Widget Recent Post No.

Ανησυχία λόγω της μειωμένης παραγωγής μελιού και τα νέα προβλήματα...



ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΝΘΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Εν αναμονή της κατοχύρωσης του μελιού ως ΠΟΠ Κρήτης
Άνθιση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της μελισσοκομίας στην Κρήτη και στο Ρέθυμνο, αφού αποτελεί μια ελκυστική και γοητευτική δραστηριότητα με σημαντικές προοπτικές για το μέλλον προσελκύοντας όλο και περισσότερους ιδιώτες να ασχοληθούν επαγγελματικά. Στο Ρέθυμνο μάλιστα, ο κλάδος έχει ικανοποιητική εξέλιξη, αφού ο αριθμός των μελισσοκόμων ανεβαίνει σταθερά χρόνο με το χρόνο.


Ωστόσο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί τη φετινή χρονιά η μειωμένη παραγωγή, αφού οι καλές καιρικές συνθήκες την περίοδο του χειμώνα δεν αποτέλεσαν «σύμμαχο» για τον κλάδο, περιορίζοντας σημαντικά την περίοδο της ανθοφορίας, που αποτελεί την πιο ουσιαστική εποχή για την παραγωγή του μελιού.

ΠΕΡΙΠΟΥ 300 ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Σύμφωνα με τα μελισσοκομικά βιβλιάρια που έχουν εκδοθεί εκτιμάται ότι στο Ρέθυμνο δραστηριοποιούνται περίπου 300 μελισσοκόμοι, αριθμός που έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία διετία.

Στο μεταξύ, παρά το γεγονός ότι η μελισσοκομία στην Κρήτη θεωρείται ένας κορεσμένος κλάδος, η απορρόφηση της ντόπιας παραγωγής από την τοπική αγορά είναι σχεδόν πλήρης, γεγονός ενθαρρυντικό παρά τις ισχνές εξαγωγές σε χώρες του εξωτερικού. Το «τοπίο» των εξαγωγών μάλιστα παρουσιάζει δυναμικές εξέλιξης τα επόμενα χρόνια, αφού η θετική πρόοδος σε ό,τι αφορά την πορεία της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης βρίσκεται σε καλό στάδιο και τα σχετικά έγγραφα έχουν κατατεθεί στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κατοχύρωση ταυτότητας για τη μοναδική σε ποιότητα παραγωγή της Κρήτης είναι πλέον θέμα χρόνου και πρόκειται να ανοίξει νέους δρόμους τόσο σε ό,τι αφορά την οργάνωση του κλάδου, όσο και προς την κατεύθυνση της διάθεσης του μελιού και εκτός Κρήτης, αφού θα κατοχυρώσει την προστασία του προϊόντος και της μοναδικότητάς του.

«ΑΓΚΑΘΙ» ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Μπορεί οι προοπτικές συνεχώς να διευρύνονται όμως η απουσία των ελέγχων από την αγορά αποτελεί «αγκάθι» και για τους Μελισσοκόμους, καθώς πολλές φορές μέλια που διατίθενται στην αγορά όχι μόνο δεν έχουν τις κατάλληλες πιστοποιήσεις αλλά δέχονται ποικίλες επεξεργασίες.

Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου κ. Νίκος Μπιρλιράκης, μίλησε στηνΚρητική Επιθεώρηση και στο ραδιόφωνο του Τeam FM για την εξέλιξη του κλάδου στο Ρέθυμνο, τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο του συνεταιρισμού που αριθμεί περίπου 35 μελισσοκόμους και λειτουργεί υποστηρικτικά για τους επαγγελματίες του νομού.

Ο ίδιος ανέφερε για όσους επιλέγουν την ενασχόλησή τους με τον κλάδο: «Υπάρχει αύξηση των μελισσοκόμων στον νομό και ενδιαφέρον για τη μελισσοκομία που συνοδεύεται από μια φήμη πως είναι επικερδής ενασχόληση. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε πως δεν προσφέρεται ως εύκολη λύση. Προϋποθέτει μεγάλη γνώση και υπομονή. Η βασική επένδυση στη μελισσοκομία είναι η γνώση. Χρειάζεται σοβαρότητα στην αντιμετώπισή της όχι προχειρότητα. Οι νέοι μελισσοκόμοι θα πρέπει να ξέρουν ότι είναι μια ενασχόληση που έχει και απογοητεύσεις αλλά έχει και μεγάλη γοητεία».

