Widget Recent Post No.

Πως κάνουμε μελίσσια που δεν σμηνουργούν ποτέ: Τι κάνουν οι επαγγελματιες με 1000 μελίσσια



Σήμερα θα μάθουμε πως κάνουμε μελίσσια που δεν σμηνουργούν ποτέ!! Και θα αποκαλύψουμε τι κάνουν επαγγελματίες που έχουν 1000 μελισσια, και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με επιτυχία χωρίς απώλειες. Όπως καταλαβαίνετε σήμερα έχουμε τρομερές αποκαλύψεις, που αλλάζουν πολλά δεδομένα στη μελισσοκομία!

Μερικά ερωτήματα λοιπόν!
Πως επιθεωρούν οι μελισσοκόμοι που έχουν 1000 μελίσσσια; Τι γίνεται την περίοδο της σμηνουργίας, και πως γίνεται να μην φεύγουν τα μελίσσια; Πως μπορεί να ελέγξει ένας μελισσοκόμος τόσα πολλά μελίσσια μόνος του;  Ένας νέος μελισσοκόμος σκέφτεται ότι ο επαγγελματίας μελισσοκόμος κάθεται και επιθεωρεί, μια προς μια τις κυψέλες, μα αυτό πρακτικά αν το σκεφτείτε δεν απαιτεί ώρες, αλλά ημέρες. Σκεφτείτε ένας μελισσοκόμος με 100 μελίσσια, και όταν κάνει επιθεώρηση δεν προλαβαίνει σε μια ημέρα να τα ολοκληρώσει όλα. Το ερώτημα λοιπόν είναι τι κάνει ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος με το πρόβλημα της σμηνουργίας;


Η σμηνουργία είναι ο χειρότερος εφιάλτης του μελισσοκόμου. Και ο λόγος είναι απλός. Όσα μελίσσια σμηνουργούν την Άνοιξη γίνονται αντιπαραγωγικά και δεν βγάζουν μέλι. Για παράδειγμα ένα μελίσσι που σμηνούργησε 2 μήνες πριν τη μελιτοφορία του ελάτου, δεν μπορεί να δώσει μέλι. Η απώλεια πληθυσμού και συλλεκτριών κάνει το μελίσσι πολύ αδύναμο. Συνεπώς αν ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος δεν επιθεωρήσει έγκαιρα όλα τα μελίσσια του, και σμηνουργήσουν τα μισά, τότε έχει αποτύχει ως μελισσοκόμος, εφόσον θα έχει πολύ μικρότερη παραγωγή.

Θα μπούμε λοιπόν κατευθείαν στο θέμα και θα δούμε από που πηγάζει η σμηνουργία στα μελίσσια. 

Τι είναι η σμηνουργία;
Είναι το αρχέγονο χαρακτηριστικό, διαιώνησης - αναπαραγωγής των μελισσιών

Μπορούμε να εξαφανήσουμε αυτό το ένστικτο;
Όχι δεν μπορούμε να το εξαφανίσουμε, αλλά μπορούμε να το ελαχιστοποιήσουμε σημαντικά. Η σμηνουργία έχει χαραχθεί στο dna της μέλισσας εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Η μέλισσα έχει διάφορα ένστικτα όπως η λεηλασία, η αντίσταση σε ασθένειες, η μεγάλη ανάπτυξη, η υψηλή παραγωγικότητα και όλα βρίσκονται μέσα στα γονίδια της βασίλισσας.  Όμως μερικά μελίσσια διαφέρουν απο τα υπόλοιπα πχ έχουν μικρή τάση για σμηνουργία ενώ μερικά πολύ μεγάλύτερη. 

Πως μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε σημαντικά τη σμηνουργία;
Μα φυσικά με επιλογή! Δηλαδή διαλέγοντας στη βασιλοτροφία γόνο μόνο από τα δυνατά μελίσσια που δεν σμηνουργούν! Ένα μελίσσι που δεν σμηνουργεί, είναι μια βασίλισσα που έφτασε 2-3 χρονών και δεν σμηνούργησε. Αυτό δεν συνέβη τυχαία. Κάποιος λόγος υπήρξε που δεν σμηνούργησε! Εμάς δεν μας νοιάζουν οι λόγοι, μόνο επιλέγουμε αυτό το μελίσσι, που έχει μηδενική τάση για σμηνουργία, και φτιάχνουμε καινούργια μελίσσια με τα γονίδια του. 

