ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ 

Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

Αναπτύσσοντας εύκολα και γρήγορα τις παραφυάδες και τα αδύνατα μελίσσια...
Γράφει σήμερα στην Ορεινή Μέλισσα ο Μελισσοκόμος - Γεωπόνος Χρήστος Μπέκας...
ΑΝΑΠΤΥΣΟΝΤΑΣ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΣΙΡΟΠΙΑ Η ΜΕΘΗ ΑΠΟ ΑΛΚΟΟΛ

Μετά την επιτυχημένη γονιμοποίηση της νέας βασίλισσας στην παραφυάδα μας (τριών πλαισίων-και το σφράγισμα εργατικού γόνου) για να βοηθήσουμε την νέα βασίλισσα να αναπτυχθεί γρήγορα , να φτιάξει καλούς πληθυσμούς και το μελίσσι να γίνει σύντομα δυνατό προβαίνουμε στις εξής ενέργειες.

Επιλέγουμε ένα δυνατό μελίσσι , αναζητούμε στην συνέχεια ένα πλαίσιο με ανοιχτό γόνο (προ νύμφες) με της μέλισσες νεαρής ηλικίας που είναι πάνω στο πλαίσιο (παραμάνες) εφόσον ελέγξουμε να μην έχει την βασίλισσα και το αφαιρούμε από την δυνατή κυψέλη . Στη συνέχεια μεταφέρουμε και τοποθετούμε το πλαίσιο με τον ανοιχτό γόνο στην παραφυάδα που θέλουμε να δυναμώσουμε αφού πρωτύτερα έχουμε ανοίξει ένα κενό σπρώχνοντας τα δύο τελευταία πλαίσια προς την πλευρά της κυψέλης που είναι άδεια ώστε να δημιουργηθεί κενός χώρος ανάμεσα στα πλαίσια.

Τοποθετούμε το πλαίσιο με τον ανοιχτό γόνο και της μέλισσες που έχει στον κενό χώρο της παραφυάδας μας που δημιουργήσαμε φροντίζοντας να υπάρχει μία απόσταση του πλαισίου που τοποθετήσαμε απο τα πλαίσια αριστερά και δεξιά της παραφυάδας περίπου στα 5 εκατοστά και από της δύο πλευρές ώστε να μην έρχονται σε επαφή οι μέλισσες για να πάρει ο πληθυσμός με το νέο πλαίσιο που βάλαμε της οσμές της παραφυάδας . Αφήνουμε ανοιχτό το καπάκι της κυψέλης για να φύγουν από το πλαίσιο με τον ανοιχτό γόνο που φιλοξενείται στην παραφυάδα μας οι λίγες συλλέκτριες που τυχόν ήταν πάνω στο πλαίσιο και να επιστρέψουν στην κυψέλη την δυνατή ώστε να αποφευχθεί η διαμάχη και ο θάνατος μελισσών. 

Περιμένουμε επτά λεπτά της ώρας και στην συνέχεια ενώνουμε τα πλαίσια της παραφυάδας μας και ταΐζουμε ένα κιλό σιρόπι 1 προς 1 .Σε μόλις λίγα λεπτά της ώρας έχουμε δυναμώσει την παραφυάδα μας με ένα πλαίσιο γόνο και με τον πληθυσμό του χωρίς τον θάνατο από διαμάχη ούτε μιας μέλισσας και χωρίς να έχουμε βάλει πάτωμα με εφημερίδες η ψεκασμό με αρωματισμένο σιρόπι τσίπουρο κλπ Εάν επιθυμούμε μετά από μισή ώρα μπορούμε με την ίδια διαδικασία να προσθέσουμε και άλλο πλαίσιο με ανοιχτό γόνο από άλλο δυνατό μελίσσι .(συνήθως δεν χρειάζεται) .

Με αυτόν τον τρόπο η παραφυάδα μας ενισχύεται πολύ γρήγορα και ο πληθυσμός που προκύπτει βοηθάει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα την βασίλισσα να γεννάει πολύ περισσότερο ώστε να προλάβει να γίνει ένα δυνατό και ανεξάρτητο μελίσσι πριν το κενό του καλοκαιριού .Το μελίσσι αυτό σε ευνοϊκές συνθήκες ανθοφορίας μπορεί να μας δώσει και μέλια (καστανιά και φθινοπωρινή ερείκη ). Κατά τον ίδιο τρόπο μελίσσια παραγωγικά που προορίζονταν για μέλια και ήρθαν πίσω στην ανάπτυξη επειδή έχασαν η αντικατέστησαν την βασίλισσα μπορούν να βοηθηθούν και να μας δώσουν παραγωγή μελιού .

Η πραγμάτωση αυτή συνένωσης δεν πρέπει να εφαρμόζεται το φθινόπωρο έχει κάποια ποσοστά αποτυχίας (θάνατος πληθυσμού από πάλη ) διότι ο ανοιχτός γόνος και οι παραμάνες μέλισσες είναι λίγες ,αντίθετα οι μέλισσες πάνω στα πλαίσια είναι μεγάλης ηλικίας- συλλέκτριες (οι μέλισσες αυτές θα ζήσουν περίπου 150 ημέρες ) .Εάν θέλουμε να προβούμε σε ένωση για κάποιους λόγους αυτή την εποχή ακολουθούμε της γνωστές διαδικασίες ένωσης πληθυσμών (ένωση με εφημερίδες)κλπ Την πραγμάτωση αυτή την εφαρμόζω με απόλυτη επιτυχία στης παραφυάδες μου χωρίς καθυστερήσεις συνεχίζοντας άλλες εργασίες στα μελισσοκομία μου μέχρι να περάσει το μικρό χρονικό διάστημα που θα ενώσω τα πλαίσια και θα ταΐσω με σιρόπι .Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται δυνατές παραφυάδες που αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και δεν κινδυνεύουν να περάσουν το κενό του καλοκαιριού με μικρούς πληθυσμούς και αργότερα με προβλήματα στο ξεχειμώνιασμα .

Επιμέλεια Κειμένου: ΜΠΕΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ Τ.Ε ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ
Για την Ορεινή Μέλισσα

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μπραβο!

Ανώνυμος είπε...

Ο Κύριος Μπέκας είναι φοβερός επαγγελματίας.Θελω να σας καταθεσω την εμπειρία που εχω.Ως νέος μελισσοκόμος Φέτος πήρα τον Απρίλιο 5 παραφυάδες 5αρες που άλλοι θα τα πουλούσαν σίγουρα για 8αρια και δεκαριά. 3γονους από ξύλο σε ξύλο ήταν γέννα της μάνας, τροφές ,γυρες, μελιά κ όλα τα πλαίσια γεμάτα ξεχιλιζαν από πληθυσμό.Οι γνώσεις του Σε ότι και αν χρειαστικα απλόχερα ξεχιλιζε τις εμπειρίες του να με συμβουλεύουν.Σε ένα μήνα ήταν δυοροφα και αρχές Ιουλιου τους έκανα τρύγο από ανθομελα. Πάνω από το επαγγελματισμό του κυρίου Μπέκα όμως ειδα ότι γνώρισα έναν άνθρωπο στον χώρο της μελισσοκομίας που σήμερα βλέπω ότι έχουν αφανιστεί.

Ανώνυμος είπε...

Με μεγάλη χαρά διαπιστώνω, όπως καταθέτει και συμφωνώ με το σχόλιο στις 5:52μμ, ότι ο κ.Μπέκας έχει πέρα από φίλους, γνώσεις που απλόχερα μοιράζεται με τον κόσμο και βοηθά χωρίς σκοπό το προσωπικό οικονομικό όφελος.Αγαπά αυτό που κάνει και εύχομαι να συνεχίσει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα.Και εγώ φέτος για πρώτη φορά αγόρασα μελίσσια από τον κ.Μπέκα τα οποία αναπτύχθηκαν όπως περιγράφεται παραπάνω αλλά και μετά την ανάπτυξη που είχαν, δημιούργησα παραφυαάδες οι οποίες αναπτύσσονται πάρα πολύ δυνατά.Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ.Μπέκα, και πιο συχνά να μας αναρτεί τις συμβουλές - εμπερίες του. Γιάννης Φ.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *