Widget Recent Post No.

Σούπερ ξελάφρωμα απο βαρρόα με ταινίες



Φτάνει η περίοδος μετά τους τρύγους όπου ο μελισσοκόμος καλείτε να κάνει την πρώτη θεραπεία κατά της βαρρόα για να ξελαφρώσουν οι κυψέλες. Όπως γνωρίζουμε η βαρρόα αναπτύσσεται ταυτόχρονα με τα μελίσσια, και το καλοκαίρι που ο γόνος λιγοστεύει η βαρρόα εκτοξεύεται σημαντικά στους πλυθησμούς. Συνεπώς το πρόβλημα μεγαλώνει και τότε έρχεται η ώρα που ο μελισσοκόμος πρέπει να δράσει!

Μια πολύ καλή μέθοδος θεραπείας ξελαφρώματος είναι καταπολέμηση με ταινίες φλουμεθρίνης. Η φλουμεθρίνη είναι μια πολύ ισχυρή ανθεκτική χημική ουσία. Έχει την δυνατότητα να σκοτώνει βαρρόα έως και 35 ημέρες μετά την εναπόθεση της ταινίας, αλλά την σημαντικότερη δουλειά την κάνει τις πρώτες 3-4 ημέρες.

Έτσι λοιπόν οι ταινίες εμποτισμένες με φλουμεθρίνη, είναι αρκετά αποτελεσματικές απέναντι στη βαρρόα ακόμα και με την ύπαρξη λίγου γόνου. Εξάλλου μην ξεχνάμε οτι η κύρια θεραπεία θα γίνει το χειμώνα και όχι τώρα το καλοκαίρι. Αυτή τη περίοδο το μόνο που θέλουμε να πετύχουμε είναι ένα καλό ξελάφρωμα και τίποτα παραπάνω.

Προχοχή!
Το οξαλικό οξύ δεν ενδείκνυται για θεραπεία το καλοκαίρι μιας και απο εμπειρίες μελισσοκόμων δεν έχει καθόλου καλά αποτελέσματα.

Πως τοποθετούμε τις ταινίες στα μελίσσια;
Οι ταινίες πρέπει να τοποθετηθούν στο κέντρο του μελισσιού, εκεί που υπάρχει ο γόνος. Το πόσες ταινίες θα τοποθετήσουμε εξαρτάται απο το μέγεθος του μελισσιού αλλά και απο το τι είδους ταινίες θα επιλέξουμε. Συνήθως όμως τοποθετούμε 2 ταινίες ανα 5άρι μελίσσι για να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Αν ένα μελίσσι έχει μεγαλύτερη έκταση σε γόνο από το αναμενόμενο τότε μπορούμε να επαναλάβουμε τη θεραπεία μετά από 7-10 ημέρες. Στην Ελλάδα εγκεκριμένες ταινίες (φλουμεθρίνης) κυκλοφορούν μόνο από τη Bayer των οποίων η τιμή είναι αβάσταχτή για την τσέπη των μελισσοκόμων. Έτσι πολλοί οδηγούνται στην χρήση άλλων ταινιών (μη εγκεκριμένων) όπως Varostop απο βουλγαρία, που είναι πολύ φθηνότερες (4-5 ευρώ οι 10 ταινίες).

Δυστυχώς εμείς μέσα απο τις σελίδες μας δεν μπορούμε να σας δώσουμε στοιχεία για αυτά τα σκευάσματα. Γενικά όμως μπορούμε να σας πούμε ότι όποιες ταινίες και αν χρησιμοποιήσετε έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα εφόσον έχουν και την ίδια ακριβώς δραστική ουσία.

Πάντα προσέχουμε να μην χρησιμοποιούμε το ίδιο φάρμακο κάθε χρόνο διότι η βαρρόα αποκρά ανθεκτικότητα - ανοσία. Πχ αν τώρα χρησιμοποιήσουμε ένα σκεύασμα με φλουμεθρίνη το χειμώνα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σκεύασμα που να μην έχει καμία σχέση με φλουμεθρίνη.

Μεγάλη προσοχή! Δεν ενδείκνυται θεραπεία αν σκοπεύουμε να πάρουμε μέλι στο πεύκο. Η θεραπεία γίνεται με την προϋπόθεση να μην κάνουμε κανένα τρύγο μέσα στο επόμενο διάστημα.

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

  1. Έβαλα ταινίες φλουμεθρίνης στο γονοθάλαμο πριν μία εβδομάδα. Πότε μπορώ να τρυγίσω απο τον όροφο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποτέ. απαγορευεται καθε επέμβαση πριν τον τρύγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είμαι ο 10:26'. Δεν εννοούσα για άμεσο τρύγο, πιστεύω τα μελίσσια θα είναι έτοιμα για τρύγο μετά από ένα μήνα περίπου,και περισσότερο ίσως, αν πάει καλά ο καιρός και οι ανθοφορίες. Τότε θα μπορούσα να τρυγίσω; Πότε η φλουμεθρίνη θα έχει διασπαστεί και δεν θα επηρεάζει το μέλι μου;Ευχαριστώ για την άμεση απόκρισή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άρα με λίγα λόγια αυτές οι ταινίες δεν μας εξυπηρετούν για καταπολέμηση της βαρροα γ' αυτη την εποχή. Αφού πρέπει να περάσουν πάνω από τρεις μήνες για να τρυγησουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα καψετε κοσμο σεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν βάζουμε χημικά στα μελίσσια ενώ έχουν μέσα μέλια που υπολογίζουμε να τα τρυγήσουμε. Πάντα, τρυγάμε και μετά κάνουμε θεραπείες. Και αν θέλουμε να πάμε σε ανθοφορία μετά δεν κάνουμε θεραπεία, αν έχουμε πρόβλημα μεγάλο, κάνουμε θεραπεία και δεν πάμε σε άλλη νομή γιατί δεν έχουμε τα μελίσσια ικανά. Επίσης σ αυτή τη περίπτωση προβληματιζόμαστε για το τι κάναμε λάθος και δεν έχουμε μελίσσια λόγω βαρρόα...

    Υπάρχουν και άλλες θεραπείες για το βαρρόα χωρίς χημικά πάντως ώστε να μπορείς να πας σε νομή με το περας της θερπαείας... Φουλ της χημείας όλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. φουλ της αλχημείας όχι της χημείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. γεια σας Ορεινή Μέλισσα θα ηθελα να ρωτησω εαν μπορω να κανω τωρα τον χειμωνα κυρια θεραπεια με ταινιες (σημειωτεον τα μελισσια μου δεν εχουν ξεγονιασει πληρως) παντα χρησιμοποιουσα Οξαλικο οξυ λεγοντα για Ο.Ο μπορω να κανω ταυτοχρονη θεραπεια και των δυο? ευχαριστω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!