Widget Recent Post No.

Η εφαρμογή beenotes που φέρνει την επανάσταση στη μελισσοκομία παγκοσμίως: Μας μιλούν οι ειδικοί που τη σχεδίασαν και απαντούν ερωτήσεις!



Έρχεται επανάσταση στην μελισσοκομία με τη ΝΕΑ ελληνική μελισσοκομική εφαρμογή BEENOTES. Σήμερα μιλούν στην Ορεινή Μέλισσα οι ειδικοί και απαντούν ερωτήσεις!




Μερικά σχόλια και επισημάνσεις για την εφαρμογή Beenotes

Η εφαρμογή βγήκε για να καλύψει μια πραγματική ανάγκη αξιόπιστης καταγραφής και εύκολης διαχείρισης των δεδομένων. Δεν αφορά κάποιο θεωρητικό μοντέλο. Στηρίζεται σε επιστημονικές μεθόδους, αλλά αφορά την μελισσοκομική πράξη. Αφορά την δουλειά του μελισσοκόμου και την ευκολία του. Χρόνια τώρα έγραφα σε χαρτιά και καπάκια. Πόσα δεδομένα να γράψεις; Άντε μετά  αντεγραψέ τα στον Η/Υ, exelάκια κ.λπ. Τελειώναμε το βραδάκι, οι υπόλοιποι ετοιμαζόντουσαν για φαγητό και εγώ πέρναγα με το ντοσιέ μου μελίσσι μελίσσι να αντιγράψω τα στοιχεία της ημέρας που είχα σημειώσει στα καπάκια με το μαρκαδόρο. Τελειώναμε την επιθεώρηση σε ένα μελίσσι και εγώ έγραφα στο ντοσιέ μου και καθυστερούσα στο επόμενο. Χαρτιά, αέρας, μέλια, κεριά, που είναι το στυλό μέσα στα χόρτα; να, εδώ κρέμεται από το σκοινί και άλλα τέτοια χρονοβόρα και όχι και τόσο αποτελεσματικά. Το ημερολογιό μου ούτως ή άλλως υπάρχει πάντα μαζί μου και πάντα θα γράφω στο τέλος της ημέρας τις εντυπώσεις μου από τις νομές και από τα μελίσσια.

Αν πρέπει όμως να ανατρέξω σε προηγούμενες χρονιές για να δω ημερομηνίες και αποδόσεις μελισσοκομείων, πρέπει να διαβάσω πολλές σελίδες από τα προηγούμενα ημερολογιά μου. Μπορώ όμως να φανταστώ την ευκολία που θα έχω αν δουλέψω την εφαρμογή Beenotes μερικά χρόνια. Η ευκολία σύγκρισης δεδομένων πολλών ετών είναι βέβαιη. Θα τα έχω όλα μπροστά μου με το πάτημα ενός κουμπιού. Ας υποθέσουμε ότι είμαστε το 2019. Μπορώ να δω πως ήταν οι μέσοι όροι γόνων και πληθυσμού π.χ. στην πορτοκαλιά τον Απρίλιο του 2016, του 2017, του 2018, πόσα πλαίσια μέλι πήρα μέσο όρο τις αντίστοιχες χρονιές και ποιες ημερομηνίες και σε τι κατάσταση είναι φέτος συγκριτικά με τα προηγούμενα. Φυσικά και θα συνεχίσω να κρατώ το ημερολογιό μου και ας ψάχνω ενίοτε το στυλό, γιατί εκεί γράφω και άλλα πράγματα σημαντικά, όχι μόνο για την δουλειά αλλά και για την ζωή μου.