Η εμπειρία λέει ότι για να μηδενήσουμε τη σμηνουργία πρέπει να κάνουμε επιλογή μελισσιών για τρία τουλάχιστον χρόνια, προκειμένου να μηδενήσουμε την πιθανότητα σμηνουργίας. Δηλαδή να εφαρμόζουμε βασιλοτροφία κάθε χρόνο, και να διαλέγουμε μελίσσια που δεν σμηνουργούν.

Εξίσου σημαντικό μυστικό εκτός απο την επιλογή είναι η διατήρηση νεαρών βασιλισσών οι οποίες να μην ξεπερνούν δύο ξεχειμωνιάσματα. Η νεαρή βασίλισσα έχει έντονη ισχυρή φερομόνη και κρατάει τις μέλισσες σε συνεκτικότητα. Τώρα θα σας πώ ένα πείραμα που έγινε απο επαγγελματία μελισσοκόμο.

Επαγγελματίας μελισσοκόμος έβαλε 10 μελίσσια με νεαρή επιλεγμένη βασίλισσα και τα άφησε στριμωγμένα χωρίς πάτωμα. ΔΕΝ ΣΜΗΝΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΝΕΝΑ. Αντίστοιχα δίπλα απο αυτά τα μελίσσια μπήκαν 10 ίδια με παλιά βασίλισσα και ΣΜΗΝΟΥΡΓΗΣΑΝ τα περισσότερα! Ήθικό δίδαγμα; Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η ηλικία της βασίλισσας, αν είναι νεαρή κρατά το μελίσσι ενωμένο! Αλλά εξίσου σημαντικό ρόλο και τα γονίδια!

Θα σας πω άλλο ένα παράδειγμα απο επαγγελματία μελισσοκόμο που άκουσα σε μελισσοκομικό σεμινάριο. Ήταν ένας παλιός 65χρονος μελισσοκόμος και του σμηνούργησε το μισό κοπάδι. Έτσι δεν δίστασε να ρωτήσει τον διπλανό του μελισσοκόμο, πως γίνεται σε εκείνον να μην σμηνουργεί ούτε ένα. Το ερώτημα λοιπόν είναι πως γίνεται το ένα μελισσοκομείο να τρελαίνεται στη σμηνουργία και το άλλο δίπλα να είναι τόσο ήρεμο;

Ο 65χρονος μελισσοκόμος δεν έκανε βασιλοτροφία, και ο διπλανός μελισσοκόμος του δίδαξε έστω και μετά από τόσα χρόνια την τέχνη της βασιλοτροφίας και τα μυστικά που πρέπει να κάνει την επιλογή. Μετά απο λίγα χρόνια τα κατάφερε και τα μελίσσια δεν ξανα σμηνούργησαν!!!

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Δεν ισχυει κατι τετοιο. Η βασιλοτροφία δεν αποτρεπει τη σμηνουργία. Να τη μειωνει σε ενα βαθμό ίσως. Μανες βασιλοτροφίας περσινες μπορει να σμηνουργησουν και μελισσια που μαζευτηκαν απο τα κλαδια περσυ , μπορει να μη σμηνουργησουν. Εγω κανω βασιλοτροφία για αλλους λόγους και τελευταιος είναι η σμηνουργία. Οι μανες σμηνουργίας είναι κλάσης ανωτερες και δεν εχουν τάσεις όπως λενε πολλοι να σμηνουργουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μη λέτε τρέλες στο κόσμο..βασιλισσες μικροτερες των 3-4 μηνών δεν σμηνουργουν και μόνο..
    βασιλισσες μικρής ηλικίας 1-1.5χρόνων έχουν μεγαλυτερη τάση απότι μεγαλύτερες ..
    μανες επιλεγμένες βασιλοτροφίας ναι αλλα απαιτεί πολλα χρόνια δουλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!