Widget Recent Post No.

Βασιλικό διάφραγμα στο θυμάρι


Το Βασιλικό διάφραγμα είναι ένα αρκετά χρήσιμο εργαλείο για τον μελισσοκόμο μιας και οι χρήσεις του είναι πολλές. Τοποθετείτε ανάμεσα απο τους ορόφους και η δράση του είναι να περιορίζει την βασίλισσα στον όροφο που θα εφαρμοστεί.


Τα μόνα άτομα της κυψέλης που μπορούν να περάσουν ανάμεσά του, είναι οι εργάτριες μέλισσες. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε άσκοπα γιατί καταπονεί τις μέλισσες, καθυστερώντας έτσι την ανάπτυξη του μελισσιού.
Το Βασιλικό διάφραγμα χρησιμοποιείτε μόνο σε πολυπληθής και δυνατά μελίσσια. Αποφεύγετε η χρήση του σε μέτριας δυναμικότητας μελίσσια και παραφυάδες.

Τοποθετείτε Βασιλικό διάφραγμα στις εξής περιπτώσεις:
– Παραγωγή μελιού
– Παραγωγή βασιλικού πολτού
– Έλεγχος σμηνουργίας
– Δημιουργία τράπεζας βασιλισσών

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την χρήση του βασιλικού διαφράγματος για παραγωγή μελιού κατά την ανθοφορία του θυμαριού. Άλλες ανθοφορίες που μπορούμε να εφαρμόσουμε το Βασιλικό διάφραγμα είναι ανάλογα την περίπτωση, στο παλιούρι, την καστανιά και το ανοιξιάτικο πεύκο. Δεν χρησιμοποιούμε Βασιλικό διάφραγμα στα μελιτώματα (Έλατο, Φθ.Πεύκο) γιατί εξασθενεί το μελίσσι λόγω έλλειψης γύρης, δεν εκτρέφει αντίστοιχα και γόνο.
Αν ο στόχος μας είναι να συλλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μέλι σε ένα διώροφο μελίσσι, τοποθετούμε το Βασιλικό διάφραγμα ανάμεσα απο τον εμβρυοθάλαμο (Α) και τον όροφο (Β) όπως φαίνεται στο σχήμα.1
ΣΧΗΜΑ 1
Επιπλέον ανοίγουμε μια 2η είσοδο στον όροφο (Β) διευκολύνοντας έτσι την διέλευση των μελισσών. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για το άνοιγμα της 2ης εισόδου: Είτε ανασηκώνοντας τον 2ο όροφο τοποθετώντας μια μικρή πέτρα, είτε εφαρμόζοντας ειδικό βασιλικό διάφραγμα με δική του είσοδο, είτε ανοίγοντας απλά μια τρύπα 2×2 η 2×5 cm. Άλλοι στην 2η είσοδο τοποθετούν και μια μικρή σανίδα πτήσης.

Ανάλογα με την δυναμικότητα του μελισσιού ανεβάζουμε απο τον (Α) και τα αντίστοιχα πλαίσια με σφραγισμένο γόνο στον όροφο (Β). Τα κενά καλύπτονται απο χτισμένα ή άχτιστα πλαίσια αν και δεν συνίσταται, δίνοντας έτσι περισσότερο χώρο για την ωοτοκία της βασίλισσας.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια 10 άρα κυψέλη δυνατή (Δ) που έχει 7-8 πλαίσια με γόνο (Σφραγισμένο, Ανοιχτό και στεφάνια με μέλι και γύρη) και τα υπόλοιπα 2 πλαίσια με τροφές. Ανοίγοντας το καπάκι αυτό που αντικρίζουμε είναι οι μέλισσες να πατάνε και στα 10 πλαίσια. Εδώ είμαστε!

Καθώς πλησιάζει η ανθοφορία του θυμαριού, μπορούμε να τοποθετήσουμε Βασιλικό διάφραγμα και απο πάνω του ένα καινούργιο πάτωμα (Π). Στο πάτωμα θα ανεβάσουμε και απο την κυψέλη (Δ) 2 πλαίσια με Κλειστό γόνο στο κέντρο του πατώματος και στην θέση τους θα αντικαθιστούμε με 2 χτισμένα, αν δεν έχουμε άχτιστα. Στο πάτωμα(Π) συμπληρώνουμε με χτισμένα τις υπόλοιπες 8 θέσεις. Ανοίγουμε στο (Π) μια δεύτερη είσοδο όπως περιγράψαμε παραπάνω.