Προφανώς δεν θα μπορέσουν όλοι οι μελισσοκόμοι να έχουν μια φωνή μέσα στο αυτί τους κατά τη διάρκεια που δουλεύουν στα μελίσσια τους. Κάποιοι δεν θα το αντέξουν. Αυτή η παρατήρηση είναι βιωματικά σημαντική. Ένα από τα μεγαλύτερα άγχη μου στην αρχή χρήσης της εφαρμογής, ήταν αν θα μου σπάσει τα νεύρα η φωνή και οι ερωτήσεις. Πάρτε σαν δεδομένο ότι όταν δουλεύω στα μελίσσια δυσκολεύομαι πολύ να μιλάω και να απαντάω σε ερωτήσεις μελισσοκομικές. Μόνο στην ώρα των επιθεωρήσεων. Μετά, στο σπίτι, στα σεμινάρια, να σου μιλάω μέρες, μήνες. Δεν το κάνω για να διαφυλάξω  μελισσοκομικά μυστικά. Μένω σιωπηλός, γιατί την ώρα της επιθεώρησης, ανοίγω ένα διάλογο με το μελίσσι που έχω ανοιχτό μπροστά μου, και έτσι  μειώνεται η επικοινωνία με το υπόλοιπο περιβάλλον. «Τι είναι αυτό;  Γιατί έγινε ετούτο; Τι θα κάνουμε;» και άλλες τέτοιες ερωτήσεις συνεργατών την ώρα που το μυαλό βγάζει καπνούς για να βρει λύση σε κάτι που συναντά στα μελίσσια και πρέπει να το συνδυάσει με πολλά ακόμη δεδομένα που αφορούν το μέλλον (επόμενες νομές, κατάσταση γόνου-πληθυσμού, μεταφορές, καιρός, είδος μελιού κ.λπ.). Πάρτε δε υπ’ όψιν σας ότι, σε κάθε μελίσσι οι απαντήσεις είναι διαφορετικές από το προηγούμενο ή το επόμενο, γιατί κάθε μελίσσι έχει διαφορετικές ανάγκες δουλειάς, αν και σε μεγάλες περιόδους η ομαδοποιησή τους είναι στόχος. Το άγχος μου αυτό έφυγε σιγά σιγά, συνήθισα τη φωνή, γιατί οι ίδιες ερωτήσεις, σιωπηλά μεν, υπαγορεύονται από μένα 30 χρόνια τώρα σε όλες τις επιθεωρήσεις μου.

Τι θα γίνει; Θα μείνω μουγκός όλη την ημέρα γιατί το μηχάνημα γράφει; Όχι. Όταν η εφαρμογή πει «πες επόμενη κυψέλη» και μέχρι να το πεις, έχεις όσο χρόνο θέλεις για να μιλήσεις με τους υπόλοιπους. Όταν όμως πεις «επόμενη κυψέλη», τότε πρέπει να απαντήσεις στις ερωτήσεις που ακούς και έχεις επιλέξει. Η δυσκολία έγκειται στο ότι αν την ώρα που η εφαρμογή περιμένει να απαντήσεις π.χ. πόσα πλαίσια γόνου έχει το μελίσσι και κάποιος δίπλα σου πει «ωραία δουλεύουν σήμερα τα μελίσσια», η εφαρμογή ψάχνει να βρει ποιο νούμερο ακούστηκε και λέει ότι κοντινότερο βρεί στο «ωραία δουλεύουν σήμερα τα μελίσσια». Θα πει ένα άσχετο νούμερο και εσύ πρέπει να πεις «λάθος αναγνώριση» και να συνεχίσεις. Θέμα συνήθειας είναι.

