Widget Recent Post No.

Tι να μην κάνετε ποτέ στα μελίσσια αυτή τη περίοδο



Πρώτο και κυριότερο είναι να πάρουμε μέτρα κατά της ζέστης και του καύσωνα! Το καλοκαίρι πολλές παραφυάδες με λίγο πλυθησμό, αλλα και μεγαλύτερα μελίσσια μπορούν να πάθουν υπερθέρμανση, θερμοπλξία, και σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουμε σημαντικές επιπτώσεις ακόμα και να λιώσουν οι κηρήθρες! Στα μεγάλα μελίσσια η ένδειξη που έχουμε οτι ζεσταίνονται είναι τα "μούσια" στην είσοδο, δηλαδή χιλιάδες μέλισσες να κρέμονται έξω απο τη κυψέλη και όχι μέσα. Μια χαρακτηριστική περίπτωση υπερθέρμανσης είναι η παρακάτω. Ο μελισσοκόμος έβαλε τσίγγο ο οποίος αν βάλεις το χέρι σου, "τηγανίζει αυγό", το μελίσσι δεν αντέχει τέτοια ζέστη!

Εξίσου σημαντικό είναι οι μέλισσες να έχουν κοντά τους πηγή νερού. Όσοι μελισσοκόμοι βρίσκονται σε ξηρή περιοχή οφείλουν να τοποθετήσουν ποτίστρα όπου οι μέλισσες θα καταναλώνουν το νερό που χρειάζονται ημερησίως. Ξέρετε για να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα και να δροσιστούν, βρέχουν τις κηρήθρες και μετά με τα φτερά τους τις κρυώνουν δημιουργώντας ένα φυσικό air condition.

Ένα λάθος που κάνουν πολλοί μελισσοκόμοι είναι να βάζουν τροφές σε μικρά μελίσσια οι οποίες απο την ζέστη μπορούν να υγροποιηθούν και να χυθούν επάνω στις μέλισσες. Ουσιαστικά να πνίξουν το σμήνος. Την τροφή το Καλοκαίρι την δίνουμε με το άνοιγμα στο επάνω μέρος, δηλαδή εντελώς ανάποδα απο ότι στις άλλες εποχές. Και όποιος απφιβάλλει οτι θα φαγωθεί σας διαβεβαιώνω οτι οι μέλισσες το καταναλώνουν μια χαρά.

Μια φορά έλειπα από τα μελίσσια μου, και έβαλα έναν άλλο άνθρωπο να τα ταίσει, το οποίο φαντάστηκα ήταν εύκολο να το κάνει. Μόλις γύρησα έπειτα απο μέρες διαπίστωσα ότι σε πολλά μελίσσια χύθηκε η τροφή, και αυτό συνέβη μόνο σε αυτά που ήταν πολύ μικρά σε πλυθησμό και δεν μπορούσαν να ρυθμίσουν την θερμοκρασία. Ξέρετε όσα μελίσσια δεν καταναλώνουν γρήγορα την τροφή τους. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί σημαντική ποσότητα τροφής, ευτυχώς τα μελίσσια δεν έπαθαν κάτι. Γι αυτό η τροφή πάντα με το άνοιγμα προς τα πάνω! Και να ξέρετε όσο πιο σκληρή είναι η τροφή που αγοράζετε τόσο πιο ρευστή μπορεί να γίνει με τη ζέστη. 

Μια επίσης σημαντική συμβουλή είναι η διακοπή κοψίματος παραφυάδων. Θεωρώ απο μέσα Ιουνίου και μετά την πιο επικίνδυνη περίοδο για γονιμοποίηση βασιλισσών εφόσον τα χελιδόνια και τα εντομοφάγα πουλιά τις κηνηγάνε και αποτελούν θρεπτικότατο μεζέ για να ταίσουν τα μικρά τους στις φωλιές. Το αποτέλεσμα για εμάς είναι μικρή επιτυχία και αρρενοτόκα μελίσσια. Οπότε μην κόβετε παραφυάδες τον Ιούλιο γιατί υπάρχει αυτος ο μεγάλος κίνδυνος!

Άλλο ένα σημαντικό. Γενικά το Καλοκαίρι γίνονται οι περισσότεροι τρύγοι μελιού. Και είναι ενα κομμάτι που χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Όσοι μελισσοκόμοι κάνουν "ληστρικούς" τρύγους δηλαδή παίρνουν όλο το μέλι απο τη κυψέλη, πρέπει οπωσδήποτε στη συνέχεια να αφήνουν ζυμαράκι ζάχαρης για να μην μείνουν νηστικά τα μελίσσια. Επίσης θέλει μεγάλη προσοχή να μην αφήνουμε εκτεθημένες κηρήθρες και να μην στάζει μέλι κάτω, διότι μπορεί να προκύψει λεηλασία. Αν ο τρύγος γίνει κατα τη διάρκεια που μπαίνει ακόμα μέλι δεν υπάρχουν αυτοί οι κίνδυνοι!

Αυτά είχα να σας πω για σήμερα. Ελπίζω να σας φάνηκαν χρήσιμα!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Δεν υγροποιουντε ολες οι τροφες.
    Οι καλες τροφες εχουν σταθερη δομη και σε κρυο και σε ζεστη.
    Προσωπικα δεν αντιμετοπισα ποτε αυτο το φαινομενο του τρεξιματος της τροφης.
    Κανετε πιο μικρη τρυπα στην τροφη να μην τρεχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!