώ χαζεύωντας τέτοιες ωραίες στιγμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσα μελίσσι αναλογούν σε πόσα στρέμματα ρίγανης για να βγάλουμε μελι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!