Τα δεδομένα του κάθε μελισσοκόμου ανήκουν μόνο στον ίδιο και σε κανένα άλλο. Δεν υπάρχει δυνατότητα να είναι ανοιχτά δεδομένα, παρά μόνο αν ο ίδιος αποφασίσει να δώσει τους κωδικούς του στους φίλους του για να μπαίνουν και εκείνοι στην βάση, στα δικά του στοιχεία. Μπορεί να αλλάζει τους κωδικούς του όποτε θελήσει. Τα μελισσοκομεία που φτιάχνει στην αρχή της εφαρμογής μπορούν να έχουν όποιο όνομα θέλει εκείνος π.χ. μελισσοκομείο 1, μελισσοκομείο 2 κ.λπ. Την πινέζα στο χάρτη της google μπορεί να την βάλει όπου θέλει π.χ στην πόλη της Καρδίτσας και ας είναι το μελισσοκομείο του στην Λίμνη Ευβοίας. Αρκεί ο ίδιος να ξέρει και να θυμάται ποιο είναι που. Στην τελική version, που θα βγει στην αγορά στα μέσα Φθινοπώρου ή στις επόμενες αναθεωρήσεις της, το 2017, θα υπάρχει σύνδεση με δεδομένα καιρού, οπότε αν υπάρχει μια σχετικά κοντινή ταυτοποίηση στη θέση, θα υπάρχει χρονιά με την χρονιά μια συσχέτιση με τον καιρό του κάθε τόπου των μελισσοκομείων. Αυτό όμως εξαρτάται και αποφασίζεται από τον χρήστη και μόνο από αυτόν. Η θέση δηλαδή και τα στοιχεία ανήκουν αποκλειστικά στον κάθε μελισσοκόμο που χρησιμοποιεί την εφαρμογή και μόνο σε αυτόν. Ακόμη και να σταματήσει να χρησιμοποιεί την εφαρμογή, μπορεί να τυπώσει ή να κατεβάσει σε exels τα δεδομένα του. Τα δεδομένα του, είναι προσωπικά δεδομένα του.

Προετοιμάζομαι να φύγω για τα μελίσσια μέσα Μαρτίου. Άρτα και Μεσολόγγι. Πρέπει να φορτώσω στο φορτηγό ζυμάρια και ορόφους. Ζυμάρια ξέρω πόσα χρειάζομαι. Έχω 420 μελίσσια στα δυο δυτικά χειμαδιά επί 2,5 κιλά το καθένα ίσον 1050 κιλά. Ορόφους όμως; Πόσους να φορτώσω; Ανοίγω τον Η/Υ, μπαίνω στη βάση και «ρωτάω». Πόσα μελίσσια είχαν στην προηγούμενη επιθεώρηση (αρχές Μαρτίου) 5 πλαίσια γόνου και πάνω και είναι με 10 κηρήθρες (μονά δηλαδή); Και το μηχάνημα μου «απαντά» 212. Φορτώνω 224 ορόφους, όχι για κάποιο ιδιαίτερο λόγο, αλλά γιατί τα πατωματά μου είναι σε παλέτες των 28. Φορτώνω δηλαδή 8 παλέτες. Στο τέλος του 3ημέρου στο φορτηγό έχουν περισσέψει 12 πατώματα και μερικά κιβώτια τροφές. Χρειάστηκα ακριβώς 212 πατώματα. Λογικό αφού 15 μέρες πριν είχα καταγράψει ποια μελίσσια είχαν 5, 6 γόνους, οπότε σε 15 ημέρες οι γόνοι σε αυτά είχαν γίνει μέχρι 8 ή και σε λίγα 9, άρα θέλανε πάτωμα. Αυτά τα μελίσσια που είχαν στην προηγούμενη επιθεώρηση 7 ή 8 γόνους είχαν ήδη πάρει τον οροφό τους, ήταν ήδη διπλά. Αυτά που στην προηγούμενη επιθεώρηση είχαν 4 γόνους πήραν στην επόμενη που ήταν σε 10 μέρες, όχι σε 15, γιατί η άνοιξη ολοταχώς προς την δόξα τραβούσε. Φανταστείτε να είχα πάρει 280 πατώματα, κουβάλα πάνω κάτω ή ακόμη χειρότερα να είχα πάρει 196 πατώματα (7 παλέτες). Να ένα παράδειγμα αξιοποίησης της εφαρμογής Beenotes, υπαρκτό, φετινό.

