Widget Recent Post No.

Η ανάπτυξη του μελισσιού όλο το χρόνο: Μερικά μυστικά!



Σήμερα θα μιλήσουμε για την ανάπτυξη του μελισσιού πότε γίνεται παραγωγικό σε μέλι όπως επίσης και τον τρόπο που γεννά η βασίλισσα τις εποχές του χρόνου. Όλοι γνωρίζουμε ότι η Άνοιξη είναι η πλουσιότερη εποχή! Δηλαδή τότε έχουμε μέγιστη ανάπτυξη, μέγιστο πλυθησμό, μέγιστο γόνο, και τα πάντα είναι στα ύψη. Μετά αρχίζει η πτώση.... Το ερώτημα είναι σε ποιά φάση είναι πιο παραγωγικό το μελίσσι. Ας τα πάρουμε από την αρχή...


Η βασίλισσα τον χειμώνα δεν γεννά καθόλου αυγά. Πέφτει σε μια "ημιχειμέρια" νάρκη μέσα στην οποία ξεκουράζεται! Αυτό το διάστημα είναι η περίοδος που αναπαύεται και συγκεντρώνει δυνάμεις για την Άνοιξη! Μόλις έρθει ο Φεβρουάριος αρχίζει να αυξάνει τους γόνους, και καθώς περνούν οι μέρες, αυξάνει η θερμοκρασία και υπάρχουν διαθέσιμες προμήθειες η γέννα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Έτσι τέλη Μαρτίου φτάνουμε να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή γέννα που μπορεί να αποκτήσει η βασίλισσα μας, η οποία πολλές φορές διατηρεί 12 γόνους, δηλαδή γεννά και πάνω και κάτω ταυτόχρονα!

Μερικοί μελισσοκόμοι νομίζουν ότι η παραγωγική δυνατότητα του μελισσιού είναι όταν φτάσει στο μέγιστο η γέννα και ο πλυθησμός! Ωστόσο αυτό δεν ισχύει. Η παραγωγικότητα συνδέεται άμεσα με τις συλλέκτριες, και οι συλλέκτριες για να γίνουν χρειάζονται αρκετές ημέρες. Συνεπώς για να μετατραπεί σε παραγωγικό το μελίσσι μας, πρέπει να μείνει ένα μήνα με μέγιστο πλυθησμό, μέσα στον οποίον γίνονται κάποιες διεργασίες. Οι παραμάνες και νεαρές μέλισσες μετατρέπονται σε συλλέκτριες! Για παράδειγμα αν έχουμε ένα μελίσσι και γίνει τριόροφο τέλη Μαρτίου, αυτό θα είναι πολύ παραγωγικό μετά τα μέσα Μαίου αφού μείνει με τον ίδιο πλυθησμό αυτό το διάστημα. Αυτό το διάστημα που μεσολαβεί είναι και αυτό που αποκτά τις δυνατές συλλέκτριες!

Πολλοί αντιμετωπίζουν την βασίλισσα σαν Μηχάνημα! Όμως ο οργανισμός της είναι προγραμματισμένος να κάνει συγκεκριμένες λειτουργίες. Έχει περιορισμένες δυνατότητες. Για παράδειγμα μια βασίλισσα που έφτιαξε ένα τριόροφο μελίσσι, αν την αφαιρέσουμε απο το μελίσσι με 2-3 πλαίσια πλυθησμό, αυτή μετά δεν θα έχει δύναμη να κρατήσει ούτε δύο πλαίσια γόνο. Αυτό που θέλω να πω λοιπόν είναι οτι η βασίλισσα κουράζεται, και όσο πιο μεγάλο μελίσσι φτιάχνει τόσο πιο πολύ καταπονείται.

Ο μελισσοκόμος θα πρέπει να χειρίζεται αυτά τα μυστικά προκειμένου να πετυχαίνει την παραγωγικότητα του μελισσιού τότε που θέλει αυτός. Για παράδειγμα αν ένας μελισσοκόμος στοχεύει την αριά, την λυγαριά η το θυμάρι, τον Ηλίανθο και οτιδήποτε είναι απο αρχές Ιουλίου και μετά, μπορεί να αποφύγει τις διεγερτικές τροφοδοσίες την Άνοιξη, και να βοηθήσει ελάχιστα τα μελίσσια προκειμένου να καθυστερήσουν την ανάπτυξη τους, και το μελίσσι να φτάσει στο μέγιστο της παραγωγικότητας την στιγμή που το θέλουμε εμείς.

Για παράδειγμα θα σας πω τις κουβέντες που έλεγε ένας παλιός μελισσοκόμος στον έλατο: "Φέτος δεν βλέπω καλά σημάδια στον Έλατο. Προβλέπω ότι δεν θα δώσει μέλι στα μελίσσια. Έτσι δεν θα φτιάξω μεγάλα μελίσσια, γιατί έχει πολλά έξοδα να συντηρήσεις ένα τριόροφο μελίσσι απο τόσο νωρίς. Βλέπω τους μελισσοκόμους που ανεβαίνουν με διόροφα και τριόροφα, αυτοί θα κλαίνε σε λίγο καιρό εφόσον ο έλατος δεν έχει καθόλου καλά σημάδια φέτος".

Ο μελισσοκόμος λοιπόν θα πρέπει να έχει ένα προγραμματισμό σχετικά με τις ανθοφορίες που περιμένει. Φυσικά δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα δώσει ο έλατος η όχι, διότι μόνο ένας μάγος θα μπορούσε. Υπάρχουν όμως παλιοί μελισσοκόμοι που έφαγαν τα νιάτα τους μέσα στα βουνά, και ξέρουν μερικά πράγματα παραπάνω. Και αυτό συμβαίνει για όλες τις νομές...

Παρακάτω έχω να σας δείξω ένα σχεδιάγραμμα το οποίο μας δείχνει το πλυθησμό όπως επίσης και τον γόνο που φτιάχνει ένα μελίσσι όλο το χρόνο. Κοιτάξτε το προσεκτικά μερικά λεπτά, και θα μάθετε αρκετά χρήσιμα πράγματα. Δείτε που βρίσκεται η παραγωγική φάση...

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Η κυψερλεσ ς ειναι ποιο ακριβέσ απο των πλυθησμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπέρα πολύ ωραίο άρθρο ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Βλέπω μία διαφορά στα λεγόμενα με το διάγραμμα. Λέτε ότι ο περισσότερος γόνος είναι τέλη Μάρτη ενώ στο διάγραμμα φαίνεται για μέσα Μάη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!