Widget Recent Post No.

Διάρκεια ζωής & αποθήκευση του μελιού



Το μέλι είναι ένα τρόφιμο-θαύμα που δε χαλάει ποτέ. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν περίεργο το γεγονός ότι τα βακτήρια δεν μπορούν να αναπτυχθούν στο μέλι, επειδή είναι μικροοργανισμοί που ευδοκιμούν όπου υπάρχουν ζάχαρα. 

Η μοναδική χημική σύνθεση του μελιού, η χαμηλή υγρασία του σε συνδυασμό με το χαμηλό pH (3,2-5), δημιουργεί ένα σχετικά όξινο περιβάλλον που το καθιστά πολύ δυσμενές για τα βακτήρια ή άλλους μικροοργανισμούς.

Το μέλι πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό και απαλλαγμένο από οσμές χώρο. Πιο συγκεκριμένα το μέλι μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία χώρου 10οC για περισσότερο από 3 χρόνια χωρίς να χάσει καθόλου από τη θρεπτική του αξία.

 Η σχετική υγρασία του χώρου δεν πρέπει να ξεπερνά το 65%, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος το μέλι να απορροφήσει υγρασία και να ξινίσει. Γι’ αυτό το λόγο καλό είναι οι συσκευασίες να κλείνονται αεροστεγώς. 

Ακόμα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση σε φως προκειμένου να αποφεύγεται η διάσπαση της φρουκτόζης. Τέλος, πρέπει να μην αποθηκεύεται σε χώρο που υπάρχουν οσμές γιατί μπορεί να απορροφηθούν από το μέλι.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ένα καλοπροαίρετο σχόλιο. Ο κύριος λόγος για τον οποίο το μέλι παρουσιάζει μεγάλη αντοχή έναντι όλων των μικροοργανισμών δεν είναι το pH του και η χαμηλή υγρασία αλλά η τεράστια συγκέντρωση (περιεκτικότητα) σακχάρων που δημιουργούν τεράστιες οσμωτικές πιέσεις: αν αναμίξουμε δύο διαλύμματα μεδιαφορετικές περικτικότητες, τα μόρια της διαλυμένης ουσίας (σάκχαρα διαλυμένα στο νερό εν προκειμένω) τείνουν να διαχυθούν στο νέο διάλυμα που προέκυψε από την ανάμιξη, έτσι ώστε το διάλυμα να γίνει ομογενές (να έχει δηλαδή παντού την ίδια σύσταση). Θεωρήστε λοιπόν ότι τα δύο διαλύματα που αναμιγνύονται είναι το μέλι και το κυτταρικό υγρό. Επειδή όμως παρεμβάλλεται το κυτταρικό τοίχωμα και τα σάκχαρα δεν μπορούν να μεταφερθούν μέσα από αυτή, μεταφέρεται νερό από το εσωτερικό του κυττάρου προς το μέλι με αποτέλεσμα να αφυδαττώνεται μέχρι θανάτου. Το ίδιο που συμβαίνει στα χέρια μας, που ζαρώνουν αν μείνουμε ώρες στη θάλασσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!