Έτσι εξασφαλίζουμε στο πάτωμα, ότι θα μείνει καθαρό απο γόνους και θα έχει μόνο μέλι. Όταν θα βγουν οι μέλισσες απο τα κελιά του κλειστού γόνου που ανεβάσαμε, αμέσως θα καθαρίσουν τα κελιά και μετά θα τα γεμίσουν με μέλι. Δεν υπάρχει βασίλισσα σε αυτόν τον όροφο για να τα γεννήσει. Έτσι όλα τα πλαίσια με μέλι του επάνω ορόφου, θα κάνουν την διαδικασία του τρύγου ευκολότερη. Όσα πλαίσια αφαιρέσουμε για τον τρύγο, θα τα γυρίσουμε στο τέλος για να τα «καθαρίσουν»!

Όταν λοιπόν έρθει η ώρα και εφαρμόσουμε την παραπάνω διαδικασία θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις επιθεωρήσεις. Σε κάθε επιθεώρηση οι μέλισσες σταματούν την συλλογή και αποδιοργανώνονται γι αυτό αποφεύγουμε άσκοπες επιθεωρήσεις.

Οι αρχάριοι μελισσοκόμοι που θα εφαρμόσουν την διαδικασία καλό θα ήταν να έχουν απο πριν ήδη καταγράψει το περιεχόμενο των πλαισίων του εμβρυοθαλάμου και να φροντίζουν να δίνουν χώρο στην βασίλισσα την κατάλληλη στιγμή (ανεβάζοντας κλειστό γόνο στο πάτωμα και αντικαθιστώντας με χτισμένα η άχτιστα), χωρίς να ενοχλούν συνέχεια.Τα πλαίσια στην γονοφωλιά θα πρέπει να τηρούν την σωστή διάταξη: Μέλι/Γύρη–Γόνος(Κλειστός/Ανοιχτός/Κλειστός)–Γύρη/Μέλι.

 Κάθε 4η-5η ημέρα μπορούν να ελέγχουν τον επάνω όροφο για Βασιλικά κελιά. Μερικές φορές μπορεί να βρούμε μερικά, ειδικά αν η βασίλισσα έχει απομακρυνθεί αρκετά απο το κέντρο της γονοφωλιάς, γεννάει σε πιο ακριανά πλαίσια και πάνω δεν φτάνουν καλά οι φερομόνες.
Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε ότι δίνοντας πλαίσια χτισμένα κατά την ανθοφορία γλιτώνουμε και χρόνο και κόπο για τις μέλισσες. Να κάτι που πιθανόν να μην έχει ο αρχάριος μελισσοκόμος. Γενικός τα χτισμένα πλαίσια είναι και μια πολύτιμη περιουσία για τον μελισσοκόμο, γι αυτό θα πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε πάντα στην αποθήκη μας και να τα δίνουμε την κατάλληλη στιγμή.

Το νερό είναι πολύτιμο για τις μέλισσες όταν εκμεταλλευόμαστε το θυμάρι. Με αυτό ρυθμίζουν την θερμοκρασία της κυψέλης. Φροντίζουμε πάντα και όχι μόνο στο θυμάρι να έχουμε μια καθαρή πηγή νερού κοντά στο μελισσοκομείο μας. Αρκετοί μελισσοκόμοι τροφοδοτούν νερό τα μελίσσια τους με εξωτερικούς ή εσωτερικούς τροφοδότες κατά την διαδικασία της νεκταροέκκρισης του θυμαριού.
Η ανθοφορία του θυμαριού όπως και όλες οι ανθοφορίες, επηρεάζεται απο τις κλιματολογικές συνθήκες. Αν στην περιοχή επικρατούν ήπιες θερμοκρασίες σε συνδυασμό με καλές βροχές τον Μάιο, αποτελούν καλές συνθήκες για την νεκταροέκκριση του θυμαριού.

Πηγή: MelissokomiaNet.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια