Widget Recent Post No.

Μελισσοκόμοι πουλάνε νοθευμένο μέλι; Αποκαλύψεις που δεν πρέπει να διαβάσετε...



Νοθευμένο μέλι από μελισσοκόμους! Ταΐσματα με ζάχαρες και ζυμάρια μέσα στην ανθοφορία, χωρίς κανένα φραγμό. Βυτία φορτωμένα με σιρόπι, τα οποία πηγαίνουν γεμάτα και γυρίζουν άδεια! Οι μελισσοκόμοι πολλές φορές διαδίδουν φήμες και ψέματα που μόνο σκοπό έχουν να βλάψουν τον κλάδο και όχι να τον βοηθήσουν. Έχω βαρεθεί πια να ακούω τι έκανε ο ένας και τι έκανε ο άλλος. Να πέφτουν κατηγορίες πολλές φορές κάν χωρίς αποδείξεις. Πως μπορεί ένας συνάδελφος να κατηγορεί το προϊόν του διπλανού του, και μετά ο ίδιος να θέλει να πουλήσει; Είναι τρόπος αυτός για να πουλήσει κανείς περισσότερο μέλι;


Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για να καταλάβετε αυτό που σας λέω είναι το εξής: Προχωράει μια κυρία στη Λαική και είναι δύο μελισσοκόμοι ό ένας δίπλα από τον άλλον. Καθώς συναντάει τον πρώτο, ρωτάει αν είναι καλό το μέλι. Και ο μελισσοκόμος του απαντάει "Εγώ έχω το καλύτερο μέλι, ανόθευτο και πεντακάθαρο. Μην πάρεις απο αυτόν που είναι δίπλα γιατί αυτός το νοθεύει και ταίζει ζάχαρη για να βγάλει πολύ". Ο κυρία ακούγοντας όλα αυτά φεύγει και δεν αγοράζει από κανέναν, και αυτός ο κουτός μελισσοκόμος που πιθανόν να διέδωσε ένα ψέμα έχασε και ο ίδιος μια πελάτισσα του.

Αυτή η "τεχνική" πώλησης, δηλαδή να μειώσω τον διπλανό μου, για να βγω πιο πάνω εγώ, πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Γιατί παθαίνουν ζημιά όλοι! Πολύς κόσμος έχει πλέον πιστέψει ότι τα μέλια των μελισσοκόμων δεν είναι σωστά, μόνο και μόνο απο κάτι τέτοιες κουβέντες που λένε μερικοί. Όσοι κατηγορείτε τους συναδέλφους σας ότι ταΐζουν και παίρνουν ζάχαρη αντί για μέλι, κάντε ένα απλό πείραμα. Πάρτε ένα μελίσσι και ταίστε το ζάχαρη. Και έπειτα δοκιμάστε λίγο απο αυτό το "μέλι" να δείτε τι γεύση έχει. Είναι άχρωμο, άγευστο, και φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι ένα άχρηστο προϊόν.

Όσον αφορά την νοθεία κατά την ανθοφορία θέλω να σας πω λίγα πράγματα παραπάνω. Υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι που μπορεί να ταΐζουν σε περίοδο ανθοφορίας. Ωστόσο αυτό είναι αποδεκτό, μόνο όταν τα μελίσσια δεν δουλεύουν και λιμοκτονούν. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ταΐσουμε μελίσσι τις ημέρες που μπαίνει το μέλι. Έχω ακούσει κάποιους να μου λένε ότι "εγώ ταίζω με σιρόπι, και τα μελίσσια τρώνε το σιρόπι και αποθηκεύουν μόνο το μέλι". Αυτό φυσικά και δεν ισχύει. Να ξέρετε ότι αν θέλετε να πάρετε πεντακάθαρο μέλι, πρέπει τα μελίσσια να μείνουν αταίστα για ένα ολόκληρο μήνα έως και 40 ημέρες πριν τον τρύγο. Στη περίπτωση που τα μελίσσια έχουν ταϊστεί με ζάχαρη και έχουν αποθηκεύσει μεγάλη ποσότητα σιροπιού, ίσως χρειάζονται και δύο μήνες. Σκοπός είναι να βγει ένα πεντακάθαρο προιόν, το οποίο φυσικά έχουν ως στόχο όλοι μελισσοκόμοι.

Σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια οι μελισσοκόμοι έχουν προχωρήσει πολύ μπροστά. Προσπαθούν όλες οι θεραπείες που εφαρμόζουν στα μελίσσια τους για τη βαρρόα να είναι βιολογικές, και να χρησιμοποιούν όσο το δυνατό λιγότερες τροφές προκειμένου να πετύχουν την μέγιστη απόδοση. Δεκάδες μελισσοκόμοι έχουν στραφεί άλλωστε στη βιολογική μελισσοκομία.  Εγώ μιλώντας με πολλούς μελισσοκόμους έχω διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα έχουμε χιλιάδες εξαίρετους επαγγελματίες, που προσπαθούν με κόπο και ιδρώτα να παράξουν αυτό το εκπληκτικό προϊόν που ονομάζεται ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ, και πιστέψτε με αξίζουν πολλά μπράβο!!!

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Δεν σκέφτονται όλοι σαν και σένα, δυστυχώς και σιρόπια πουλάνε και μετά το ανακατεύουν με γλυκόζη και άντε εσύ να πουλήσεις το γνήσιο μέλι όταν ο κόσμος έμαθε να τρώει τα νοθευμένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα πράγματα είναι απλά η νοθεία εάν υπάρχει φαίνεται καθαρά στην χημική ανάλυση. Εδώ στη Ελλάδα όμως είμαστε ακόμα γκαου για τέτοιες ιστορίες.
    Θα διαφωνήσω όμως κάθετα όταν λέτε ότι δεν πρέπει να ταΐζονται τα μελίσσια εν ώρα ανθοφορίας ή όταν μαζεύουν μέλι. Δεν εννοώ όμως να τα γεμίζουμε 9 λίτρα σιρόπι κάθε λίγο εν ώρα ανθοφορίας, ναι αυτό οδηγεί σε καθαρη νοθεία.

    Επίσης στην βιολογική μελισσοκομία επιτρέπεται η τροφοδοσία από δήθεν βιολογική ζάχαρη, βέβαια όχι εν ώρα ανθοφορίας ή μελιτώματος αλλά ποιο πριν που ήδη όμως την έχουν αποθηκεύσει!

    Το μελίσσι πιστεύω ότι πρέπει πάντα να έχει προμήθειες γιατί έχει γόνο να ταΐσει, και γενικά είναι ένας οργανισμός που πρέπει να έχει ενεργεία για να μπορεί να δουλεύει.

    Τέλος πάντων για να μην μακρηγορώ Παν Μέτρων Αρίστων και καλό είναι αναμεταξύ μας να υπάρχει αλληλεγυει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έλα τώρα πλάκα κάνεις...Δεν γνωρίζεις για το γνωστό και μη εξαιρεταίο βυτιόμελο;;;Ή αλλιώς θυμαρίσιο;;;

    Φίλε 3:04.Αν δεν γνωρίζεις σε παρακαλώ να μην διαδίδεις ανακρίβειες.Στην βιολογική μελισσοκομία απαγορεύεται δια ροπάλου το τάισμα με μοναδική εξαίρεση όταν λιμοκτονούν τα μελίσσια.Να κοντεύεις να τα χάσεις από την πείνα δηλαδή.Απαγορεύται ρητώς η διεγερτική και οποιαδήποτε άλλη τροφοσία.
    Επίσης τα 9 λίτρα σιρόπι κάθε τρεις και λίγο όντως οδηγούν σςε καθαρή νοθεία.Αλλά φυσικά 1 λίτρο την ημέρα που οδηγεί σε μερική νοθεία δεν μας πειράζει...

    Τέλος,όχι φίλε μου δεν θα υπάρχει αλληλεγγύη...Όταν κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε ανθρώπους που είναι παρτάκηδες και ωχαδερφιστές και δεν σέβονται ούτε τη μέλισσα ούτε τη φύση γενικότερα ούτε τους συναδέλφους τους αλλά ούτε και τους πελάτες τους τότε όχι,ούτε θα τους στηρίξω ούτε τίποτα.Εγώ σέβομαι και βοηθάω όσο περνάει από το χέρι μου ανθρώπους που θεωρώ οτι αξίζει και όχι αυτόν που με σάπιες κυψέλες πιάνει όλα τα βγουνά της Ελλάδας και κάνει φασαρία αν βάλεις μελίσσια εκεί.Δεν σέβομαι τον τύπο που όταν παίρνει τα μελίσσια του από ένα μέρος μετά βρίσκω σακουλάκια από τροφές,μπουκάλια πλαστικά του νερού και ένα σωρό άλλα σκουπίδια...

    Αυτά γιατί άμα συνεχίσω θα γράφω καμιά μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. TaTaKaS . Όχι κάνεις λάθος .Πρέπει να συνεχίζεις γιατί κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται και να ξαναλέγονται και ας τα ξέρουμε ΟΛΟΙ μπας και ιδρώσει κανενός το αυτί .Αλλα μπροστά στο χρήμα μάλλον είναι αλλεργικοί και στον ιδρώτα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!