Αποφασίζω εγώ πότε θα χρησιμοποιήσω την εφαρμογή Beenotes και τι θα με ρωτήσει. Στην πρώτη αναλυτική επιθεώρηση της άνοιξης έβαλα σχεδόν όλες τις ερωτήσεις. Δεν θα ξαναβάλω την ερώτηση για το χρώμα της βασίλισσας. Μόνο σε αυτά που θα αλλάξουν βασίλισσα,  αν και όταν αλλάξουν. Πριν 13 ημέρες πήγα στο Ναύπλιο για επιθεώρηση στα μελίσσια μου. Δεν χρησιμοποίησα την εφαρμογή. Δεν χρειάστηκε. Είχα αποφασίσει ποια μελίσσια θα μετέφερα με την βοήθεια της βάσης δεδομένων. Αυτά πήγα στο Ναύπλιο. Είχα τα καθημερινά δεδομένα βάρους από την τριπλή ζυγαριά μου, στην οποία είχα τοποθετήσει ένα πολύ καλό μελίσσι, ένα καλό μέτριο και ένα μέτριο. Άνοιξα 20 μελίσσια στη σειρά από το κοπάδι και τα τρία της ζυγαριάς. Όταν τέλειωσα με αυτά τα 23 ήξερα πως είναι όλα. Στον τρύγο χρησιμοποίησα την εφαρμογή σε όλα. Με ρώταγε: νούμερο κυψέλης, πλαίσια πληθυσμού, και πλαίσια τρύγου. Με ρώταγε αυτά που χρειαζόμουνα στον τρύγο. Αποφάσισα που θα μεταφερθούν, θα αποφασίσω για το μελίσσι που θα κάνω βασιλοτροφία, όταν τελειώσουν οι τρύγοι της χρονιάς. Αυτή τη στιγμή έχω τα δεδομένα του τρύγου της πορτοκαλιάς του 2016 στο Ναύπλιο για πάντα. Τρύγησα την Μεγάλη Πέμπτη. Να ακόμη ένα παράδειγμα αξιοποίησης της εφαρμογής Beenotes, υπαρκτό, φετινό.

Κάθε αρχή και δύσκολη. Η εφαρμογή αυτή τη στιγμή κάνει αρκετά λάθη στα νούμερα. Θέλει λίγο υπομονή. Η εφαρμογή αυτή τη στιγμή δεν ακολουθεί το ρυθμό του μελισσοκόμου, αλλά τον πιέζει με τις ερωτήσεις, απαιτώντας απαντήσεις. Θέλει λίγο υπομονή. Όλα αυτά είναι θέματα που θα επιλυθούν σύντομα, αν τα δεδομένα φωνής που παίρνουμε αυξάνουν. Όσο πιο πολλά δεδομένα ανεβαίνουν στη βάση, τόσο πιο καλά θα «ακούει» η εφαρμογή. Στην αγγλική version η εφαρμογή «ακούει» πολύ πολύ καλύτερα, γιατί τα δεδομένα φωνής στην αγγλική γλώσσα είναι καλύτερα και πολύ πολύ περισσότερα. Αν αποκτήσουμε ελληνικά δεδομένα φωνής στο πεδίο, στα μελισσοκομεία, τότε τα μοντέλα φωνής της Beenotes θα δουλεύουν πολύ πολύ καλύτερα και στα ελληνικά. Γι αυτό βγήκαμε στην πιάτσα και αναζητήσαμε δοκιμαστές της εφαρμογής στην Ελλάδα. Για να τελειοποιήσουμε την εφαρμογή στα ελληνικά και να τεστάρουμε τη βάση με πολλούς μελισσοκόμους. Πείτε μας τη γνώμη σας. Θέλουμε παρατηρήσεις. Θέλουμε την αποψή σας και ας είναι αρνητική. Θα την ακούσουμε, θα την αξιολογήσουμε και θα την χρησιμοποιήσουμε αν αφορά κάτι που βελτιώνει την εφαρμογή. Θα την πετάξουμε, αν μετά την αξιολόγηση κρίνουμε ότι αφορά κακεντρέχεια. Είμαστε βέβαιοι ότι η εφαρμογή μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα δουλειάς στην μελισσοκομία. Να γίνουμε παραγωγικότεροι και να ταλαιπωρούμε λιγότερο τις μέλισσές μας. Η εφαρμογή αφορά το κοινό μέλλον μελισσοκομίας και τεχνολογίας.

Φαντάζομαι σε 1000 χρόνια από τώρα, θα υπάρχουν μηχανικοί βραχίονες που θα επιθεωρούν μελίσσια, θα τρυγάνε μελίσσια και θα διαχειρίζονται χιλιάδες μελίσσια από την έδρα του μελισσοκόμου ... και άλλα τέτοια επιστημονικής μελισσοκομικής φαντασίας. Αυτό που δεν χρειάζεται να φανταστώ, γιατί το έχω μπροστά μου, είναι η ευκολία που μου προσφέρει η εφαρμογή Beenotes τόσο στην καταγραφή, όσο και στην λήψη απόφασης με την επεξεργασία ή και μόνο με την παράθεση δεδομένων της μελισσοκομικής μου επιχείρησης, σήμερα εν έτη 2016. Έχω ένα καλό γραματέα και ένα καλό σύμβουλο αποφάσεων, και μάλιστα τους έχω όποτε το αποφασίσω και το χρειαστώ. Άσε που δεν κάνουν ποτέ διάλειμμα για τσιγάρο και κολατσιό και πιάνουν ελάχιστο χώρο στο φορτηγό.

Η εφαρμογή δουλεύει εξίσου καλά στις μελισσοκομικές επιχειρήσεις πολλών μελισσιών ή στις μικρές μελισσοκομικές εκμεταλεύσεις «αναζήτησης». Στους επαγγελματίες μελισσοκόμους, εκεί κατατάσομαι και εγώ, η εφαρμογή είναι μαγική. Γλυτώνεις χρόνο και χρήμα. Μπορώ να έχω εποπτεία όλου του μελισσοκομικού κεφαλαίου μου σε λίγα λεπτά. Ένας μελισσοκόμος με δυο γιους και πολλά μελίσσια, πολλά όμως,  μας είπε: «Θα έχουμε όλα τα μελισσοκομεία μας στην εφαρμογή και 3 κινητά. Ο καθένας θα πηγαίνει με το δικό του κινητό στο μελισσοκομείο που είναι προγραμματισμένα να πάει και όλοι μαζί από το σπίτι θα μπορούμε να βλέπουμε πως πάνε όλα τα μελίσσια μας.» και μάλιστα συνέχισε λέγοντας: «Θα αλλάζουμε μελισσοκομεία. Δεν θα αναλάβει κάποιος ίδια μελισσοκομεία. Θα τα επιθεωρούμε όλα, όλοι μας, κυκλικά και έτσι ότι λάθη και αν γίνονται θα διορθώνονται». Φοβερή σκέψη. Στις μικρές τώρα, μελισσοκομικές εκμεταλεύσεις «αναζήτησης», η αναζήτηση και η γνώση είναι το παν. Θυμάμαι πολύ καλά στα πρώτα μου τσιμπήματα, στα πρώτα μου μελίσσια, το χάος που επικρατούσε στο κεφάλι μου, όταν προσπαθούσα να βάλω μια τάξη στα δεδομένα που είχα. Το χάος αυτό δεν θα τακτοποιηθεί με την εφαρμογή Beenotes. Η τακτοποίηση  αυτή κρατάει μια ζωή. Απλά τα βασικά θέματα άσκησης (προσθήκη πλαισίων, ορόφων, αλλαγή βασιλισσών κ.λπ) θα είναι εύκολα προσβάσιμα και επεξεργάσιμα χωρίς να χρειάζεται να ανοίγουμε τα μελίσσια κάθε τρεις και λίγο. Η εφαρμογή δεν ανάβει καπνηστήρι, ούτε ανοίγει μελίσσια, ούτε τα μεταφέρει από τους κάμπους στα βουνά. Ο μελισσοκόμος θα τα κάνει πάντα με τον κόπο του και τον ιδρώτα του.

Δεν ξέρουμε, αυτή τη στιγμή, την χρέωση της εφαρμογής Beenotes, όταν βγει στην διεθνή αγορά το Φθινόπωρο. Αυτά που γνωρίζουμε είναι: Είμαστε μια δεμένη ομάδα και μας αρέσει η μουσική, ο ήχος δηλαδή. Έχουμε πολύ πολύ καλούς επαγγελματίες στον κάθε τομέα που παθιασμένα προσπαθούν να λύσουν προβλήματα που τους έρχονται από την μελισσοκομική πράξη. Δεν κάνουμε θεωρία. Λύνουμε ένα υπαρκτό μελισσοκομικό πρόβλημα της μελισσοκομικής τέχνης. Ξέρουμε ότι δεν υπάρχει κάτι ανάλογο πουθενά στον κόσμο και αυτό μας κάνει πιο ενθουσιώδεις (exiting) και πιο σκεπτικούς στα βηματά μας. Θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως και τεχνολογικώς δυνατό ώστε η εφαρμογή Beenotes να αγγίξει την τελειότητα. Οι εκτός Ελλάδας testers μας είναι πολύ ενθουσιασμένοι γιατί έχουν μάθει εξ αρχής, στην εκπαιδευσή τους, να καταγράφουν στοιχεία της επιχειρησής τους. Θα είναι συνδρομητική εφαρμογή, με δωρεάν χρήση στο κινητό, χρέωση της βάσης δεδομένων ανά κυψέλη ανά έτος (ομαδοποιημένη διαφορετική χρέωση ανάλογα με τον αριθμό των μελισσιών, πολλές κυψέλες μικρότερη χρέωση). Ίδιες τιμές χρέωσης σε ολόκληρο τον μελισσοκομικό κόσμο του πλανήτη. Επιπλέον δωρεάν χρόνος χρήσης και μετά την λήξη της δοκιμαστικής περιόδου, για τους testers μας και αποστολή διαφόρων δώρων μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους συνεργάζεστε ήδη μαζί μας και βέβαια εκ των προτέρων ευχαριστίες σε εκείνους που θα συνεργαστούν το επόμενο διάστημα.

Για το μελισσοκομικό τμήμα της Beenotes, πρωτομαγιά του 2016
Αλέξανδρος Γκουσιάρης
Δείτε περισσότερα: www.beenotes.eu

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Αφού πρώτα σας συγχαρώ για την ιδέα και την πρασπαθεια, αφού σας προετοιμασω ψυχολογικά για τον αρνητισμο του ελληναρα που δεν καταλαβαίνει τι θα πει beta και τι δυνατότητες υπάρχουν για συνεχή βελτίωση, θα σας παρακαλουσα να με δεχθειτε ως tester αν και νέος... χομπιστας μελισσολατρης.
    Να σημειωσω για τους φίλους που ίσως κάνουν το ίδιο λάθος που έκανα εγώ, να δώσω δηλ email που ήταν της Yahoo και όχι της Google και εξ αυτού να μη γίνει δυνατό το download της εφαρμογης - έτσι τουλάχιστον πιστεύω.
    Παρά ταύτα στο νέο email που έδωσα δεν έχω πάρει επιβεβαίωση αποδοχής εδώ και 3 ημέρες. Παρακαλώ αν είναι δυνατό να δείτε το τυχον πρόβλημα προκειμένου να συνεχίσω τη διαδικασία.

    Ευχαριστώ και συγχαρητηρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λες γιαυτο να μην δεχτηκαν ουτε μενα ?? Γιατι εχω mail yahoo ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!