Widget Recent Post No.

Μετά τον τρύγο τι κάνουμε για ξελάφρωμα από βαρρόα



Μετά το τρύγο δηλαδή μέσα στο Καλοκαίρι, την περίοδο που τα μελίσσια έχουν 1 το πολύ 2 πλαίσια σφραγισμένο γόνο, είναι μια πολύ καλή περίοδος για να εφαρμόσουμε θεραπεία για την καταπολέμηση της βαρρόα. Την ονομάζουμαι "ξελάφρωμα" επειδή γνωρίζουμε ότι όταν υπάρχει γόνος η περισσότερη βαρρόα είναι κρυμμένη μέσα οπότε η αποτελεσματικότητα μπορεί να είναι απο 40% έως και 60% περίπου ανάλογα με το πόσος είναι ο σφραγησμένος γόνος! Αυτό το ξελάφρωμα είναι σημαντικό - αν τα μελίσσια μας έχουν δείξει ότι υπάρχει βαρρόα πχ μασημένα φτερά, βαρρόα στη πλάτη των μελισσών κλπ και θα τα βοηθήσει σημαντικά το Φθινόπωρο να ανανεώσουν πλυθησμούς και να γεννηθούν δυνατές μέλισσες που ζούν πολύ καιρό, δηλαδή έως και 3-4 μήνες!
Μασημένα φτερά: Ένδειξη ύπαρξης βαρρόα

Πολλοί μελισσοκόμοι το Καλοκαίρι, σκέφτονται ότι μιας και το Καλοκαίρι είναι περίοδος με μέλια, και μπορεί στο μέλλον να προκύψει και άλλος τρύγος, θέλουν να χρησιμοποιήσουν κάποιο βιολογικό σκεύασμα πχ οξαλικό οξύ ή θυμόλη που είναι δύο απο τα πιο γνωστά και αποτελεσματικά βιολογικά σκευάσματα και δεν αφήνουν καθόλου υπολλείματα.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Συλλέγοντας την εμπειρία πολλών μελισσοκόμων που δοκίμασαν εφαρμογή με οξαλικό οξύ μέσα στο Καλοκαίρι, οι εντυπώσεις που τους έμειναν ήταν σχεδόν καταστροφικές. Όπως μου είπε επαγγελματίας μελισσοκόμος, μετάνιωσε οικτρά που έβαλε οξαλικό οξύ το Καλοκαίρι, εφόσον στην συνέχεια έπειτα απο λίγες ημέρες η πτώση του πλυθησμού ήταν κατακόρυφη. Αλλά σαν να μην έφτανε αυτό, το οξαλικό οξύ λόγω ότι έχει δραστική ικανότητα μόνο με την άμεση επαφή, δεν έχει σχεδόν καθόλου αποτέλεσμα όταν υπάρχει γόνος. Δεν ξέρω ποιός είναι ο λόγος που το οξαλικό οξύ οδηγεί σε τόσο μεγάλες απώλειες, ίσως παίζει ρόλο η αυξημένη θερμοκρασία, σε συνδιασμό με την τοξικότητα του σιροπιού, πάντως για εμάς σημασία έχει ότι δεν είναι καλή επιλογή για το καλοκαίρι. Αξίζει μόνο το χειμώνα να το χρησιμοποιήσουμε!

Δείτε πως κρύβεται η βαρρόα μέσα στον γόνο. Μόλις κλείνει ο γόνος αρχίζει η αναπαραγωγή
Όσον αφορά τη θυμόλη, εδώ έχουμε μεγάλη επιρροή απο τη θερμοκρασία! Η θυμόλη πχ αν την εφαρμόσουμε με βετέξ πάνω από τα πλαίσια, μπορεί να οδηγήσει σε απότομη εξάτμιση απο τη ζέστη και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και την δολοφονία της βασίλισσας. Αλλά εμένα αυτό που μου έκατσε και δεν ξανά χρησιμοποίησα θυμόλη, είναι όταν είχα μιλήσει με ερευνητή μελισσοκομίας, και μου είχε πεί επι λέξη ότι η θυμόλη περισσότερο κακό κάνει στις μέλισσες παρα καλό. Να αποφεύγουμε να τη χρησιμοποιούμε ακόμα και στο σιρόπι. Όσον αφορά τη βαρρόα η θυμόλη μου είπε ότι έχει σχεδόν μηδενική ακαρεοκτόνο δράση, δεν κάνει δουλειά, τουλάχιστον έτσι έδειξαν τα πειράματα. Αυτά μου είχαν πει και μάλιστα με αποδείξεις...

Στην αγορά κυκλοφορούσαν και βιολογικές ταινίες με θυμόλη οι οποίες μάλιστα ήταν πανάκριβες. Κάποτε είχα σκεφτεί να τις δοκιμάσω, αλλά μόλις μου είπαν κάποιοι μελισσοκόμοι ότι τις δοκίμασαν και δεν έμειναν ευχαριστημένοι, αποφάσισα και εγώ να μην τις δοκιμάσω.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες μελισσοκόμοι, το Καλοκαίρι μετά το τρύγο, τότε που υπάρχει ο λιγότερος γόνος, εφαρμόζουν θεραπείες με ταινίες. Όπως λέει η εμπειρία, το χειμώνα μπορούμε άνετα να διαχειριστούμε τη βαρρόα εντελώς βιολογικά, όμως το Καλοκαίρι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και χρειάζεται λίγη χημεία. Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν ταινίες με δραστική ουσία με φλουμεθρίνη, που είναι μια δραστική ουσία που αφήνει λίγα υπολλείματα στο μέλι. Διασπάται γρήγορα!

Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι ο μελισσοκόμος δεν χρειάζεται να κάνει δύο θεραπείες τον χρόνο. Αν το χειμώνα προσέξουμε πολύ καλά, και κάνουμε μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία τα μελίσσια μπορούν να αντέξουν και ένα χρόνο χωρίς καμία άλλη επέμβαση. Όποιος μελισσοκόμος λοιπόν έχει σκοπό να κάνει και άλλο τρύγο, στο πεύκο, στα ρείκια στο βαμβάκι κλπ, δεν πρέπει να κάνει καμία επέμβαση με φάρμακο ούτε καν βιολογικό, γιατί και αυτό αφήνει υπολλείματα. Αυτά είχα να σας πώ για σήμερα και ελπίζω να σας βοηθήσουν στην σωστή διαχείρηση της βαρρόα... 


Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Υπάρχουν πολλοί τρόποι και μέθοδοι για την καταπολέμηση της βαρροα, και σκόπιμο θα ήταν να αναζητούμε συνεχώς νέους ή και να ανακαλύπτουμε ξανά παλιούς όσο το δυνατό πιο φιλικούς προς τη μέλισσα και τα προϊόντα της. Καλό θα ήταν να μην ξεγραφούμε με μια μονοκονδυλιά πρακτικές και σκευάσματα καταπολέμησης της βαρροα επειδή μας είπε κάποιος ότι δεν λειτουργεί ή ακόμη και αν το έχουμε δοκιμάσει εμείς οι ίδιοι. Μπορεί καμμιά φορά να κάνουμε και λάθος μπορεί να δοκιμάσαμε λάθος αναλογίες η τις σωστές αναλογίες με λάθος τρόπο. Γενικά πρέπει να ενημερωνόμαστε συνεχώς να εξελισσόμαστε και να είμαστε δεκτικοί ή τουλάχιστον με μικρές επιφυλάξεις στο καινούριο. Επιγραμματικά θα αναφέρω ότι το οξαλικό οξύ χρησιμοποιείται κατά κόρον στην Ιταλία όλο το χρόνο, καλοκαίρι και χειμώνα, αλλά αντί για ενστάλαξη χρησιμοποιούν τον ψεκασμό με χαμηλότερες αναλογίες οξαλικού ή και καπνισμο με ειδικές συσκευές που όμως απαιτούν σοβαρά μέτρα προστασίας. Αλλά και το καλύτερο φάρμακο να χρησιμοποιήσει κανείς αν υπάρχει βαρροα μέσα στο σφραγισμένο γόνο πολύ δύσκολα καταπολεμάτε. Μία τεχνική που χρησιμοποιείται τελευταία αλλά απαιτεί αρκετή δουλειά είναι η μέθοδος της τεχνητής σμηνουργίας, να πάρουμε δηλαδή όλους τους κλειστούς γόνους από το μελίσσι μαζί με τον πληθυσμό που είναι επάνω χωρίς την βασίλισσα και το μετακινούμε 5 χιλιόμετρα μακριά. Πίσω θα μείνει το υπόλοιπο μελίσσι με την βασίλισσα και τους ανοιχτούς γόνους στο οποίο θα κάνουμε την θεραπεία π.χ. ψεκασμό με διάλυμα οξαλικού και αφιονισμένου νερού, αναλογία 30 γραμμάρια οξαλικού σε 1 λίτρο νερό. Και έπειτα από δεκαπέντε ημέρες κάνουμε την ίδια θεραπεία στο άλλο μελίσσι που μεταφέραμε και πλέουν θα έχει ξεγονεψει. Αφού τελειώσουμε μπορούμε είτε να συνενώσουμε τα μελίσσια είτε να δώσουμε νέα βασίλισσα στο ορφανό. Η επιλογή δική σας. Είναι μία πολύ αποτελεσματική μέθοδος αλλά θέλει δουλειά και τα αγαθά κοποις κτώνται. Χρήστος από Καβάλα. (έργον)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΤΙ Η ΘΥΜΟΛΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΠΑΡΑ ΚΑΛΟ ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ,ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΙΛΗΣΕΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Η ΘΥΜΟΛΗ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ.ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΘΥΜΟΛΗ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΟΥ ΤΟ ΕΙΠΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΣΕΝΑ......ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟ ΑΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΕΣΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ,ΟΣΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΟΛΛΑ ΩΦΕΛΗ ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΤΟΥΣ.ΤΕΛΟΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ. [Ε/Μ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γράφετε για την φλουμεθρίνη ότι "Διασπάται γρήγορα!"

    Σε τι διασπάται;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με 3 εφαρμογές θυμολης ( χειμερινή- καλοκαιρινή με εξάτμιση σε vettexakia ) και την ανοιξιάτικη στο σιρόπι διέγερσης τα μελίσσια λάμπουν κατά την ταπεινή μου άποψη. Ο καθένας ας χρησιμοποιεί ότι νομίζει απλά θέλει πρόγραμμα και ανθεκτικά μελισσια με καλές καθαρίστριες μέλισσες να πετάνε έξω αυτές με τα χαλασμένα φτερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!