Η ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟΥΣ 3 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΝΟΥΣ
Η ετήσια παραγωγή μελιού στην Κρήτη είναι περίπου 3.000 τόνοι ετησίως με το Ρέθυμνο να διαθέτει μεν το μικρότερο τμήμα της «πίτας» στο νησί, αλλά να διατηρεί έναν σταθερό αριθμό μελισσοκόμων και παραγωγή ανάλογη με τις δυνατότητες απορρόφησής του. Συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο παράγονται περίπου 400 τόνοι μέλι το χρόνο, που διατίθεται κυρίως στην τοπική αγορά, ενώ ένα μικρό τμήμα της παραγωγής «ταξιδεύει» για τις αγορές της Αθήνας και του εξωτερικού. Ο νομός Ηρακλείου παράγει συνολικά 1.200 τόνους μέλι, τα Χανιά 800 τόνους ενώ το Λασίθι με μικρή διαφορά από το Ρέθυμνο συνολικά 500 τόνους.

Η φετινή χρονιά δυστυχώς όπως φαίνεται μέχρι σήμερα, δεν αποκλείεται να μειώσει τη συνολική παραγωγή στο νησί σε αντίθεση με την περυσινή χρονιά που ο «καλός» χειμώνας για τη μελισσοκομία εφοδίασε τους μελισσοκόμους με μια πλούσια παραγωγή. «Υπάρχει έντονος προβληματισμός φέτος καθώς είναι μια δραματική χρονιά για τη μελισσοκομία. Οφείλεται στην έλλειψη βροχών το χειμώνα, που ήταν πολύ ήπιος. Η βάση της μελισσοκομίας είναι ο καλός χειμώνας. Η μεταβολή των εποχών είναι θάνατος για το επάγγελμα. Φέτος δεν αποκλείεται η παραγωγή να φτάσει στους 2,5 τόνους σε επίπεδο Κρήτης» ανέφερε ο κ. Μπιρλιράκης.

«ΚΕΝΟ» ΣΤΗΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
Δυστυχώς η τυποποίηση του μελιού στον νομό Ρεθύμνου παρουσιάζει «κενό» αφού γίνεται κυρίως με τη μορφή της οικοτεχνίας χωρίς να διαθέτει σημαντική ανάπτυξη στην οργάνωση μονάδων που έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν έναν μεγάλο όγκο τυποποιημένων προϊόντων μελιού. «Δεν έχουμε οργανωμένη τυποποίηση και γίνεται κυρίως στα σπίτια με τη μορφή της οικοτεχνίας. Είναι ένα σκέλος στο οποίο υστερούμε» επεσήμανε ο κ. Μπιρλιράκης.

Πάντως, τόσο η αύξηση του ενδιαφέροντος για την παραγωγή υποπροϊόντων μελιού, όπως ο βασιλικός πολτός και η θετική εξέλιξη για το μέλι ΠΟΠ Κρήτης αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τις ανάγκες για οργάνωση σε όλα τα στάδια παραγωγής και εμπορίας μελιού. Σε ό,τι αφορά τα υποπροϊόντα μελιού ο βασιλικός πολτός κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια κάτι που όμως απαιτεί χρόνο για να εδραιωθεί στην τοπική αγορά και να εξελιχθεί περαιτέρω. Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Μπιρλιράκης, το Ρέθυμνο παρουσιάζει θετική πορεία. «Ένας σημαντικός τομέας που δεν αναιρεί την παραγωγή μελιού είναι η βασιλοτροφία αλλά και τα υποπροϊόντα μελιού. Έχει προχωρήσει πολύ η παραγωγή βασιλικού πολτού, η γύρη, η πρόπολη και το κερί με τις γνωστές κηραλοιφές. Υπάρχει απορρόφηση ειδικά για τον βασιλικό πολτό, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι ένα νέο προϊόν και χρειάζεται χρόνο. Είμαστε όμως σε καλό δρόμο».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΩΣ ΠΟΠ ΚΡΗΤΗΣ
Σε σχέση με την κατοχύρωση του κρητικού μελιού ως ΠΟΠ ο κ. Μπιρλιράκης ανέφερε: «Θετική εξέλιξη είναι πως το πευκοθυμαρόμελο της Κρήτης αναμένεται να γίνει Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, εφόσον εγκριθεί από τα αρμοδία όργανα της ευρωπαϊκής επιτροπής. Τότε πλέον θα μιλήσουμε για άλλη οργάνωση σε όλη την Κρήτη για τη μελισσοκομία. Ανοίγει σημαντικές δυνατότητες αρκεί να τις αξιοποιήσουμε σωστά. Είναι σημαντικό να κατοχυρώσουμε την αξία του μελιού μας. Είναι ένα ιδιαίτερο και εξαιρετικής ποιότητας μέλι, ίσως το καλύτερο στον κόσμο βάσει των εργαστηριακών αναλύσεων. Το Κρητικό μέλι θα είναι το δεύτερο μέλι στην Ελλάδα που θα εξασφαλίσει ΠΟΠ. Αυτό θα συμβάλλει στην προστασία του προϊόντος, της ταυτοποίησής του και της μοναδικότητάς του».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός στο Ρέθυμνο ιδρύθηκε το 1980 και μετρά πλέον 36 χρόνια παρουσίας στο νομό. Όλα αυτά τα χρόνια διατηρεί έναν σταθερό αριθμό συμμετεχόντων και ο ρόλος του είναι υποστηρικτικός για τους μελισσοκόμους του νομού. «Εμείς σαν συνεταιρισμός βοηθάμε τους Μελισσοκόμους να πετύχουν καλύτερες τιμές και τους υποστηρίζουμε σε ό,τι χρειαστούν. Ο ρόλος μας είναι να λειτουργούμε σαν αρωγοί για τη μελισσοκομία και τους μελισσοκόμους. Διαθέτουμε μελισσοκομικά εργαστήρια και παράγουμε τροφές που χρειάζονται. Παράλληλα διοργανώνουμε εκπαιδεύσεις κάθε χρόνο. Φέτος συμμετείχαμε και στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής με πολύ καλή ανταπόκριση προκειμένου να παρουσιάσουμε στο ευρύ κοινό τα προϊόντα μας» ανέφερε ο κ. Μπιρλιράκης.

Όταν το «ανθρώπινο χέρι» παρεμβαίνει στο μέλι

Το Κρητικό μέλι ξεχωρίζει αναμφίβολα για την ποιότητα και τη διατροφική του αξία, ωστόσο και ο κλάδος της μελισσοκομίας θέτει το ζήτημα των ελέγχων στην αγορά, προκειμένου να διασφαλίζεται πως το μέλι που φτάνει στο καλάθι του καταναλωτή διαθέτει τις απαιτούμενες ετικέτες και πιστοποιήσεις που ορίζει η νομοθεσία. Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εισαγόμενο μέλι από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία φτάνει στα ράφια των καταστημάτων ως μέλι Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο προκειμένου να «αντέξει» στις διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες παρεμβαίνει σε αυτό το «ανθρώπινο χέρι».

Ο κ. Μπιρλιράκης δίνοντας μάλιστα ένα ιδιαίτερα εύστοχο για κάθε καταναλωτή παράδειγμα εξήγησε: «Το να κυκλοφορεί ανώνυμα ένα μέλι χωρίς ετικέτα είναι παράνομο, εκτός από απαράδεκτο. Η ετικέτα βάσει νόμου οφείλει να αναγράφει κάποια πράγματα. Από εκεί και πέρα οι έλεγχοι, θα έπρεπε οι αρμόδιες υπηρεσίες να μπορούν να παίρνουν δείγματα ώστε να διαπιστώνεται αν έχει υποστεί αλλοιώσεις ή νοθεία.

Παράλληλα έρχονται μέλια από το εξωτερικό που βαφτίζονται Κρητικά ή Ελληνικά και δεν έχουν καμία σχέση ούτε καν με την Ελλάδα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι και στην Ελλάδα εισάγονται μέλια που είναι υποβαθμισμένα ποιοτικά, κυρίως από Κίνα και Ινδία. Όλα αυτά καταλήγουν στη Βουλγαρία, βαφτίζονται Ευρωπαϊκά και έπειτα έρχονται και στην Κρήτη ως μέλια Ε.Ε.

Ο καταναλωτής το βλέπει διαυγές και φθηνό και το αγοράζει. Το διαυγές είναι επεξεργασμένο μέλι, το ανεπεξέργαστο δεν είναι τόσο διαυγές γιατί περιέχει μέσα γυρεόκοκκους. Είναι πιο σκούρο και πιο θαμπό. Ένα μικρό παράδειγμα είναι πως στο μέλι της Κίνας τα ανεκτά όρια υγρασίας είναι 25%. Στην Ελλάδα και την ΕΕ τα περισσότερα μέλια είναι κάτω από 20%. Αν έχει παραπάνω υγρασία το μέλι θα ξινίσει γιατί αναπτύσσει ζύμες. Εκεί τώρα υπεισέρχεται ο ανθρώπινος παράγοντας και υπάρχει επεξεργασία προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει στα διαφορετικά επίπεδα υγρασίας. Στην ουσία το μέλι που φτάνει μετά εδώ δεν είναι μέλι αλλά γλυκαντική ύλη».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια