Widget Recent Post No.

Αυξήση μελισσιών το μεγαλύτερο δυνατό: Δηλαδή κάνουμε παραφυάδες με 1-2 πλαίσια πλυθησμό!!



Πολλοί μελισσοκόμοι θέλουν να αυξήσουν τα μελίσσια τους το περισσότερο δυνατό. Δηλαδή να γίνουν παραφυάδες με 1 η 2 πλαίσια πλυθησμό προκειμένου να γίνει τεράστια αύξηση μελισσιών από λίγα μελίσσια. Ποιό είναι το κόλπο για να φτιάξουμε τόσο μικρές παραφυάδες; Γίνεται να πετύχουν και να βγούν ποιοτικές βασίλισσες; Ποιους χειρισμούς πρέπει να ακολουθήσουμε για να έχουμε αποτέλεσμα;

Αρχικά να πούμε οτι φτιάχνοντας μια παραφυάδα του 1 πλαισίου πρέπει οπωσδήποτε ο καιρός να είναι πάνω από 20 βαθμούς την ημέρα, δηλαδή μεσά στον Απρίλιο - Μάιο! Και φυσικά να υπάρχει νεκταροέκκριση! Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για μια τέτοια παραφυάδα είναι να έχει λίγο πλυθησμό και να μην θραφεί η βασίλισσα σωστά μετά την εκκόλαψη της. Ξέρετε οι μέλισσες ταίζουν την βασίλισσα όταν γεννηθεί και είναι πολύ σημαντικό για να αναπτύξει σωστά τα όργανα της. Είναι λάθος αυτό που λένε μερικοί μελισσοκόμοι ότι η βασίλισσα γίνεται καλή μόνο όταν βρίσκεται μέσα στο κελί της.

Μην ξεφεύγουμε όμως απο το κύριο θέμα μας. Μπορούν να πετύχουν οι παραφυάδες του 1 πλαισίου; Οι παλιοί μελισσοκόμοι λέγαν ένα κάτι πολύ σωστό: "Την Άνοιξη φτιάχνεις μελίσσι με μια χούφτα μέλισσες και πετυχαίνει". Θα έχετε παρατηρήσει στη φύση αφεσμούς που φεύγουν και είναι κυριολεκτικά μια χούφτα. Οπότε καταλαβαίνετε ότι μελίσσι του 1 πλαισίου γίνετε μια χαρά! Προσωπικά θέλω να τονίσω οτι για να γίνει καλή η παραφυάδα πρέπει το πλαίσιο να έχει μπόλικο πλυθησμό, και στην συνέχεια να γίνει μεταφορά 3 χιλιόμετρα προκειμένου να μη χαθεί πλυθησμός.

Μελίσσι με μια χούφτα μέλισσες γίνετε μόνο την Άνοιξη. Γιατί όμως. Η ανεβασμένη θερμοκρασία πάνω από 20 βαθμούς βοηθάει σημαντικά το μελίσσι στην θέρμανση του γόνου! Θα έχετε παρατηρήσει οτι το μικρό μελίσσι δεν γεννά όπου να ναι. Στριμώχνεται στο τοίχωμα της κυψέλης που βαρά ο ήλιος πολλές ώρες! Έτσι ώστε να κερδίζει θερμότητα απο την φύση και όχι απο τις ίδιες τις μέλισσες οι οποίες δυσκολεύονται αν είναι λίγες σε αριθμό.

Συνεπώς τις περιόδους που έχουμε ζέστη και ανθοφορία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε πολύ μικρούς πλυθησμούς και να κάνουμε πολύ πετυχημένα μελίσσια! Δείτε παρακάτω μια παραφυάδα του μισού πλαισίου, πόσο γόνο έχει για το πλυθησμό της. Είναι ενα περίτρανο παράδειμγα οτι την άνοιξη μπορούμε να καταρρίψουμε όλους τους κανόνες...






Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Για σας!Εδώ και καιρό παρακολουθώ την σελίδα σας και μαθαίνω πολα και σημαντικά πράγματα.Πήρα την απόφαση να ζητήσω την βοήθεια σας σήμερα.Έχω 6 μελισσια εδώ και ένα μήνα.Όλα καλα μέχρι χθες που πήγα τα τα δω.Το ένα μελισσακι μου φαινόταν διαφορετικό από τα άλλα.Λίγο πληθυσμού και πολλά κηθηνοκελια και μερικά ήταν ανοιχτά,ο γόνος σαν είχε χαλάσει.Αν μπορείτε να με βοηθήσετε στο τι πρέπει να κάνω γιατί ακούω διάφορα και με μπερδεύουν.Όλα τα μελισσια μου είναι με 5 πλαίσια.Σας ευχαριστώ πολύ.Περιμένω την απάντηση σας με αγωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φιλε μου το μελίσσι ειδες αν εχει βασιλισσα; Το οτι ο γονος εγινε κηφηνογονος οφειλετε σε δυο φαινομενα, το πρωτο η βασιλισσα να μην γονιμοποιηθηκε και να γενναει κηφηνες και το δευτερο να εγινε αρρενοτοκο δηλαδη να γεννανε οι εργατριες. το ερωτημα ειναι πως ακριβως ειδες τον γόνο, ειχε πολλα αυγα το καθε κελι μεσα? το μελίσσι ηταν συνεκτικό, ήρεμο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ που μου απαντήσατε τόσο γρήγορα.Το μελισσια ήταν ήρεμο,την βασίλισσα αλήθεια είναι ότι δεν την βρήκα.Ξέχασα να σας πω ότι κάτω του πλαισίου βρήκα 3 βασιλοκελιά.Πρόκειται για αντί κατάσταση η για σμηνουργεια?2 πλαίσια από τα 5 είχε γόνο,τα περισσότερα κηθηνοκελια.έχω και φωτογραφίες αλλά δεν ξέρω πως να τα στείλω εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μπες στο email σου και στειλε μου στο orinimelissa@gmail.com
    H στο facebook εδω.. https://www.facebook.com/orinimelissa/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!